Dodaj do ulubionych

centrum barcelony

IP: *.c27.msk.pl 02.07.06, 14:45
witam! mam pytanie do znawcow barcelony. wybieram sie na wczasy do Santa
Sussana. wiem, ze jedzie stad kolejka do barcelony i ze trzeba wysiasc na
placu de catalunya (w poblizu chyba jest fontanna?) lub tez w Sants. moje
pytanie brzmi: w ktorym miejscu najlepiej wysiasc, zeby mozna bylo bez
problemu dojsc do la sagrada familia, ogrodu gaudiego i innych ciekawych
miejsc. Czy te obiekty sa daleko od siebie polozone, czy trzeba po barcelonie
poruszac sie autobusami, zeby cos zobaczyc.po prostu szkoda mi wydac 40 euro
za osobe na wycieczke u rezydenta, jesli za 6 euro moge dojechac sam kolejka.
Chyba, ze faktycznie nie jest mozliwe poruszanie sie miedzy tymi obiektami, to
nie bedzie wyjscia.prosze o dobre rady :)
Obserwuj wątek
    • Gość: AF-bcn poruszanie sie po centrum-i nie tylko-Barcelony<M> IP: *.bcn1.adsl.uni2.es 02.07.06, 17:32
      po Barnie radze poruszac sie metrem
      (poza starym miastem Barri Gotic, bo tu na piechote), np z biletem T-10(10
      przejazdo-osób w ewent.grupie) lub T-Dia (1-dniowy) jesli 1 osoba 'wyrobi'
      wiecej= niZ 8 przjazdow
      poszukaj teZ w wyszukiwarce,
      m.in.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=204&w=41154354&a=41154354

jesli koniecznie na piechote to wysiadz z Renfe na El Clot Arago,
      do Park Güell bedziesz miaL pod góre, a potem z górki :)

jest teZ BusTuristic za 18 eu/dz chyba
    • Gość: paula Re: centrum barcelony IP: 217.97.165.* 03.07.06, 06:50
      Prosty sposó zwiedzenia najciekawszych zabytków.My poruszaliśmy się autobusem
      turystycznym, odjeżdża z placu Catalunya, bilety do nabycia u kierowcy, ma trzy
      trasy, pod wszystkie ciekawe miejsca. Na 1 dzień 18 euro.Zobacz sam.
      www.barcelona-on-line.es/eng/reserves/bus_turistic.htm
    • adams123 Re: centrum barcelony 03.07.06, 08:05
      metro najszybsze i tanie a wysiąśc mozesz na Pl. Catalunya, bo od razu
      zobaczysz Ramblem dojdziesz do Kolumba i morza a potem pojedziesz dalej ;)
      • Gość: Idek Re: centrum barcelony IP: *.c27.msk.pl 03.07.06, 09:32
        dzieki bardzo za info. z tego wynika, ze samodzielne poruszanie sie po
        barcelonie nie jest takie tanie- jesli za bilet trzeba dac prawie 20 euro, to
        chyba wole dolozyc te dodatkowe 10 i przyznajmniej mnie zawioza gdzie trzeba.
        pozdrawiam i dzięks :)
        • Gość: dagmara Re: centrum barcelony IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.06, 14:33
          20 Euro to płacisz za ten autobus turystyczny. A jak będziesz się poruszał
          metrem to wyjdzie o wiele taniej. Zdecydowanie Ci polecam samodzielną
          wycieczkę, to możesz zostać wieczorem na pokazie fontanny "światło i dźwięk" na
          pl. Espanya. A warto. pozdrawiam i życzę udanego wyjazdu.
        • adams123 Re: centrum barcelony 03.07.06, 16:37
          20 euro to bus turystyczny według mnie absolutnie niewart swojej ceny, to zbyt
          dorgo.
          ja zawsze wsiadam w metro i tak jest najlepiej
          daj sobie spokój z tym autobusem (bez urazy) dla dziadków
          • Gość: idek Re: centrum barcelony IP: *.c27.msk.pl 04.07.06, 09:59
            mam tylko nadzieje, ze sie nie pogubie w tym "wielkim miescie" i nie strace
            wiecej kasy niz na wykupionej u rezyden6ta wycieczce. nigdy nic nie wiadomo...
            • Gość: monika Re: centrum barcelony IP: *.dzi.vectranet.pl / *.unregistered.net.telenergo.pl 05.07.06, 14:36
              Idek, jedź na własną rękę. Środki komunikacji są fantastycznie oznakowane,
              bardzo tanie, na pewno się nie zgubisz i dojedziesz tam gdzie chcesz. Moim
              zdaniem najlepiej wysiąść na placu Catalunia i z tamtąd wyruszyć. Jak dojdziesz
              La Ramblą do portu to koniecznie zjedz w knajpce mieszankę smażonych owoców
              morza. Pyyycha. Jedna porada: kup sobie mapę Barcelony w Polsce, jest dużo
              taniej.
              • Gość: idek Re: centrum barcelony IP: *.c27.msk.pl 05.07.06, 21:56
                dzieki za rade- wlasnie sie rozgladam za mapka, nie widzialem jeszcze takowej-
                ale ponoc mozna dostac w informacji turystycznej- gratis :) co do owocow
                morza... to raczej chyba nie skorzystam , pozdrawiam i thx
    • Gość: fin Re: centrum barcelony IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.06, 00:04
      idek-przerabiałem temat w zeszłym tygodniu, pojechałem z kobietą, byliśmy w Barcelonie pierwszy raz, wiedzielismy tyle co z przewodników, wg mnie najlepsze rozwiązanie to autobus turystyczny, ale pod warunkiem że kupisz bilety na 2 dni, na jeden dzień kosztuje 18-19 euro, na 2 - 23. Autobus podwozi cię we wszystkie warte odwiedzenia miejsca, wysiadasz, zwiedzasz, łapiesz nastpny i dalej, jeździ bardzo często, nam nie zdarzyło sie czekac dłużej niz 5-7 min, startują o 9-tej z pl Catalunia, tam też znajdziesz punkt informacji turystycznej, spedzilismy w Barcelonie kilka dni, metrem to nie tp samo, owszem, jest szybko, ale nie zobaczysz wielu ciekawych rzeczy. Bus Turistic ma na wielu ulicach wyznaczony swój pas więc w korkach nie stalismy. Jest jeszcze jeden bonus-kupujac bilet dostajesz książeczke z rabatami na prawie wszystkie głowne atrakcje Barcelony(Sagrada, Poble Espanol, Camp Nou itd), my zwiedzilismy sporo i po zsumowaniu rabatów okazało się, że praktycznie zwrócił nam sie koszt biletu. Jeszcze informacyjnie - za 3-dniowy bilet bez ograniczen płacilismy 13.2 euro. Pisze trochge chaotycznie ale jestem zmeczony. Jeżeli miałbyś dodatkowe szczegółowe pytania pisz rally_fan@op.pl, pozdrawiam
      • Gość: fin Re: centrum barcelony IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 07.07.06, 00:06
        oczywiście to 13.20 euro to bilet na wszystkie środki komunikacji miejskiej
        • Gość: idek Re: centrum barcelony IP: *.c27.msk.pl 07.07.06, 09:48
          dzieki bardzo za info- tez wlasnie myslalem, ze raczej skorzystam z bus
          turistic, a nie mimo wszystko, z tanszego metra. wydaje mi sie, ze wiecej mozna
          zobaczyc jadac takim busikiem niz przemieszczajac sie w podziemaich metra.
          niestety moge poswiecic tylko jeden dzien na zwiedzanie barcelony, ale dla mnie
          najwazniejsze sa zaledwie 3,4 punkty do zaliczenia, wiec mysle, ze reszte moge
          zobaczyc z busiku.dobrze, ze wspominasz o tych biltech- warto wiedziec. jak Ci
          sie cos przypomni jeszcze szczegolnego, to daj znac. thx. pozdrawiam
          • Gość: edart25 Re: centrum barcelony IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.06, 12:24
            Pamietaj, że wraz z biletem na Bus uristic dostajesz tez ózne znizki na wstępy.
            Jeśłi jesteś zainteresowany to możesz sprawdzić tutaj:
            www.tmb.net/en_US/turistes/busturistic/rutesiparades.jsp Jak klikniesz
            na dany przystanek to po prawej stronie będziesz miał wszystkie znizki w danej
            lokacji.

A tutaj spis wszystkich zniżek oferowanych razem z zakupem biletu na Bus
            Turistic: www.tmb.net/en_US/turistes/busturistic/descomptes.jsp

Pozdrawiam i zycze wspaniałych wrażeń w Barcelonie

• Gość: fin Re: centrum barcelony IP: *.com / *.internetdsl.tpnet.pl 08.07.06, 00:02
      w zasadzie najwazniejsze rzeczy masz podane, ewentualnie jeszcze informacja- z tego co pamietam sa 2 ( a może jeszcze więcej) firmy oferujace przewozy autobusem turystycznym, jedna na autobusach ma logo TMB, autobusy sa biało-seledynowo-czerwone, i ta firma dodaje do biletu książeczke z rabatami, autobusy drugiej firmy sa pomarańczowe, zdecydowanie mniej zatłoczone, ale czy oferują jakiekolwiek rabaty nie wiem, musisz poszukac inf. lub może ktos lepiej zorientowany napisze. Tak czy siak na placu Catalunia złapiesz wszystkie linie. Jeżeli dobrze rozplanujesz zwiedzanie, zaczniesz wczesnie rano to w ciagu jednego dnia mozna zobaczyc całkiem sporo. Na zakończnie dnia polecam odwiedzić akwarium z rekinami w porcie i zobaczyć pokaz zgranych z muzyką podswietlanych fontann przy placu Hiszpańskim, pozdrawiam
      • Gość: idek Re: centrum barcelony IP: *.c27.msk.pl 08.07.06, 09:05
        dzieki bardzo za cenne wskazowki- juz sie nie moge doczekac wyjazdu. pozdrawiam
        i thx!!
        • Gość: idek Re: centrum barcelony IP: *.c27.msk.pl 08.07.06, 09:51
          edart25! swietne sa re dwa linki- juz mam opracowana cala trase :) thx!
          • Gość: idek Re: centrum barcelony IP: *.c27.msk.pl 10.07.06, 10:02
            jeszcze mam jedno pytanko- czy z Santa Susana do Loret de Mar mozna sie dostac
            kolejka? i dziwi mnie , ze do tosy nie mozna dojechac kolejka, skoro ona lezy
            zaraz za blanes?
            • jogger Re: centrum barcelony 17.07.06, 14:20
              Blanes to ostatnia stacja, między Callelą a Tossą kursują stateczki Dofi Jet
              Boats (w SS i Lloret też się zatrzymują), są też i inne linie ale z nich nie
              korzystałem
            • mniejszy73 Re: centrum barcelony 17.07.06, 23:24
              W Blanes kolejka odbija wgłąb lądu.
              A Tosa nie leży zaraz za Blanes.
              Jest do niej jeszcze jakieś 16 km.

Pomiędzy tymi miejscowościami leży na przykład LLoret de Mar.
              Mieszkałem tam i do kolejki w Blanes dojeżdżałem autobusem kompanii Pujol
              Był np. taki bilet łączony na busa i kolejkę do Barsy ( 10 Euro za bilet w obie strony ). Sprawdź w Tosie czy tam też jest taka oferta.

Z Santa Susana do najbliższej stacji kolejki ( w Pneda de Mar ) jest ok. 2-3 km. Można na nogach ... tak dla zdrowotności :o)

Miłego pobytu i udanej wycieczki do Barcelony.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka