Dodaj do ulubionych

Sposob na domowe mrowki

27.08.05, 23:31
Z mrowkami borykamy sie juz rok i mam juz naprawde dosyc bo im wiecej sposobow
probujemy tym ich jest wiecej.
Nie chce uzywac niebezpiecznych chemikaliow bo jestem w ciazy, no i z 2
dzieci tez nie bezpiecznie. Poza tym to my jestesmy "organic" wiec trucizny w
kazdym kacie odpadaja. Znacie jakies domowe nieszkodliwe dla nas (bardzo
szkodliwe dla mrowek) sposoby?
Probowalam pulapki z WalMartu, kasze manna (semolina), jajko z borax, jajko z
boric acid i nic. Ostatnio mnie dobilo jak znalazlam mrowisko w srodku
naszego telefonu-sekretarki. Jak rozkrecilam to mialam mieszanke mrowek z
jajkami (wygladalo jak ryz z mrowkami!!!) W telefonie zrobily sobie siedzibe!
Bede wdzieczna za pomysly.
Obserwuj wątek
    • hannamay Re: Sposob na domowe mrowki 28.08.05, 02:19
      rozpylic wode zwykla rozrobiona z mydlem tam gdzie maja swoje wejscia. super
      dzialalo u nas w poprzednich latach. w tym roku juz nie pojawily sie w naszym
      domu! uff ..
      a przede wszystkim unikac pozostawiania resztek jedzenia. wszystko chowac az
      zorientuja sie ze nic do jedzenia nie macie i pojda sobie.

zycze powodzenia!
      • ewap_mama_alexa Re: Sposob na domowe mrowki 28.08.05, 02:53
        Edyta, masz chyba "Super Baby Food", prawda? Jesli tak to zajrzyj na str. 486,
        "Baby-Safe Household Pesticides", jesli nie masz - daj znac.
        • agakom Re: Sposob na domowe mrowki 28.08.05, 17:16
          hejka
          u nas udanym dzialaniem przeciw mrowkom byl ocet, polalismy go w miejsca
          wedrowek mrowek i ich teraz nie mamy, sprobuj moze u Was tez zadziala :)
    • edytkus Re: Sposob na domowe mrowki 29.08.05, 04:29
      Moja siostra poleca wode z octem. U mnie niedawno mrowki przywedrowaly z ogrodka szpara pod
      rama okienna i tak sobie spacerowaly po scianie. Umylam dobrze rame z kazdej strony (najwyrazniej
      Alexandra zostawila slodkie odciski palcow), dziure zalepilam gipsem (to akurat nie pomoglo), w
      grzejnik po okndem wlozylam pol opakowania pulapek na mrowki Raid, az w koncu na drugi dizen nie
      wytrzymalam i spryskalam trase sprayem Raid = (sorry, nie dziala u mnie myslnik) to byl strzal w
      dziesiatke :) Na nastepny dzien slady zbrodni ponownie umylam ;)

Latem rzadko, zima nigdy, ale wiosna gdy sie budza i jesienia gdy szukaja schronienia przed zima mam
      problem z takimi dlugimi cienkimi robakami z setka nog i dluasnymi czulkami, ktore wychodza w
      zasadzie tylko w ciemnosci. Mlode maja ok cm. dlugosci, za to dorosle nawet dwa cale, sa bardzo
      szybkie i obrzydliwe. Nie wiem co to jest (w Polsce nigdy sie z tym nie spotkalam), sa takie wstretne,
      moga chodzic po scianach i suficie, razu jednego w nocy natknelam sie na takiego w kuchni gdy
      wyjadal chrupki z kociej miski, masakra. Nie jestem w stanie takiego nawet zabic ze strachu ;), musze
      wolac meza. Nie wiecie jak sie tego swinstwa pozbyc?
    • eve77 Re: Sposob na domowe mrowki 08.09.05, 01:02
      Polecam takie czarne pudeleczka-pulapki firmy "COMBANT", BODAJZE JEST ICH W
      PUDELKU 8. Ulokuj kazde pudeleczko na "trasie mrowek", u nas sa generalnie
      gdzies ukryte w katach. W srodku jest trucizna ktora mrowki zabieraja do
      swojego gniazda i w ten sposob wytruwaja siebie i jajka. U nas pomoglodoslownie
      w ciagu jednej nocy, ale mimo wszystko wciaz trzymam te "pulapki" w
      niewidocznym miejscu jak za lozkiem przy sianie , laundry room itp.
      Pozdrawiam i zycze powodzenia. Aha dodatkowo pryskam RID-em na zewnatrz
      (balkon, patio, wejsciowe drzwi) jak tylko zauwaze je za blisko mojego domku:)
      • greeneyes27 Re: Sposob na domowe mrowki 05.10.05, 04:51
        Kupilam cos podobnego, "Combat" z bialymi pudelkami i mrowki sie wyniosly. Co
        za ulga!
        Natomiast co mnie niezmiernie zdziwilo, to ze kilka dni temu znalazlam w domu
        slimaka! :)
        Wisial na takiej jakby niteczce z parapetu! Nie wiem, jak sie dostal do srodka,
        bo okien nie otwieralismy ze wzgledu na klimatyzacje a nawet gdyby, to przeciez
        i tak na oknach sa te siatki... W kazdym razie M wyniosl go do ogrodu.
        • edytais Re: Sposob na domowe mrowki 15.10.05, 07:45
          Dzieki za rady.
          Nawet zapomnialam o tym,ze SuperBabyFood ma tyle "przepisow".
          Jak juz pisalam wszelkie Combat, Raid, itp itd dostepne w WalMart nie dzialalby.
          Wokol domu tez byly ustawiane. Ocet z woda nie dzialal. Kasza manna, maka,
          tez nie. Chyba ten boric acid podziala bo po 2 tygodniach ilosc sie
          zmniejszyla, no i tym razem nawet lyzki brudnej nie wkladalismy do zlewu.
          Wszyskto bylo myte natychmiast i kuchnia czysta na blysk. Kazdy okruszek byl
          zbierany. Bardzo to bardzo bylo trudne z 2 dzieci.
          Mrowiki dalej sa jednak w lazience. Tam nie ma zadnego jedzenia i ciagle sa w
          zlewie. Nie w jakis wielkich ilosciach jak w kuchni, ale jest ich ciagle kilka.
          Zastanawia mnie co one tam znajduja do jedzenia, chyba nie paste do zebow?????

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka