Dodaj do ulubionych

jak odmowic

31.12.03, 13:39
poza piwem i rzadko winem (np. kieliszkiem Pinot Gris w Alzacji smile nie
pijealkoholu. Czy idac na imprezemam sobie to naczerwono napisac na czole???
To juz nie prosby a molestowanie o wypicie kieliszka. - No co ty przeciez
pijesz piwo - mowia zwykle... Zna ktos skutkujacy w 100 proc. argument ktorym
zamkne wszelkie usta?
Obserwuj wątek
    • issis Re: jak odmowic 31.12.03, 13:44
      kicior99 napisał:

> To juz nie prosby a molestowanie o wypicie kieliszka. - No co ty przeciez
      > pijesz piwo - mowia zwykle... Zna ktos skutkujacy w 100 proc. argument ktorym
      > zamkne wszelkie usta?

Jeśli nie zastosujesz się do rady z postu obok (udawanie,że się pije, moczenie
      ust), to jedynym wyjściem jest: "sorry, nie mogę pić, bo jestem leczącym się
      alkoholikiem, należę do AA. Jak się napiję to złamię śluby. A piwo jest
      bezalkoholowe."
    • ariwederczi Re: jak odmowic 31.12.03, 15:02
      Naucz się mówić w taki sposób "NIE", że dla wszystkich będzie jasne, że nie
      pijesz. Tylko nie bij za mocno... wink
    • alka_xx grzecznie ale stanowczo i tylko raz 31.12.03, 15:10
      powiedziec, ze nie pijesz alkoholu, a jak nie poskutkuje, to no cóz...po prostu
      nie chodż tam, gdzie zmuszaja Cie do picia
      bo tak naprawde, nie ma zadnej gotowej formułki, która zaakceptowałby ten,
      który akurat pije...

pozdrawiam noworocznie
    • melila Re: jak odmowic 31.12.03, 18:48
      Jeśli nie chcesz kłamać (AA, krucjata trzeżwosci, marskość wątroby itp.), to
      nie ma dobrego wyjścia. Po prostu ludzie muszą sie przywyczaić do tego, ze nie
      pijesz.
      To naprawde nie jest typowe (to, że ktoś moze a nie pije bo nie lubi), myślę,
      ze ludzie reagowaliby tak samo gdybyś np. nie jadł czekolady - namawialiby -
      jedz to dobre, no jak to nie lubisz ?
    • mari.anna Re: jak odmowic 03.01.04, 22:01
      Fakt, ludzie są czasem naprawdę namolni z tym namawianiem. Ja co prawda zwykle
      piję, ale jeśli już nie to mówię 'nie'. Raz. Jak ktoś już się uprze i naleje mi
      do kieliszka to po prostu ignoruję kieliszek.
    • asia.sthm Re: jak odmowic 24.03.04, 20:38
      -Nie- trzeba mowic glosno i stanowczo niech co najmniej kilka osob uslyszy.Ktos
      moze cie glosno poprzec.Jesli nie pomaze,to mozna sobie pozwolic na zart typu:
      -Kiedy pije to bije- lub cos podobnego.Ci, co cie znaja wiedza co robisz, a ci,
      co nie, moze uwierza.Jesli ktos sie obrazi, to trudno,obejdzie sie.
    • szymanka Re: jak odmowic 21.04.04, 13:03
      Ja czasem piję, czasem nie. Jesli nie piję to nie wdaję się w żadne dyskusje
      tylko mówię: nie, dziękuję. Bez żadnych tłumaczeń. Słucham namawiań ale nie
      odpowiadam na nie. Najwyżej powtórzę jak zdarta płyta: nie, dziękuję. Czasem
      ktoś wyjątkowo namolny drąży dalej "ale dlaczego nie?" Odpowiadam
      lodowato "dziekuję, ale NIE" i natychmiast zaczynam inny temat "a widzieliście
      ostatnio ten nowy film, program, spektakl... " zwracając się jednocześnie do
      konkretnej osoby, tak by mi odpowiedziała. I zwykle temat mojego "nie picia"
      jest zamknięty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka