Dodaj do ulubionych

Jak cofnac czas??????

IP: *.ed.shawcable.net 29.01.05, 21:53
Jestem w Canadzie pol roku. Mam wize imidracyjna.Tez myslalam tymi polskimi
steoretypami,ze w Kanadzie to jest lepiej,ze to tylko w Polsce jest zle.ALE
TO TYLKO NASZE GLUPIE MYSLENIE.Kanada nie jest wogole dobrym krajem do zycia
dla imigranta.Nikt nie uznaje tu zadnego innego wyksztalcenia jak tylko
kanadyjskie.Wszystko tu oparte jest na zerowaniu na emigrancie:szkoly,
wynajem mieszkan,nie powiem juz nic o cenach zywnosci.Mozesz tu znalezc
prace, oczywiscie,w najlepszym przypadku za 10dol.Moze w Polsce by to cos
znaczylo, ale tu to znaczy tyle zebys nie umarl z glodu.Chcialabym dzisiaj
cofnac czas i nigdy sie tu nie znalesc.Po co chcecie tu przyjezdzac-nie wiem
Obserwuj wątek
    • nutkraker Re: Jak cofnac czas?????? 29.01.05, 22:09
      Gość portalu: marta napisał(a):

> Jestem w Canadzie pol roku. Mam wize imidracyjna.Tez myslalam tymi polskimi
      > steoretypami,ze w Kanadzie to jest lepiej,ze to tylko w Polsce jest zle.ALE
      > TO TYLKO NASZE GLUPIE MYSLENIE.Kanada nie jest wogole dobrym krajem do zycia
      > dla imigranta.Nikt nie uznaje tu zadnego innego wyksztalcenia jak tylko
      > kanadyjskie.Wszystko tu oparte jest na zerowaniu na emigrancie:szkoly,
      > wynajem mieszkan,nie powiem juz nic o cenach zywnosci.Mozesz tu znalezc
      > prace, oczywiscie,w najlepszym przypadku za 10dol.Moze w Polsce by to cos
      > znaczylo, ale tu to znaczy tyle zebys nie umarl z glodu.Chcialabym dzisiaj
      > cofnac czas i nigdy sie tu nie znalesc.Po co chcecie tu przyjezdzac-nie wiem

czasu nie cofniesz, mozesz kupic bilet i wracac do Polski

ale pomysl w tych kategoriach
      kazdy emigrant przechodzi 3 fazy
      1 euforia
      2 depresja
      3 przystosowanie, akomodacja do nowych warunkow i szczesliwe zycie w nowym
      kraju

najwyrazniej jestes w fazie drugiej co by sie zgadzalo z 6 miesiecznym pobytem
      mozesz wrocic do Polski do biedy, mobbing, bezrobocia, i uznawania dyplomow
      wyzszych szkol do pracy sekretarki
      albo mozesz spedzic swoj czas uczac sie jezyka robiac kursy i tworzac nowa
      przyszlosc w kraju uznawanym za #1 przez ONZ (troche naciagane ale zawsze)
      nawet jak masz dwie lewe rece, jestes leniwa i masz problemy z alkoholem
      ciagle Kanada jest 100 razy lepsza niz Polska

• Gość: smallbench Re: Jak cofnac czas?????? IP: *.blt.pl / 80.50.49.* 29.01.05, 22:45
        Marta, jak nie wiesz to wróc do Polski to szybko zrozumiesz. Szybciutko.
        Byłem w Stanach ostatniego lata i powiedziałem że je pier... i wracam do Polski
        bo tu jestem kims i mam perspektywy.
        Mineły 4miesiące od mojego powrotu i juz wiem ze byłem w błędzie... :)

Za 10$ na godzine to można wyżyć i coś zaoszczędzić. Nie gadaj... Zależy, kto
        ma jakie wydatki i za ile waciki sobie kupuje...
        • doral3 Re: Jak cofnac czas?????? 10.02.05, 23:08
          smallbench moze lecielismy tym samym lotem??? :)
          ja tez powiedzialm ze je pier...i wracam. mija 4miesiac...
          i co postanowiles???naprawic ten blad??
          pozdro :)
    • Gość: zbav Re: Jak cofnac czas?????? IP: *.client.comcast.net 30.01.05, 06:56
      6 miesiecy to jest bardzo malo czasu. Ja plakalam rok czasu ale pozniej z
      kazdym miesiacem bylo lepiej.Tak naprawde to dopiero po 5-ci latach czulam sie
      dobrze.W usa tez nie uznaja naszego wyksztalcenia ale zawsze mozesz isc do
      szkoly.Ja zarabialam zaraz po przyjezdzie 60$ na tydzien a teraz po 25 latach
      2000 tygodniowo.Nie chciej cofac czasu tylko wyznacz sobie cel i staraj sie go
      osiagnoc.Powodzenia
    • sylwek07 Re: Jak cofnac czas?????? 30.01.05, 11:13
      gdzie Ty mieszkasz w Kanadzie tzn w jakiej czesci?a co wiedzialas na temat
      Kanady przed wyjazdem?
      • Gość: Tomek Re: Jak cofnac czas?????? IP: *.client.comcast.net 07.02.05, 23:00
        Marta - podobnie jest w Stanach. Zarabiam sporo wiecej niz 10 na godzine,
        dobrze nam sie powodzi, syn chodzi do dobrej szkoly. Ale jest tu pusto. Nie ma
        tu klimatu, nie ma z kim pogadac (chyba ze o forsie, samochodach albo reklamach
        superbowl). W Polsce jest na pewno biedniej i ciezej, ale nie masz poczucia
        wyobcowania. Takie jest moje zdanie. W zwiazku z tym po 5 latach wracamy.
        Znowu zaczynac bedziemy wszystko od poczatku, ale bardzo sie cieszymy. Trzymaj
        sie i pomysl, czy nie warto wrocic i meczyc sie tam - u siebie.
        • molsoncanadian Re: Jak cofnac czas?????? 08.02.05, 02:23
          > W Polsce jest na pewno biedniej i ciezej, ale nie masz poczucia
          > wyobcowania.

wiesz, gdybys sie otworzyl, gdybys zaczal sam rozmowe, gdybys sie usmiechnal,
          gdybys czasami odpowiedzial na banalne 'Hi', moze wtedy swiat bylby i dla
          ciebie inny, moze wtedy nie mialbys problemu z tym ze nie masz do kogo sie
          odezwac.
          ale masz racje, wroc i pamietaj o tym zeby pozbyc sie wszystkiego co
          amerykanskie, przede wszystkim green card (jesli je masz)
    • molsoncanadian Re: Jak cofnac czas?????? 30.01.05, 14:09
      > Jestem w Canadzie pol roku. Mam wize imidracyjna.Tez myslalam tymi polskimi
      > steoretypami,ze w Kanadzie to jest lepiej,ze to tylko w Polsce jest zle.ALE
      > TO TYLKO NASZE GLUPIE MYSLENIE.

tak jak kazdy juz to napisal, pol roku to jest bardzo malo, akurat tyle zeby
      poznac najblizsza okolice, zeby zaczac rozgladac sie za stalym miejscem do
      zycia, akurat tyle, zeby wiedziec co sie chce robic w przyszlosci, ale niestety
      jest to za malo zeby mowic ze jest w CA zle.
      Oczywiscie kazdy jest inny, dla jednego jest zle jak mieszka za darmo w
      3000sf.ft domu, dla innego jest wciaz ok jak zyje w wynajetym basement.
      marta, przyjezdzajac tu mialas jakies wyobrazenie tego kraju, niesty okazalo
      sie ze trzeba pracowac, ze trzeba pracowac ciezko i ze wszystko kosztuje, ale
      zeby byc szczerym, bylo to do przewidzenia.
      Jesli masz watpliwosci, wroc do PL, jesli nie czujesz sie dobrze w CA, tym
      bardziej wroc do PL, tylko zebys nie zalowala pozniej i tej decyzji, bo jest
      takie stare przyslowie: 'wszedzie dobrze gdzie nas nie ma"
      mowisz ze lepiej jest w polsce, ale polske znasz, wiesz o niej wszytko, wiesz
      czego sie spodziewac po urzedzie takim czy innym, wiesz gdzie isc po chleb i
      jak kupic samochod, tu jests jak niemowle, musisz wszystkiego sie nauczyc od
      nowa, niestety te lekcje bolo, ale again, takie jes zycie.

> Kanada nie jest wogole dobrym krajem do zycia
      > dla imigranta.
      CA jest najlepszym krajem dla imigranta/emigranta. oczywiscie trzeba pracowac,
      i to ciezej niz w polsce, ale duuuuuuzoooooooooooooooooooooo latwiej wszystko
      przychodzi, poza tym bazpieczenstwo, social, opieka zdrowotna (my na nia
      nazekamy, ale tak naprawde dalej nie jest tak zle jak np w PL), latwosc zycia,
      wygoda zycia sa poza wszeka konkurencja. jesli nie potrafisz zaakceptowac
      kolorow skory, to fakt jestes w zlym miejscu, jesli uwazasz (a niestety polacy
      tak mysla) ze sa krzywdzeni kosztem hindusow, arabow i chinczykow, to jestes w
      bledzie, wszyscy jestesmy tak samo traktowani, i jest to dokladnie to samo
      podejscie jak do ludzi mieszkajacych w CA od pokolen. Wiem ze jestem tu dopiero
      6 lat, ale w przeciagu tego czasu nigdy nie spotkalem sie (ja osobiscie) z
      jakakolwiek dyskryminacja ze wzlegu na moj akcent czy pochodzenie.

> Nikt nie uznaje tu zadnego innego wyksztalcenia jak tylko
      > kanadyjskie.
      spojrz na polskie przepisy, w polsce dalej nie mam zony, w polsce powiedzieli
      mi ze nie mam dzieci!!! w polsce powiedzieli mi ze musze oddac im oryginalne
      akty urodzenia moich dzieci, zeby dostac polskie, w CA moj polski akt urodzenia
      jest aktem urodznia!!!!!!!!!!!
      moja edukacja bardzo mi sie przydala, dwukrotnie pomogla mi dostac prace, i
      choc jestm z wyksztalcenia polskim prawnikiem, i wiem ze prawnikiem w CA nie
      bede, to moj dyplom jest zawsze pomocny, oczywiscie jesli chcialbym wrocic na
      studia, musialbym przechodzic bolesna ewaluacje moich studiow, ale jakby to
      powiedziec, niekt nie wymyslil tego zeby mnie personalnie zgnebic.

> wynajem mieszkan,nie powiem juz nic o cenach zywnosci
      a wspomnisz o zarobkach i porownasz je z polskimi, czy tylko o cenach chcesz
      rozmawiac. wszystko jest subiektywne, niestety. poza tym jak za rok, dwa
      pojedziesz do polski na wakacje to uswiadmoisz sobie ze w polsce tak tanio nie
      jest, jak podjedziesz na stacje benzynowa i za 30l zaplacisz rownowartosc 60-
      70l ktorebys kupila w CA, jak bedziesz chciala kupic glupia paste do zebow,
      ktora tu kosztuje $0.70 a w polsce rownowartosc $3.00

> Mozesz tu znalezc
      > prace, oczywiscie,w najlepszym przypadku za 10dol
      pracuje za duuuzooo wiecej niz $10/h i problemu zeby znalezc prace nie mialem
      najmniejszego, nawet moja pierwsza praca placila wiecej, wystarczy chciec,
      szukac i miec troche bardziej pozytywne nastaqwienie do swiata.

> prace, oczywiscie,w najlepszym przypadku za 10dol.Moze w Polsce by to cos
      > znaczylo, ale tu to znaczy tyle zebys nie umarl z glodu
      i znowu wracam do tego ze kazdy jest inny, jeden zadowli sie bulka z maslem a
      innemu kawior to malo, masz malo pieniedzy zyj skromnie, jutro bedzie latwiejsze

i jak ci naprawde zle, to wracaj do PL

-
      • Gość: Jarek Re: marta IP: 217.204.97.* 30.01.05, 15:29
        Jest to typowy przyklad leniwej i glupiej polki, ktorej sie wszystko nalezy
        tylko dlatego ze przyjechala z dyplomem i moze do tego jeszcze jest ladna.
        One mysla ze caly swiat przed nimi padnie na kolana
    • Gość: marta marta pisze do marty IP: *.vc.shawcable.net 31.01.05, 01:27
      Dam ci naprostrze rozwiazanie Twojego problemu: Chcesz wrocic do raju to jedz
      na lotnisko... zobacz kiedy jest najblizszy lot i wskakuj...nikt nie bedzie
      plakal...tylko ty
    • Gość: sol Re: Jak cofnac czas?????? IP: *.qc.sympatico.ca 01.02.05, 14:38
      Jestem tu od niedawna i nigdy w zyciu nie chcialabym cofnąc czasu, wrecz
      codziennie ciesze sie ze sie tu znalazlam :) Nie mam super pracy ale planuje
      studia, kiedys sobie kupie ładny dom, urodzą sie tu moje dzieci, a ta przyroda
      ecchchchch.....
    • soup_nazi [...] 02.02.05, 05:35
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • Gość: marek Re: Ja tam nie wiem jak cofnac czas, ale za to wi IP: *.ed.shawcable.net 02.02.05, 11:42
      • Gość: marek Re: Ja tam nie wiem jak cofnac czas, ale za to wi IP: *.ed.shawcable.net 02.02.05, 11:43
        takie teksty pisz do siebie i spie..j soup_nazi z forum!!!!!!!!!!!!!!!!1

> jak ci zapie..c takiego koooooooooopa zebys nie tylko w Polanezji, ale w
        > Wietnamie sie znalazla, hehehe. Nie podoba sie Kanada? Szmal nie lezy na
        ulicy?
        > Kolega, nie ma problema, rwij kapcie z powrotem na dzikie pola, hehehe.
        • soup_nazi Re: Ja tam nie wiem jak cofnac czas, ale za to wi 02.02.05, 18:51
          Gość portalu: marek napisał(a):

> takie teksty pisz do siebie i spie..j soup_nazi z forum!!!!!!!!!!!!!!!!1

Dlaczego?
      • jot-23 Re: Ja tam nie wiem jak cofnac czas, ale za to wi 02.02.05, 15:46
        soup_nazi napisał:

> jak ci zapie..c takiego koooooooooopa zebys nie tylko w Polanezji, ale w
        > Wietnamie sie znalazla, hehehe. Nie podoba sie Kanada? Szmal nie lezy na
        ulicy?
        > Kolega, nie ma problema, rwij kapcie z powrotem na dzikie pola, hehehe.

bruno/mineta wie jak cofnac czas, kotlet z plucek za 4zl na centralnym
        ("manager's special")... ostry atak salmonelli, pavulon w karetce, i przez te
        pare chwil , cale zycie cofa sie przed oczami (co u brunona w sumie przeklada
        sie na stanie pod pewexem w toruniu)
    • Gość: * Re: Jak cofnac czas?????? IP: *.ma-cambridg0.sa.earthlink.net 04.02.05, 11:09
      Trawa jest zawsze zielensza po drugiej stronie plota...
      • Gość: jacek Re: Jak cofnac czas?????? IP: 5.6.1D* / *.ed.shawcable.net 04.02.05, 11:26
        Co ma piernik do wiatraka??????????

Gość portalu: * napisał(a):

> Trawa jest zawsze zielensza po drugiej stronie plota...
        • Gość: * Re: Jak cofnac czas?????? IP: *.in-indianap0.sa.earthlink.net 04.02.05, 23:48
          Zaleznosc jest niestety, jednostronna:
          wiatrak sie moze spierniczyc, natomiast piernik nie moze sie zwiatraczyc...
          • starypierdola Trawa jest zawsze bardziej zielona tam gdzie ... 06.02.05, 18:40
            ... jest wiecej gowna. Gowno = nawoz.

SP
            • pomylony_wariat Re: Trawa jest zawsze bardziej zielona tam gdzie 08.02.05, 02:35
              Starszy!

..........ty juz qrwa wiesz....
    • Gość: VIP-1 przyjedz do Toronto a wiecej zarobisz IP: 142.46.53.* 04.02.05, 11:48
      na Jarvis albo Queen St.
      ale jest to praca na nocki
      co ma z reszta swoje plusy
    • Gość: serge1000 Re: Jak cofnac czas?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.05, 14:23
      DZIEWCZYNO SIEDZ W KANADZIE - TO JEST NAPRAWDE PRZYJACIELSKA RADA !!!
      ZOBACZYSZ ZE ZA 10 LAT BEDZIESZ INACZEJ MYSLEC MOWIC I CZUC SIE - I POMYSL
      SOBIE CO BEDZIE ZA 10 LAT W POLSCE TO ZAMO CO STO LAT TEM - CIAGLE
      NARZEKANIE !!!

ALE CHCIALEM POWIEDZIEC TAK NAWIASEM ZE NIE BIERZE SIE TO Z NICZEGO TO WSZYSTKO
      CO W POLSCE ZLEGO JEST TO ROBI B I E D A !!!

ZAZDROSC
      NIENAWISC
      GLOD
      I INNE

NASZE CHORA NIENAWISC DO TYCH CO SIE "UDAJE W ZYCIU" JEST SPOWODOWANA BIEDA

PS... POMYSL CZY CHCIALA BYS MIEC DZIECI I CZY MIALYBY ONE ZYC W POLSCE I SIE
      MARNOWAC ??? JAK WIEKSZOSC MLODYCH LUDZI ...

WARTO PRZETRWAC, MYSL O SAMYCH POZYTYWACH AMERYKA POLNOCNA KOCHA LUDZI WIECZNIE
      ZADOWOLONYCH - BO SZCZESCIE SAMO PRZYCHODZI Z CZASEM ...

BEDZIE LEPIEJ NIZ DOBRZE !!! TWOJE OBAWY SA ZUPELNIE NORMALNE I DASZ RADE
      POZDRAWIAM I ZYCZE POWODZENIA
      WIELU TOBIE MOZE ZAZDROSCIC TEGO ZE JESTES TAM GDZIE JESTES !!!
      • kinky5 Do MARTY 07.02.05, 21:58
        Marta skontaktuj sie ze mna.
        Adres kinky5@gazeta.pl
        pozdrawiam
        • revy Re: Do MARTY 11.02.05, 02:17
          kinky5 napisała:

> Marta skontaktuj sie ze mna.
          > Adres kinky5@gazeta.pl
          > pozdrawiam

ze mna tez na adres
          revy@gazeta.pl
          pozdrawiam serdecznie
    • Gość: $ Re: Jak cofnac czas?????? IP: *.in-indianap0.sa.earthlink.net 11.02.05, 21:40
      Jezeli masz tradycyjny zegarek ze wskazowkami, to najpierw musisz delikatnie
      wyciagnac oske az kliknie, po czym krecic pokretlem w tyl. Krecisz tyle, ile
      chcesz cofnac czas, jednoczesnie obserwujac cyferblat. Nastepnie wciskasz oske
      z powrotem do pozycji wyjsciowej i koniec. Masz czas cofniety.
      Jesli natomiast masz zegarek elektroniczny - digital, to jest to kwestia
      odpowiedniego naciskania na przyciski tamze, wg. instrukcji od zegarka.

Zycze przyjemnego cofania czasu!!! :-)
    • Gość: Agali Re: Jak cofnac czas?????? IP: *.cable.mindspring.com 18.02.05, 22:26
      Marta moze jestes tam samotna?Masz jakis przyjaciol na ktorych mozesz liczyc?Ja
      bylam w podobnej sytuacji.Jestem w NYC i jest tu naprawde okropnie i na
      poczatku bylam calkiem sama myslalam ze wpadne w depresje i sobie nie dam rady
      ale poznalam dwoch fajnych ludzi ktorzy mi pomogli a teraz juz z tad wyjezdzam
      na drugi koniec Ameryki z dala od bullshitu nowojorskiego HURAAAAAAAA!!
      Chcialabym sie znalesc kiedys w Kanadzie ze wzgledu na swieze powietrze oraz
      przyrode:)
      • jj19 Siostrzane dusze :))). 19.02.05, 02:17
        Podajcie sobie raczki. Nieszczescia lubia chodzic parami.
    • Gość: USA Re: Jak cofnac czas?????? IP: *.ny5030.east.verizon.net 21.02.05, 03:55
      NIE COFAJ CZASU ,BO NIE WARTO.ZROZUM JAK FUNKCJONUJE DANY KRAJ I DO PRZODU.JA
      PRZYJECHALEM DO USA 12 LAT TEMU .DZI ZARABIAM 120000$NA ROKJEST OK.JADE DO
      POLSKI DWA RAZY DO ROKU.NAJWAZNIEJSZE JEST ZROZUMIEC DANY KRAJ.
      • cipak Sto dwadziescia G rocznie :)))))))))))))))))))). 21.02.05, 04:51
        I nie wiesz, ze pisze sie malymi literami i nie krzyczy?
        Policz jeszcze raz zera. Z cala pewnoscia pomylily sie tobie :))).
    • Gość: ............... Uwierz mi - po powrocie będziesz bardziej płakać IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.02.05, 23:28
      I to nie na słowo - ja wróciłem, choć nie dlatego że tak tęskniłem do Polski. Od
      pierwszego dnia nie mogłem odżałować, ze wyjechałem. Od pierwszego dnia
      fizycznie źle się czułem, być może dlatego że tu jest o wiele mniej słońca!

Fakt w Polsce łatwiej znalazłem pracę i to o wiele lepiej płatną, tyle że
      pieniądze to nie wszystko.

Odpowiedz sobie po co jechałaś do kanady, bo jeśli po pieniądze, to chyba
      wystarcczy Polska - lub dla bardziej zaciętych Rosja.

Ale jeśli chcesz żyć normalnie...

To fakt że trudno jest przeskoczyć pierwszy etap, gdy wszyscy traktują cię
      jakbyś nie istniała, bo nie jesteś Kanadyjką, Amerykanką ani Brytyjką. Nie masz
      doświadczenia lokalnego ani lokalnego dyplomu.

Ale jak uda ci się to przeżyć - Kanada siłą rzeczy nie dyskryminuje 'innych' -
      bo prawie wszyscy są inni. Ci bardziej zasiedziali inni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka