Dodaj do ulubionych

inne programy wymiany niż au pair

24.10.14, 20:57
Chciałabym Was zapytać czy są jakieś inne programy wymiany kulturalnej do USA niż au pair i te typu work&travel? Do tej pory podróżowałam do USA tylko turystycznie i zastanawiam się czy nie ma możliwości wzięcia udziału w jakimś programie wymiany dla młodych ludzi. Jestem absolwentką SGH, obecnie nie uczę się i od stycznia miałam kontynuować naukę na studiach II stopnia, ale czuję, że to nie dla mnie i szukam coraz częściej jakiejś alternatywy. Słyszeliście może o jakichś wolontariatach w USA dla Europejczyków albo o nauce w szkołach językowych na zasadzie programy English as second language? Podobno są takie szkoły, które oferują nawet bezpłatną naukę jeżyka (na kampusach uniwersyteckich) dla obcokrajowców. Czytałam kiedyś o tym w NG (link dla zainteresowanych --> www.national-geographic.pl/uzytkownik/blog/wpis/jak-zapisac-sie-na-darmowy-kurs-jezyka-angielskiego-w-usa/maxhugs/).

A wiecie może jak to jest z ludźmi którzy wymieniają się na zasadzie, że jedna przez jakiś czas mieszka u drugiej? Sorry za chaotyczny post, ale był on pisany z telefonu. Mam nadzieję, że znajdą się jacyś zainteresowani tematem i odpowiedzą.

PS. wiem, również że są wymiany międzyuczelniane, bo nawet na moim warszawskim sgh jest coś takiego, ale już rozmawiałam z paroma osobami, które były na takiej wymianie i często niestety kończy się tak, że jedziesz na semestr, zapłacisz 20 tys. albo więcej i uczelnia jeszcze problem z zaliczeniem roku tu na miejscu. Chyba, że znacie jakieś inne fajne uczelnie, które prowadzą wymiany na dobrych warunkach?

Martyna :)
Obserwuj wątek
    • porterhouse Re: inne programy wymiany niż au pair 25.10.14, 09:25
      >> Podobno są takie szkoły, które oferują nawet bezpłatną naukę jeżyka (na kampusach uniwersyteckich) dla obcokrajowców. Czytałam kiedyś o tym w NG (link dla zainteresowanych

Tak, naprzyklad zaraz kolo mnie jest Berkeley City College gdzie takie kursy ESL sa oferowane, nie sa one calkiem darmowe ale sa rzeczywiscie bardzo tanie (przynajmniej na kieszen amerykanska). Byc moze w innych miastach beda tansze albo wogole darmowe. Tutaj cala informacja o tej szkole w Berkeley:

www.berkeleycitycollege.edu/wp/esl/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka