Dodaj do ulubionych

Naczyniak na języku

23.05.06, 15:37
Panie Doktorze. Mam 23 lata i od urodzenia mam naczyniaka prawdopodobnie
jamistego na języku. A wnioskuje to po przeczytaniu o nim w encyklopedii.
Zajmuje on już połowe języka i się powiększa. Byłam z nim u profesora w
Warszwie, który zajmuje się naczyniakami i nie powiedział mi nic konkretnego
co mam z nim zrobić. Panie Doktorze moje pytanie brzmi czy da się go usunąć a
jeśli nie to czy można zachamować jakoś jego rozwój.
Obserwuj wątek
    • dwyrzyk Re: Naczyniak na języku 23.05.06, 21:07
      Pani Małgorzato; Zapewne jest to malformacja żylna (polecam www.naczyniaki.com)
      choć może też być z komponentą tętniczą. Czy miała Pani robione badania
      obrazowe typu rezonans magnetyczny albo tomografia, a badanie naczyniowe? Od
      dokładnej oceny rozległości i typu zmiany zależą możliwości leczenia. Zmianę
      żylną można np. leczyć śródtkankowo laserem Nd-YAG (właśnie zaczęliśmy takie
      leczenie u 1-go 17-latka), ewentualnie ostrzyknąć. Z tym usunięciem to
      zazwyczaj ciężko, czasami możliwe częściowo... Praktycznie w przypadku niemal
      każdej zmiany naczyniowej można coś poprawić. Pozdrawiam Dariusz Wyrzykowski
      • gosia19830702 Re: Naczyniak na języku 24.05.06, 14:55
        Panie Doktorze dziekuje za szybką odpowiedź. Przeczytałam Pana wiadomość i
        jestem zadowolona że można coś Panie Doktorze z tym moim naczyniakiem zrobić.
        Jeśli zaś chodzi o badania typu rezonans lub tomografia to prawdopodobnie nie
        będzie wchodziło w grę, a to dlatego że jestem po operacji głowy i mam
        umieszczone metalowe wszywki, chyba że one w niczym nie będą przeszkadzać.
        Miałam tylko robione w Warszawie prześwietlenie dwa lata temu. Jeśli zaś chodzi
        o inne badania to nie wiem do kogo mam iść i do kogo się zgłosić. Mam do Pana
        Doktora pytanie gdzie można zrobić odpowiedznie badania żeby coś dalej móc coś
        z tym moim naczyniakiem zrobić. Z góry dziękuję za szybką odpowiedź.
        Pozdrawiam
        • dwyrzyk Re: Naczyniak na języku 25.05.06, 01:14
          Miła Pani; Pytanie nr 1: Gdzie Pani mieszka? Klipsy metalowe - zapewne
          tytanowe, więc nie przeszkadzają (ale koniecznie trzeba sprawdzić). Gdzie robić
          diagnostykę - zależy od miejsca zamieszkania. Mogę Pani doradzić gdzie zrobić
          diagnostykę w Gdańsku, ale w każdym dużym mieście jest to zapewne możliwe.
          Pozdrawiam Dariusz Wyrzykowski
          • gosia19830702 Re: Naczyniak na języku 25.05.06, 12:58
            Panie Doktorze mieszkam w Płocku. Co do tych moich wszywek to nie wiem jakie są
            wiem tylko że są to metalowe wszywki. Dowiedziałam się o nich z prześwietlenia
            głowy. Nie wiem czy w moim mieście się takimi przypadkami zajmują. A mówie to
            dlatego że jak dwa lata temu byłam u dentysty to skierowano mnie do mojego
            szpitala a z tamtąd skierowano mnie do Warszawy do Kliniki Dzieciątka Jezus.
            Gdy pojechałam tam to zrobili mi tylko prześwietlenie tego naczyniaka. Panie
            Doktorze ma do Pana pytanie: Czy może Pan Doktor podać adres gdzie mozna zrobić
            odpowiednie badania? Dziekuje za szybką odpowiedź. Pozdrawiam
      • gosia19830702 Re: Naczyniak na języku 25.05.06, 12:55
        Panie Doktorze mieszkam w Płocku. Co do tych moich wszywek to nie wiem jakie są
        wiem tylko że są to metalowe wszywki. Dowiedziałam się o nich z prześwietlenia
        głowy. Nie wiem czy w moim mieście się takimi przypadkami zajmują. A mówie to
        dlatego że jak dwa lata temu byłam u dentysty to skierowano mnie do mojego
        szpitala a z tamtąd skierowano mnie do Warszawy do Kliniki Dzieciątka Jezus.
        Gdy pojechałam tam to zrobili mi tylko prześwietlenie tego naczyniaka. Panie
        Doktorze ma do Pana pytanie: Czy może Pan Doktor podać adres gdzie mozna zrobić
        odpowiednie badania? Dziekuje za szybką odpowiedź. Pozdrawiam.
        • dwyrzyk Re: Naczyniak na języku 25.05.06, 22:21
          Pani Małgorzato; W kwestii zszywek - tytanowe też są metalowe, a w badaniu
          rezonansem nie przeszkadzają. Należy skontaktować się z ośrodkiem, w którym
          była Pani operowana - są tam przechowywane opisy zabiegów operacyjnych i to
          powinno być do wyjaśnienia. Prześwietlenie naczyniaka - może była to
          tomografia? Warto by to było wydobyć. Jeżeli zszywki są metalowe, lub niepewne,
          to najlepiej wtedy zrobić angio TK. Rezonans i TK z pewnością można wykonać w W-
          wie (mam pacjenta z Płocka to robi wszystko w W-wie). Jeżeli miałbym
          wypowiedzieć się szerzej,to najpierw trzeba sie spotkać. Pozdrawiam Dariusz
          Wyrzykowski
    • gosia19830702 Re: Naczyniak na języku 24.05.06, 14:49
      Panie Doktorze dziekuje za szybką odpowiedź. Przeczytałam Pana wiadomość i
      jestem zadowolona że można coś z tym moim naczyniakiem zrobić. Jeśli zaś chodzi
      o badania typu rezonans lub tomografia to prawdopodobnie nie będzie wchodziło w
      grę, a to dlatego że jestem po operacji głowy i mam umieszczone metalowe
      wszywki, chyba że one w niczym nie będą przeszkadzać. Miałam tylko robione w
      Warszawie prześwietlenie dwa lata temu. Jeśli zaś chodzi o inne badania to nie
      wiem do kogo mam iść i do kogo się zgłosić. Mam do Pana Doktora pytanie gdzie
      można zrobić odpowiedznie badania żeby coś dalej móc coś z tym moim
      naczyniakiem zrobić. Z góry dziękuję za szybką odpowiedź.
      Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka