Dodaj do ulubionych

Andaluzja - Costa del Sol - Gibraltar

IP: *.telpol.net.pl 26.05.06, 19:08
Witam wszystkich..Dwa dni temu wrocilem z tygodniowego objazdowego pobytu w
Andaluzji..Zjechalismy ponad 1000km po wybrzezu Costa del Sol, od Roty po
Malage. Mam namiary na kilka fajnych campingow i miejsc ktore warto na tej
trasie zobaczyc.Jesli ktos potrzebuje jakichkolwiek informacji albo chcialby
o cos zapytac, czekam i mam nadzieje ze bede mogl wam pomoc.Pozdrawiam

Magic
Obserwuj wątek
    • Gość: banshee Re: Andaluzja - Costa del Sol - Gibraltar IP: *.chello.pl 27.05.06, 23:42
      Magic - wybieram sie własnie do Andaluzji - czy mógłbyś podpowiedzieć na jakie
      miejsca zarezerwowac tam najwięcej czasu oraz polecić jakas plaze na 2-dniowe
      leniuchowanie? Zastanawiam sie tez czy bez karty kredytowej bede mogla wynajac
      auto?...
      • Gość: Magic Re: Andaluzja - Costa del Sol - Gibraltar IP: 217.97.133.* 28.05.06, 10:31
        Witam. Jeżeli chodzi o plaże to zdecydownie polecam te od miejscowości Rota do
        Gibraltaru. Te w okolicach Fuengirola i Torremolinos są dużo mniej atrakcyjne
        przynajmniej jak dla mnie. Zdecydownie plaża w El Puerto de St Maria,
        najcieplejsza woda w jakiej się kompaliśmy, nastepnie plaża zaraz za centrum
        Kadyksu, duża, szeroka z dorbnym piaseczkiem, potem w okolicy Barbate i Zahara
        de los Atunes, tuż obok latarni morskiej, najpiękniejsza moim zdaniem,
        turkusowa woda i czysty, żółty piaseczek.Dalej jadąc w Trifie i Algeciras. Jak
        już wspomniałem plaże w okoliach Estepona, Fuengirola i Torremolinos są dużo
        wąższe, piasek jest brudniejszy i mniej przypominający piasek, raczej taki
        droby żwirek.Tyle jeśli chodzi o plaże.Co do miejscowości które zaliczyliśmy i
        które zdecydowanie polecam to Kadyks, Gibraltar i Ronda. Na każde z tych miast
        wystarczy jeden dzień, ale zdecydowanie trzeba zobaczyć.Gibraltar - polecam
        wyjechać kolejką na Upper Rock, lub skorzystać z oferowanych busikow które
        obworzą turystów po wszystkich atrakcjach na szczycie, ale na piechotę jest to
        do zrobienia w 3 lub 4 godzinki, tam też na szczycie bliskie spotkanie z
        małpami, nie polecam ich karmić, nastepnie St Michael's Cave, Great Siedge
        Tunnel, Apes Den, Military Heritage Centre, City Under the Siege.Po zejściu
        można na tym samym bilecie zobaczyc 1000 Ton Gun.Oczywiście też w centrum można
        zrobić zakupy jesli chodzi o alkohol i perfumy, po bardzo atrakcyjnych cenach.W
        Kadyksie można zobaczyć wiele ciekawych historycznych budowli, tu polecam
        odwiedzić informacje turystyczna i zabrac mape z zaznaczonymi miejscami, ja
        natomiast polecam skierować się w stronę portu i zobaczyć olbrzymie statki
        wycieczkowe nie odbiegające wielkścią od Queen Mary 2.Dla mnie najpiekniejszym
        miastem w tej części Hiszpani jest Ronda. Przy odrobinie szczęścia w każdym
        choć razie nam się udało zaliczyć prawdziwą Corridę i podziwiać 3 godzinną
        walkę z bykami.Krwawe ale emocjonujące.Mysle że warto raz w życiu
        zobaczyć..Poza tym oczywisćie niesamowite usytuowanie miasta nad przepaścią i
        most przypominający wiadukt, łączący dwie częsci miasta.Poza tym Malaga i zaje
        fajny widok na miasto ze wzniesienia na szczycie którego są ruiny zamku.
        Katedra i muzeum Picasso. Jerez de la Frontera, to przede wszystkim winnice jak
        Osborne i Tio Pepe. Starajcie sie nie zwiedzać niczego w niedziele, zwłaszcza
        po południu, wtedy miasto zamiera i nic nie można zobaczyć. Chcialiśmy również
        zobaczyć Granade i Sewille ale niestety brakło nam czasu. Od loklanych ludzi
        wiem że na te dwa miasta trzeba poświęcić conajmniej 2 lub nawet 3 dni na każde
        z nich, dlatego też woleliśmy tym razem sobie odpuścić a może uda się jeszcze
        tam wrócić i zwiedzić...Polecam też zobaczyć Vejer de la Frontera z ładnym
        małym ryneczkiem i szlakiem białych miasteczek oraz Conil de la Frontera. Na
        pewno warto w każdym zatrzymanym sie przez was miejscu odwiedzić informacje
        turystyczną w której to dostaniesz mapę i cenne informacje co warto zobaczyć w
        damym mieście..Mam nadzieje że choć trochę pomoże ci to w zaplanowaniu twojego
        wyjazdu no i przede wszystkim zyczę udanych wakacji.Upewnij się że masz ze sobą
        krem do opalania z wysokim filtrem :) Tymczasem w razie jakiś dodatkowcyh
        pytań, chętnie dpowiem, Pozdro....Magic
        • Gość: e-banshee Re: Andaluzja - Costa del Sol - Gibraltar IP: *.chello.pl 03.06.06, 16:26
          Magic -bardz dziękuję za informacje -sa dla mnie bardzo cenne :) No mi udalo mi
          się zarezerwowac auto.Zatem w poniedzialek ruszam na podbój Andaluzji !
          Pozdrawiam:)
      • Gość: Magic Re: Andaluzja - Costa del Sol - Gibraltar IP: 217.97.133.* 28.05.06, 10:34
        aha, co do karty kredytowej to trudno mi powiedzieć, raczej gotówki nie
        akceptują a przynajmniej w tej wypozyczalni z której my korzystaliśmy. Poszukaj
        na necie ale wydaje mi się że tylko karty są akceptowanym środkiem płatniczym.
        No i przede wszystkim zarezerwuj sobie samochód przez internet, bo na miejscu
        może okazać się że już wszystko się wypożyczyło. 3maj się. hej
        • dona21 Re: Andaluzja - Costa del Sol - Gibraltar 08.06.06, 11:13
          Jesli chodzi o wypozyczenie , to karta kredytowa jest zawsze
          zabezpieczeniem dla wypozyczalni ,i dlatego warunkiem wypozyczenia jest
          jej posiadanie , ale wypozyczalam samochod jak miszkalam w Hiszpanii i
          placilam gotowka tez ale i podawalam numer karty rowniez, gdzie
          wypozyczalnia zabezpieczala jakas kwote gdyby cos tam z samochodem mi
          sie przydarzylo. . Pozdrawiam
      • Gość: kinga.julia Re: Andaluzja - Costa del Sol - Gibraltar IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 10.07.06, 01:40
        Byłam tam w zeszłym roku i w tym znów jade, bo mi trochę zostało do zobaczenia.
        Jesli chodzi o płatność kartą - wypozyczałam samochód, dałam gościowi mojego
        mastercarda i powiedział :sorry, only visa. Na to ja: no to co zrobimy? Bo mam
        mastercard i cash. Pokiwał głową i wziął gotówkę, więc myslę, że można się
        dogadać. Jest tyle wypozyczalni samochodów, że zależy im na każdym kliencie.
        UWAGA! Z parkowaniem może być problem. Ja zaparkowałam w niedozwolonym miejscu
        i mimo że miałam specjalny znaczek za szybą (bo jechałam z mamą, która ma chore
        nogi)dla niepełnosprawnych, cudowna hiszpańska policja zabrała mi samochód i
        musiałm zabulić 200 euro.
    • majka102 Re: Andaluzja - Costa del Sol - Gibraltar 28.05.06, 21:57
      a jakie są ceny za wynajem samochodu? planuje 9-dniowa podróz po hiszpanii w
      sierpniu, ale jeszcze nie wybrałam trasy. a jak radziliście sobie z noclegami?
      rezerwowaliscie wczesniej przez internet czy szukaliscie na miejscu? i jakie
      ceny? bede wdzieczna za wszelkie podpowiedzi, pozdrawiam
      • Gość: magic Re: Andaluzja - Costa del Sol - Gibraltar IP: *.telpol.net.pl 29.05.06, 11:57
        Jeżeli chodzi o ceny wynajmu samochodów, to za 7 dni zapłaciliśmy 108 euro + 50
        euro za paliwo czyli 158 euro za Forda Ka z full wyposażeniem i pełnym bakiem.
        Co do noclegów to 3 razy korzystaliśmy z campingów. Średnio koszt nocelgu na
        campingu to ok 17 euro (2 osoby + samochód + namiot). W okolicach Estepony
        płaciliśmy tylko 12 euro za nocleg (2 osoby + samochód + namiot). Pozostałe
        noce spędziliśmy za friko u ludzi z którymi konaktowaliśmy się poprzez stronę
        Hospitality Club. Wracając jeszcze do cen to zdecydowanie najtańsze paliwo było
        w Gibraltarze 0,88 euro za litr. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, wal
        śmiało..Pozdro..magic
    • iowa1 Re: Andaluzja - Costa del Sol - Gibraltar 30.05.06, 11:13
      hej, wybieram sie na zwiedzanie Andaluzji, w 2 i 3 tygodniu wrzesnia, czy wiesz
      jak tam wtedy jest?, pusto?, po sezonie?, sprawdzalam temperatury ok. 28 w
      dzien, ale w nocy roznica spora, bo spada do 18, planuje rozpoczac od
      Badalamenty, a potem miasta, co sadzisz o wrzesniu w Andaluzji?
      • Gość: magic Re: Andaluzja - Costa del Sol - Gibraltar IP: *.telpol.net.pl 30.05.06, 15:19
        Hej. Jeżeli chodzi o temperaturę, to na pewno nie musisz się martwić, bo będzie
        zdecydownie ciepło, nawet nocą.Natomiast co do ilości turystów, to raczej we
        wrzesniu spodziewałbym się również sporo turystów i ludzi na plażach.Na pewno
        bedzie już mniejszy tłok niż np. w sierpniu ale na pewno jest to jeszcze
        sezon.Nie mniej jednak wybrzeże Costa del Sol jest tak długie i szerokie że
        spokojnie się wszyscy pomieszczą :).Pozdrawiam.magic
      • oskar9 Re: Andaluzja - Costa del Sol - Gibraltar 02.06.06, 16:52
        hej ja tez ruszam wtedy do Andaluzji. Jakie masz dokladnie plany?
        • iowa1 Re: Andaluzja - Costa del Sol - Gibraltar 23.06.06, 15:26
          hej, juz mam bilet z norwegian do malagi, potem rezerwujemy samochod
          zasytanawiam sie tylko czy na 2 tyg go wynajac, po 6 dniach w okolicach
          Badalamenty (stamtad wypady samochodem do dostepnych miejsc), przemieszczamy
          sie do sewilli, tam 3 dni, po drodze kadyks, Giblartar, i zjezdzamy do malagi,
          rezerwujemy hostele w miastach przez net, ok 80-90 zl za noc, jak na razie
          sprawdzamy ceny wynajmu samochodow, no trzeba wreszcie zarezerwowac
          apartamenty:), a jaki twoj plan?
          • Gość: Paweł Re: Andaluzja - Costa del Sol - Gibraltar IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 06.07.06, 22:47
            cześć,
            20 lipca lecimy ze znajomymi norwegianem do malagi; na miejscu chcemy wynająć
            samochód - czy możesz polecić dobrą i tanią wypożyczalnię ??
            a nie orientujesz się czasem czy wypożyczonym samochodem można pojechać do
            portugalii czy też można się nim poruszać tylko po hiszpanii ??
    • marzena831 Re: Andaluzja - Costa del Sol - Gibraltar 01.06.06, 17:21

hej:)
      Wkrótce wraz z przyjaciółmi jade na 3mies. staż do Andaluzji, dokładnie to
      miasta Martos i cordoba. Bardzo proszę o informacje o tych miastach, jaka
      temperatura, gdzie są tanie noclegi, ciekawe miejsca do zobaczenia. z góry
      dziękuję;)

Gość portalu: magic napisał(a):

> Witam wszystkich..Dwa dni temu wrocilem z tygodniowego objazdowego pobytu w
      > Andaluzji..Zjechalismy ponad 1000km po wybrzezu Costa del Sol, od Roty po
      > Malage. Mam namiary na kilka fajnych campingow i miejsc ktore warto na tej
      > trasie zobaczyc.Jesli ktos potrzebuje jakichkolwiek informacji albo chcialby
      > o cos zapytac, czekam i mam nadzieje ze bede mogl wam pomoc.Pozdrawiam
      >
      > Magic
      • juergista Re: Andaluzja - Costa del Sol - Gibraltar 02.06.06, 15:05
        ok. A tak w detalach gdzie jechac co zobaczyć w 10 dni w jednym miejscu
        (caramba) czy kliku ? Gdzie jest tanio i jak najlepiej zrobić, żeby się nie
        przerobić. Planuje lip/sierp - czy mam rezerwowac jakies hostale po 21 E min. ?
        Teraz mowa o Maladze akurat.

Pozdrawiam
        Huberto
        • Gość: Wilczek.poz Re: Andaluzja - Costa del Sol - Gibraltar IP: 194.175.243.* 12.06.06, 10:56
          Witam,
          We wrzesniu tez sie wybieram do Andaluzi na 14 dni. Chce leciec z Berlina do
          Malagi, nastepnie wynajac samochod i ... tu zaczyna sie dylemat czy skupic sie
          tylko na poludniu czy tez warto przejechac do Barcelony i stamtad tez wracac?

Nie wiem co zrobic z noclegami, rezerwowac vi Internet, czy szukac na miejscu.
          Jesli macie DOBRE adresy bede bardzo wdzieczny.
          • michals25 Re: Andaluzja - Costa del Sol - Gibraltar 13.06.06, 02:01
            jak jest z komunikacja w andaluzji, chodzi mi glownie o pociagi i autobusy?
            • z-o-s-i-a Re: Andaluzja - Costa del Sol - Gibraltar 13.06.06, 09:16
              Poczytaj ten wątek:
              www.forum.hiszpania-online.com/viewtopic.php?t=1651
              A tu strona, na której znajdziesz rozkłady jazdy pociągów:
              www.renfe.es/
    • Gość: magic Re: Andaluzja - Costa del Sol - Gibraltar IP: *.adsl.inetia.pl 07.04.13, 19:28
      Jak mozna dojechac do Andaluzji z Krakowa.Chcialabym z mezem zobaczyc Andaluzje oraz wypoczac nad morzem. Jakies Namiary na prywatne lokum.Ceny za lokum oraz koszt wypozyczenia samochodu.Oje pierwsze pytania. Nie wiem jak to ugryzc.anna
    • Gość: magic Re: Andaluzja - Costa del Sol - Gibraltar IP: *.adsl.inetia.pl 07.04.13, 19:29
      Jak mozna dojechac do Andaluzji z Krakowa.Chcialabym z mezem zobaczyc Andaluzje oraz wypoczac nad morzem. Jakies Namiary na prywatne lokum.Ceny za lokum oraz koszt wypozyczenia samochodu.Oje pierwsze pytania. Nie wiem jak to ugryzc.anna
      Dopiero we wrzesniu.
      • Gość: gg Re: Andaluzja - Costa del Sol - Gibraltar IP: *.Red-83-40-6.dynamicIP.rima-tde.net 08.04.13, 00:07
        Ryanair lata bezpośrednio z Krakowa i Wrocławia
        co do kosztu auta to we wrześniu około 100-300€ za tydzień
        w Maladze masz kilka wypożyczalni
        malagacar, recordgo, atesa, espacar, to te tańsze
      • Gość: Aleksandra Re: Andaluzja - Costa del Sol - Gibraltar IP: 80.29.235.* 08.04.13, 13:49
        Czesc, wynajmujemy z mezem mieszkanie w Andaluzji na wybrzezu Costa del Sol, dojazd z Krakowa linia Ryanair. Wiecej szczegolow moge podac w mailu:aleksblasiak@gmail.com.
        • Gość: nina104 Re: Andaluzja - Costa del Sol - Gibraltar IP: *.adsl.inetia.pl 08.04.13, 19:49
          Jeśli planujesz zobaczyć Andaluzję to może warto zatrzymać się na kilka dni w wiosce andaluzyjskie, tak by mieć w pobliżu Antequerę,El Torcal (robi wrażenie), Granadę, EL Chorro, Rondę. My mieszkaliśmy Villanueva del Trabuco, klimatycznej wiosce, blisko autostrady. Mogę podać namiary na apartament, z którego korzystaliśmy, jeśli bedziesz zainteresowana. Rezerwację samochodu sprawdz na Argusrentacar (mają przedstawicielstwo w Polsce), nie zawiodłam się jak do tej pory.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka