Dodaj do ulubionych

mleko -sprzeczne opinie

22.03.07, 00:58
Ostatnio wciaz slysze ,ze mleko krowie wcale nie jest zdrowe.KIedys caly czas
mowilo sie,ze nalezy pic mleko .Jak to w koncu jest?
Obserwuj wątek
    • edytkus Re: mleko -sprzeczne opinie 22.03.07, 03:34
      lekarze mowia zeby pic, jest dobre na odchudzanie i osteoporoze
      • staua Re: mleko -sprzeczne opinie 22.03.07, 15:49
        Tutaj (w Stanach) jest wielka kampania propagujaca picie mleka (wszystkie te reklamy - znane postacie
        z bialymi wasami). I Edytkus ma racje, sa badania, ktore potwierdzaja wplyw picia mleka (chudego) na
        utrzymanie szuplej sylwetki, no i bez watpienia dostarcza ono wapnia i wit. D. Z drugiej strony, mleko
        krowie moze uczulac (to na ogol wiadomo od dziecinstwa) i moze byc zle trawione przez doroslych
        (niedobor laktazy, dosc powszechny, rozny w roznych populacjach). Ja pije mleko w umiarkowanych
        ilosciach, bo pijac go zbyt wiele nie czuje sie najlepiej, wole jogurt (omijam problem trawienia laktozy),
        ale moj maz pije je litrami i nie narzeka nigdy. Dlatego mysle, ze najlepiej (jak zwykle) sluchac swojego
        organizmu :-)
        Jesli ktos nie chce czy nie moze pic mleka, sa soki (pomaranczowe na ogol, np. Tropicana), i mleko
        sojowe (ja lubie waniliowe) ktore sa suplementowane wapniem i wit. D w takiej samej ilosci, jak mleko
        krowie.
        Sprawdz sobie w www.pubmed.org literature na ten temat, jesli Cie to interesuje, jest bardzo wiele
        artykulow o krowim mleku, jego wartosciach odzywczych i ewentualnych problemach, na przyklad:
        www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?CMD=search&DB=pubmed
    • marta2777 Re: mleko -sprzeczne opinie 22.03.07, 22:47
      opinie sa sprzeczne. Ja slysze negatywne opinie glownie z ust ludzi, ktorzy
      mleka nie lubia. Ja nie zwracam uwagi na te opinie bez wzgledu na to czy sa
      sluszne czy nie bo bez mleka zyc nie moge. Moj synek pije mleko krowie juz od
      okolo dwoch miesiecy i tez uwielbia. Chyba trawi je dobzre bo nie mielismy
      zadnych rewolucji jak do tej pory. Wypija do 3 cups dziennie, tyle ile
      zalecaja. Mozesz jednak zastapic mleko innymi produktami zawierajcymi wapn, np
      1 cup mleka = np. 1 yogurt. Duzo wapni maja rowniez brokuly, czy rozne sery,
      kefir, itp. WIele informacji na ten temat mozesz znalezc na necie.Mysle,ze
      musisz zdac sie na wlasna intuicje.
      Ja kupuje mleko organiaczne dla swietego spokoju, bo ponoc nie jest
      naszpikowane tyloma hormonami i antybiotykami.
      • olensia Re: mleko -sprzeczne opinie 23.03.07, 00:04
        najlepsze mleko jest organiczne tak jak kolezanka wyzej napisala nie ma w sobie
        antybiotykow i hormonow przeciwnie do mleka nie organicznego, ktore tym jest
        nafaszerowane :(
        Kampania picia mleka jest rowniez bardzo popularna w Polsce "pij mleko bedziesz
        wielki" :)
    • martartek Re: mleko -sprzeczne opinie 23.03.07, 03:48
      Moja corka pije kozie, jest jeszcze zdrowsze od krowiego. A poza tym je sery i
      jogurty na bazie mleka krowiego. Tutaj o mleku kozim:
      askdrsears.com/html/3/t032400.asp
      • marcysiaw1 Re: mleko -sprzeczne opinie 23.03.07, 19:06
        mleko krowie to 99% wody wiec nie wiem co wtym jest zdrowego! No ale
        coz..lekarze zalecaja wiec chyba rzeczywiscie trza je pic zwlaszcza maluchy ze
        wzgledu wlasnie na witamine D3 i wapn! Filip juz prawie ma 14 miesiecy a
        jeszcze pije formule!
        pozdrawiam
        Marta
        • staua Re: mleko -sprzeczne opinie 23.03.07, 19:22
          88% wody. A nawet calkiem odtluszczone - 91%.
        • edytkus Re: mleko -sprzeczne opinie 24.03.07, 00:32
          marcysiaw1 napisała:

> mleko krowie to 99% wody wiec nie wiem co wtym jest zdrowego!

czy woda jest szkodliwa?
          • hannamay Re: mleko -sprzeczne opinie 24.03.07, 22:35

Ogolnie mowi sie ze nadmiar ( !) produktow mlecznych moze byc szkodliwy dla
            organizmu. lekarze podobnei jak dr.sears uwazaja ze lepiej podac dziecku mleko
            niz wszelkiego rodzaju soki slodzonei zawierajace duzo wiecej szkodliwych i
            czesto sztucznych skladnikow. bardzo polecam tutaj ksiazke "The Healthiest Kid
            in the Neighborhood".

moja corka pije 3 razy dziennie mleko i szczerze wolalabym zeby sie przekonala
            do mleka koziego lub sojowego. moze kiedys to nastapi:)

tutaj sa czesto podawane powody dla ktorych mleko moze byc niezdrowe dla
            czlowieka.

- mleko zawiera znaczny poziom fosforanow ( szczegolnie mleko pasteryzowane)
            stad moze zaklocic przyswajalnosc wapnia.

- obciaza organizm sluzami stad przerozne alergie, acne, a takze cysty w
            ukladzie rodnym i w piersiach.

- stwierdza sie ze duza ilosc zawierajacego proteiny i fosforany "acidify the
            blood". wowczas wapn z kosci przenika do krwi aby "alkalinize the acidity" -
            glownym powodem osteoporosis.

- Mleko nie jest tez naturalnym zrodlem witamin A i D. pozimo A i D jest
            wspomagany podczas produkcji. nadmiar A i d jest toksyczny dla organizmu a
            takze prowadzi do utraty wapnia i osteoporosis.

- zawiera takze iodine ( srodek uzywany do mycia krow i urzadzen) a takze
            dioxins jesli mleko jest pakowane w chlorine-bleached kartony.

duzo mozna poczytac chociazby tutaj:

72.14.253.104/searchq=cache:nYdHAG47RDgJ:www.rehabedge.com/Milk_Elizabeth_Noble.pdf+elizabeth+noble+%2B+milk&hl=en&ct=clnk&cd=11&gl=us
        • nanuk24 Re: mleko -sprzeczne opinie 24.03.07, 16:24
          > mleko krowie to 99% wody wiec nie wiem co wtym jest zdrowego!

chociaz to, ze woda jest zdrowa:-) ekarze i dietetycy zaecaja picie wody w
          duzych iosciach:-)
    • marta2777 Re: mleko -sprzeczne opinie 23.03.07, 19:37
      chodzi o to , ze wapn z mleka, nabialu jest najlatwiej przyswajalne. Stad kaza
      pic mleko. No i tluszcz zawarty w mleku tez jest wazny, stad kaza pic
      pelnotluste.
      • edytkus Re: mleko -sprzeczne opinie 24.03.07, 00:31
        marta2777 napisała:

> stad kaza pic
        > pelnotluste.

ale tylko do drugiego roku zycia, potem odtluszczone
      • ulinka123 Re: mleko -sprzeczne opinie 29.03.07, 15:49
        Ale jesli pelnotluste to tylko organiczne, bo w zwyklym sa pestycydy i hormony,
        wlasnie zawarte w tluszczu podobno. Tak czytalam gdzies, kiedys, zrodla nie
        moge podac bo nie pamietam.
        • marta2777 Re: mleko -sprzeczne opinie 29.03.07, 21:06
          tak masz racje, ja tez cos takiego czytalam, dlatego tez daje tylko organiczne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka