martyna4321
24.10.14, 20:57
Chciałabym Was zapytać czy są jakieś inne programy wymiany kulturalnej do USA niż au pair i te typu work&travel? Do tej pory podróżowałam do USA tylko turystycznie i zastanawiam się czy nie ma możliwości wzięcia udziału w jakimś programie wymiany dla młodych ludzi. Jestem absolwentką SGH, obecnie nie uczę się i od stycznia miałam kontynuować naukę na studiach II stopnia, ale czuję, że to nie dla mnie i szukam coraz częściej jakiejś alternatywy. Słyszeliście może o jakichś wolontariatach w USA dla Europejczyków albo o nauce w szkołach językowych na zasadzie programy English as second language? Podobno są takie szkoły, które oferują nawet bezpłatną naukę jeżyka (na kampusach uniwersyteckich) dla obcokrajowców. Czytałam kiedyś o tym w NG (link dla zainteresowanych --> www.national-geographic.pl/uzytkownik/blog/wpis/jak-zapisac-sie-na-darmowy-kurs-jezyka-angielskiego-w-usa/maxhugs/).
A wiecie może jak to jest z ludźmi którzy wymieniają się na zasadzie, że jedna przez jakiś czas mieszka u drugiej? Sorry za chaotyczny post, ale był on pisany z telefonu. Mam nadzieję, że znajdą się jacyś zainteresowani tematem i odpowiedzą.
PS. wiem, również że są wymiany międzyuczelniane, bo nawet na moim warszawskim sgh jest coś takiego, ale już rozmawiałam z paroma osobami, które były na takiej wymianie i często niestety kończy się tak, że jedziesz na semestr, zapłacisz 20 tys. albo więcej i uczelnia jeszcze problem z zaliczeniem roku tu na miejscu. Chyba, że znacie jakieś inne fajne uczelnie, które prowadzą wymiany na dobrych warunkach?
Martyna :)