Dodaj do ulubionych

szczepienia

01.01.06, 22:00
Moj synek ma juz miesiac, podobno w 2 miesiacu podaje sie szczepienia.
Ostatnio tyle sie naczytalam o szkodliwosci szczepionek w internecie ze
zaczelam panikowac. Czy Wy szczepilyscie swoje dzieci? I jakimi szczepionkami?
Czy tymi 3 w 1? Mam wrazenie ze w Stanach to raczej sie nie wybiera jakie sie
chce tak jak mozna to zrobic w Polsce. Aha czy wystapily jakies skutki uboczne?
Dzieki za info!
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: szczepienia 01.01.06, 22:15

Ja szczepie wg kalendarza sczepien, wszystkim po kolei wychodzac z zalozenia ze szczepionki to
      mniejsze zlo a ludzie nie zaszczepieni moim zdaniem stanowia ryzyko dla calej spolecznosci. To
      prawda ze tu nie ma wyboru. Moj pediatra zapytany czy moge kupic cos lepszego odparl ze smiechem
      (nie zlosliwym) ze nie i ze czesto spotyka sie z tym pytaniem od imigrantow (on sam nie jest
      amerykaninem). Tu wszystkie dzieci dostaja to samo a szczepionki sa bdb jakosci. Szansa na powazne
      klopoty poszczepienne zawsze jest ale u mojego dziecka dotad wystpily tylko podwyzszona temp. i
      sennosc. Wiekszosc dzieci nie ma zdanych problemow. Acha, pierwsze szczepienia dziecko dostalo
      jeszcze w szpitalu zaraz po narodzinach.
      • bea_mama Re: szczepienia 01.01.06, 22:41
        My tez szczepilismy Zuzke wedlug kalendarza szczepien. Nie chcielismy
        szczepionki na grype, ale ona nie jest obowiazkowa. Jedyne skutki uboczne
        mielismy po szczepionce na ospe, gdzie Zuzka dostala jakies krostki na ciele i
        sie od razu przeziebila (ale to nie wiadomo od czego). Krostki swierdzono ze
        byly poszczepiennym objawem. Ale nic poza tym.
        Znam jednak dziewczyne Polke mieszkajaca w Stanach juz wiele lat, pracujaca
        jako pielegniarke, ktora nie szczepila w ogole swojego syna, bo uwaza ze
        szczepionki to bzdura i ma na to swoja teorie.
        • edytais Re: szczepienia 02.01.06, 02:48
          W Polsce jest obowiazek szczepienia, w USA nie. Mozesz szczepic lub nie,
          decyzja nalezy do rodzicow dziecka. Najlepiej to poczytaj wiecej i szukaj u
          roznych zrodel informacji nie koniecznie tylko lekarza czy bruszurki firm
          farmaceutycznych (producentow szczepionek). Decyzja jakie zlo (szczepionkowe
          skutki uboczne czy zachorowanie na dana chorobe) jest twoim zdaniem mniejszym itp.
          Informacje "za" jest latwiej znalezc, "przeciw" trudniej. Ja przeczytalam
          ksiazke, ze jesli koniecznie trzeba szczepic to mozna to zrobic bezpieczniej,
          zeby uniknac niektorych skutkow ubocznych. Przykladem jest nie dawanie kilku
          szczepionek na raz tylko pojedynczo, szczegolnie rozbicie MMR na czesci Measles,
          mumps, i rubella. Podobno zmniejsza to szanse na autism lub odciagniecie dania
          pewnej szczepionki (nie pamietam jakiej) do min. 6 miesiaca, bo dopiero w takim
          wieku niemowleta produkuja zolc. Ona pomaga usunac szkodliwe skladniki
          szczepionek. Bodajze w Japonii i paru innych krajach Europejskich nie podaja
          tej szczepionki tak wczesnie bo zauwazono zmniejszona liczbe dzieci uszkodzonych
          przez te szczepionki itp.
          Poczytaj troche, zadecyduj co jest twoim zdaniem wlasciwe dla twojej rodziny.
          Przynajmniej wiedz, ze masz taki wybor (za to kocham Ameryke)

Oto pare linkow gdzie jest troche informacji przeciw (po polsku i angielsku)
          www.jut.pl/fakty-historyczne.html
          sonia.low.pl/sonia/ono/1sz.htm
          www.mercola.com/forms/vaccine_teleconference.htm
          Jesli chodzi o wybor jakie szczepionki, to chyba twoj lekarz po prostu ma jeden
          zestaw, ktory zamawia. Jesli chcesz rozbic DTP lub MMR to kosztuje to drozej.
          Normalnie pamietam placilam ok $400 za serie szczepionek, rozbicie kosztuje o
          wiele wiecej i lekarz musialby specjalnie zamawiac.
          • edytkus Re: szczepienia 02.01.06, 07:08
            edytais napisała:

> W Polsce jest obowiazek szczepienia, w USA nie. Mozesz szczepic lub nie,
            > decyzja nalezy do rodzicow dziecka.

ale dzieci idace do szkoly nie sa przyjmowane bez wymaganych szczepien, ja nawet idac na studia
            musialam sie szczepic

Najlepiej to poczytaj wiecej i szukaj u
            > roznych zrodel informacji nie koniecznie tylko lekarza czy bruszurki firm
            > farmaceutycznych (producentow szczepionek).

dobra rada, tylko trzeba uwazac zeby to nie byly pseudo zrodla nawiedzonych rodzicow szukajacych
            winnych nie tam gdzie trzeba

> Podobno zmniejsza to szanse na autism

szczepienia nie powoduja autyzmu!!!

lub odciagniecie dania
            > pewnej szczepionki (nie pamietam jakiej) do min. 6 miesiaca, bo dopiero w takim
            > wieku niemowleta produkuja zolc. Ona pomaga usunac szkodliwe skladniki
            > szczepionek.

Bodajze w Japonii i paru innych krajach Europejskich nie podaja
            > tej szczepionki tak wczesnie bo zauwazono zmniejszona liczbe dzieci uszkodzonyc
            > h
            > przez te szczepionki itp.

za to w Japonii rutynowo robi sie badania niemowlat na neuroblastome i maja przez to bardzo wysoki
            wskaznik przypadkow dzieci niepotrzebnie leczonych (u znakomitej wiekszosci niemowlat
            neuroblastoma sama zanika)

> Oto pare linkow gdzie jest troche informacji przeciw (po polsku i angielsku)
            > www.jut.pl/fakty-historyczne.html

terefere kuku! ciekawe dlaczego nie wspomniano o chorobach ktore zostaly "wyeliminowane" dzieki
            szczepieniom? albo dlaczego nie zaznaczono ze wystarczy JEDNA niezaszczepiona osoba-nosiciel,
            ktora moze zamordowac tysiace innych?! zreszta co to kurde za zrodlo? kod da Vinci'ego tez sie opiera
            na faktach ;)

> sonia.low.pl/sonia/ono/1sz.htm

po pierwsze to nie wiadomo kiedy ten tekst zostal napisany, po drugie nie dziala zaden link w tekscie,
            po trzecie taki cytat "możliwość śmierci z powodu zachorowania na koklusz jest jak 1 - 5 000 000" -
            na dzien dzisiejszy tak niskie ryzyko zachorowan wynika wlasnie z masowych szczepien anty

cytat drugi "Mit Pierwszy: "Szczepienia są całkowicie bezpieczne..." - bynajmniej NIKT nie twierdzi ze
            szczepienia sa w 100% bezpieczne

cytat trzeci "Większość chorób wieku dziecięcego nie ma groźnych następstw." - no rzeczywiscie,
            najlepiej sie o tym moze przekonac ciezarna majaca ciagly kontakt z dzieckiem chorym na rozyczke lub
            swinke

> www.mercola.com/forms/vaccine_teleconference.htm
            > Jesli chodzi o wybor jakie szczepionki, to chyba twoj lekarz po prostu ma jeden
            > zestaw, ktory zamawia.

lekarz nie ma wyboru, moze kupic tylko to co na co zezwala rzad a rzad raczej prowadzi praktyke
            monopolowa

Jesli chcesz rozbic DTP lub MMR to kosztuje to drozej.
            > Normalnie pamietam placilam ok $400 za serie szczepionek, rozbicie kosztuje o
            > wiele wiecej i lekarz musialby specjalnie zamawiac.

sa dzieci ktore maja alergie (np. na bialko) i dla nich musza byc inne opcje

ciekawy link znalazlam
            acsh.org/healthissues/newsID.1007/healthissue_detail.asp
        • edytkus Re: szczepienia 02.01.06, 07:11
          bea_mama napisała:

>
          > Znam jednak dziewczyne Polke mieszkajaca w Stanach juz wiele lat, pracujaca
          > jako pielegniarke, ktora nie szczepila w ogole swojego syna, bo uwaza ze
          > szczepionki to bzdura i ma na to swoja teorie.

ja tez znam taka jedna co nie chciala epiduralu ze strachu a o mozliwosci przechowania krwi
          pempowinowej dowiedziala sie 10 lat pozniej niz ja
    • bea_mama linki znalezione na forum Alergie 02.01.06, 09:23
      www.jut.pl/
      www.vaccinationdebate.com/links.html
      • happiest1 Re: linki znalezione na forum Alergie 03.01.06, 20:43
        dzieki za informacje i linki. Powiem szczerze ze po kilku godz spedzonych na
        internecie to jestem jeszcze bardziej zakrecona. No nic mam jeszcze miesiac na
        podjecie decyzji ale jesli sie nie zdecyduje to bede musiala zmienic lekarza bo
        w przychodni do ktorej chodzimy juz nam na poczatku powiedzieli ze jak nie
        chcemy szczepic to oni nas nie beda leczyc.
        • edytais Re: linki znalezione na forum Alergie 04.01.06, 02:56
          > w przychodni do ktorej chodzimy juz nam na poczatku powiedzieli ze jak nie
          > chcemy szczepic to oni nas nie beda leczyc.

Zartujesz!

Rzeczywiscie, jesli zdecydujesz sie nie szczepic to chyba musisz zmienic
          pediatre. Wcale nie jest malo takich, ktorzy sa przeciwni szczepieniom lub
          przynajmniej popieraja tych co to sie zdecydowali nie szczepic. Ja do tej pory
          nie mialam problemwo z powodu nieszczepienia.
          • edytais Re: linki znalezione na forum Alergie 04.01.06, 02:58
            Aha, zapomnialam dodac, ze do szkoly mozna pojsc bez szczepien. Trzeba jedynie
            postarac sie o tzw exemption w Health Dept. Wszystkie stany przyjmuja medical
            exepmtion i wiekszosc religious exemption, niektore phylosophical exemption.
            • happiest1 Re: linki znalezione na forum Alergie 04.01.06, 20:51
              Tez wyczytalam ze mozna pojsc do szkoly i ze coraz wiecej ludzi decyduje sie nie
              szczepic. A jesli mozna spytac to do jakiego lekarza chodzisz z dzieckiem? Bo
              pediatre ktory zgodzi sie na nieszczepienie to chyba trudno znalesc, a z tego co
              czytalam to wielu chodzi do chiropractors.
              • edytais Re: linki znalezione na forum Alergie 04.01.06, 21:31
                >A jesli mozna spytac to do jakiego lekarza chodzisz z dzieckiem?

Do lekarza pediatry.
                • happiest1 Re: linki znalezione na forum Alergie 05.01.06, 22:39
                  ja jeszcze nie zdecydowalam ale jestem coraz bardziej nastawiona na
                  nieszczepienia. Czy moglabys mi napisac jak znalazlas tego pediatre? Bo ja nie
                  wiem czy powinnam po prostu dzwonic i pytac czy moze sa jakies strony
                  internetowe? Dzieki!
                  • edytais Re: linki znalezione na forum Alergie 06.01.06, 01:48
                    Ja nie mialam zbyt duzego wyboru, bo mieszkam w malym miasteczku. Zrobilam
                    zwiady wsrod znajomych o pediatre, potem pytalam sie samego lekarza. Ja nie
                    koniecznie pytalam sie go czy jest przeciwko czy koniecznie za szczepieniem.
                    Raczej cos w stylu "How flexible are you with the vaccination schedule or do you
                    accept the fact that we are against vaccinations" itp Ja nie mialam problemu ze
                    znalezieniem tolerancyjnego lekarza, ale chyba mialam szczescie w obu miastach,
                    w ktorych mieszkalam.
                    W poprzednim miescie lekarza wybralam nie pytajac sie o szczepienia, bo jeszcze
                    ja wtedy uwazalam, ze sa one super wazne. Nawet prosilam o dodatkowe
                    szczepienia np na ospe wietrzna. Przestalam szczepic mlodsza corke w wieku 9
                    miesiecy. Przy wizycie lekarz zapytal czy szczepie bo w tym wieku wypadalo
                    kilka szczepien. Wtedy jakos tak wylazlo, ze on sam nie uwazal szczepien za
                    wazne. Tak wlasnie ja trafilam przypadkowo na lekarza, ktory nie widzial
                    problemu w nieszczepieniu.
                    Zycze powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka