Dodaj do ulubionych

operacje plastyczne

30.09.06, 17:02
Rozmawialam z Ewa, ktora czeka na operacje plastyczna w Polanicy. Termin
oczekiwania na taka operacje to az 5 lat. Mysle, ze to cenna informacja dla
wszystkich rodzicow, ktorych dzieci maja rozlegle naczyniaki jamiste. Warto
juz teraz wejsc do kolejki oczekujacych aby po leczeniu sterydami lub laserem
nie dowiedziec sie, ze korekcja mozliwa ale trzeba czekac. Takie operacje sa
bardzo skomplikowane i raczej zaden lekarz prywatnie nie podejmie sie tego.
Jezeli ktos z forum lub czytajacy forum jest po takiej operacji korygujacej
to mogly sie podzielic swoim doswiadczeniem. Ja znam tylko Polanice ale moze
sa tez inne osrodki specjalizujace sie w tego typu zabiegach.
Pozdrawiam wszystkich
Obserwuj wątek
    • arcarsenal Re: operacje plastyczne 01.10.06, 01:07
      to ja może jeszcze dopowiem ;)
      podejrzewam, że część rodziców operację plastyczną bierze za ostateczność albo
      zbyt radykalne posunięcie, a to chyba nie jest tak. jeśli po naczyniaku ma
      zostać szpecąca blizna, co w niektórych przypadkach łatwo przewidzieć, to czemu
      się nie zdecydować? myślenie w stylu "wygląd nie jest najważniejszy" albo "jak
      dorośnie to zdecyduje" jest naprawdę nierozsądne, bo marnują państwo czas
      własnego dziecka i narażają je na brak akceptacji w tym okresie życia, w którym
      jest ona najbardziej potrzebna.
      i jeszcze jeden powód, który podają niektórzy rodzice: LEKARZ TWIERDZI, że żeby
      operacja dała efekty, proces kształtowania twarzy musi być zakończony, dziecko
      musi być przynajmniej 16letnie. o tym jakie warunki muszą być spełnione, radzę
      rozmawiać ze specjalistami, a nie lekarzami rodzinnymi, którzy często nie wiedzą
      o co chodzi. to tyle ;)
      • monika_lwo Re: operacje plastyczne 01.10.06, 09:30
        arcarsenal napisała:

> i jeszcze jeden powód, który podają niektórzy rodzice: LEKARZ TWIERDZI, że
        żeby
        > operacja dała efekty, proces kształtowania twarzy musi być zakończony, dziecko
        > musi być przynajmniej 16letnie. o tym jakie warunki muszą być spełnione, radzę
        > rozmawiać ze specjalistami, a nie lekarzami rodzinnymi, którzy często nie
        wiedz
        > ą
        > o co chodzi. to tyle ;)

Ja pytałam o to lekarza z Łodzi i tak właśnie mi odpowiedział. To znaczy, nie
        podał mi wieku, ale powiedział o tym, ze najpierw musi być zakonczony proces
        wzrostu twarzy i dopiero mozna zacząć myślec o operacji plastycznej. No więc
        jak to jest?
        (Oczywiscie jak o to pytałam to nie chodziło o moją Natalkę).
        • dwyrzyk Re: operacje plastyczne 01.10.06, 13:26
          Pani Moniko; Zależnie od rozległości i lokalizacji zmiany, oraz typu zabiegu
          zalecane jest wykonywanie ich w odpowiednim wieku, dlatego, że np. rozległe
          preparowanie tkanek miękkich w obrębie nosa w wieku paru lat moze spowodować
          późniejsze zaburzenie wzrostu nosa, lub jego elementów. Dlatego o korekcji nosa
          można myśleć od 9-10 roku życia itd. Jednocześnie dzieci tworzą blizny
          przerostowe i im starsze, tym lepiej; optymalnie po okresie dojrzewania - po 16-
          18 roku życia. Ale też są inne względy, które wpływają na decyzję; jak np.
          świadomość dziecka i poczucie bycia innym/gorszym, które może zaowocować
          obniżoną samooceną i niskim poczuciem własnej wartości - często wpływającym na
          całe dalsze życie zarówno osobiste, społeczne jak i zawodowe. Dlatego czasem
          warto podejmować interwencje wcześniej, nawet z założeniem paru zabiegów i
          ostatecznej korekcji blizny/pozostałości w wieku dojrzałym. Pozdrawiam Dariusz
          Wyrzykowski
        • arcarsenal Re: operacje plastyczne 01.10.06, 14:08
          nie twierdzę, że wiek nie ma znaczenia we wszystkich przypadkach, ale warto
          rozmawiać na temat operacji z kimś, kto miałby ją wykonywać. rozumiem, że mówimy
          o operacji rozległego naczyniaka, więc mogę podać siebie za przykład: lekarze w
          Polanicy byli szczerze zdziwieni, że zgłaszam się do nich tak późno, bo wiek
          tutaj nie ma nic do rzeczy. trzeba też wziąć pod uwagę - jak już pisała pani
          Olga - długi okres oczekiwania. moze się okazać, że dziecko będzie wystarczająco
          duże w dniu operacji, chociaż miejsce "zaklepywało się" kiedy jeszcze taka
          operacja była niewskazana. pozdrawiam
          • monika_lwo Re: operacje plastyczne 01.10.06, 19:55
            Dziękuję Panie Doktorze. Tak też myślałam, ze wiele zależy od miejsca oraz
            rozległości operacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka