Dodaj do ulubionych

Torremolinos

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.07, 21:11
witam, jadę w czerwcu do Torremolinos. HURRRA!

nigdy tam nie byłam - czego mogę się spodziewać?
jakie wycieczki obowiązkowo powinnam wykupić i czy u rezydenta, czy raczej
postarać się coś poszukać na własną rękę?

jaka jest cena wynajęcia samochodu na np. trzy dni?

czy na plaży obowiązkowo muszę zapłacić za leżak i parasol, czy też znajdę
kawałek plaży na mój ręczniczek??;)

czy jest tam jakaś sympatyczna knajpka, którą szczególnie mi polecicie??

pozdrawiam Was serdecznie i czekam na odp.
Obserwuj wątek
    • Gość: anka Re: Torremolinos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.07, 13:10
      Posłuchaj, z Torremolinos to jest tak jak z tymi typowymi miejscami
      wakacyjnymi, dużo wielkich hoteli itd. tak mało hiszpańsko a bardziej
      turystycznie. sama jednak też w tym roku się do tego typu miejsca wybieram i
      też się bardzo cieszę.....
      Byłam w torremolinos raz, 10 lat temu, krótko ale wiem, że knajpek multum i
      właściwie to prawie nie ma sensu pytać o ulubioną. mam jedną wskazówkę, te
      wzdłuż promenady mają czasami fajne jedzonko, moim zdaniem sensowne ceny
      (przynajmniej w porównaniu np z Asturią). poszukaj jednak czegoś dalej w
      miasto, knajpek małych, zatłoczonych, gdzie się słyszy głoównie hiszpański i
      koniecznie musi być tam zaśmioecona podłoga :) serio. czasami ludzie siedzą też
      na chodniku przed. takie miejsca były tam wtedy i to miejsce gdzie można było
      zjeśc świeże, dobre mariscos.
      miejsce na kocyk oczywiscie będzie, nie martw się.
      tu był parę dni temu wątek na temat alhambry, tam pojedź koniecznie. byłam i
      wtedy kupiliśmy bilety jakoś tak po prostu ale lepiej się dowiedz. samochód
      myślę warto wypozyczyć i po prostu wjechać trochę w głąb lądu, z dala od
      kurortów i hoteli. ja jeszcze nigdy tam nie wypoż samochodu bo zawsze byliśmy
      swoim ale chyba tak kilka dni to cena wysoka jest, powyżej tygodnia się opłąca,
      ale rozumiem, że jak nie masz potrzeby to nie ma sensu. moze odezwie się ktoś,
      kto zna połączenia i wtedy sama ocenisz czy lepiej u rezydenta. co kto lubi.
      pozdrawiam
    • Gość: dlugi Re: Torremolinos IP: *.dip.t-dialin.net 03.05.07, 13:20
      byłem tam w ub.tygodniu.Miasteczko do oblecenia w jeden dzień.Jeli masz kwaterę
      w centrum,to do morza musisz zejść schodami.Ale za to ładne widoki.
      Mnie podobała się plaża.Piaszczysta, budowle w rozsądnej odległości,w tle górki.
      Kanjpek jest dużo,ale ze względu na ceny i jakość polecam jedną - położoną na
      tarasie,w miejscu gdzie schodzi się na dół na plażę.Pół litra dobrego piwa w
      kufelku 2,20 EUR,danie świeże w granicach 4 - 10 EUR.Miła obsługa.
      Poruszać się warto pociągiem.Szybko i komfortowo.Polecam wycieczkę do Malagi-
      warto wejść do zamku -cena 1,95 EUR od osoby.Stamtąd piękne widoki na miasto i
      morze.Poza tym jest to zabytke porównywalny z Alhambrą ale mało kto o tym wie.
      Granada i Sierra Nevada warto zobaczyć.Do tego Gibraltar,gdzie hiszpański
      pogranicznik powitał nas po polsku.
      Poruszaliśmy się pociągiem i autobusem.Szkoda kasy na samochód i szukanie
      parkingu,trasy itp.
      To piękne miejsca i o wiele milej wspominam niż Loret der Mar koło Barcelony,
      które nadaje się dla małolatów spragnionych huku dyskotek.
      • Gość: rumianek Re: Torremolinos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.07, 13:08
        Witam:) mam prosbę - w czerwcu wybieram sie na Costa del Sol i zatrzymuje sie
        w Torremolinos, wraz ze znajomymi chcialabym podrózować pociągiem lub
        autobusem - tylko czy to jest bardzo drogi transport, jak kupować, czy są np.
        zniżki kupując bilet w dwie strony (tak jak w Polsce)? i czy w Torremolinos
        jest stacja na ktorej zatrzymuja sie wszystkie pociagi bo podobno nie wszędzie
        się one zatrzymują.
        • Gość: dlugi Re: Torremolinos IP: *.dip.t-dialin.net 09.05.07, 14:26
          nie wiem co to znaczy drogo:-)
          Autobus do Gibraltaru i z powrotem kosztowal,jesli sie nie myle EUR 27,00.
          Jedzie 2,5 godziny,ale ma zwykle klime.Pociagiem jechalem do Malagi za 1,5 EUR
          w jedna strone.Kursuja tez dalej,ale nie sprawdzalem.W dwie czy jedna strone
          nie mialo to znaczenia na cene biletu.
        • Gość: ewa Re: Torremolinos IP: *.arreks.com.pl 23.05.07, 11:06
          Nie ma za co. Aż Ci zazdroszczę, że tam jedziesz. Co do kolejki, to jest ona
          położona w wyższych partiach i mnie w Benalmadenie wygodniej było zejść do
          autobusu, niż wspinac sie w góry do stacji. Jeżeli jeszcze coś Cie interesuje,
          to pytaj.Życzę pobytu pełnego wspaniałych wrażeń. Pozdrawiam - Ewa
    • majodzik Re: Torremolinos 09.05.07, 18:28
      Witam. Też w czerwcu wybieramy sie do Torremolinos:)Z jakiego biura i w jakim terminie się wybierasz?
      • Gość: rumianek Re: Torremolinos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.05.07, 11:21
        Dziękuję za odpowiedź.

A ja wybieram się ze znajomymi z Biura "Eco Holiday" i w terminie 12-27
        czerwca. Co do biura - jesli ktoś ma nieprzyjemne wiaomości czy doświadczenia,
        prosze mi o tym nie pisać:) i tak nastawiłam się na dobrą zabawę, nic mi tego
        nie popsuje:)
        • Gość: agusiaa Re: Torremolinos IP: *.chello.pl 14.05.07, 18:23
          Z biurem ecco holiday bylam dwa lata temu wlasnie na costa del sol w hotelu
          puente real. Co do samego biura nie mam zastrzeżeń co do rezydentki która z
          nami byla poniewaz nic nie umiala nam konkretnego powiedziec, ani gdzie
          dystkoteka gdzie sklep itp. Jeśli chcesz więcej info napisz a odpisze :).
          • Gość: rumianek Re: Torremolinos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.07, 14:01
            Witam:)
            ja mam zakwaterowanie w hotelu Kristal. ze wzgledu na ceny wycieczek
            fakultatywnych chcialabym podrozowac samodzielnie:) chociaz zastanawiam sie nad
            wykupem jednej czy dwoch wycieczek - np. do Monako. Czy mozesz mi napisać,
            jesli byłas na takich wycieczkach, czy warto, czy przewodnicy sa rzetelni, czy
            lepiej wybrac wycieczki z innych biur turystycznych:) Ostatnio bylam w Grecji
            ze Skarpa i rezydent tak nami zakrecil, ze zaraz trzeba bylo zapisywac sie na
            wycieczki fakultatywne i sporo na tym stracilismy, poniewaz w innych biurach te
            niektore wycieczki byly tansze. No i oczywiscie mam pytanie czy sa dogodne
            warunki podrozowania samemu z Torremolinos
            Pozdrawiam cieplutko:)
            • Gość: skara Re: Torremolinos IP: *.Red-213-96-195.staticIP.rima-tde.net 16.05.07, 14:46
              Wycieczka z Torremolinos do Monako? Gdzie Rzym a gdzie Krym...
              • Gość: rumianek Re: Torremolinos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.07, 09:25
                o rany...rzeczywiscie! chodzi o Maroko:) do Monako wybieramy sie we wrzesniu:)
                • Gość: agusiaa Re: Torremolinos IP: *.chello.pl 17.05.07, 15:14
                  Jeśli chodzi o wycieczki. To po poruszaniu sie po wybrzeżu do sąsiednich
                  miejscowości jest kolejka (bardzo tania), obowiązkowo trzeba wybrać się samemu
                  do malagi i tam wejść na taki zamek (niestety nazwy jego nie mogę sobie
                  przypomnieć). Oprócz tego w Benlamandenie można przejść się samemu do
                  oceanarium i pochodzić po fajnym parku bądź pójść na pokazy delfinów, we
                  fuengiroli jest fajne zoo, jadąc tam kolejką trzeba popatrzeć bo jak ja byłam
                  to można było wziąc na stacji ulotkę która dawała zniżkę. Co do wycieczek
                  fakultatywnych bardziej opłaca się je zamówić na mieście a nie u rezydenta (pod
                  warunkiem że zna się dobrze któryś język, poniewaz na mieście nie ma
                  polskojęzycznego przewodnika), jeśli chodzi o ceny to znalazłam rozpiskę sprzed
                  lat 2 i kształtowały się one tak: SEWILLA u rezydenta 75 euro, na mieście 28 a
                  z wyżywieniem 37, Gibraltar u rezydenta 40 euro na mieście 18. Maroko na
                  mieście 40,50 a u rezydenta 80. Jak widać ceny różnią się dwukrotnie więc po co
                  przepłacać. :)
                  • Gość: rumianek Re: Torremolinos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.07, 11:48
                    Agusiaa serdecznie Ci dziękuję!!!! własnie o takie informacje mi chodziło:)
                    bardzo dziekuje!!!
                    Pozdrawiam:)
                  • Gość: ewa Re: Torremolinos IP: *.arreks.com.pl 23.05.07, 09:42
                    Jeżeli chodzi o poruszanie się po wybrzeżu to można spokojnie jeżdzic
                    autobusami, kosztują grosze. Do MALAGI dojechac mozna tymi samymi autobusami w
                    ciagu pól godziny z Torremolinos, Benalmadeny itd. Bilety kupuje się u kierowcy.
                    W Benalmadenie jest cudowne małe oceanarium, przepiekny port jachtowy
                    (dwukrotnie zdobywał nagrodę najpiekniejszego portu wybrzeża. Poecam równiez w
                    tej samej miejscowości Selwo Marina z pokazami tresury delfinów, lwow morskich,
                    papug, kolejkę górską Teleferico (na górze pokaz lotów orłów, park rozrywki
                    Tivoli oraz autobus City, który wozi po całej miejscowości przez cały dzień do
                    24.00, bilet kupuje się raz, wsiada i wysiada na dowolnie wybranym przez siebie
                    przystanku. W każdym hotelu przy recepcji są kolorowe ulotki informujące o
                    atrakcjach z adresami, cenami, mapkami jak i czym dojechać. Raj na ziemi, tylko
                    szykowac pieniądze. W twierdzy w Maladze tez byłam, polecam koszt 2 euro, a z
                    góry bajeczny widok na miasto i port. Sewillię i Cordobę zwiedzałam z naszym
                    biurem podróży. Do Gibraltaru pojechała z hiszpańskim biurem podróży, z którego
                    jestem bardzo zadowolona. Przewodnik i kierowca przemili, organizacja bardzo
                    dobra. Znajomość języków obcych w tym przypadku niezbędna. Przewodnik
                    hiszpański znał angielski i niemiecki. Autobus pełen Anglików. W Gibraltarze
                    przesiedliśmy sie na małe busiki, tam kierwocy tez znają oprócz hiszpańskiego
                    tylko angielski. Wybrzeże cudowne i warte tych pieniędzy. Goraco polecam.
                  • daber61 Re: Torremolinos 28.05.07, 09:43
                    "Benlamandenie można przejść się samemu do
                    oceanarium i pochodzić po fajnym parku bądź pójść na pokazy delfinów"

ile kosztuje bilet do oceanarium i w jakich godzinach jest otwarte?

• Gość: do daber.61 Re: Torremolinos IP: *.arreks.com.pl 29.05.07, 15:22
                      Oceanarium o ile dobrze pamietam kosztuje 8 euro, na dzieci są zniżki. Jest
                      czynne codziennie chyba od 10 lub 11 do wieczora. Skorzystałam z wielu
                      atrakcji. Musiałabym poszukać ulotek. Polecam kolejkę Teleferico. Cudowny widok
                      z góry na wybrzeże.
                    • Gość: ewa Re: Torremolinos IP: *.arreks.com.pl 29.05.07, 15:24
                      Przepraszam, nie zalogowałam się w poprzednim poście. Pokazy tresury delfinów,
                      lwów morskich i papug odbywają się nie w delfinarium, lecz w parku Selwo Marina.
                  • magus77 Re: Torremolinos 19.08.07, 16:11
                    Gość portalu: agusiaa napisał(a):

> Jeśli chodzi o wycieczki. To po poruszaniu sie po wybrzeżu do
                    sąsiednich
                    > miejscowości jest kolejka (bardzo tania), obowiązkowo trzeba
                    wybrać się samemu
                    > do malagi i tam wejść na taki zamek (niestety nazwy jego nie mogę
                    sobie
                    > przypomnieć). Oprócz tego w Benlamandenie można przejść się samemu
                    do
                    > oceanarium i pochodzić po fajnym parku bądź pójść na pokazy
                    delfinów, we
                    > fuengiroli jest fajne zoo, jadąc tam kolejką trzeba popatrzeć bo
                    jak ja byłam
                    > to można było wziąc na stacji ulotkę która dawała zniżkę. Co do
                    wycieczek
                    > fakultatywnych bardziej opłaca się je zamówić na mieście a nie u
                    rezydenta (pod
                    >
                    > warunkiem że zna się dobrze któryś język, poniewaz na mieście nie
                    ma
                    > polskojęzycznego przewodnika), jeśli chodzi o ceny to znalazłam
                    rozpiskę sprzed
                    >
                    > lat 2 i kształtowały się one tak: SEWILLA u rezydenta 75 euro, na
                    mieście 28 a
                    > z wyżywieniem 37, Gibraltar u rezydenta 40 euro na mieście 18.
                    Maroko na
                    > mieście 40,50 a u rezydenta 80. Jak widać ceny różnią się
                    dwukrotnie więc po co
                    >
                    > przepłacać. :)

Agusiaa ja również jade do tego hotelu, czy mozesz mi cos o nim
                    powiedzieć? Tylko ja z Orbisu :-)
                    Z góry dziekuję za wszelkie info, co do cen i takich róznych :-)
                    pozdr
                    Magda
                    magus77@gazeta.pl
                • Gość: ewa Re: Torremolinos IP: *.arreks.com.pl 23.05.07, 09:50
                  Aha i jesze jedno. Byłam w zeszłym roku i 2 leżaki z parasolem kosztowały 8
                  euro, a wycieczka z hiszpańskiego biura do Gibraltaru ok. 20.
                  • Gość: rumianek Re: Torremolinos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.07, 10:10
                    bardzo dziekuje za wiadomosci:) bardzo pomocne i ciekawe:)
                    Serdecznie pozdrawiam:)
          • magus77 Re: Torremolinos 19.08.07, 16:15
            Agusiaa ja również jade do tego hotelu, czy mozesz mi cos o nim
            powiedzieć? Tylko ja z Orbisu :-)
            Z góry dziekuję za wszelkie info, co do cen i takich róznych :-)
            pozdr
            Magda
            magus77@gazeta.pl

• Gość: gilda Re: Torremolinos IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.05.07, 23:27
      no coz byłem tam przejazdem w styczniu i szczerze mowiac wyglada to mało
      zachęcająco, wybrzeże bez klimatu zalane ogromną ilością betonu, mnóstwo
      wielkich hoteli, nic z klimatu pięknej przecież Andaluzji.
      Warto zobaczyc coś więcej - ja polecam wynajęcie auta i podróz po białych
      miasteczkach ze zwieńczeniem w zjawiskowej Rondzie.
      Hiszpania jest piękna!
      • Gość: rumianek Re: Torremolinos IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.05.07, 10:51
        to prawda. Jednak niestety, biura podrozy - przynajmniej te cenowo dostepne -
        oferuja hotele w miejscowosciach stricte wypoczynkowych, ale ja traktuje te
        miejsca jako noclegownie. Nie jeżdżę samochodem, aczkolwiek licze na środki
        komunikacji miejskiej i własne nogi:) a wiele na nich przeszłam:) dlatego
        staram sie najpierw dowiedziec gdzie warto jechac, jak jechac i czym jechac, a
        potem wprowadzac w zycie:)
        Życze wszystkim udanych wakacji. Nie tylko za granica :)
        • Gość: dlugi Re: Torremolinos IP: *.dip.t-dialin.net 31.05.07, 12:04
          1.mieszkalem w tym hotelu.Tragediaaaaaaaa!!!!!!!!!!
          Zaluje,ze nie wszedlem wczesniej na strony w internecie,gdzie sa oceny hoteli.
          Halas,holota z Wysp Brytyjskich.Polecam zatyczki do uszu na noc,na prawde.
          Jedzenie beznadziejne.Na sniadania na okraglo ten sam zestaw 3 kiepskich
          wedlin,jeden rodzaj sera zoltego (wstretny).ZADNYCH owocow czy warzyw.Nic na
          cieplo.Soki nie do picia,ale tak jest prawie w calej Hiszpanii.
          Korytarze jak w wiezieniu-szerokie na metr.Okna wychodzace na przeciwlegla
          sciane hotelu.Brak widoku na cokolwiek.
          2.Podroz do Malagi - bezwzglednie koleja.Stacja jest zaraz obok
          hotelu.Szybciej,wygodniej i blizej niz autobusem (korki).
          3.Generalnie w Maldze nie ma nic ciekawego.Najlepiej udac sie do twierdzy za 2
          EUR.Ale to b,duzo chodzenia.Za to ladne widoki,a wsrodku tez jest ladnie.
          4.Polecam wycieczke do Gibraltaru we wlasnym zakresie.Przewodnik nie jest
          potrzebny.Daja mapke.Mozna poczytac tez w internecie.Warto obejsc ta skale na
          pieszo.
          5.Granada owszem fajna,ale te koleki do zwiedzania!
          6.Zaluje,ze nie pojechalem do Sierra Nevada.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka