Dodaj do ulubionych

gdzie na wakacje?

28.05.05, 03:39
Gdzie jezdzice z dziecmi na wakacje i urlopy? Czy macie jakies swoje ulubione
miejsca do ktorych zawsze wracacie? Czy moze wolicie zwiedzac ciagle nowe
zakatki swiata? Czy wolicie wylegiwac sie na plazy czy moze wypoczynek czynny
jak np. gorskie wedrowki? Spedzacie je w Stanach w Polsce czy zagranica?
Bardzo ciekawa jestem waszych opinii.
--
Beata
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: gdzie na wakacje? 28.05.05, 06:26
      Odkad jest Alexandra nie bylismy na wakacjach. Jesienia na pare dni skoczylismy do Cape May i
      Alexandra caly pobyt nam zmarnowala. Byla niemozliwa do tego stopnia ze w restauracji ktos nam
      pokazal srodkowy palec ;))) Wiosna chcielismy wypad powtorzyc juz bez towarzystwa ale okazalo sie ze
      ona za nic nie bedzie spac u mojej siostry - zrobilismy probe i o polnocy w sniezyce moja siostra
      musiala przywiezc zaplakana Alexandre do domu. Pozostajemy wiec przy jednodniowych eskapadach
      w oczekiwaniu az mala dorosnie ;)
      • aniutek Re: gdzie na wakacje? 29.05.05, 05:40
        no to macie Alexandre aparatke :)

ja z wakacjami postepuje roznie najchetniej wyjezdzam na 2 miesiace do PL a z tamtad gdzies..... a w
        miedzy czasie na dzialce z rodzicami, uwilebiam chodzic do lasu, palic ogniska, czytac na werandzie,
        kapac sie w jeziorze- bardzo mi tego tutaj brakuje. jesienia wybieralismy sie na Floryde, bilety kupione,
        rezerwacje zrobione i przyszedl huragan :( z 5 miesieczna Zuzia wolalam zostac w NY.
        Zima jezdzimy czesto na narty/deski na jednodniowe wypady do Hunter czy na kilka dni do Vermont.
        Czesto tez jezdzimy do Hamptons nad ocean, znalezlismy tam zupelnie pusta plaze gdzie wieczorami
        palimy ognisko, pies moze biegac, plywac i my tez :) Piekne, urocze miejsce, chcielismy tam kupic
        domek ale ceny nas przerosly.
        dlugo szukalam domu do wynajecia na lato, nad jeziorem czy rzeka jednak ceny dochodzily
        kilkudziesieciu tysiecy $ za lato co uwazam za kompletny bezsens, wiem,ze ludzie sie dziela, robia
        time share etc jednak zniechecilam sie i.......
        wlasnie kilka dni temu zostalismy wlascicielami kawalka gory ze stuletnia stodola upstate NY, teraz tam
        bedziemy spedzac wolne chwile mamy ambicje odrestaurowac stodole, ocieplic i miec chatke na narty,
        sa tam dwa strumyki wiec i staw sie da zrobic. Strasznie sie ciesze, ze mamy kawalek lasu gdyz zawsze
        przeszkadzalo mi "no tresspasing"
        bardzo polecam urlop z namiotem, zwiedzanie grand canion, yellowstone jesli ktos lubi " na lonie
        natury"
        Ale wakacje mam nadzieje spedzac w PL/europie - jednak bardzo mi brak, laduja tam swoje
        akumulatory, wracam do rzeczywistosci i po 2 miesiacach z przyjemnoscia jestem w domu, w NYC :)
        • edytkus Re: gdzie na wakacje? 30.05.05, 07:04
          aniutek napisała:

> no to macie Alexandre aparatke :)

nawet sobie nie wyobrazasz jakie z niej diablatko :O

>jesienia wybieralismy sie n
          > a Floryde, bilety kupione,
          > rezerwacje zrobione i przyszedl huragan :( z 5 miesieczna Zuzia wolalam zostac
          > w NY.

ja wtedy wygralam wycieczke na Floryde w Daily News, mialam midterms dwiec oddalam wygrana
          znajomemu, tez zrobil rezerwacje i musial zrezygnowac - wycieczka pzepadla :(

> wlasnie kilka dni temu zostalismy wlascicielami kawalka gory ze stuletnia stodo
          > la upstate NY, teraz tam
          > bedziemy spedzac wolne chwile mamy ambicje odrestaurowac stodole, ocieplic i mi
          > ec chatke na narty,
          > sa tam dwa strumyki wiec i staw sie da zrobic. Strasznie sie ciesze, ze mamy ka
          > walek lasu gdyz zawsze
          > przeszkadzalo mi "no tresspasing"

wow, zapowiada sie sielankowo :) tez bym tak chciala ale w nocy chyba oszalalbym ze strachu :O nic
          to, gratulacje i przyjemnych urlopow :)
          • bea_mama Re: gdzie na wakacje? 30.05.05, 17:31
            Edytkus, czy rzeczywiscie tak ciezko z Alexandra? Nasza jak ma dobry humor to i
            w knajpie z nami posiedzi (byle nie za dlugo) i na wycieczce wytrzyma godzinke
            w nosidle na tatusinych plecach:)

Aniutek, super macie z tym wlasnym kawalkiem gory i stodola. Bedac w Colorado
            bylismy u naszego znajomego, ktory buduje piekne kabiny z drewna (ma wlasna
            czesc gory) i je wynajmuje. Sa malutkie i takie przytulne...

My planujemy kilka wypadow w Rocky Mtn przy okazji pobytu w Colorado, ale nie
            wiem jak to bedzie z Zuza, czy wysiedzi tyle w nosidle?... czy nam sie nie
            rozryczy w polowe szlaku?... czy sie tam strasznie nie wynudzi z nami?... Macie
            jakies doswiadczenia z wyjazdami i gorskimi wycieczkami w maluchami... "na
            grzbiecie"?
    • bozena73 Re: gdzie na wakacje? 31.05.05, 02:23
      A my na dlugie weekendy jezdzilismy w gory,mamy tam taki uroczy polski osrodek
      z dala od wszystkiego..ale ostatnio niestety troche sie tam popsulo
      (wlasciciele przestali dbac o te miejsce) wiec szukamy czegos podobnego ale
      narazie cieszymy sie swoim dzieckiem na naszym jardzie..naprawde ten Memorial
      Weekend byl jednym z najpiekniejszych jakie dotychczas przezylam..tylko ja, moj
      maz i maly i w swoim domku..szkoda ze juz weekend sie konczy, maz wyjezdza z
      powrotem na projekt do Atlanty a ja zostaje sama z malym. Ale i tak sie bardzo
      ciesze gdyz pogode mamy juz piekna wiec na pewno nie bedzie tak zle.. :-)))
      • bea_mama Re: gdzie na wakacje? 31.05.05, 02:44
        bozena73 napisała:

> A my na dlugie weekendy jezdzilismy w gory,mamy tam taki uroczy polski
        osrodek z dala od wszystkiego..

O jakich gorach piszesz? Catskill? Adirondack? Jeszcze tam nie bylismy? Jak tam
        jest?
        • edytais Re: gdzie na wakacje? 01.06.05, 03:34
          My jak mieszkalismy w Pn.Dakocie to wyjezdzalismy na wakacje do takiej
          drewnianej kabiny nad jez. Leech w Minnesocie. Teraz daleko od nas, ale z
          checia bym tam co rok wrocila. My wynajmowalismy tez motorowke. Jezioro jest
          chlodne, wiec super jesli mieszkasz gdzies gdzie sa upaly i chcesz troche
          odpoczac od 100 stopni F.
          Bardzo mi sie podobaly Black Hills w South Dakota.
          • mamaagnieszka Re: gdzie na wakacje? 01.06.05, 22:42
            My od lat jezdzimy do Cape Cod. Wynajmujemy ze znajomymi dom w Truro, zaraz
            przed P-town. Swietne miejsce dla dzieci, blisko plazy, starsze dzieci jezdza
            na desce a male bawia sie w piachu. Mozna pojechac zobaczy wieloryby, albo
            wyskoczyc do P-town czy Wellfleet ale najlepiej lezec brzuchem do gory na plazy
            i sluchac fal:)
    • xerius Re: gdzie na wakacje? 07.06.05, 19:02
      Jezdzimy z dziecmi czesto ( prawie 3 i 5 lat)w gory do Stony Creek. Od nas to
      ok 4,5 godz drogi, dobre na zime i lato. Wynajmujemy domek , jest tam jezioro,
      las, basen, obiady. Nie ma sklepow, restauracji, sama natura. Ogniska, ryby,
      konie, sanki, narty , rowery, lodka.
      Bylismy tez na Florydzie u znajomych ( dobre jak u nas juz chlodno), w Chicago
      u rodziny, w Polsce ( ale tylko 3 tyg. ,stanowczo za krotko ), w Wildwood (
      chyba 4 exit z parkway). Teraz wybiramy sie do Atlantic City, moze nad Niagare.
      Udalo mi sie odwiesc meza od wyjazdu do Colorado ( drogie bilety, dlugi lot z
      przesiadka) , dzieci sa za male jeszcze.
      Kasia
      • aniutek Xerius 08.06.05, 00:11
        czy moglabys podac blizsze namiary na Stony Creek, znalazlam to www.metroparks.com/parks/
        pk_stony_creek.php ?
        • xerius Re: Xerius 08.06.05, 04:38
          To jest w okolicy Warrensburg w stanie NY. Dokladnie na Harrisburg Road, a
          nazwywa sie Harrisburg Club&Resort. Nr tel. do nich 1 800 449 6992. My jezdzimy
          droga 87 north z New Jersey.
          Kasia

Mezczyzna pozostaje zazwyczaj bardzo dlugo pod wrazeniem jakie zrobil na
          kobiecie.
          J. Tuwim
    • goonia Re: gdzie na wakacje? 08.06.05, 17:39
      My mamy szczescie, bo w zimie nawet w miescie mozna na nartach pojezdzic (tzn.
      ja bo od 20 lat wciaz jestem poczatkujaca)ale 1-2.5 godz. jazdy i jest mnostwo
      miejsc. W lecie od wielkich jezior po male.Lasy tylko srednio ladne. Jak dla
      mnie za malo iglastych, ktore uwielbiam. Od kiedy mam dzieci, to dluzsze
      wyjazdy do Polski - do dziadkow:), na nic innego urlopu nie starcza:). Niestety
      takie wyjazdy weekendowe to spory wydatek jak sie nie ma swojej dzialki. No i
      meczace jak licho. Ja lubie miec wszystko swoje i razy 2, tak na wszeli
      wypadek. Wiec jak wyjezdzamy na 2-3 dni to sie sasiedzi pytaja czy sie
      wyprowadzamy:)).
    • milewicz1 Re: gdzie na wakacje? 06.08.05, 22:18
      ja moja mala pierwszy raz na wakacje zabralam jak miala 5 miesiecy - razem z
      moim Tata polecielismy na Floryde. Pare dni przed wylotem Helenka dostala
      zapalenia ucha (listopad, Chicago-windy city...), na antybiotykach, ale juz bez
      goraczki zdecydowalam sie ja wziac i o dziwo wyzdrowiala w pare dni. Czesto na
      wakacje jezdzimy do Californii (Orange-do rodziny), w tym roku wybieramy sie na
      Nantucket. Poza tym rok temy bylysmy w Polsce - Helenka miala ponad roczek,
      lecialam z nia sama i podroz mialysmy bardzo ciezka.
      pozdrawiam
      Monika
    • bea_mama Letchworth State Park, NY 07.08.05, 16:26
      A my zupelnie przez przypadek bylismy w Letchworth SP w stanie NY i bardzo nam
      sie tam podobalo. Piekne wodospady, kanion, ladne sciezki do spacerowania, pole
      kampingowe, kabiny, miejsca do grilowania, dwa baseny i wcale nie tak duzo
      ludzi (a bylismy w lipcu). Polecam. Moze nie na wakacje, ale na 1-2 dni
      odpoczynku. Wiecej info tutaj:
      www.fingerlakeswest.com/letchworth.html
      :-)
      • edytais Ft. Myers 07.08.05, 22:09
        My niedawno wrocilismy z Ft. Myers Beach Floryda (Estero Island). Niedaleko byl
        swietny plac zabaw (Lovers Key), domek mielismy z basenem i tuz przy plazy.
        Plaze byly prawie puste, pelne muszli, woda ciepla jak w wannie. W poludnie w
        lipcu jest za goraco, ale z checia bym sie tam wybrala w Spring Break albo
        Thanksgiving break. W grudniu jest ok 65 stopni F, wiec dla malych dzieci
        troche za zimno na kapiel.
        Jesli sie uda to planujemy tam wrocic na tydzien w listopadzie lub marcu.
        • bea_mama Re: Ft. Myers 08.08.05, 00:01
          edytais napisała:

> domek mielismy z basenem i tuz przy plazy.

Czy ten domek wynajmowaliscie z jakiejs agencji czy szukaliscie prywatnie?
          Mozesz podac jakies namiary?

> Jesli sie uda to planujemy tam wrocic na tydzien w listopadzie lub marcu.

My bylismy w koncu listopada i bylo juz troche za zimno dla naszej Zuzki.
          • edytais Re: Ft. Myers 08.08.05, 23:48
            Wynajmowalismy przez agencje turystyczna w Niemczech, wlasciwie to zrobil to
            tesc. Wlasciciele sa Niemcami mieszkajacymi na stale na Florydzie i maja kilka
            domow do wynajecia. Mozesz sie z nimi skontaktowac, oto dane z wizytowki:
            Flamingo Holiday Homes Inc
            Main Office: 11700 Shelly Lane, Cape Coral, FL 33991
            email: floridausa@aol.com
            phone: 239-282-5560
            Fax: 239-282-5561
            Ask for Tanya or Andy.
            • bea_mama Re: Ft. Myers 09.08.05, 06:32
              Edyta, jesli mozesz to rzuc jeszcze jakies ceny tzn. ile za dobe i jaki duzy
              dom. Dzieki:)
    • bea_mama Acadia NP, Maine 09.08.05, 06:34
      Czy byl moze ktos w Acadia NP, Maine? Godne polecenia? Jakie wrazenia? Chcemy
      sie tam wybrac w dlugi weekend, ale troche boje sie, ze beda tam tabuny
      turystow (z nami wlacznie).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka