Dodaj do ulubionych

hawaje, duza wyspa

IP: *.mia.bellsouth.net 06.01.05, 09:58
lece na tydzien na duza wyspe w lutym. prosze o info o ciekawych miejscach
(poza honolulu), noclegach i autostopie (tak, zostaly mi 'do zaliczenia'
wyspy, australia i antarktyda ;).
Wiem, ze czyta to forum wiele osob, ktore tam bywaja.
pozdro i dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: frequent flyer Re: hawaje, duza wyspa IP: 80.241.130.* 06.01.05, 12:12
      lecisz na duża wyspę i pytasz o wszystko poza honolulu? czy lecisz na oahu,
      gdzie rzeczywiście honolulu występuje?
      • Gość: michal Re: hawaje, duza wyspa IP: *.mia.bellsouth.net 06.01.05, 19:50
        sorki, naturalnie, ze lece na oahu I duza wyspe, a pytam o wszystko poza
        honolulu, bo tam sie kiedys na dzien zatrzymalem i wystarczy.
        Wiec? ;p
        • Gość: frequent flyer Re: hawaje, duza wyspa IP: *.acn.waw.pl 06.01.05, 21:59
          leć na maui, w tym jestem mocny, może coś podpowiem. albo kauai. na wielką sam
          bym poleciał.
          • Gość: michal Re: hawaje, duza wyspa IP: *.mia.bellsouth.net 07.01.05, 01:34
            hmmm, to podpowiadaj!
            • Gość: pidżej Re: hawaje, duza wyspa IP: *.acn.waw.pl 07.01.05, 23:32
              przez parę dni na maui nie będziesz się nudził. dobre plaże na południowo-
              wschodnim wybrzeżu, najlepszy surf na całych hawajach na północno-wschodnim.
              cały dzień zajmuje droga do Hana o 621 zakrętach na pewnie 50 km, na końcu, za
              Hana, cmentarz z prochamia Lindbergha i fantastyczna kaskada kilku małych
              wodospadów, każdy zakończony basenem. kolejny dzień, albo przynajmniej połowa,
              to wyprawa na wygasły wulkan haleakala - 3060 m IIRC, ze szczytu przy dobrej
              pogodzie widać sporo big island, do tego widać krater w którym zmieściłby się
              cały manhattan, a w ogóle witz polega na tym, żeby stawić się przed czwartą
              rano w firmie na poziomie 5 m npm, skąd wsadzą cię do vana, wywiozą na szczyt
              tak by trafić na wschod słonca, po czym każdy dostaje hełm na głowę i rower pod
              zadek i zjeżdża te 3000 m niżej. widoczek jest taki:
              artemis.austincollege.edu/acad/bio/sgoldsmith/hawaii_images/haleakala.jpg
              możesz też zejść na dno krateru i wdrapać się z powrotem albo iść dalej na
              brzeg, to też zabawa na cały dzień albo lepiej.
              do tego niezły snorkeling i nurkowanie, znakomity whale watching, stara
              Lahaina, i Iao Needle www.printsellers.com/hawaiiana/san-pedro/Iao-
              Needle-lg.jpg
              • Gość: pidżej Re: hawaje, duza wyspa IP: *.acn.waw.pl 07.01.05, 23:33
                www.printsellers.com/hawaiiana/san-pedro/Iao-Needle-lg.jpg
                może teraz lepiej wejdzie
                • Gość: nata Re: hawaje, duza wyspa IP: *.pn.at.cox.net 08.01.05, 03:07
                  a ja bym wlasnie chciala sie tam udac na kilka miesiecy i popracowac w
                  turystyce, masz mzoe pojecie jak to tam jest? czy wymagana jest wiza (ktora
                  mam), social...czy mozna tez bez wizy cos znalezc?
                  czy mozna popracowac i tanio pomieszkac, czy tam jest raczej drogo?
          • Gość: maciorka Re: hawaje, duza wyspa IP: *.macmb101.mi.comcast.net 10.01.05, 03:21
            Hey Frequent, lece na Maui na dwa tygodnie pojutrze. Na Oahu juz bylem, teraz
            pora na cos nowego. Chce tam z zona ponurkowac (oboje jestesmy Divemasterami) i
            oczywiscie zjechac wzdluz i wszerz wyspe. Co polecasz? Na Oahu bylo duzo parkow,
            ale moze na Maui jakies parki zasluguja na szczegolna uwage? Moze takze masz
            uprawnienia pletwonurka i tam nurowales? To prosilbym o namiary jakiegos dobrego
            Diving Center.
            • Gość: frequent flyer Re: hawaje, duza wyspa IP: 80.241.130.* 10.01.05, 15:43
              jak o mnie chodzi to tylko snorkeling :-(
              Do tego co poleca pidżej wiele nie dodam - chyba że grasz w golfa (ja nie
              gram). widziałem od cholery pól golfowych na południowo-zachodnim brzegu.
              Warto też zrobić rundę wokół połnocno-wschodniego krańca wyspy - co w warunkach
              wynajmu Budgeta i chyba wszystkich wypożyczalni było zabronione - przynajmniej
              trzy lata temu, ze względu na odcinek gruntowy, ale całkiem wykonalne, i lepsze
              widoki niż na Big Sur jak dla mnie.
              Na Haleakala prowadzi całkiem komfortowa szosa ale polecam któryś z wariantów
              PJ - albo rowery albo zejście na chyba wschodni brzeg. wtedy też ktoś musi cie
              wywieźć na wulkan.
    • Gość: lo Re: hawaje, duza wyspa IP: *.c3-0.crm-ubr4.crm.ny.cable.rcn.com 07.01.05, 19:35
      Moge napisac cos o Oahu, ale nie wiem co cie interesuje.
    • mahabharata Re: hawaje, duza wyspa 08.01.05, 15:38
      naturalnie, bardzo prosze!
    • Gość: lo Na Oahu polecam: IP: *.c3-0.crm-ubr4.crm.ny.cable.rcn.com 09.01.05, 05:37
      1.Piekna ale i bardzo zatloczona plaza Hanauma Bay jest jedna z
      najpopularniejszych miejsc do snorkowania (ciezko znalezc miejsce parkingowe)
      www.igf.fuw.edu.pl/~andii/priv/usa/Hawaii-Oahu/medium/DSC05918.jpg

2.Swiatynia Byodo-In Temple
      www.igf.fuw.edu.pl/~andii/priv/usa/Hawaii-Oahu/medium/DSC06303.jpg

3.Polynesian Cultural Center. Bilet kosztuje $40, a sa jeszcze drozsze opcje. W
      cenie biletu jest nie tylko wejscie do siedmiu wiosek, reprezentujacych siedem
      polinezyjskich wysp: Tonga, Fiji, Tahiti, Samoa, Aotearoa, Marquesas i Hawaii,
      ale tez film w kinie IMAX "The Living Sea" i nocny pokaz muzyki i tancow
      polinezyjskich.
      www.igf.fuw.edu.pl/~andii/priv/usa/Hawaii-Oahu/medium/DSC06372.jpg

4. Diamond Head State Park i szlak na szczyt krateru. Piekne widoki na
      Honolulu. Przejscie calego szlaku w obie strony nie zajmuje wiecej niz 1,5
      godziny.
      www.igf.fuw.edu.pl/~andii/priv/usa/Hawaii-Oahu/medium/DSC05435.jpg

5. Waimea Falls Park (ale tylko w porze deszczowej, bo w porze suchej nie ma
      wodospadow). Odbywaja sie tam pokazy skokow do wody.
      www.igf.fuw.edu.pl/~andii/priv/usa/Hawaii-Oahu/medium/waimea_falls_park.jpg
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka