Dodaj do ulubionych

Jak długo na pernament resident?

IP: *.qc.sympatico.ca 19.07.04, 22:35
Jak długo czekaliscie na przyznanie statusu pernament resident w Polsce
poprzez sponsorowanie kogos z rodziny (w moim przypadku bedzie to mąż),
chodzi mi o Kanade. :)
Obserwuj wątek
    • Gość: STOLZMAN Re: Jak długo na pernament resident? IP: *.sympatico.ca 19.07.04, 23:15
      Wszyscy tyle samo, niezaleznie od powodu dla ktorego otrzymali PR: 3 lata w
      okresie 4 letnim. Okresy przebywania poza granicami Kanady "dolicza sie" do 3
      lat kalendarzowych od otrzymania PR. Czyli np. minelo 3 lata kalendarzowe od
      otrzymania PR, ale w tym czasie bylas miesiac w PL i miesiac w US. Zatem okres
      dla ciebie wynosi nie 36, ale 38 miesiecy. Przy czym laczny okres przebywania
      poza Kanada nie moze wynosic wiecej niz 1 rok w ciagu 4 lat. Liczy sie kazdy
      dzien - kiedy mialem interview, pytano i liczono nawet dni spedzone w USA. Np.
      jezel pojechalem jednego dnia, a wrocilem nastepnego (overnight) to juz liczono
      mi dzien. Powodzenia w Kanadzie! Ja juz 14 rokow rokow tu przezimowalem - jak
      to szybko leci! Zdaje mi sie nieraz, ze to bylo przedwczoraj, hehehe.
      • Gość: Ela Re: Jak długo na pernament resident? IP: *.qc.sympatico.ca 20.07.04, 03:31
        Dziekuje za Twoja odpowiedz, rzadko mozna tu uzyskac konkretne informacje :)
        Ale to co napisales dotyczy juz procedury starania sie o stałe obywatelstwo a
        ja jestem jeszcze przed PR :( Ja jestem tu juz prawie rok i tez zlecialo jak 1
        dzien :) ale mam zamiar wracac do Polski i stamtad sie ubiegac o PR. Pozdrawiam
      • Gość: Andrew Re: Jak długo na pernament resident? IP: *.home1.cgocable.net 21.07.04, 06:18
        Gość portalu: STOLZMAN napisał(a):

> Wszyscy tyle samo, niezaleznie od powodu dla ktorego otrzymali PR: 3 lata w
        > okresie 4 letnim.
        ________________________________________________________________________________

Nie 3 lata ale 2 i nie w okresie 4-letnim ale 5-letnim .
        • Gość: momo Re: Jak długo na pernament resident? IP: *.sympatico.ca 22.07.04, 04:33
          teraz czeka sie 3 lata w okresie 5-cio letnim.
          A jesli chodzi o pytanie podstawowe to niedawno rozmawialam z dziewczyna ktora
          sponsorowala mama z Kanady. Czekala w Polsce na papiery tylko 6 miesiecy!!
          Powodzenia
          • Gość: Andrew Re: Jak długo na pernament resident? IP: *.home1.cgocable.net 22.07.04, 05:46
            Aby nie utracic statusu PR trzeba mieszkac w Kanadzie 2 lata w okresie 5-cio
            letnim , aby moc zlozyc aplikacje na obywatelstwo musi sie mieszkac 3 lata w
            okresie 4-letnim ( naturalnie trzeba miec PR ).
            Dla kazdej kategorii sa rozne terminy oczekiwania i o tym mozna przeczytac na
            stronie urzedu imigracyjnego pt. Application Processing Times.
            W Warszawie dla dziecka czas oczekiwania w 2003 r. byl 5-7 miesiecy wiec 6
            miesiecy nie jest zdziwieniem ale srednia.

• Gość: momo Przepraszam ze sie w ogole... IP: *.sympatico.ca 22.07.04, 15:24
              odezwalam. Na tym forum widze sami specjalisci od prawa emigracyjnego siedza!!!!
              • Gość: Andrew Re: Przepraszam ze sie w ogole... IP: *.home1.cgocable.net 23.07.04, 00:13
                Gość portalu: momo napisał(a):

> odezwalam. Na tym forum widze sami specjalisci od prawa emigracyjnego
                siedza!!!
                > !
                ________________________________________________________________________

Nie jestem specjalista ale mam ta mozliwosc ze zawsze moge do takiej osoby
                zadzwonic i uzyskac profesjonalne informacje .
                P.S. Wiecej nie mysle nic na ten temat pisac .
        • soup_nazi Re: Jak długo na pernament resident? 22.07.04, 06:03
          Gość portalu: Andrew napisał(a):

> Gość portalu: STOLZMAN napisał(a):
          >
          > > Wszyscy tyle samo, niezaleznie od powodu dla ktorego otrzymali PR: 3 lata
          > w
          > > okresie 4 letnim.
          >
          _______________________________________________________________________________
          > _
          >
          > Nie 3 lata ale 2 i nie w okresie 4-letnim ale 5-letnim .

Nie chce byc niegrzeczny, ale nie rwij sie do sprostowan jak nie wiesz, w
          ktorym kosciele dzwonia. Bez przerwy odsylasz wszystkich na strony Immigration
          Canada (odkryles je przedwczoraj, a Internet dzien wczesniej czy co?), a
          wyglada na to, ze dobrze by ci zrobilo jak bys sobie sam je dokladnie poczytal.
          Wlasnie, ze 3/4. I co - po raz kolejny wyszedles na nadetego dupka. Pomysl
          troche - to naprawde nie boli.
          • Gość: Andrew Re: Jak długo na pernament resident? IP: *.home1.cgocable.net 22.07.04, 06:24
            Mowiac o 2-latach w okresie 5-cio letnim mialem na mysli okres w jakim trzeba
            mieszkac w Kanadzie aby nie utracic statusu PR .
            • Gość: Ela Re: Jak długo na pernament resident? IP: *.qc.sympatico.ca 22.07.04, 16:33
              3/4 wypowiedzi nie maja za bardzo związku z moim pytaniem ale i tak dziekuje za
              odzew. Moze za bardzo nie dowiedzialam sie tego co mnie ciekawiło ale mam za to
              mase innych informacji, pomocnych w przyszlosci, papa
              • ertes Re: Jak długo na pernament resident? 22.07.04, 16:58
                Nie dziw sie. Odpowiadaja ci emigrycyjni frustraci ktorzy maja pretensje do
                calego swiata.
                • soup_nazi Re: Jak długo na pernament resident? 22.07.04, 18:25
                  Wypierdalaj, komuchu.
                  • ertes Re: Jak długo na pernament resident? 22.07.04, 18:38
                    O prosze. Przyklad kliniczny polskiego frustrata: agresja i chamstwo odpowiedzia
                    na wszystkie posty niezaleznie od tematu.
                    Jednostkami tego typu nie warto sie przejmowac. Nie maja nic do powiedzenia poza
                    tym co widac powyzej.
      • Gość: ziutek Re: Jak długo na pernament resident? IP: *.home.cgocable.net 25.07.04, 06:37
        Z calym szacunkiem; odpowiedz jest calkowicie poprawna, ale niestety nie wydaje
        mi sie ze na temat.

Pytanie dotyczylo czekania na Landed Immigrant (permament resident) status. Otoz
        czas ten wynosi srednio okolo 8 do 12 misiecy. Mojej zonie zajelo to 10 miesiecy.
    • Gość: KINKY MAM TEN SAM PROBLEM IP: 69.156.113.* 22.07.04, 18:56
      Czesc Ela
      nie dlugo wyjde za kanadyjczyka i mam taki oto problem nie wiem gdzie sie
      ubiegac o stalego rezydenta- tutaj czy w Polsce. Bylam u prawnika kobieta
      powiedziala ze raczej powinnam to robic w polsce ale moja przyszla tesciowa
      ktora dzwonila do kilku konsultantow emigracyjnych powiedziala ze jednak tutaj
      jest lepiej. Ponoc przepisy od 2003 roku sie pozmienialy iteraz to wyglada
      troche inaczej niz poprzednio.
      CZy masz jakies informacje na ten temat??? Bede Ci bardzo wdzieczna
      pozdrawiam
      • Gość: Momo Re: MAM TEN SAM PROBLEM IP: *.sympatico.ca 22.07.04, 23:16
        Hej! Tez wyszlam pare lat temu za Kanadyjczyka. Jeszcze przed slubem pani w
        ambasadzie radzila starac sie z Polski. Tak wyszlo, ze o pobyt staralam sie
        bedac juz w Kanadzie i zajelo mi to 16 miesiecy od momentu zlozenia papierow -
        to i tak podobno krotko, bo w Ontario podobno czeka sie i 3 lata (ja staralam
        sie z Quebecu). Jedyny problem to brak ubezpieczenia na okres czekania i brak
        pozwolenia na prace. O to mozna sie starac po otrzymaniu potwierdzenia
        otrzymania stalego pobytu - w moim wypadku zajelo to jakies 9 miesiecy od
        zlozenia dokumentow. Ale to moze zalezy tez od prowincji.
        Co do prawa emigracujnego to zmienilo ono sie zasadniczo w 2002, w 2003
        zmieniono tylko zasady badan medycznych dla starajacych sie spoza Kanady.
        Jakies pytanko jeszcze? Pozdrowka
        • kinky5 hej MOMO 23.07.04, 14:14
          czy nie wiesz w jaki sposob w roku 2002 zmienilo sie prawo emigracyjne lepsze
          czy na gorsze? czy warto starac sie tutaj w kanadzie czy dalej w polsce???
          powoli dostaje metliku w glowie......
          pozdrawiam i dziekuje za wszelkie informacje!
          • Gość: Momo Hej Kinky5! IP: *.sympatico.ca 23.07.04, 15:31
            Zasadnicza zmiana jaka wprowadzono 2 lata temu jest mozliwosc sponsorowania
            kunkubenta - nie trzeba zatem nawet wychodzc za maz! Jedyne trzeba udowodnic,
            ze pozostaje sie ta osoba w zwiazku przynajmniej rok. Potem przy wypelnianiu
            wniosku trzeba dolaczyc zdjecia, jak sie poznaliscie, kiedy itd.
            Z tego wynika ze w Twojej sytuacji to prawo zmienilo sie chyba na lepsze, bo
            daje szybsza mozliwosc laczenia rodzin.
            Ja nie wyobrazalam sobie wyjechac do Polski i siedziec tam niewiadomo jak dlugo
            bez meza. Wybralam "niewidzenie sie" z rodzina w Polsce. Musisz zdecydowac kto
            jest dla Ciebie wazniejszy - rodzina tam czy tu. Wybor nie jest latwy... Ale
            poradzisz sobie!
            Jesli chcesz wiecej info to znajdziesz mnie na gg673480 albo momo16@tlen.p
            Pozdrawiam
        • Gość: molson Re: MAM TEN SAM PROBLEM IP: 69.158.54.* 24.07.04, 13:36
          Hej, moja zona i ja mielismy taki sam problem, ja legalnie w Canada, ona
          przyjechala jako visitor, podjelismy decyzje ze wszystko zalatwimy na miejscu w
          Canada, i ze wszystko zalatwimy sami! bez prawnikow.
          I chociaz mieszkamy w Ontario (jakby mialo to jakies znaczenie), cala procedura
          trwala od lipca 99 do stycznia 00 (6 miesiecy). w miedzy czasie moja zona
          dostala nawet work permit!
          Wiec moja rada, staraj sie w Canada, trzymaj sie z daleka pd prawnikow i
          konsultantow, i wszystko co potrzebujesz znajdziesz na www.cic.gc.ca
      • Gość: Ania Re: MAM TEN SAM PROBLEM IP: 5.5R* / *.ym.rnc.net.cable.rogers.com 25.07.04, 04:24
        Hej,
        Mieszkam w Toronto i zaczelam sie starac o PR w sierpniu 2002 roku. Moja
        sytuacja byla nastepujaca: bylam na wizie visitor, moj narzeczony byl juz
        uznany za refugee, mieszkalismy ze soba rok i razem zlozylismy papiery na PR.
        (zaznaczam, ze on mie sponsorowal). W lutym 2004 roku dostalismy list, ze
        przeszlismy pierwszy etap pozytywnie i ja moge sie ubiegac o wize dla
        pracujacych. Przeszlismy rowniez pozytywnie badania lekarskie i ja dostalam
        moje ubezpieczenie OHIP. Pare dni temu zadzwonila do nas pani z immigration z
        informacja, ze przetransportuje nasze dokumenty do biura w Toronto, poniewaz
        nie jest pewna czy powinna nam wydac nowe wizy dla pracujacych poniewaz
        nasza "case" jest juz prawie zakonczona i nie ma sensu wystawiac wiz jak mozemy
        zaraz dostac nasze karty PR. Jak widac caly proces trwa juz prawie 2 lata...
        Pozdrawiam i zycze wytrzymalosci oraz cierpliwosci z immigration!!! Biurokracja
        jest wszedzie i niestety nie da sie jej przeskoczyc!!!
    • Gość: sylwek Re: Jak długo na pernament resident? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.07.04, 08:02
      czesc,Momo ale czy ty musialas potem wyjechac z terenu kanady aby nabyc tego
      Permint Resident?a jak to z jezykiem francuskim?pozdrawiam
      • Gość: Momo Re: Jak długo na pernament resident? IP: *.sympatico.ca 23.07.04, 15:14
        Czesc Sylwek! Nie musialam wyjechac z Kanady zeby orzymac status rezydenta.
        Wrecz przeciwnie ;) - w trakcie trwania calego procesu nie wolno mi bylo
        opuszczac Kanady (opuscic to jeszcze, ale nie moglabym potem wrocic), nawet do
        Stanow na jeden dzien. Nawet otrzymanie pozwolenia na prace tego nie znosilo.
        Co do francuskiego to nie wiem w czym problem. Dokumenty wszystkie zalatwialam
        po angielsku, nawet z Immigration Quebec. Po potwierdzeniu otrzymania pobytu
        stalego mozna zapisac sie na francuski - darmowy dla emigrantow - i problem z
        glowy. Jestem wlasnie w trakcie kursow i nawet to szybko idzie ;)
        Pozdrawiam
    • Gość: VIP-1 po co se tym glowe zawracasz? IP: *.cwshs.com 23.07.04, 16:07
      niech maz sie w Polsce na stale osiedli
      w PL teraz coraz lepiej a w CAN coraz gorzej
      PL tera w EU i pracowac w Anglii moga
      a CAN na podlym 4 miejscu w rankingu ONZ
      z reszta zapytaj kagana, on ci powie
      jak to teraz w PL super jest
      • Gość: xxx Re: po co se tym glowe zawracasz? IP: *.access.uk.tiscali.com 24.07.04, 11:18
        Ja tez tak radze .
        W Anglii stawka minimum za godzine jest okolo 5 funtow czyli 14 dolarow
        kanadyjskich. W Kanadzie taka praca ciezko znalezc
        • Gość: ziutek Re: po co se tym glowe zawracasz? IP: *.home.cgocable.net 25.07.04, 06:40
          A ile w tej angli potrzeba zeby przezyc?
          Jaka jest tam cena benzyny? Chleba? Mieszkania?
          Prawda jest taka, ze Kanada do tej pory jest jednym z najatrakcyjnijszych krajow
          jesli chodzi o srednia stope zyciowa. Co prawda Kanada spadala teraz na 4
          miejsce w skali swiatowej, ale nadal wyprzedza UK o kilka punktow.
    • Gość: sylwek Re: Jak długo na pernament resident? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.07.04, 10:34
      czesc,jak widzisz Ela to jest roznie z tym PR.to zalezy od prowincji,np
      prowincja Ontario przyjmuje ponad 150 tys nowych imigrantowa Quebec ledwie 40
      tys.i dlatego takie sa roznice w czasie,to zalezy gdzie kto chce
      przybyc.pozdrawiam
      • Gość: Ela Re: Jak długo na pernament resident? IP: *.qc.sympatico.ca 25.07.04, 15:12
        Ja akurat Quebec....
        • Gość: Momo Re: Jak długo na pernament resident? IP: *.sympatico.ca 25.07.04, 16:03
          Mi w Quebecu zajelo zalatwianie wszystkiego 16 miesiecy. Pozwolenia na prace i
          ubezpieczenie medyczne dostalam w trakcie trwania tego calego procesu
          • Gość: Ela Re: Jak długo na pernament resident? IP: *.qc.sympatico.ca 25.07.04, 16:43
            Zastanawiam sie dlacezgo niektórzy czekaja 3 lata a inni rok, półtora, skoro
            wymogi wszyscy musza spełnic takie same ....
            • Gość: Momo Re: Jak długo na pernament resident? IP: 65.94.255.* 26.07.04, 20:47
              Prawo zmienilo sie w polowie 2002 roku wiec ile czekalo sie przedtem nie ma
              teraz znaczenia.
              Mysle ze to ile trwa ten proces zalezy od rodzaju sprawy, nie ma okreslonego
              czasu czekania. Moge Ci tylko powiedziec to co znam z autopsji, a staralam sie
              o pobyt juz w/g nowego prawa. Tu w Quebecu niewazne jest ile sponsor zarabia w
              ciagu roku - wazne jest zeby nie byla na zasilku socjalnym. Poza tym Immiration
              Quebec samo decyduje kogo wybrac na osiedlenie sie na ich terenia, po
              zatwierdzeniu posylaja dokument Certificat de Selection du Quebes do
              Immigration Canada i tam proces trwa dalej.
              • sorrel Re: Jak długo na PERMANENT resident? 26.07.04, 20:58
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka