Dodaj do ulubionych

Baza wypadowa do Barcelony

29.04.14, 15:42
Jaka miejscowosc jest dobra baza wypadowa do stolicy Katalonii? Chodzi mi o rejon na pn zach od Barcelony: Loret De Mar, Calella, Malgrat DE Mar, Pineda De Mar itp Glownym moim celem jest zwiedzanie Bracelony. Jak najlepiej podrozowac do stolicy Katalonii? Jakie nieodlegle miejsca warto zwiedzic poza Barcelona w Katalonii?
Lece w ostatni dzien maja prawdopodobnie z lowcostholidays.
Ktos moze stwierdzic - nie lepiej wynajac cos w tej metropolii? Zapewne jest tam jednak drogo.
Obserwuj wątek
    • cauliflowerpl Re: Baza wypadowa do Barcelony 29.04.14, 17:05
      Niekoniecznie.
      Hostal w Barcelonie spokojnie znajdziesz za 30 Euro za noc. Odpadnie Ci koszt codziennych dojazdów. Nie będziesz ograniczony godzinami odjazdu pociągów, będziesz sobie mógł barcelońskiego nocnego życia zasmakować ;)
      Po Barcelonie najlepiej poruszać się metrem.
      www.tmb.cat/en/home
      • espa2012 Re: Baza wypadowa do Barcelony 29.04.14, 19:31
        Polecam Santa Susana.
        Dojazd kolejką Renfe około 70 min. do samego centrum Barcelony.
        Poza Barceloną poleciłbym Tossa de Mar (pływają tam statki) i ogrody botaniczne koło Blanes (w jednym roślinność śródziemnomorska + boskie widoki, a w drugim kaktusy). Dojazd z centrum Blanes specjalnym autobusem.
        Więcej szczegółów mojego zwiedzania tych miejsc a także zdjęć TUTAJ
        • Gość: gosc Re: Baza wypadowa do Barcelony IP: *.tktelekom.pl 29.04.14, 21:38
          Hej. Ile plyneliscie statkIem z BCN do Tossy ?
    • guru1980 Re: Baza wypadowa do Barcelony 30.04.14, 21:24
      Jednak zdecyduje sie na pobyt gdzies w okolicy Bareclony. Hostele nie sa tanie. Poza tym z tych hotelow w np. Calella zawsze blisko na plaze ( i generalnie jest wiecej pzrestrzeni niz w metropolii ). Bede tam 8 pelnych dni. Nie wiem czy np dam rade zwiedzac przez 5 dni. Rok temu bylem w Andaluzji w Fuengirola z wielkimi planami, ale nie zobaczylem wszytkiego. Bylem Jednak w Maladze, Mijas, Sewilli, Marbelli i kilku innych miejscach.
      • Gość: & Re: Baza wypadowa do Barcelony IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 01.05.14, 00:00
        jeśli narzekasz na ceny hosteli to nie wiem czy w ogóle stać cię na aktywny pobyt w BCN i okolicy. W sumie na bananach, wodzie i wieczornym MC Donaldzie + kilka bagietek też można zwiedzać....Transport kosztuje, hotele ( zależy od kogo , jakie i w jakiej opcji....), kawa, cerveza, metro - choć można "z buta" wzdłuż i w szerz. Popieram jednak odważnych i upartych. Wiem, że można bardzo tanio spędzić wakacje w Katalonii z BCN na czele. Pozdrawiam...;) 2 dni na BCN ( z książkowym przewodnikiem i mapą oraz rozpisaną jeszcze w kraju dokładną trasą) a 6 na plażowanie i okolicę...a jest co oglądać.Piekne plaże ciągną się wzdłuż całego wybrzeża Katalonii...
        • cauliflowerpl Re: Baza wypadowa do Barcelony 01.05.14, 08:39
          Jak się ma czas i pogoda dopisze to i "z buta" jest fajnie pozwiedzać.
          Co do jedzenia - jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma, a nie dla każdego priorytetem jest poznawanie lokalnej kuchni. Jednakowoż samej siebie zwiedzającej "na kanapkach" sobie już nie wyobrażam, to było fajne na studiach ;)

Ciekawa jestem tylko cen w hotelach w okolicach Barcelony - ile kosztuje noc, że doliczając koszty dojazdu (z 8 Euro za każdy dzień zwiedzania Barcelony) wychodzi taniej, niż 30 Euro.
    • guru1980 Re: Baza wypadowa do Barcelony 01.05.14, 11:56
      Wykupujac poprzez lowcostholiday wychodzi okolo 350 funtow ( przelot, transfer i hotel ) za 11 dni - 9 dni pelnych , pomylilem sie . Aby dojezdzac do Bacelony mozna kupic karnet na 10 przejazdow za 44 euro z Blanes ( czyli rzeczywiscie wychodzi okolo 8 euro na dzien ). Generalnie nie bede sie bardzo "szczypal" jesli chodzi o pieniadze, ale tez szalec nie mam zamiaru. W McDonaldach nie jadam ;-) Poza tym poza Bacelona zawsze jest wiecej przestrzeni - blisko na lezak, na plaze itp
      • cauliflowerpl Re: Baza wypadowa do Barcelony 01.05.14, 12:06
        Dzięki za info, rzeczywiście, korzystna cena. A co do przestrzeni to masz absolutną rację.
        Miłego pobytu ;)
    • guru1980 Re: Baza wypadowa do Barcelony 01.05.14, 13:18
      Moze chcesz pojechac ze mna ? ;-) Taki wyjazd naprawde duzo daje. Bardzo laduje akumulatory. Do tego mozna sie opalic. Poza tym podroze ksztalca.
      • cauliflowerpl Re: Baza wypadowa do Barcelony 01.05.14, 13:53
        Dzięki za propozycję ;-) Ale tak naprawdę...

...nie znoszę Barcelony. Za dużo ludzi, za wilgotno, a słuchanie od każdej jednej osoby, z którą zamienię kilka słów (w sklepie, pytając o najbliższy bankomat czy przy wychodzeniu z restauracji, serio, może ja faktycznie wyglądam na sierotę, która nosi portfel na wierzchu) "uważaj na torebkę, bo kradną" mnie stresuje do tego stopnia, że zwiedzanie przestaje być przyjemne.

Baterie naładuję sobie w jakiejś wiosce na północy Hiszpanii: mniej ludzi, chłodniej, bardziej "swojsko" niż w metropolii.
        Polecam, przy okazji - bo to zupełnie "inna" Hiszpania, niż ta znana z folderów biur podróży :)
    • guru1980 Re: Baza wypadowa do Barcelony 01.05.14, 14:14
      Narazie poszlaeje po stolicy Katalonii, moze tez cos zwiedze wiejskiego ;-) Dziekuje
      Jeszcze nic nie zarezerwowalem .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka