Dodaj do ulubionych

odwołanie od decyzji konsula

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.03, 10:11
W maju byłam na rozmowie z Konsulem w ambasadzie amerykańskiej w Warszawie.
(wylosowałam zieloną kartę). Zapadłą decyzja, że muszą sprawdzić dokładnie
moje dokumenty i obiecano skontaktować się ze mną w ciągu 2 tygodni abym
pojechała na rozmowę ponownie. Było to 4 tygodnie temu. Zatrzymali wszystkie
moje dokumenty.
Chciałabym napisać jakieś odwołanie. Czy ktoś wie jak to napisać albo gdzie
szukać wzoru takiego pisma.
I ostrzegam, jeżeli ktoś wylosował zieloną kartę to wcale nie znaczy że ją
dostanie podczas rozmowy z konsulem. Jeszcze gorsze "trzepanie" niż na
turystyczną.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jolka Re: odwołanie od decyzji konsula IP: *.zeo 04.06.03, 13:00
      Wylosowałaś w DV-2004, czy DV-2003.
      Jolka
    • Gość: monia Re: odwołanie od decyzji konsula IP: *.bsk.vectranet.pl / *.gazeta.pl 05.06.03, 20:03
      czy naprawdę nikt nie potrafi odpisać Kasi???? Tylu ludzi się tu wypowiada! Ja
      nie wiem jak jej poradzić w tej kwestii, ale wierzę, że ktoś z was mógł mieć
      podobną sytuację, lub zna się na takich rzeczach. pozdrawiam i ufam, że jednak
      ktoś się znajdzie.
      • Gość: Spongia Re: odwołanie od decyzji konsula IP: *.client.attbi.com 05.06.03, 21:48
        Ja tez wylosowalam zielona karte w DV2003 i wize w koncu dostalam.
        Wszystko zalatwialam ze Stanow, bedac wczesniej na wizie studenckiej.
        Wszystkie dokumenty zlozylam w pazdzierniku 2002, w grudniu dostalam work
        authorization i ssn. Potem interview w lutym i po trzech miesiacach dodatkowego
        sprawdzania przez FBI (nowe procedury) dostalam list ze moge przyjechac po
        pieczatke.
        Zalatwianie w USA zajelo okolo 7 miesiecy (zmiana statusu), przy najkrotszej
        dacie dla pozostalych (nie z loterii) zmieniajacych status rownej 22 miesiace.
        Tu musze przyznac ze Chicago sie wyjatkowo pospieszylo i nic nie pogubilo.
        Numer przyznanej wizy dostalam na poczatku lutego, potem jedynie musialam
        czekac na dokonczenie sprawdzania moich danych przez urzedy niezalezne od BCIS.
        Teraz jeszcze zostalo im okolo pol roku na przyslanie plastikowej karty.
    • Gość: felusiak w odpowiedzi na apel moni doradzam IP: *.nyc.rr.com 06.06.03, 05:04
      Sit tight.
      Czyli decyzja nie zapadla i w zwiazku z tym nie ma sie od czego odwolywac
      Cierpliwosci.
      Twoje papiery zostaly przekazane do sprawdzenia odpowiednim urzedom w USA.
      Te sie jednak nie spiesza, wiadomo biurokracja musi marnotrawic czas.
      Konsulat nie moze zajac stanowiska, gdyz zalezy ono od odpowiedzi otrzymanej
      od przeswietlaczy w USA. Poczekaj jeszcze 2 tygodnie i potem zadzwon do
      konsulatu z prostym zapytaniem: Czemu zawdzieczasz zwloke?.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka