kunegunda.online 08.05.13, 15:03 Hej mamy, czy znacie jakas str internetowa lub sklepy gdzie nie ma tradycyjnych ubra do chrztu, szukam czegos w stylu retro, spodenki na szelkach itp...nie w bialych kolorach tylko roznych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdamajewski Re: ubranko do chrztu 08.05.13, 18:09 dla syna to chyba na amazon kupilam po prostu wbij w wyszukiarke infants suits i wywali ci cale multum. Moj mial 3/4 spodenki granatowe w cienkie paski, taka sama kamizelke, biala koszule, muszke i czape ktora notorycznie sciagal wiec sobie darowalismy i biale buty. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaw43 Re: ubranko do chrztu 09.05.13, 21:03 Ja kupowalam tutaj: www.onesmallchild.com/categories/Christening/Boys-Christening-Outfits/ Odpowiedz Link Zgłoś
kunegunda.online Re: ubranko do chrztu 10.05.13, 01:50 dzieki to juz ciekawsza strona, bo w PL zobaczcie jaka znalazlam ubranka sa poprostu boskie. www.bicoque.pl/index.php?option=com_virtuemart&Itemid=148 Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: ubranko do chrztu 10.05.13, 02:12 kunegunda.online napisała: > dzieki to juz ciekawsza strona, bo w PL zobaczcie jaka znalazlam ubranka sa pop > rostu boskie. sorry, ale jak dla mnie to sa kostiumy dla przebierancow a nie ubrania do chrztu, czym sie roznia od ubran "na codzien" kupionych np. w Janie and Jack albo DapperLads Ubranie do chrztu nie bez powodu powinno byc biale. Odpowiedz Link Zgłoś
kunegunda.online Re: ubranko do chrztu 10.05.13, 02:18 kwestia gustu i poczucia wyjatkowosci ;) ale nie mowie ze nie ubiore na bialo szukam tylko czegos mniej typowego, jak idziesz do sklepu to nie kupujesz sukienki takiej bo wiekszosc kobiet taka nosi, czy sie myle ?;) Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: ubranko do chrztu 10.05.13, 16:24 kunegunda.online napisała: > kwestia gustu i poczucia wyjatkowosci ;) ale nie mowie ze nie ubiore na bialo s > zukam tylko czegos mniej typowego, jak idziesz do sklepu to nie kupujesz sukien > ki takiej bo wiekszosc kobiet taka nosi, czy sie myle ?;) te ubrania z linku ktory podalas nie byly biale, IMo w sam raz nadawaly sie na uroczystosc ale dla goscia a nie dla dziecka, ktore przystepuje do sakramentu. Bycie wyjatkowym nie zawsze jest czyms pozytywnym ;) Odpowiedz Link Zgłoś
magdamajewski Re: ubranko do chrztu 10.05.13, 20:15 Ubranie do > chrztu nie bez powodu powinno byc biale - no i jaki tego powod jest? > Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: ubranko do chrztu 10.05.13, 22:14 magdamajewski napisała: > > Ubranie do > > chrztu nie bez powodu powinno byc biale - no i jaki tego powod jest? > > Odpowiedz Link Zgłoś
magdamajewski Re: ubranko do chrztu 14.05.13, 15:45 googlowanie podstaw chrzescijanstwa a ich praktykowanie to dwie roznie rzeczy. Fakt biel jest symbolem chrztu i dla tego dziecko w czasie chrztu dostaje biala szate . Ubieranie dziecka na bialo to jest po prostu powrzechnie przyjete i wcale nie odgornie nakazane przez kosciol. Tak samo jak przez dlugi czas dawno temu chlopcy byli ubierani w sukienki do chrztu. Prawdziwymy symbolami chrztu jest polanie dziecku glowy woda swiecona, namaszczenie go (znak krzyza), zapalenie swiecy i danie mu bialej szaty. Zamiast googlowac polecam wybranie sie do kosciola i pogadanie z ksiedzem, ktory bardzo chetenie wytlumaczy po co jest chrzest i co jest tak na prawde wazne podczas chrztu (zdziwisz sie ze nie bedzie to biale ubranko dziecka). Prawdziwy ksiadz ochrzci dziecko bez mrugniecia oka nawet jesli jest ubrane w stare spioszki i rodziece nie maja slubu koscielnego. Wystarczy ze wylumaczyc mu dla czego tak na prawde chcesz ochrzcic dziecko. - mojlink.info/yw1qss Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: ubranko do chrztu 14.05.13, 23:07 magdamajewski napisała: > googlowanie podstaw chrzescijanstwa a ich praktykowanie to dwie roznie rzeczy. > Fakt biel jest symbolem chrztu i dla tego dziecko w czasie chrztu dostaje bi > ala szate . > Ubieranie dziecka na bialo to jest po prostu powrzechnie przyjete i wcale nie o > dgornie nakazane przez kosciol. Tak samo jak przez dlugi czas dawno temu chlopc > y byli ubierani w sukienki do chrztu. > Prawdziwymy symbolami chrztu jest polanie dziecku glowy woda swiecona, namaszcz > enie go (znak krzyza), zapalenie swiecy i danie mu bialej szaty. ja nie pisze o bialej szacie ktora w rzeczywistosci jest kawalkiem papierowej szmatki. Dziecko powinno byc ubrane na bialo, tak nakazuje tradycja, no ale jak ktos chce to do slubu moze ubrac sie na czarno i z ceremonii zrobic cyrk. > Prawdziwy ksiadz ochrzci dziecko bez mrugniecia oka nawet jesli jest ubrane w s > tare spioszki i rodziece nie maja slubu koscielnego. Wystarczy ze wylumaczyc mu > dla czego tak na prawde chcesz ochrzcic dziecko. troche mnie rozbawilas powyzszym, ale watek nie o ksiezach wiec nie bede sie rozpisywac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
magdamajewski Re: ubranko do chrztu 15.05.13, 15:32 edytkus napisała: > magdamajewski napisała: > > > googlowanie podstaw chrzescijanstwa a ich praktykowanie to dwie roznie rz > eczy. > > Fakt biel jest symbolem chrztu i dla tego dziecko w czasie chrztu dostaje > bi > > ala szate . > > Ubieranie dziecka na bialo to jest po prostu powrzechnie przyjete i wcale > nie o > > dgornie nakazane przez kosciol. Tak samo jak przez dlugi czas dawno temu > chlopc > > y byli ubierani w sukienki do chrztu. > > Prawdziwymy symbolami chrztu jest polanie dziecku glowy woda swiecona, na > maszcz > > enie go (znak krzyza), zapalenie swiecy i danie mu bialej szaty. > > ja nie pisze o bialej szacie ktora w rzeczywistosci jest kawalkiem papierowej s > zmatki. Dziecko powinno byc ubrane na bialo, tak nakazuje tradycja, no ale jak > ktos chce to do slubu moze ubrac sie na czarno i z ceremonii zrobic cyrk. widzisz z kazdym postem udowadniasz jak malo wiesz o chrzcie. Biala szatka to nie kawalek papierowej szmatki. To jest reguly albo czesc garderoby ( w naszym wypadku to byl bialy kaftanik w ktorym bylo chrzczone moje rodzentwo i ja, pozniej moja corka i syn, ot taka dodatkowa rodzinna tradycja), choc ostatnio w kosciele wielkokrotnie zauwazylam ze ksiadz oferujacy "koscielna" biala sztke obdarowywuje rodzicow nieduzym bilaym atlasowym kocykiem, ladnie obszytym w wyszytym krzyzem na srodku. Dziecko powinno byc ubrane na bialo, tak nakazuje tradycja - internet to swietna rzecz i jak widac jedyne zrodlo wiedzy dla niektorych. Jeszcze raz goraco polecam wizyte w kosciele i rozmowe z ksiedzem, tu gwaratuje ze bedzie to lepsze zrodlo wiedzy niz internet. Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: ubranko do chrztu 15.05.13, 19:54 magdamajewski napisała: > widzisz z kazdym postem udowadniasz jak malo wiesz o chrzcie. Biala szatka to n > ie kawalek papierowej szmatki. To jest reguly albo czesc garderoby ( w naszym > wypadku to byl bialy kaftanik w ktorym bylo chrzczone moje rodzentwo i ja, pozn > iej moja corka i syn, ot taka dodatkowa rodzinna tradycja), choc ostatnio w kos > ciele wielkokrotnie zauwazylam ze ksiadz oferujacy "koscielna" biala sztke obda > rowywuje rodzicow nieduzym bilaym atlasowym kocykiem, ladnie obszytym w wyszyty > m krzyzem na srodku. > > Dziecko powinno byc ubrane na bialo, tak nakazuje tradycja - internet to swietn > a rzecz i jak widac jedyne zrodlo wiedzy dla niektorych. > Jeszcze raz goraco polecam wizyte w kosciele i rozmowe z ksiedzem, tu gwaratuje > ze bedzie to lepsze zrodlo wiedzy niz internet. > > Moje dziecko dostalo na chrzcie wlasnie papierek. A ty poczytaj moze pismo sw. bo jak widac rozmowa z ksiedzem niewiele ci dala. Ale moze ty o jakiejs innej reliii piszesz, nie rzymsko-katolickiej w ktorej dziecko tradycyjnie jest ubrane na bialo. No ale nie wiem, moze w twojej kulturze zamiast choinki stawia sie tuje, a swieconke nosi sie w reklamowce... Niemowlaka mozna przeciez ochrzcic golego, tylko ze to juz nie jest ogolnie przyjeta tradycja a jakis dziwnie pojety kanon mody :O Odpowiedz Link Zgłoś
fullsklep Re: ubranko do chrztu 17.09.13, 22:35 Ubranka do chrztu dla dziewczynek i chłopców [img]https://djdoman.pl/fullsklep/ubranka_do_chrztu_chlopaki/500/ubranka_do_chrztu_dla_chlopca_kamil.jpg [/img] [img]https://djdoman.pl/fullsklep/ubranka_do_chrztu_chlopaki/500/ubranko_na_chrzest_dla_chlopaka_mocel_adam.jpg[/img] Z dostępnej oferty w naszym sklepie www.fullsklep.pl mogą Państwo komponować / wybierać elementy ubranek według własnych potrzeb, upodobań, np.: z jednego modelu ubranka można wybrać spodenki a z innego modelu kamizelkę, czapkę itd. Dostosujemy się do Państwa potrzeb. Odpowiedz Link Zgłoś