IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.11.13, 09:40
w czasie usg piersi lekarz wykrył zmiany i mam skierowanie na mammografię i na biopsję.
umówiłam się na biopsję, upewniając u pani rejestrującej wizytę, że wystarczy usg. ale.. teraz się zastanawiam - bo mam jeszcze skierowanie na mammografię. Czy przełożyć biopsję do czasu aż będę miała mammografię?
Z tym, że mammografię prywatnie mogę mieć np. 3 grudnia, a na wynik czeka się podobno 2 tygodnie. Czas ucieka, nie wiem co robić.
Czy ktoś był w takiej sytuacji?
moje piersi są dość spore, czytałam, że mammografia u takich kobiet jak ja lepiej się sprawdza. Ale z drugiej strony mam dokładnie określone miejsca na USG. Mammografia może jeszcze coś wykryć..?
Biopsja 2 grudnia..
a poszłam do ginekologa z zupełnie innym problemem, nie spodziewałam się, że zrobi mi usg piersi..
Obserwuj wątek
    • ach_dama_byc_z_kanady Re: biopsja 25.11.13, 10:44
      biopsja to biopsja, mamografia znajdzie ewentualnie jeszcze inne guzki/zmiany jakby co.
      zrob zrob. usg tez.

kazde badanie zobaczy co innego.

Minnie
    • Gość: ASJ Re: biopsja IP: 212.160.172.* 25.11.13, 14:17
      Usg i mammografia to dwa zupełnie niezależne badania, które wzajemnie się uzupełniają. Czyli możliwe są różne przypadki, typu: zmiana widoczna w usg, niewidoczna w mammografii. Zmiana widoczna w mammografii, niewidoczna w usg. Zmiana widoczna w usg i mammografii. W twoim przypadku wszystko zależy od lekarza opisującego zmianę w usg, czy jest na tyle dobry, by odpowiednio ją zinterpretować i opisać.
      To, czy mammografia sprawdza się lepiej czy gorzej, nie zależy od wielkości piersi, ale od ich rodzaju (wewnętrznej struktury gruczołowo-tłuszczowej).
      • Gość: magaa Re: biopsja IP: 5.174.65.* 25.11.13, 19:47
        dziękuję za odpowiedzi.
        na razie idę na biopsję w poniedziałek z wynikiem USG.
        a na mammografię umówię się po biopsji - przed biopsją nie ma terminów.
        • Gość: elzetka Re: biopsja IP: *.dynamic.chello.pl 25.11.13, 21:56
          Przepraszam bardzo,
          czy jesteś z Warszawy i jeżeli tak o czy możesz mi powiedzieć, gdzie się zapisałaś na biopsję, czy w ramach NFZ i czy długo się czeka?...
          Będę wdzięczna za szybką odpowiedź, dopiero dziś po USG piersi dostałam zalecenie, żeby wykonać biopsję, ale nie mam pojęcia , gdzie się to robi..........
          • Gość: magaa Re: biopsja IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 26.11.13, 14:13
            przepraszam, dopiero teraz widzę Twoje pytanie.
            wizyta była w Warszawie, biopsja też będzie w warszawie - nie na NFZ, dostałam skierowanie do konkretnego lekarza (dr Faryna), a ponieważ chodzi również o czas, to umówiłam się prywatnie.
            mam jeszcze dwa skierowania - na mammografię i histeroskopię. Mammografię rozważam czy nie zrobić również prywatnie - ale zobaczę jak to w ogóle wygląda na NFZ - czasowo jak i co będzie po biopsji. Ale histeroskopia - na pewno będę starała się na NFZ, bo z tym można jeszcze poczekać (chociaż mi się daje we znaki), no i koszt zupełnie mnie by przerósł.
            • Gość: lubiesushi1 Re: biopsja IP: *.dynamic.chello.pl 19.12.13, 22:41
              Ja również dostałam skierowanie na biopsje do dr faryny, widzę , ze przyjmuje w dwoch gabinetach-w swoim prywatnym na saskiej i w przychodni na saskiej, ale nie wiem jak to z nfz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka