Dodaj do ulubionych

ubranko do chrztu

08.05.13, 15:03
Hej mamy, czy znacie jakas str internetowa lub sklepy gdzie nie ma tradycyjnych ubra do chrztu, szukam czegos w stylu retro, spodenki na szelkach itp...nie w bialych kolorach tylko roznych.
Obserwuj wątek
    • magdamajewski Re: ubranko do chrztu 08.05.13, 18:09
      dla syna to chyba na amazon kupilam po prostu wbij w wyszukiarke infants suits i wywali ci cale multum.
      Moj mial 3/4 spodenki granatowe w cienkie paski, taka sama kamizelke, biala koszule, muszke i czape ktora notorycznie sciagal wiec sobie darowalismy i biale buty.
    • kasiaw43 Re: ubranko do chrztu 09.05.13, 21:03
      Ja kupowalam tutaj:
      www.onesmallchild.com/categories/Christening/Boys-Christening-Outfits/
      • kunegunda.online Re: ubranko do chrztu 10.05.13, 01:50
        dzieki to juz ciekawsza strona, bo w PL zobaczcie jaka znalazlam ubranka sa poprostu boskie.
        www.bicoque.pl/index.php?option=com_virtuemart&Itemid=148
        • edytkus Re: ubranko do chrztu 10.05.13, 02:12
          kunegunda.online napisała:

> dzieki to juz ciekawsza strona, bo w PL zobaczcie jaka znalazlam ubranka sa pop
          > rostu boskie.
          sorry, ale jak dla mnie to sa kostiumy dla przebierancow a nie ubrania do chrztu, czym sie roznia od ubran "na codzien" kupionych np. w Janie and Jack albo DapperLads Ubranie do chrztu nie bez powodu powinno byc biale.
          • kunegunda.online Re: ubranko do chrztu 10.05.13, 02:18
            kwestia gustu i poczucia wyjatkowosci ;) ale nie mowie ze nie ubiore na bialo szukam tylko czegos mniej typowego, jak idziesz do sklepu to nie kupujesz sukienki takiej bo wiekszosc kobiet taka nosi, czy sie myle ?;)
            • edytkus Re: ubranko do chrztu 10.05.13, 16:24
              kunegunda.online napisała:

> kwestia gustu i poczucia wyjatkowosci ;) ale nie mowie ze nie ubiore na bialo s
              > zukam tylko czegos mniej typowego, jak idziesz do sklepu to nie kupujesz sukien
              > ki takiej bo wiekszosc kobiet taka nosi, czy sie myle ?;)

te ubrania z linku ktory podalas nie byly biale, IMo w sam raz nadawaly sie na uroczystosc ale dla goscia a nie dla dziecka, ktore przystepuje do sakramentu. Bycie wyjatkowym nie zawsze jest czyms pozytywnym ;)
          • magdamajewski Re: ubranko do chrztu 10.05.13, 20:15

Ubranie do
            > chrztu nie bez powodu powinno byc biale - no i jaki tego powod jest?
            >
            • edytkus Re: ubranko do chrztu 10.05.13, 22:14
              magdamajewski napisała:

>
              > Ubranie do
              > > chrztu nie bez powodu powinno byc biale - no i jaki tego powod jest?
              > >
              • magdamajewski Re: ubranko do chrztu 14.05.13, 15:45
                googlowanie podstaw chrzescijanstwa a ich praktykowanie to dwie roznie rzeczy.
                Fakt biel jest symbolem chrztu i dla tego dziecko w czasie chrztu dostaje biala szate .
                Ubieranie dziecka na bialo to jest po prostu powrzechnie przyjete i wcale nie odgornie nakazane przez kosciol. Tak samo jak przez dlugi czas dawno temu chlopcy byli ubierani w sukienki do chrztu.
                Prawdziwymy symbolami chrztu jest polanie dziecku glowy woda swiecona, namaszczenie go (znak krzyza), zapalenie swiecy i danie mu bialej szaty.
                Zamiast googlowac polecam wybranie sie do kosciola i pogadanie z ksiedzem, ktory bardzo chetenie wytlumaczy po co jest chrzest i co jest tak na prawde wazne podczas chrztu (zdziwisz sie ze nie bedzie to biale ubranko dziecka).
                Prawdziwy ksiadz ochrzci dziecko bez mrugniecia oka nawet jesli jest ubrane w stare spioszki i rodziece nie maja slubu koscielnego. Wystarczy ze wylumaczyc mu dla czego tak na prawde chcesz ochrzcic dziecko.

-
                mojlink.info/yw1qss
                • edytkus Re: ubranko do chrztu 14.05.13, 23:07
                  magdamajewski napisała:

> googlowanie podstaw chrzescijanstwa a ich praktykowanie to dwie roznie rzeczy.
                  > Fakt biel jest symbolem chrztu i dla tego dziecko w czasie chrztu dostaje bi
                  > ala szate
                  .
                  > Ubieranie dziecka na bialo to jest po prostu powrzechnie przyjete i wcale nie o
                  > dgornie nakazane przez kosciol. Tak samo jak przez dlugi czas dawno temu chlopc
                  > y byli ubierani w sukienki do chrztu.
                  > Prawdziwymy symbolami chrztu jest polanie dziecku glowy woda swiecona, namaszcz
                  > enie go (znak krzyza), zapalenie swiecy i danie mu bialej szaty.

ja nie pisze o bialej szacie ktora w rzeczywistosci jest kawalkiem papierowej szmatki. Dziecko powinno byc ubrane na bialo, tak nakazuje tradycja, no ale jak ktos chce to do slubu moze ubrac sie na czarno i z ceremonii zrobic cyrk.

> Prawdziwy ksiadz ochrzci dziecko bez mrugniecia oka nawet jesli jest ubrane w s
                  > tare spioszki i rodziece nie maja slubu koscielnego. Wystarczy ze wylumaczyc mu
                  > dla czego tak na prawde chcesz ochrzcic dziecko.

troche mnie rozbawilas powyzszym, ale watek nie o ksiezach wiec nie bede sie rozpisywac ;)
                  • magdamajewski Re: ubranko do chrztu 15.05.13, 15:32
                    edytkus napisała:

> magdamajewski napisała:
                    >
                    > > googlowanie podstaw chrzescijanstwa a ich praktykowanie to dwie roznie rz
                    > eczy.
                    > > Fakt biel jest symbolem chrztu i dla tego dziecko w czasie chrztu dostaje
                    > bi
                    > > ala szate
                    .
                    > > Ubieranie dziecka na bialo to jest po prostu powrzechnie przyjete i wcale
                    > nie o
                    > > dgornie nakazane przez kosciol. Tak samo jak przez dlugi czas dawno temu
                    > chlopc
                    > > y byli ubierani w sukienki do chrztu.
                    > > Prawdziwymy symbolami chrztu jest polanie dziecku glowy woda swiecona, na
                    > maszcz
                    > > enie go (znak krzyza), zapalenie swiecy i danie mu bialej szaty.
                    >
                    > ja nie pisze o bialej szacie ktora w rzeczywistosci jest kawalkiem papierowej s
                    > zmatki. Dziecko powinno byc ubrane na bialo, tak nakazuje tradycja, no ale jak
                    > ktos chce to do slubu moze ubrac sie na czarno i z ceremonii zrobic cyrk.

widzisz z kazdym postem udowadniasz jak malo wiesz o chrzcie. Biala szatka to nie kawalek papierowej szmatki. To jest reguly albo czesc garderoby ( w naszym wypadku to byl bialy kaftanik w ktorym bylo chrzczone moje rodzentwo i ja, pozniej moja corka i syn, ot taka dodatkowa rodzinna tradycja), choc ostatnio w kosciele wielkokrotnie zauwazylam ze ksiadz oferujacy "koscielna" biala sztke obdarowywuje rodzicow nieduzym bilaym atlasowym kocykiem, ladnie obszytym w wyszytym krzyzem na srodku.

Dziecko powinno byc ubrane na bialo, tak nakazuje tradycja - internet to swietna rzecz i jak widac jedyne zrodlo wiedzy dla niektorych.
                    Jeszcze raz goraco polecam wizyte w kosciele i rozmowe z ksiedzem, tu gwaratuje ze bedzie to lepsze zrodlo wiedzy niz internet.
                    • edytkus Re: ubranko do chrztu 15.05.13, 19:54
                      magdamajewski napisała:

> widzisz z kazdym postem udowadniasz jak malo wiesz o chrzcie. Biala szatka to n
                      > ie kawalek papierowej szmatki. To jest reguly albo czesc garderoby ( w naszym
                      > wypadku to byl bialy kaftanik w ktorym bylo chrzczone moje rodzentwo i ja, pozn
                      > iej moja corka i syn, ot taka dodatkowa rodzinna tradycja), choc ostatnio w kos
                      > ciele wielkokrotnie zauwazylam ze ksiadz oferujacy "koscielna" biala sztke obda
                      > rowywuje rodzicow nieduzym bilaym atlasowym kocykiem, ladnie obszytym w wyszyty
                      > m krzyzem na srodku.
                      >
                      > Dziecko powinno byc ubrane na bialo, tak nakazuje tradycja - internet to swietn
                      > a rzecz i jak widac jedyne zrodlo wiedzy dla niektorych.
                      > Jeszcze raz goraco polecam wizyte w kosciele i rozmowe z ksiedzem, tu gwaratuje
                      > ze bedzie to lepsze zrodlo wiedzy niz internet.
                      >
                      >

Moje dziecko dostalo na chrzcie wlasnie papierek. A ty poczytaj moze pismo sw. bo jak widac rozmowa z ksiedzem niewiele ci dala. Ale moze ty o jakiejs innej reliii piszesz, nie rzymsko-katolickiej w ktorej dziecko tradycyjnie jest ubrane na bialo. No ale nie wiem, moze w twojej kulturze zamiast choinki stawia sie tuje, a swieconke nosi sie w reklamowce... Niemowlaka mozna przeciez ochrzcic golego, tylko ze to juz nie jest ogolnie przyjeta tradycja a jakis dziwnie pojety kanon mody :O
                      • fullsklep Re: ubranko do chrztu 17.09.13, 22:35
                        Ubranka do chrztu dla dziewczynek i chłopców

[img]https://djdoman.pl/fullsklep/ubranka_do_chrztu_chlopaki/500/ubranka_do_chrztu_dla_chlopca_kamil.jpg [/img]

[img]https://djdoman.pl/fullsklep/ubranka_do_chrztu_chlopaki/500/ubranko_na_chrzest_dla_chlopaka_mocel_adam.jpg[/img]

Z dostępnej oferty w naszym sklepie www.fullsklep.pl mogą Państwo komponować / wybierać elementy ubranek według własnych potrzeb, upodobań, np.: z jednego modelu ubranka można wybrać spodenki a z innego modelu kamizelkę, czapkę itd. Dostosujemy się do Państwa potrzeb.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka