saga5 13.10.09, 06:23 Drogie Mamy, moze juz gdzies ten watek sie przewinal, ale nie mam za bardzo czasu aby przeszukac. Czy moglybyscie mi napisac Wasz sprawdzony przepis na szarlotke. Z gory serdecznie dziekuje! Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
white-kropka1101 Re: szarlotka.... 13.10.09, 18:47 CIASTO 1/2 kg mąki 1 kostka margaryny 1/2 szklanki cukru 5 żółtek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 1-2 lyzeczki cynamonu bułka tarta 5 białek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru WYKONANIE Z podanych składników zagnieść ciasto. 1/3 ciasta włożyć do zamrażalnika na ok 1 godz, pozostałą część ciasta rozwałkować , wyłożyć na blachę i podpiec. Jabłka zatrzeć na tarce, odcisnąć sok, dodać cukier i bulke tarta. Na podpieczone ciasto wyłożyć odciśnięte jabłka, posypać cynamonem. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać do niej mąkę ziemniaczaną i razem ubić.Pianę wyłożyć na jabłka. Z zamrażalnika wyjąć ciasto - zetrzeć na tarce na pianę z białek. Piec na złoty kolor.Posypac pudrem Odpowiedz Link Zgłoś
kroke96 Re: szarlotka.... 14.10.09, 15:41 Ten przepis powyzej troche bardziej skomplikwany niz moj, ale mojego nie znam na pamiec, to moze napisze pozniej. ALe ze jest sezon na jablka to i u nas szarlotka teraz kroluje. Pychota, ale kurcze, codziennie szarlotka to wiadomo...pozniej wyrzuty sumienia. :) Odpowiedz Link Zgłoś