Dodaj do ulubionych

Podróż do Hiszpanii

20.11.15, 16:03
Witam.
Po dzisiejszym posiedzeniu w sprawie wzmocnienia granic UE docierały do mnie różne głosy i nie wiem co już mam myśleć. Zapytam więc tutaj: Czy za tydzień (1 grudnia) polecę do Hiszpanii na dowód osobisty ? Jeżeli ktoś się orientuje to bardzo proszę o pomoc. ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: gg Re: Podróż do Hiszpanii IP: *.ipcom.comunitel.net 20.11.15, 18:03
      a dlaczego by nie...
      przecież obowiązują konkretne przepisy unijne, i wbrew pozorom nie można ich tak łatwo sobie zmienić, a tym bardziej z dnia na dzień.
      raczej powinny się martwić osoby z poza Unii, o przywrócenie przez poszczególne kraje obowiązku wizowego.
      Takie jest moje zdanie.
    • aseretka Re: Podróż do Hiszpanii 21.11.15, 17:58
      Też uważam, że wzmocnienie granic UE i ograniczenie strefy Schengen nie zmieni tego, że możemy podróżować po Europie na podstawie dowodu osobistego. Oczywiście wzmożone zostaną kontrole na granicach państw. I moim zdaniem słusznie.
      natemat.pl/162613,strefa-schengen-nie-bedzie-juz-taka-sama-nas-wszystkich-czekaja-zaostrzenia-przepisow
    • aseretka Re: Podróż do Hiszpanii 21.11.15, 18:04
      Tu masz jeszcze jeden artykuł:
      www.wprost.pl/ar/525641/Ustalenia-ws-Schengen-Nowe-dzialania-w-zakresie-kontroli-przeplywu-osob-i-ochrony-zewnetrznych-granic-UE/
      Nie wynika z niego, aby dowód osobisty nie uprawniał do podróżowania po UE.
      • Gość: gg Re: Podróż do Hiszpanii IP: *.ipcom.comunitel.net 21.11.15, 18:29
        przykładowo Gibraltar.
        nie należy do strefy Schengen, dziennie przekraczamy granicę na podstawie DO lub Paszportu.
        jak kto woli.
        kontrole wyrywkowe a czasem szczegółowe poszczególnych osób. lub nawet całkowicie bez wyciągania dokumentu.
        i tak już od kilku lat
    • Gość: Ada Re: Podróż do Hiszpanii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.15, 11:15
      Tak, możesz lecieć z dowodem osobistym, w tej kwestii w obrębie UE nic się nie zmienia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka