Dodaj do ulubionych

zwiedzanie Barcelony

06.06.12, 11:21
Witam.Od 9.06.2012r będę w Lloret . Jaki jest najlepszy sposób dostania sie do Barcelony i co polecacie do zwiedzania w Barcelonie. Planuję przeznaczyć 1 dzień. Czy zdążę zobaczyć fonntanny? Słyszałam ,że powrót o późnej porze jest niemożliwy(brak połączeń). Może jakis plan zwiedzania z propozycja przemieszczania się metrem i autobusem.
Obserwuj wątek
    • Gość: kasiek Re: zwiedzanie Barcelony IP: *.devs.futuro.pl 06.06.12, 13:11
      Według mnie najlepszym sposobem na zwiedzanie Barcelony jest Bus Turistic. To autobus bez dachu, który zatrzymuje się przy wszystkich atrakcjach turystycznych. Kupujesz jeden bilet (2 lata temu był łączny na pociąg do Barcelony i na ten właśnie autobus za jakieś 21 euro) i wsiadasz na obojętnie jakim przystanku, wysiadasz, zwiedzasz, wsiadasz itd. Autobusy jeżdżą co kilka minut. Są trzy trasy przejazdu. No i z górnego pokładu autobusu są przepiękne widoki na miasto - tego nie zobaczysz z metra.
      Jeden dzień to trochę krótko ale jak się pospieszysz to zdążysz :)
      • Gość: gość Re: zwiedzanie Barcelony IP: *.ip.netia.com.pl 06.06.12, 14:31
        ja planuję 3 dni na Barcelonę
      • Gość: mechan Re: zwiedzanie Barcelony IP: *.subscribers.sferia.net 22.06.12, 21:35
        Chciałem zapytać o ten Bus Turistic na której stacji RENFE należy wysiąść, aby wskoczyć w ten bus?
        Mam jeszcze ogólne pytanie dla znawców, czy jest sens pakować się do miasta np wypożyczonym autem, czy lepiej wybrać metro lub właśnie ten Turistic Bus?
        Czy są tłoki w metrze, czy będąc ewentualnie autem łatwo znaleźć miejsce parkingowe, ile kasują za parkingi, jak wygląda szybkość przemieszczania się po Barcelonie autem (czy są duże korki) i metrem?
        Jeśli ktoś by się pokusił również o takie zestawienie co zwiedzić w 3 lub 4 pełne dni(założenie, że z dziećmi i na luzie).
        Z góry dziękuję.
        • Gość: Kas Re: zwiedzanie Barcelony IP: *.devs.futuro.pl 30.07.12, 10:10

Barcelona jest dość zakorkowana więc trochę sie nastoisz w korkach i stracisz mnóstwo czasu jeżdżąc wypożyczonym autem.
          Bus Turistik wie gdzie i kiedy najlepiej skręcić a czekać nie trzeba prawie wcale bo jeździ jeden za drugim.
    • espa2012 Re: zwiedzanie Barcelony 06.06.12, 13:55
      Potwierdzam, że jeden dzień to mało.
      Ja zwiedzałem intensywnie 2 dni i nie wszystko zobaczyłem. No i zależy co kto lubi.
      Jeśli chodzi o transport to z Blanes kolejką Renfe. Bilet w jedną stronę 4,30 euro.
      Zwiedzałem na własną rękę, głównie pieszo.
      Mój plan był taki:
      pierwszy dzień: stadion Camp Nou, Pasaż de Gracja z budynkami Gaudiego, Plac Catalunya, Bazylika Santa Maria del Mar, Muzeum Czekolady, Łuk Triumfalny, park de la Ciutadela, L'aquarium, Pomnik Kolumba, La Rambla.
      Dzień drugi: Sagrada Familia, szpital, Parc Guell, Plac Króla, La Barceloneta, kolejka linowa z portu, zamek Mountjuic, obiekty olimpijskie, wioska hiszpańska, Plac Hiszpański, fontanny, Las Arene.
      To tak w skrócie. Napisz co Cię bardziej interesuje.
    • Gość: www Re: zwiedzanie Barcelony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.12, 18:02
      Jeden dzień na Barcelonę, to tak jak napisali już inni bardzo mało. Wydaje mi się, że zdecydowanie musisz ustalić priorytety i niektóre miejsca ominąć. Barcelona na szczęście ma znakomicie rozwiniętą komunikację ze znakomitą siecią metra, co ułatwia przemieszczanie się po mieście, ale niestety do głównych atrakcji miasta kolejki są dosyć długie, lub t.j. do Sagrada Familia mogą być gigantyczne. W jeden dzień to chyba odwiedzisz te miejsca tylko z zewnątrz i właściwie jeżeli masz dobra kondycję i zaczniesz rano, to zdążysz spojrzeć na wiele z nich, a na wieczór zostaną fontanny. Stare miasto, Rambla, port, akwarium, do opanowania na piechotę. (Do akwarium wg. mnie warto wejść) Później Casa Milo i Casa Batlo, krótkim spacerem przez P.Catalunia, lub metrem 2 przystanki z Liceu ( środek Rambli). Dalej kawałek do stacji Diagonal i Sagrada Familia, lub Parc Guell kolejność właściwie dowolna. jakiś posiłek w międzyczasie i metrem na Pl. Catalunia ( fontanny)
      Spójrz na mapę na www.infointravel.com i zobaczysz lokalizację miejsc oraz odległości.
      Przykładowy link/punkt Sagrada Familia: www.infointravel.com/info/i/pl/22842/Barcelona__Kosciol_Sagrada_Familia.html
      Na następna wizytę zostanie cała reszta.
    • margaritazaw Re: zwiedzanie Barcelony 08.06.12, 21:20
      A moze ktos potrzebuje przewodnika na zwiedzanie Barcelony? Polecam zwiedzanie indywidualne lub grupowe, mozemy zwiedzac moim samochodem lub dla grup mini bus lub duzy autokar. Mieszkam tu juz kilkanascie lat i pracuje jako profesjonalny przewodnik i nie tylko po Barcelonie. Zapraszam!!
      • Gość: bozena Re: zwiedzanie Barcelony IP: *.w-elektronik.pl 09.08.12, 19:35
        witam jedziemy do hiszpani ,wyjeżdzamy 5/09/2012 do hotelu oassis park,będziemy w 5 osób ,chętnie zwiedzilibyśmy Barcelonę z Panią ,proszę napisać jaki jest koszt Pani usługi mam na myśli zwiedzenie ważniejszych zabytków i zakupy ,może jakieś wyprzedaże ,proszę napisać pozdrawiam Bożena
      • Gość: SD Re: zwiedzanie Barcelony IP: *.ip.netia.com.pl 07.11.12, 10:31
        Cześć,
        możesz podać do siebie jakieś "namiary".
        pozdrawiam
        SD
      • Gość: jomamoto@wp.pl Re: zwiedzanie Barcelony IP: *.ip.netia.com.pl 28.04.13, 23:55
        Ja się piszę. Przyjeżdżamy w trójkę w poniedziałek o 20 a wylatujemy do Polski już w środę o 16 więc mamy mało czasu. Mam wynajęty samochód i hotel. +48 602738197
    • Gość: ann Re: zwiedzanie Barcelony IP: *.adsl.inetia.pl 09.06.12, 20:40
      Cóż, ja byłam 7 dni w Barcelonie i też uważam, że to mało jak na takie wspaniałe miasto.:)
      Ale lepszy jeden dzień niż nic. Tak jak już pisano, najlepiej dojechać do Blanes (pewnie da się autobusem, bo taxi wyjdzie drogo) i tam wsiąść w kolejkę RENFE - około 1.20 h i jesteś w Barcelonie, o ile dobrze kojarzę na stacji metra Placa Catalunya - bardzo blisko do Rambli. Jeśli ma być tylko jeden dzień, to warto zobaczyć tzw. must see - Sagrada Familia, dzielnica Barri Gotic z Katedrą, Rambla (zajdź na La Boqueria niedaleko stacji metra Liceu, fantastyczny targ), Parc Guell. Zmęczysz się, zajmie Ci to cały dzień od rana do wieczora, ale warto.:) Oprócz tego jest jeszcze Montjuic, dzielnica Eixample z eleganckimi i często niezwykłymi kamienicami, Barceloneta i deptak przy plaży, El Raval, park Ciutadella, dzielnica Gracia oraz mnóstwo mniej lub bardziej znanych miejsc. Od Ciebie zależy, co chcesz zobaczyć najbardziej.:)
    • c_x_v Re: zwiedzanie Barcelony 11.06.12, 14:45
      Tańczące fontanny są tylko w określone dni. Sprawdź czy w Twój dzień będzie to widowisko.
      • Gość: gp Re: zwiedzanie Barcelony IP: *.dynamic.chello.pl 16.06.12, 11:16
        informacje tutaj mogą Ci pomóc: www.yougo.pl/przewodnik/22/przewodnik-po-barcelonie-wideo

a co do fontann, to wg moich informacji jest tak:
        17 listopada - 15 grudnia: nieczynne
        16 grudnia - 30 kwietnia: piątek-sobota od 19 do 20.30 co pół godziny
        4 maja - 11 października: czwartek-niedziela od 21 do 23.30 co pół godziny
        17 października - 6 listopada: piątek-sobota od 19 do 20.30 co pół godziny
    • Gość: Bcn Re: zwiedzanie Barcelony IP: *.206.14.37.dynamic.jazztel.es 19.06.12, 20:30
      Kliknij www.forum-barcelona.pl i poczytaj informacji na temat Barcelony. Transport, polecane restauracje, przykladowe ceny, nadchodzace wydarzenia...Moze Ci sie przydadza :)
      • espa2012 Re: zwiedzanie Barcelony 20.06.12, 13:28
        Apropo's zwiedzania Barcelony.
        Na swojej stronie umieściłem foto-relację z pierwszego dnia zwiedzania tego pięknego miasta w maju br. Chętnych zapraszam do poczytania i obejrzenia. O szczegóły zwiedzania można pytać na forum. Chętnie pomogę.
        strona: www.foto-jaro.com.pl
        link bezpośredni: Barcelona
    • Gość: turysta 24 Re: zwiedzanie Barcelony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.06.12, 11:18
      jak dojechac z placu kotalonskiego d o fontan.czy turisti bus tam sie zatrzymuje!!!
      • espa2012 Re: zwiedzanie Barcelony 21.06.12, 16:45
        Z Placu Katalonia do fontann można dojechać metrem.
        Linia czerwona L1 ze stacji Catalunya do stacji Espanya (wysiadamy na trzeciej stacji).
        Wsiadamy w kierunku Hospital de Bellvitge. Bilet jednorazowy 2 euro.
        Co do Turist Bus - nie wiem - nie korzystałem.
        • Gość: turysta 24 Re: zwiedzanie Barcelony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.12, 12:59
          dziekuje za informacje.
          • grzegorz.pekala Re: zwiedzanie Barcelony 01.07.12, 11:36
            Tak, z Placa de Catalunya do fontann (czyli Wzgórze Montjuic) dojeżdża linia niebieska. Możesz wysiąść na Placa Espanya (i iść w górę) lub pod MNAC (i być już na górze). Zależy, z której strony chcesz patrzeć na fontanny. Zobacz sobie na mapę www.barcelonabusturistic.cat/web/guest/rutes

Więcej o fontannach na www.yougo.pl/miejsce/275/fontanny-i-la-font-magica-na-montjuic
            • Gość: kasiek Re: zwiedzanie Barcelony IP: *.devs.futuro.pl 05.07.12, 12:15
              Na pokaz fontann trzeba pojechać metrem, gdyż Bus Turistic nie jeździ tak późno. Zdaje się że do 20 czy 21.00. No a wrócić też trzeba wtedy metrem.
    • Gość: OlaChico! Re: zwiedzanie Barcelony IP: *.cwjamaica.com 18.03.13, 11:58
      Ja w tym roku planuję Barcelonę ale póki co jeszcze nic nie wiadomo :(
    • miriam_73 Re: zwiedzanie Barcelony 18.03.13, 15:47
      Korzystałam z Bus Turistic w ubiegły weekend. Niezależnie od tego, czy dojedziesz do Sants, Placa d'Espanya czy też aż do Placa Catalunya - w każdym z tych miejsc masz przystanek busa (na Sants z tyłu, od strony Parku Tech.), na Espanya przy samym placu, przed wylotem alei do Palau Nacional), na Catalunya jest "pętla".

Przy czym, w czerwcu będziesz mieć już w ramach jednego biletu 3 linie (do końca marca jeździ tylko czerwona i niebieska, od kwietnia dojdzie zielona). IMO niezła metoda na poruszanie się po mieście, zwłaszcza trochę dalej od centrum (np. do Pedralbes czy Parc Guell), ale na to przy jednodniowej wizycie raczej nie będziecie mieć czasu.

Problem zasadniczy: busy bywają załadowane "po dach" i zwłaszcza na trasie (początek/ koniec to Pl. Catalunya - jedna linia ma przystanek koło Corte Ingles, druga od strony Cafe Zurich) bywa, że nie sposób się dosiąść zwłaszcza na górny deck. Pomyślcie o jakimś dniu poza weekendem, powinien być mniejszy ruch.

Pełny objazd niebieską i czerwona daje pobieżny ogląd miasta, a po zakończeniu można z Placa Catalunya podreptać np. Ramblą do morza a wrócić do Placu łukiem najpierw przez Port Vell, Raval (SM del Mar) a potem przez Barri Gotic (Palau Reial, Katedra).

Pokazy Fontanny odbywały się ostatnio o 19.30, 20 i 20.30, latem pewnie przesuwają ze względu na moment gdy robi się ciemno. Nie są też codziennie. Na Catalunya w podziemiu vis -a- vis Corte masz centralne biuro informacji turystycznej, powinni mieć dane co do godzin pokazów. Co do powrotu, musisz sprawdzić swoje połączenia w rozkładach Renfe.

Jeśli będziesz już wiedziała w jakim dniu zamierzasz się wybrać do BCN i gdzieś pod ręką znajdziesz komputer, to, jeśli zdecydujecie się na wejście do środka (absolutnie warto!!!), sugeruję zakup biletu do Sagrada Familia przez internet. Jest oddzielne wejście dla takich rezerwacji, "zwykłe" kolejki już teraz są makabryczne, trudno mi sobie wyobrazić jak jest latem, gdy jest więcej turystów.
      • Gość: Mirek Re: zwiedzanie Barcelony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.13, 16:20
        Czy bilet na Bus Turistic na wszystkie linię jest jeden,rozumiem że można na jednym bilecie jeżdzić cały dzień.
        • miriam_73 Re: zwiedzanie Barcelony 18.03.13, 17:59
          Tak, jest jeden bilet na wszystko. Dostajesz też książeczkę z kuponami rabatowymi i o ile mnie pamięć nie myli (nie zdążyłam skorzystać) to można w ramach tego biletu gratis skorzystać z Teleferica na Montjuic (linówka startująca koło Poble Espanyol na samą górę) oraz z Tramvia Blau na Tibidabo.
          Info tutaj jest aktualne:
          www.barcelonabusturistic.cat/web/guest/informacio
          Jak kupowałam bilet przez internet, przez BarcelonaTurisme (oficjalna strona BCN), to był rabat:
          bcnshop.barcelonaturisme.com/Barcelona-Bus-Turistic/_vf-SMlY1yIuKQTV1aq49kKCgwDafpeejnRwsm88Z7sdfv8OFeC-vZhka2z69yxrQiz2cGvw2kzg
          Działa to tak, że drukujesz po zakupie przez internet wygenerowany przez system voucher i możesz go wykorzystać w ciągu 90 dni - zgłaszasz się z kwitem bezpośrednio do drzwi autobusu i zamieniają Ci go na bilet, dostajesz razem z biletem (trzeba zachować - okazujesz każdorazowo wsiadając na dowolnym przystanku) info, kupony, mapę i słuchawki.
          • dana_n Re: zwiedzanie Barcelony 19.03.13, 18:42
            Zwiedzanie Barcelony turystycznym busem opisałam w fotorelacji. Może komuś przydadzą się informacje jakie tam zawarłam.

forum.wakacje.pl/read.php?33000351,1457899
      • ryb-cia16 Re: zwiedzanie Barcelony 26.03.13, 21:40
        Mam pytanie odnośnie wejścia do Sagrada Familia dla biletów rezerwowanych przez internet. Bilety mam już kupione- czy wejście jest w jakiś sposób wyróżnione czy trzeba sie pytać o drogę.
        • miriam_73 Re: zwiedzanie Barcelony 26.03.13, 22:32
          Jest wydzielone wejście. Idziesz na początek kolejki, pod kasy i pokazujesz "sterującym ruchem" wydruk - pokieruje dalej :)
    • Gość: JJ Re: zwiedzanie Barcelony IP: *.tczew.vectranet.pl 20.04.13, 14:27
      Witam, Mogę do Ciebie numer telefonu lub adres e-mila. Będę w Hiszpani lipiec/sierpień i tylko 1 dzień na Barcelonę. Dzięki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka