Dodaj do ulubionych

własna firma w Kanadzie

03.06.09, 00:24
Witam,
czy toś z was orientuje się na jakiej zasadzie obcokrajowiec może założyć
własny biznes w Kanadzie? Chodzi mi o najprostszą wersję, coś na wzór
działalności gospodarczej w Polsce. Jakie są wymagania ( czy jest wymagany
jakiś minimalny kapitał itd...)? Czy na tej podstawie można starać się o
pozwolenie na pracę i pobyt?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wiedzma30 W Kanadzie czyli gdzie? 03.06.09, 04:00
      To ogromny kraj - drugi pod wzgledem terytorium na swiecie. Kazda prowincja ma
      tutaj swoje prawa. Kazde miasto, nawet mala miejscowosc - rowniez maja swoje
      specyficzne prawa.
      W Kanadzie - czyli gdzie?

Np. W Ontario nie potrzebujesz niczego aby miec firme - no, jedynie pomysl i
      troche pieniedzy na ew. potrzebne materialy.
      Jezeli roczny dochod przekroczy 30 tys. - nalezy sie zarejestrowac, bo trzeba
      zaplacic podatek. Taka rejestracja trwa chwile i kosztuje pare dolarow - i tyle.
      • rudywilk77 Re: W Kanadzie czyli gdzie? 03.06.09, 10:43
        wiedzma30 chodzi wlasnie o Ontario. Czyli mozna np przyjechac jako turysta i
        zarejestrowac wlasna firme? Nie chce mie wierzyc! To co piszesz jest chyba
        mozliwe jak juz masz staly pobyt? Jezeli masz wiecej informacji bede wdzieczny!
        pozdrawiam!
        • wiedzma30 Przyjezdzajac jako turysta - jestes turysta... 03.06.09, 15:37

• rudywilk77 Re: Przyjezdzajac jako turysta - jestes turysta.. 03.06.09, 20:55
            to chyba każdy wie...dla tego zapytałem w pierwszym poście: na jakich zasadach
            może OBCOKRAJOWIEC, dodam, nie posiadający stałego pobytu, otworzyć własną
            firmę? podam przykład: w niektórych krajach przyjeżdżając z jakimś tam
            kapitałem, można dostać pozwolenie na pracę i stały pobyt otwierając własną
            firmę. Są kraje temu bardzo przychylne bo jak wiadomo taka osoba inwestuje,
            zatrudnia ludzi, płaci podatki itd...interesuje mnie jak to wygląda w Kanadzie a
            dokładnie w Ontario.
            • sylwek07 rudywilk77 03.06.09, 23:19

jak masz kase i chcesz cos robic to tutaj masz odpowiedz jak kto sie
              robi :

www.cic.gc.ca/english/immigrate/business/index.asp
              • wiedzma30 Juz podalam ten link pod "Aha" ;))) 04.06.09, 04:35

• sylwek07 Re: Juz podalam ten link pod "Aha" ;))) 04.06.09, 08:26
                  widac ze nie zobaczyl go chyba ? smile

czasami warto cos napisac 2-3 razy wink
            • wiedzma30 To musisz sie zdecydowac na jakich zasadach chcesz 04.06.09, 04:37
              przyjechac...
              Jezeli jako turysta - jestes turysta. Jezeli jako businessman - to zmienia to
              postac rzeczy. wink
              Watpie, ze istanieja kraje do ktorych przyjezdzasz jako turysta i mozesz
              otworzyc wlasna dzialalnosc...
            • wiedzma30 No i 04.06.09, 04:40
              osoba posiadajaca pozwolenie na pobyt staly - Permanent Resident status - jest
              JAK NAJBARDZIEJ obokrajowcem, ale z prawem do pracy, szkoly, ubezpieczenia itd.
    • wiedzma30 Aha! 03.06.09, 04:03
      Mozesz starc sie wyemigrowac jako "Investors, entrepreneurs and self‑employed
      person".
      Informacje sa tutaj:
      www.cic.gc.ca/english/immigrate/business/index.asp
      • rudywilk77 Re: Aha! 04.06.09, 10:20
        Dzięki,

linka widziałem, pytałem tylko czy ktoś zna to z doświadczenia a nie z teorii i
        opisów w internecie.

Ale i tak dzięki za pomoc.
        • wiedzma30 To wlasnie 04.06.09, 16:00
          z doswiadczenia - trzeba miec legalne prawo do pobytu...
          Turysta = zwiedzanie smile
        • sylwek07 Re: Aha! 04.06.09, 16:23
          sa osoby ze przez takie cos wyjezdzaja ,jak sie bedziesz
          kwalifikowac to wyjdziesz juz z pobytem smile
          • dradam121 nie trzeba byc mieszkancem Kanady 04.06.09, 23:02
            aby miec w Kanadzie business.
            ALE : powstale w ten sposob przedsiebiostwo (osoba prawa cywilnego) musi miec
            polowe dyrektorow ( board of directors) - osoby majace prawo stalego pobytu w
            Kanadzie ( obywatele lub rezydenci).

Na zalozenie takiego przedsiebiorstwa trzeba mniej wiecej dwa tygodnie
            (przynajmniej aktualnie w Albercie).
    • zigloo Re: własna firma w Kanadzie 04.10.09, 04:03
      rudywilk77 napisał:

> Witam,

zobacz pod tym linkiem

investincanada.gc.ca/eng/default.aspx

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka