Dodaj do ulubionych

Fotelik samochodowy!

05.09.06, 00:49
dziewczyny powiedzcie prosze od kiedy mozna zmienic fotelik samochodowy na
wiekszy? Filip ma 7 miesiecy i coprawda jeszcze sie w nim miesci ale juz
chyba niedlugo w nim pojezdzi! I od kiedy moze jezdzic przodem do kierrunku
jazdy?
Pozdrawiam
Marta
Obserwuj wątek
    • jasti Re: Fotelik samochodowy! 05.09.06, 01:37
      Z tego co slyszalam to najlepiej dla bezpieczenstwa dziecka fotelik tylem do
      kierunku jazdy wskazany jest do roku czasu, a co do prawa to nie jestem pewna
      czy tak samo, czy wazna jest tez waga dziecka. W kazdym badz razie tylem do
      kierunku jazdy = bezpieczniej dla dziuecka.
      pozdrawiam
    • edytais Re: Fotelik samochodowy! 05.09.06, 04:44
      Na wiekszy fotelik to mozesz zmienic kiedy chcesz. Nawet noworodki moga
      jezdzic w wiekszym foteliku niz taki odczepiany (baby carrier) jesli szelki
      odpowiednio do wzrostu mozesz ustawic i jesli fotelik mozna zamocowac tylem do
      jazdy. Sa foteliki dla niemowlat i starszych dzieci (taki 2 w 1). Ja taki mam
      nazywa sie Alpha Omega. Jesli twoj 7 miesieczniak wyrasta, czas zmienic
      fotelik. Moja sredniaczka wyrosla z tego dzidziusiowego w tym samym wieku.
    • edytkus Re: Fotelik samochodowy! 05.09.06, 04:52
      Rear-facing IS safest. It is best to remain rear-facing to the weight and height limits of the carseat.
      Some convertible carseats have 30 or 35 pound rear-facing limits. In all cases, infants should be rear-
      facing until they are BOTH one year AND twenty pounds at the very minimum. The American Academy
      of Pediatrics recommends that babies be kept in rear-facing seats for as long as possible.

www.car-safety.org/rearface.html
      www.carseatsite.com/rear-face_article.htm
      Moja corka przesiadla sie do fotelika (0-40lb) nie majac jeszcze pol roku, tylem jezdzila 14 m-cy.
    • cyborgus Re: Fotelik samochodowy! 06.09.06, 06:22
      zmienic juz mozesz (ja zmienilam jak mala miala 8 m-cy, bo sie nie miescila),
      tylko musi nadal byc ustawiony tylem, tak jak to powyzej edytkus wkleila.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka