Dodaj do ulubionych

polskie przedszkola na Queensie

15.11.07, 01:49
Troche na wyrost sie pytam, ale czas pewnie zleci niepostrzezenie i trzeba
bedzie zaczynac posylac Malego do przedszkola. Na Greenpoint jest mi zupelnie
nie po drodze, ale moze sa godne polecenia przedszkola polskie na Queensie?
Obserwuj wątek
    • bozena73 Re: polskie przedszkola na Queensie 15.11.07, 14:52
      Hej:
      Wiem ze niedawno powstalo nowe na Middle Village..od razu przy parku
      przy Juniper Blvd..ale teraz nie pamietam nazwy..wiem ze sie
      oglaszali w Nowym Dzienniku i rozdawali ulotki przed kosciolem w
      Maspeth..
      nigdy tam nie bylam i nie wiem jak wyglada..jest nowe wiec tez
      opinii jakotakich trudno bedzie znalezc..ale jak sie dowiem jak sie
      nazywa to dam Ci znac..
      Poza tym to wiem ze na Maspeth/Ridgewood takie przedszkole to bylby
      strzal w dziesiatke..pelno polskich dzieci a przedszkola polskiego
      zadnego..Probowalam to jakos zalatwic z ksiedzem w parafii na
      Maspeth, bo on sie staral wlasnie zalozyc przedszkole prowadzone
      przez zakonnice z Polski ale niestety zbyt duzo regulacji, zbyt duzo
      roboty wiec sie ksiadz calkowicie zniechecil do tego projektu..
      a szkoda bo chetni na pewno by sie znalezli..
      • klaudona Re: polskie przedszkola na Queensie 15.11.07, 15:08
        Bylam przekonana, ze na Maspeth/Ridgewood jest wybor przedszkoli, bo
        duza tam Polonia. Na Greenpoicie przeciez jest ich tyle. Zmartwilas
        mnie. :-( Moze jeszcze powstanie jakies do czasu, gdy moj Maly
        dorosnie do przedszkola.
        Jesli znajdziesz informacje o przedszkolu w Midle Villag, podaj je
        prosze. Ja nie czytam polonijnej prasy a zaloze sie, ze gdy kupie
        gazete specjalnie dla ogloszenia, to go w tym akurat wydaniu nie
        bedzie.
        • aniutek Re: polskie przedszkola na Queensie 16.11.07, 02:47
          heh :)
          moze zalozymy razem przedszkole?
          • klaudona Re: polskie przedszkola na Queensie 16.11.07, 05:23
            To juz nie chcesz byc polozna? ;-)
            • aniutek Re: polskie przedszkola na Queensie 16.11.07, 05:50
              etam, chce :)
              • alexls Dziewczyny podnosze watek! 09.04.08, 21:44
                Wlasnie buszuje w archiwum za wiadomosciami o zlobkach i
                przedszkolach i znalazlam ten watek. Moze do tego czasu cos sie
                zmienilo i jest nadzieja na polskie przedszkole w okolicach Maspeth,
                Ridgewood lub Middle Village??
                Jesli cos wiece dajcie znac - jesli nie ma polskiego to gdzie chodza
                dzieci? Macie namiary na fajna placowke?
                Wypytuje znajomych, ale tylko potrafia mi cos powiedziec o
                placowkach z Greenpointu...
                • klaudona Re: Dziewczyny podnosze watek! 09.04.08, 21:59
                  Ja tez nadal licze, ze cos sie pojawi na Queens. Tego przedszkola,
                  ktore mialo byc otwarte na Middle Village nie udalo mi sie wytropic.
                  Moze zrezygnowali z otwarcia?
                  • alexls Re: Dziewczyny podnosze watek! 09.04.08, 22:30
                    Klaudona a zapisalas juz gdzis dzieciatko? Czasami w autobusie widze
                    jak mamy dowoza dzieci na greenpoint.....
                    • klaudona Re: Dziewczyny podnosze watek! 10.04.08, 04:40
                      Dopiero od przyszlego wrzesnia chce zapisac, ale wiem, ze w niektorych
                      przedszkolach sa dlugie listy oczekujacych, dlatego juz teraz szukam. Dla mnie
                      Greenpoint zupelnie nie po drodze.
                      • dagst Re: Dziewczyny podnosze watek! 10.04.08, 13:13
                        dokladnie, ja tez woze Maksia z Ridgewood na Greenpoint, ale
                        chcialam zeby akurat chodzil do tego przedszkolu, a pozniej jade do
                        pracy, na Manhattan wiec w sumie mam " po drodze".ale to nowe na MV
                        jest podobno super dzieci nei chca isc do domu. kosztuje 250 $ na
                        tydzien, wiec trak jak moje na G. moze faktycznie warto. postaram
                        sie zapytac o dokladny adres. lista w dobrym przedszklu jest z
                        rocznym wyprzedszeniem. tak bylo u nas np.

pozdr.
                        • wiklimuszki Re: Dziewczyny podnosze watek! 10.04.08, 13:57
                          To ja Wam Kochane pomoge :) bo akurat mam to ogloszenie spisane :)
                          Moje Sophii do przedszkola jeszcze daleko :) ale ogloszenie
                          mam.pRZEDSZKOLE W Midlle Village dzieci sa przyjmowane od 2 do 6
                          lat.Godziny otwarciaod 7;30 do 6;00 numer 7188940016 prosic BEATE :)
                          POZDRAWIAMY
                          • klaudona Re: Dziewczyny podnosze watek! 10.04.08, 15:01
                            Dzieki dziewczyny stokrotne :-)))
                            • alexls Re: Dziewczyny podnosze watek! 10.04.08, 15:04
                              Ja rowniez bardzo dziekuje - juz dzwonilam sie niedlugo sie tam
                              wybieram na "obadanie" terenu - lokalizacja do przyjecia.
                              Wprawdzie "mlode" to przedszkole, ale zobaczymy.
                              Jesli ktos jeszcze cos wie - wpisujcie- napewno zrobil sie nam
                              wartosciowy watek:)
                              • klaudona Re: Dziewczyny podnosze watek! 10.04.08, 15:07
                                A jaki jest ich adres i nazwa? Chce sprawdzic ich licencje.

Dzieki.
                                • alexls Re: Dziewczyny podnosze watek! 10.04.08, 15:53
                                  adres to:
                                  66 - 06 70 St, Middle Village, NY 11370 na rogu z Juniper Valley Rd -
                                  nazwy dokladnej nie pamietam...:| ale cos wlasnie chyba z tym
                                  Juniper...
                                  Pani mi powiedziala ze niedawno rozpoczeli dzialalnosc - mam zamiar
                                  sie tam wybrac - moze spotkam kogos z rodzicow. Mam nadzieje, ze
                                  moze jutro po poludniu....
                                  Jak sie dowiem to napisze.
                                  • klaudona Re: Dziewczyny podnosze watek! 10.04.08, 18:03
                                    Nie znalazlam ich na
                                    www.ocfs.state.ny.us/ccfs_facilitysearch/ ale jak to rzadowe
                                    instytucje, byc moze maja zaleglosci w umieszczaniu info na ich
                                    stronie.
                                    Czy moglabys zapytac sie ich o license # i spojrzec jak wyglada
                                    najmlodsza grupa 2-latkow?

Dzieki i czekam opis wizyty :-)
                                    • alexls Klaudona!!! 12.04.08, 02:12
                                      Wyslalam Ci na gazetowego list - jesli nie uzywasz gazetowego to
                                      prosze podaj namiary na mogego gazetowego. Chodzi mi miedzy innymi o
                                      ten numer licencji - nie chce go podawac publicznie.
                                      Opis przedszkola w poscie ponizej:)
                                      • klaudona Re: Klaudona!!! 12.04.08, 04:10
                                        Dzieki za info. Odpisalam na e-mail.
                                    • alexls Wizyta w przedszkolu:) 12.04.08, 02:39
                                      Tak jak obiecalam pisze co mi sie udalo dzis dowiedziec w
                                      przedszkolu w Middle Village.
                                      Oto namiary:
                                      PLAY & LERN Pre - school
                                      66 - 06 70 St, Middle Village, NY 11379
                                      tel. 718 894 0016
                                      fax 718 894 0031
                                      email: playandlearncenter@gmail.com

Lokalizacja calkiem niezla - niedaleko metro M oraz autobusy Q54,
                                      Q38 Q67.

Cena za 5 dni to 250$
                                      za 3 150$ - i nie mozna mniej wykupic. Nie wzracaja kosztow za dni,
                                      kiedy dziecko jest nieobecne. Zapewniaja w tym posilki.

Przedszkole dziala od niedawna. Spotkalam tam rodzica odbierajacego
                                      26 miesiecznego synka. Tatus bardzo entuzjastycznie sie wypowiadal -
                                      ze synek zadowolony i chetnie tam chodzi:) od lutego.
                                      Prowadzi placowke Polka, ale dzieci i opiekunki sa zarowno polsko i
                                      angielsko jezyczni - z przewaga angielskojezycznych.
                                      Jesli chodzi o samo miejsce to wyglada bardzo dobrze.Nowy budynek -
                                      duze, swietliste sale. Mebelki i podlogi drewniane.
                                      Osobna sala dla najmlodszych ( 2 - latkow).
                                      W najmlodszej grupie przypada 5 - ro dzieci na 1 opiekunke.
                                      W grupie 3 - 4 - latkow 7 - ro na 1 opiekunke.
                                      Przyszlam tam bez zapowiedzi - dzieci byly usmiechniete i radosne.
                                      Pani Beata to bardz mila osoba oraz ogolne pierwsze wrazenie bardzo
                                      mile.
                                      Bylam ze szwagierka i jej 2 i pol letnia coreczka - ona sie chyba
                                      zdecyduje zapisac tam coreczke od wrzesnia. Moj synek za mlody - ma
                                      dopiero 15 miesiecy.
                                      To chyba tyle - nie mam doswiadczenia i nie wiem na co jeszcze
                                      mialabym zwrocic uwage. Pewnie najlepiej samemu sie tam wybrac. Pani
                                      Beata prosila o telefon w sprawie spotkania - zainteresowanych
                                      najczesciej umawia na 2 p.m lub 6 p.m.
                                      Z czasem poznamy wiecej opinii...
                                      • klaudona Re: Wizyta w przedszkolu:) 16.04.08, 03:10
                                        <<Prowadzi placowke Polka, ale dzieci i opiekunki sa zarowno polsko i
                                        angielsko jezyczni - z przewaga angielskojezycznych.
                                        >>

Czyli przedszkole tak na prawde jest amerykanskie a nie polskie, a szkoda.
                                        • alexls Polskie przedszkole - Ozone Park 17.04.08, 04:33
                                          Znalazlam namiary na polskie przedszkole w Ozone Park:
                                          Smurf
                                          107 - 41 92nd Street
                                          Ozone Park, NY
                                          tel. 718 738 9368

Dla nas za daleko, ale moze ktos skorzysta.
                                          • bozena73 Re: Polskie przedszkole - Ozone Park 17.04.08, 14:35
                                            O tak wlasnie sobie przypomnialam..w tym przedszkolu ma swoje
                                            dziecko moja fryzjerka..bardzo sobie je chwali...maly podobno bardzo
                                            lubi tam chodzic...dla mnie to tez za daleko dlatego nawet nie
                                            bralam tego miejsca pod uwage..
                                            • aga.gibson Re: Polskie przedszkole - Ozone Park 24.04.08, 18:21
                                              Dziewczyny dopiero zauwazylam ten watek, niedawno umiescilam watek
                                              przedszkola na LI , niestety nie dostalam wskazowek. Mieszkam w
                                              Commack, jakies 20min od Copiaque bardziej North...blisko
                                              Smithtown...wiecie co na temat przedszkoli w tych okolicach???
                                              • klaudona Re: Polskie przedszkole - Ozone Park 24.04.08, 21:25
                                                Szukajac przedszkole na Queens, znalazlam jakies chyba w Copiaque,
                                                ale nie mam czasu poszukac znowu. Chyba na bazarynka to bylo. Byl to
                                                tylko adres, ale tak wlasciwie, to nie przykladalam sie, aby
                                                dowiedziec sie cos wiecej, bo mnie to miejsce nie interesowalo.
                                                • alexls Re: Polskie przedszkole - LI 25.04.08, 00:08
                                                  Namiary na polskie przedszkole w Capiague:
                                                  Dorota tel. 631 608 06 69
                                            • yola.w Re: Polskie przedszkole - Ozone Park 24.04.08, 21:46
                                              Bozena, dzieki za odpowiedz i zaproszenie. Ja na pewno sprawdze to
                                              nowe przedszkol na MV, mam nadzieje ze jest w mozliwej do pokonania
                                              pieszo odleglosci... Dla zainteresowanych playgroups, znam dwie na
                                              Maspeth. Jedna to www.maspethtownhall.org zajecia odbywaja sie
                                              chyba dwa razy w tygodniu, po 2 godziny,dziecko musi byc z opiekunem
                                              -fajne ale trudno sie tam dostac...druga to mniej wiec to samo tylko
                                              w Maspeth Methodist Church, 6635 58th Ave, 11378. Sprobuje tam
                                              zapisac swoje dziecko jezeli nic innego nie wypali...
                                      • klaudona przedszkole na Middle Village 15.07.08, 22:57
                                        Szukam przedszkola na 2-3 dni od lutego do sierpnia przyszlego roku,
                                        ale w mojej okolicy nie ma zadnego, ktore mialoby miejsca, albo
                                        spelnialo moje kryteria. Zataczam wiec coraz dalsze kregi od domu w
                                        moich poszukiwaniach.

Wybieram sie na obchod przedszkoli, min tego, za pare dni, ale
                                        ciekawa jestem, czy udalo sie komus poznac wiecej opinii na temat
                                        tego miejsca. Bac co badz dzialaja juz od pol roku. Wlascicielka
                                        zatrudnia od wrzeesnia dodatkowa opiekunke (Amerykanka polskiego
                                        pochodzenia mowiaca po polsku), wiec wyglada na to, ze interes
                                        niezle sie kreci.

BTW: Nie maja swojego placu zabaw, ale dwa razy w tygodniu wychodza
                                        na plac zabaw do parku.
                                        • dagst Re: przedszkole na Middle Village 05.08.08, 19:23
                                          jesli mowisz o tym na MV na 70 str, to ja wlansie tam przepisalam
                                          mojego Maksia z Greenpointu - Plastus.
                                          Zbiegiem okoliczosci sie dowiedzialam o tym na MV i ze sie
                                          przeprowadzamy a przedszkole jest 10 min id nowego mieszkania
                                          postanowilam juz go nie wozic na greenpoint tylko dac go od wrzesnia
                                          do tego wlasnie. wczraj bylam, jestem zadowolona, ktos ma pytania
                                          odpowiem..

pozr.
                                          • chictigresse kto zna Pinochio na Glendale?? 02.10.08, 22:08
                                            Jest od ok roku przedszkole na Glendale. Nie znam nikogo
                                            bezposrednio, kto posyla tam dziecko. Slyszalam jedna niepochlebna
                                            opinie, ale na zasadzie "ze ktos cos tam".
                                            Czy mozecie mi cos powiedziec na temat tego miejsca??
                                            • klaudona Re: kto zna Pinochio na Glendale?? 02.10.08, 22:31
                                              Polskie? gdzie to jest?
                                              • engee1 Re: kto zna Pinochio na Glendale?? 03.10.08, 03:00
                                                pinocchio
                                                78-22nd Street
                                                Glendale,ny 11385
                                                tel718-381-7297
                                                • chictigresse dzieki engee1:) 03.10.08, 03:53
                                                  a przy okazji podnosze watek - moze ktos zna to miejsce?
                                                  • alexls POLSKIE PRZEDSZKOLE na Maspecie!!!!!!!!!! 14.11.08, 17:39
                                                    Polegajac na opinii wielu Mam z forum i wsrod znajomych wybralam sie
                                                    do Plastusia na GP. A tu niespodzianka! Pani Marzena otwiera polskie
                                                    przedszkole na Maspecie. Procedury urzedowe troche trwaja, ale moze
                                                    sie uda wszystko zalatwic, by po nowym roku mogli rozpoczac
                                                    dzialalnosc. Wiele bedzie napewno zalezec od zainteresowania wsrod
                                                    rodzicow. Glosze wiec wici, bo osobiscie zalezy mi na polskim
                                                    przedszkolu w sasiedztwie.
                                                    Lokalizacja bardzo fajna - blisko kosciola pod wezwaniem Sw. Krzyza.
                                                    Tu prosze link do ich strony - wiadomo u zrodla najpewniejsze
                                                    informacje:

plastus.us/kontakt.html

• bozena73 Re: POLSKIE PRZEDSZKOLE na Maspecie!!!!!!!!!! 14.11.08, 20:49
                                                    Tez o tym slyszalam!
                                                    Super pomysl!
                                                    Szkoda tylko ze Patryk juz bedzie "too old" na przedszkole ale jest
                                                    tyle mam na Maspeth ktore szukaja przedszkola wiec ten pomysl na
                                                    pewno wypali :-)
                                                  • dagst Re: POLSKIE PRZEDSZKOLE na Maspecie!!!!!!!!!! 15.11.08, 04:40
                                                    mmoj maksiu jeszcze przed wakacjami chodzi do Plastusia, wozilam go
                                                    na Greenpoint, teraz sie przeprowadzilism i juz 3 miesiac chodzi na
                                                    Middle Village, do przedszkola prowadzonego przez pania Beate , ale
                                                    ogolnie nauczycielki sa amerykankami, zajecia tez po angielsku...
                                                    jesli macie pytania chetnie odpowiem, przedszkole jest na 70 str
                                                    przy Metropolitan Ave.

pozdr.
    • klaudona nowe przedszkole na Ridgewood/Glendale 17.02.09, 17:22
      Nie widzialam osobiscie, wiec nie mam opinii. Slyszlalm tylko, ze
      pare miesiecy temu powstalo nowe domowe przedszkole:
      60-17 Cooper Avenue na Glendale ale zaraz przy granicy z Ridgewood.
      Telefon: 347-689-9829
      Cena $160, 3 posilki wliczone gotowane na miejscu
      Maja jeszcze pare miejsc wolnych w grupie od 2+
      Maja pare amerykanskich dzieci, wiec nie jest to 100% polskie
      przedszkole.
    • ane_ta26 Dobre przedszkole 30.06.14, 20:06
      Ja od siebie moge polecic Pania Ewe i Przedszkole "Puchatek" na Ridgewood. Moje dwie corki tam chodzily i nigdy nie bylo problemow. Dzieci sie ucza, bawia i cena jest rozsadna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka