aneczka1236 30.01.07, 19:32 Czy sa jakies mamy ktore wracaja w tym roku lub w najblizszym czasie do kraju na stale? My z mezem i coreczka chcemy wrocic w tym roku i mamy troche mieszane uczucia czy dobrze zrobimy:(. Moze doradzicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
badowimo Re: Powrot do Polski! 30.01.07, 23:05 My wracamy!:) Juz mamy bilety kupione na 10.04. Na pierwszy rzut lece ja( ciezarna) z coreczka, obstawe stanowia moi rodzice, ktorzy przylatuja w odwiedziny, bo moja siostra 13.03 rodzi:) Nastepnie dolatuje moj maz w lipcu na porod. Wracamy i nie zaluje tej decyzji, co tam...jestem pewna ze nigdy nie bede zalowac. Nie mamy papierow, moze byloby inaczej gdybysmy byli legalnie. Tak zyc, bez szans na lekarza, emeryture, prawko itd i caly czas czuc sie jak jakis przybleda, ktoremu lache robia na kazdym kroku. Poza tym mi sie tu nigdy nie podobalo, jakos nie udalo mi sie poznac wspanialach przyjaciol, ktorzy przyjazn by pielegnowali. Ludzie jacys zimni, zalatani, zawsze zapowiadajacy sie z wizyta rozmawiajacy o kupnie domu lub przechwalaniu sie kto co kupil i jaki wlasnie samochod sprzedaje, blee. Bylam 3 lata, maz 6. On sie tu przynajmniej czegos nauczyl, pokonczyl szkoly, zna perfekt jezyk, za wszystko slono placac+uczciwie podatki nawet bedac na czarno:) Ja w tym czasie urodzilam Gabrysie i ja wychowuje. Nie mialam nawet szans na kurs, bo maz wychodzi o 7 a wraca o 21:( Miec tutaj pobyt legalny, legalna prace, perfekt jezyk, szanse na kontakt z rodzina, kase na wyjazdy do Polski, albo na zaproszenie chociazby rodzicow, jakas ( malutka ) pomoc w postaci tesciowej, mamy czy zaufanej cioci to mozna zyc.:) My tego nie mamy dlatego sie pakujemy. Maz zarabia bardzo dobrze, ja jestem w domu z dzieckiem, w lipcu urodze kolejne, nie zalezy mi na zadnym zakichanym obywatelstwie dla niego. Przestalismy o to dbac, jestem urobiona po uszy, nie moge nigdzie sie przemiescic, bo w atobusach nowojorskich kretynada wymyslila, ze wozek musi byc zlozony. Nawet sie sama z dzieckiem nie ruszam, bo sobie zwyczajnie nie poradze, dziecko przemieszczajace sie z predkoscia swiatla, zawsze jakas torba i wozek, porazka na wejsciu:( Metrem sama tez jezdze rzadko, bo tylko na kilku wypasionych stacjach sa windy, czy ruchome schody. Odkad urodzilam Gabrysie jestem w 2 ciazy ( jedna poronilam) wiec nie bardzo po tych schodach moge dzwigac, pozostaje ZEBRANIE o pomoc, mam tego dosc. Jade tam gdzie bedzie mi wygodniej, bede miala pomoc. Dolar jest guzik wart, my zyjemy na powiedzialabym raczej wysokim poziomie, niczego sobie i dziecku przede wszystkim nie odmawiajac. Nie wynajmuje pokoju w piwnicy i nie jemy chleba z kielbasa, zeby tylko siano do Polski uciulac. I co? Jak nie masz papierow, nigdzie sie nie ruszysz: plaza, basen, wieksze zakupy, zawsze uzalezniona od kogos z autem:( Jak niewolnik, ameryka mnie tak wlasnie zniewolila, juz to pisalam: wracajac, czuje sie jakbym odsiedziala wyrok i teraz wychodze na wolnosc. W Europie tez bedziemy placic podatki, ale przynjamniej bedziemy na PRAWACH OBYWATEKSKICH wolnym ludzmi, ktorzy jak beda chcieli to jednego lata pojada nad morze innego w gory nie blagajac o podwiezienie, albo nie trzesac portkami na lotnisku, ze sprawdza ze jestes na czarnucha i Cie zwyczajnie deportuja:) Mamy oboje skonczone studia,wracamy do Krakowa, wiec moze biedy z praca nie bedzie, bedziemy miec pomoc w moich rodzicach do pomocy nad dziecmi, nie jestesmy jeszcze tacy starzy zeby wszystko rozpoczac od nowa! Amen. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
beatamc Re: Powrot do Polski! 31.01.07, 00:15 badowimo, jakbym czytala swoje mysli :) Moze nie mam do konca tak jak Ty, bo jestem pierwszy raz w ciazy i moj maz ma obywatelstwo ( ja jeszcze nie, bo mi sie papierow nie chce skladac), ale jest mi tu znaczie trudniej niz w Plsce (mentalnie). Wciaz sie zastanawiam czy wrocic. Do Stanow przylecialam tylko na krotkie odwiedziny i po aparat, poznalam meza i utknelam w NY. Moze sie myle, ale za wiekszosc co mnie tu meczy winie to duze miasto. Zanim wrocimy do P, sprobujemy zamieszkac w Massachusetts, tam mam liczna, przyjazna rodzine. Jezeli w ciagu najblizszych 2-3lat nie osiagne tego co zostawilam w P, napewno wrocimy. Do P nie chce jeszcze wracac, bo wiem ze jak pojade nawet na krotko to nie bede tu chciala wrocic na stale. Ironia, w Polsce czulam sie czescia swiata a tu zona i przyszla matka (a jechalam tu z odwrotnym nastawieniem :) Jednak z powazna decyzja o powrocie chce tez poczekac ze wzgledu na ciaze, bo zauwazylam, ze moje myslenie tez sie zmienia pod wplywem hormonow :) Zadecyduje, jak znowu poczuje sie Beata ;) Dziewczyny, powodzenia! :) Odpowiedz Link Zgłoś
aniutek Re: Powrot do Polski! 31.01.07, 01:57 Badowino :) jakbym czytala siebie pare lat temu! zupelnie w 100% wlasciwie. a jednak tak sie nasze zycie ulozylo, ze mieszkam w NYC czy do konca szczesliwa, ze tutaj? nie, na pewno ale mnie juz mija nascie lat od kad pierwszy raz postawilam stopy po tej stronie wielkiej wody, po jakims czasie ani tu ani tam czlwiek nie jest do konca usatysfacjonowany- taki rozkrak emigracyjny. Papiery zmieniaja baaardzo, bardzo podejscie do zycia tutaj, jakby nagle drzwi sie otworzyly ! Na pewno wiesz jak moze byc w PL, nie bede Cie straszyla :) Dla mnie wszystko bylo super ( w tzw miedzyczasie bylam 2x po 2 lata w PL, jestem z warszawy) super praca, znajomi, przyjaciele, rodzina, wyjazdy, nocne Polakow rozmowy itp tylko zawsze kasy brakowalo :( i M zawsze ciagnal z powrotem do NYC. IMO jesli oboje chcecie wracac to sie uda i bedzie OK. Jak spiewal Sinatra " if you can make it here, you can make it anywhere" czego Ci serdecznie zycze :) anka Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyynaa Re: Powrot do Polski! 07.02.07, 15:25 "Litwo ,Ojczyzno moja ty jesteś jak zdrowie ... " nigdy te słowa Adama nie brzmiały tak gorzko jak w waszych postach , Nie powinienem zabierać głosu , albowiem mieszkam w Polsce . badowino czytam cię wielkimi oczami , <Nawet sie sama z dzieckiem nie ruszam, bo sobie zwyczajnie nie poradze, dziecko przemieszczajace sie z predkoscia swiatla, zawsze jakas torba i wozek, porazka na wejsciu> W tak wielkim , bogatym kraju , "mlekiem i miodem płynącym ", taka wielka pustka,wyobcowanie , samotność w raju, Jesteś jak kanarek w złotej klatce masz wszystko prócz wolności , mąż wraca późno - padnięty na twarz ,parę słów - jak ci minął dzień , rano wychodzi ... Nie wiedziałem że tak może wyglądać życie w " raju" . Badowino pozdrawiam cię , mieszkam na " ścianie wschodniej ", biednym regionie kraju , ale ja nie mam krat , nawet złotych mam czas porozmawiać z dziećmi , czy twój mąż wie ile dzieci mają do powiedzenia, ile ważnych spraw ma mały człowiek? Pieniądz nie zastąpi człowieka... Odpowiedz Link Zgłoś
jasti Re: Powrot do Polski! 07.02.07, 15:42 Tak, wiele ludzi zyjacych w Polsce nie ma zielonego pojecia jak wyglada zycie tutaj w "raju". Oczywiscie wszystko lezy na ziemi a nam sie nawet schylac nie chce. Aneczka1236 i inne powracajace, podziwiam i zycze powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
cyborgus Re: Powrot do Polski! 01.03.07, 22:33 oj, katarzyynaa lubi literature romantyczna, i widze, ze czuje sie lepsza bo nie wyjechala. Ale ci troche zepsuje samopoczucie: wielu z nas jest calkiem zadowolonych ze swego zycia tutaj, i wcale nie pracuja 24 h/na dobe. No sorrym, ale musialam na ten infantylny tekst odpowiedziec, choc na ogol sie nie bawie w takie gry... Odpowiedz Link Zgłoś
happiest1 Re: Powrot do Polski! 31.01.07, 02:49 Ja nie mam szans na powrot bo maz jest Amerykaninem, ma super prace i mamy juz dziecko. Ciagnie mnie jeszcze do kraju ale jest juz lepiej, bo mialam taki okres ze chcialam stad uciekac. Teraz poznalam tu duzo ludzi, Polakow i Amerykanow i jest coraz lepiej. Mysle ze jak komus w Polsce nie bylo zle to tutaj jest mu gorzej, a jak bylo mu zle w Polsce to tu bedzie szczesliwy. Mi w Polsce nie bylo zle dlatego ciezko mi bylo sie przystosowac ale duzo zalezy od nastawienia. Odpowiedz Link Zgłoś
marcysiaw1 Re: Powrot do Polski! 01.02.07, 18:39 Aneczka! Ty nigdzie nie wracaj kochana bo z kim sie bede spotykac na ploty i z kim bedzie sie bawil moj syn? taka fajna kolezanka straci? Nie masz sreca! HEhhehehe POzdrawiam MArta Odpowiedz Link Zgłoś
aneczka1236 Re: Powrot do Polski! 01.02.07, 18:50 Marcysiaw1 jak to milo z twojej strony :)! Az mi lepiej na duszy ,zaraz do ciebie zadzwonie, a z ta Polska to powazna sprawa, musimy gdzies wyjechac i to w tym roku!!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
bea_mama Re: Powrot do Polski! 01.02.07, 23:22 Taka decyzja to bardzo zlozona sprawa. Jesli komus tutaj gorzej niz w PL, to radzilabym wrocic, albo sprobowac w innym kraju. Ja nie chcialabym wracac (bo mi tu bardzo dobrze) i mam nadzieje ze nie bede musiala. Moze kiedys... Jesli ma sie dobra prace w Polsce, dom, pieniadze na prywatna klinikie w razie choroby to mozna tam zyc. Przeraza mnie w PL sluzba zdrowia, niskie zarobki, trudnosci w znalezieniu dobrej pracy, zlodziejstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Powrot do Polski! 02.02.07, 14:36 bea_mama napisała: > Ja nie chcialabym wracac (bo mi tu bardzo dobrze) Ufff!! a juz myslalam, ze jestem jedyna na tym forum :P. Beatamc, jak juz bedziesz w MA to zapraszam na kawke :))). Odpowiedz Link Zgłoś
patka.f Re: Powrot do Polski! 02.02.07, 19:54 Doskonale cię rozumiem i popieram.. Też myślimy nad powrotem do kraju i najprawdopodniej też wyjedziemy w tym roku z USA (jakos to chyba do mnie jeszcze nie dociera:) bo BARDZO nie chcemy tu żyć.. Mimo, że warunki materialne mamy tu lepsze i jak wrócimy do Polski w tym roku to bedziemy w dużo gorszej sytuacji niż przed wyjazdem ( nie mamy tam zupełnie nic) to bardzo nas tam ciagnie. Bylismy teraz na swieta i wiemy, ze nasze miejsce jest tam po prostu.. Nie mamy jednak nic odłozone na dom czy mieszkanie. a mamy trójke dzieci.. Zaczelismy wiec szukac pracy w POlsce i w Europie (tam mozna ponoc duzo wiecej zarobic a przy tym byc blizej Polski) i zobaczymy co z tego wyjdzie.. Podzielam wiec twoje obawy, ale mysle ze jezeli tu ci zle (jak mi np.. czuje ze sie uwsteczniam w tym kraju i boje sie co to bedzie kiedys z moimi dziecmi) to trzeba robic cos w kierunku poprawy sytuacji.. :) A swoja droga, to napisz choc czy macie juz prace w Polsce .. Odpowiedz Link Zgłoś
moniamm Re: Powrot do Polski! 02.02.07, 20:56 podziwiam wasza odwage, bo ja mimo tego, ze tesknie za krajem raczej szybko do niego nie wroce. a szkoda, bo wolalabym swoje dziecko urodzic i wychowac w polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
aneczka1236 Re: Powrot do Polski! 02.02.07, 22:30 do Patka.f-w Polsce pracy nie mamy,ale jak sama powiedzialas czujemy ze sie"uwsteczniamy", chcielibysmy wrocic do "cywilizacji"! Odpowiedz Link Zgłoś
zyrafa31 Re: Powrot do Polski! 02.02.07, 22:40 Ja tez wracam ,musze tylko skonczyc budowe domu a projekt mam naprawde piekny .Iwiem ze w USA nigdy nie bedzie mnie stac na taki dom jaki moge miec w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
nanuk24 Re: Powrot do Polski! 03.02.07, 01:22 > chcielibysmy wrocic do "cywilizacji"! Dobrze, ze cywilizacje ujelas w cudzyslowiu, bo juz sie zaczelam martwic o Ciebie:-D Odpowiedz Link Zgłoś
bea_mama Re: Powrot do Polski! 03.02.07, 06:03 aneczka1236 napisała: > w Polsce pracy nie mamy,ale jak sama powiedzialas czujemy ze > sie"uwsteczniamy", chcielibysmy wrocic do "cywilizacji"! Tez podziwiam za odwage. Mysle ze obecnie jest gorzej ze znalezieniem pracy w PL niz kiedys. Sama pamietam jakie stresy przezywalam szukajac przez rok pracy w stolicy... z marnym skutkiem zreszta:( O co chodzi z tym uwstecznianiem sie i powrotem do cywilizacji? Odpowiedz Link Zgłoś
byllo Re: Powrot do Polski! 04.02.07, 00:04 Dziewczyny ja mieszkam w Montrealu i tez nie mam zamiaru wracac do Polski , niestety jak wszystkie wiemy jest ciezko o prace a po drugie to moj maz nie jest polakiem wiec byloby mu ciezko w Polsce bez jezyka i pracy....A tutaj dostalismy papiery jestesmy legalnie i naprawde az sie chce zyc ,bo pamietam sama czas jak staralismy sie o legalny pobyt to tez wszystko widzialam w czarnych kolorach ,no ale teraz jest super... Zycze Wam powodzenia w Polsce .....:) Odpowiedz Link Zgłoś
eglis Re: Powrot do Polski! 06.02.07, 00:03 My wracamy, może do Polski to nie ale do Europy na pewno (pewnie stanie na Belgii...) Niby mamy świetny fach (prawnicy) i już lada moment uprawnienia zawodowe tutejsze ale co z tego jak przy małym dziecku nie damy rady oboje pracować bo w U.S. (a zwłaszcza w NYC) będą cię trzymać w biurze po 12-15 h dziennie... W Europie zarobimy na głowę mniej, fakt, ale oboje będziemy pracować w rozsądnych godzinach, a nie tak że jedno będzie oglądało świat znad papierów na 40. piętrze, a drugie znad pieluch i garnków. A, no i z 2 pensjami europejskimi będziemy better off niż z jedną nowojorską - plus więcej czasu dla siebie, wychodzenie z pracy o 18:00, wolne weekendy, urlopy etc, bliżej do rodziny. Teraz mieszkamy w MA; Boston jest ładny ale już okoliczne miasteczka robią przygnębiające wrażenie schyłkowego kapitalizmu :) pozdrawiamy! KK Odpowiedz Link Zgłoś
dorotairadek Re: Powrot do Polski! 06.02.07, 03:57 My tez wracamy do Polski. Jestesmy tu 6 lat, mieszkamy w pieknym miejscu na Florydzie ale i tak chce nam sie wracac. Jestesmy tu na wizie pracowniczej, konczy sie nam ona dopiero za 1.5 roku ale chcemy wracac juz niedlugo. Mamy 3- letniego Michalka, ja nie pracuje i wychowuje malego. Nie jest nam tu zle, dobrze sobie radzimy ale teskona za rodzina nas dobija. Odpowiedz Link Zgłoś
caligrl Re: Powrot do Polski! 28.02.07, 04:31 Czesc Dziewczyny!Jak czytam wiekszosc waszych postow, to lepiej sie czuje-nie jestem jedyna osoba ktora chce wracac do Pl.Mimo ze jestem wyksztalcona ( college),mam bardzo dobrze platna prace (handel nieruchomosci w South CA), to i tak chce wrocic, bo w Pl widze wiecej mozliwosci dla siebie, a o znalezienie pracy sie nie boje, bo jest mnostwo ofert. Jesli nie wyjdzie w Pl, to w kazdej chwili moge pojechac do Anglii, albo Hiszpanii. Zgadzam sie z wieloma opiniami, ze jak ktos mial kase w PL, to jest mu zle w US. Pochodze z bardzo zamoznego domu w PL, a momo ze tu dobrze mi sie powodzi, to nie czuje sie najlepiej; ludzie sa oschli, trudno poznac sasiadow,sztuczne usmieszki, itp.W PL mam rodzine i to jest dla mnie najwazniejsze...Wracam na Boze Narodzenie 2007!!!Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
edytkus Re: Powrot do Polski! 28.02.07, 06:04 caligrl napisała: >> ze jak ktos mial kase w PL, to jest mu zle w US. wiesz, ja tez nie gryzlam suchego chleba a jednak zle mi tu nie jest :) Odpowiedz Link Zgłoś
kaszka13 Re: Powrot do Polski! 01.03.07, 02:01 uwielbiam Polske, ale.... z moich obserwacji wynika, ze zycie upodabnia sie do zycia w jakimkolwiek kraju zachodnim, tyle, ze nie ma zadnych regul i jest "wolna amerykanka". czyli,ze: 1. jesli wyjezdzasz do Polski i liczysz na prace to mozesz sie rozczarowac. 2. jesli znajdziesz prace to moze sie okazac, ze Twoj pracodawca zapomina Ci zaplacic tego co powinien 3. nie wszyscy moga mieszkac w duzy miescie, a tam najlepsze szanse na prace 4. za to co zarobisz nie bedziesz w stanie zyc na spokojnie (chodzi mi o zaplacenie rachunkow, kredytu za mieszkanie i kupienia jedzenia nie mowiac o luksusach) 5. jesli otworzysz wlasny biznes, to nie znajac "niepisanych" regul bardzo szybko pozegnasz sie z pieniedzmi i "dobrzy znajomi" pojda szukac innego sponsora 6. ze znajomymi bedziesz sie spotykac rownie rzadko jak bedac w Stanach 7. opieke lekarska bedziesz mogl/a sobie zagwarantowac na drodze prywatnego ubezpiecznia, bo pieniadze z NFZ skoncza sie zanim rok zacznie sie na dobre. 8. jesli zechcesz urodzic w Polsce dziecko, to byc moze nie znajdzie sie dla Ciebie miejsca porodowce bo szpital wlasnie wyczerpal limity na ten rok, a jest dopiero koniec lutego tak bym mogla pisac w nieskonczonosc. oczywiscie podpisuje sie rekami i nogami pod tekstem, ze jak komus w Stanach gorzej niz w Polsce to powinien wracac, bo po co sie meczyc. a moze i cos z tego dobrego wyniknie. bez papierow tez bym w Stanach nie chciala zyc, bo nie umiem zyc w prowizorce. no i zanim ktos bedzie chcial mnie ugryzc za to co napisalam, trzy lata temu mialam zupelnie inne zdanie. ale widze bardzo niebezpieczna ewolucje sytuacji w Polsce, czyli niby ekonomia idzie do przodu, ale nie przeklada sie to na ludzkie zadowolenie. a zyc wsrod wiecznego narzekania, to mozna sie glebokiej depresji nabawic. jesli chodzi o szukanie pracy w Unii, to raczej tez nie wyglada to rozowo odkad cale masy Polakow zalaly rynek. oczywiscie zalezy od fachu i obrotnosci, ale realia sa daleko inne od tych sprzed kilku lat. powyzsze stwierdzenia opieram na obserwacji i rozmowach z duzym gronem znajomych , ktorzy po latach i z duzym zapleczem finansowym wrocili do Polski oraz tych, ktorzy wyemigrowali do Anglii czy Irlandii. sa tacy, ktorym sie udalo, ale jest ich bardzo malo. Odpowiedz Link Zgłoś
wajdi1 Re: Powrot do Polski! 01.03.07, 15:50 ja tez wracam, 13.03. bardzo sie ciesze. nie chce zyc w tym kraju - moze gdzies w europie znajdziemy miejsce dla siebie. bylismy tu 4 lata. jeszcze tydzien... Odpowiedz Link Zgłoś
anulka300 Re: Powrot do Polski! 07.03.07, 00:28 witam aneczka, pisze do ciebie dopiero teraz bo nie czesto odwiedzam forum, ja jestem w stanach 3 lata, mieszkam wraz z mezem i synkiem w NJ nie znam tu prawie nikogo , stycznosci z polakami zadnych,wiec pod koniec roku tez planuje powrot do Polski, nie wiem jak to sie wszystko ułoży, mam mieszane uczucia tak jak ty, moj maz ma dobra prace, ja siedze w domu z synkiem i dzien po dniu mysle o powrocie,wiec rozumiem twoje obawy,pozdrawiam cie serdecznie i wiem ze podejmiesz sluszna decyzje pa. Odpowiedz Link Zgłoś