Dodaj do ulubionych

Moje artystki...

23.09.08, 21:51
Pochwale sie moimi dziewczynkami....
Mielismy county fair i Emily zajela pierwsze miejsce w mixed media, Nicole
tez. Dodatkowo Nicole zajela pierwsze miejse w cross-stiching i tez Grand
Champion. Jej praca poszla do district czy state (nie pamietam, mialysmy do
wyboru albo jedno albo drugie). Czekamy na wyniki na poczatku pazdziernika.
No i z nagrodami byly czeki. W sumie Nicole dostala $21 a Emily $8.
Ja za to zajelam drugie miejsce w szyciu. Wystawilam kostium indianski, ktory
uszylam dziewczynkom na urodziny i nawet wpadl mi czek na cale $2.50 :)
Dziewczynki mialy frajde. Nigdy nie bralismy udzial w county fair :)
Chodzilysmy tam na karuzele i ogladac zwierzeta.
Nicole i Emily chcialy tez oddac swoj chleb i inne rzeczy, ale za malo
mialysmy czasu na przygotowanie tylu rzeczy. Ja sie zle czulam a
postanowilysmy wziasc udzial pare dni przed.
Dziewczynki teraz chca zebrac juz cala sterte prac na przyszly rok.
Szkoda troche, ze wiecej nie prac nie oddalam i mamy pare fajnych rysunkow
tylko ze rysowane na papierze nie do oddania (maz z pracy przynosi makulature:
jedna strona czysta i na tym rysuja, na drugiej stronie sa wypracowania lub
stare testy studentow).
Mialam dosyc kupowania calej paczki papieru co tydzien!
Obserwuj wątek
    • majenkir Re: Moje artystki... 23.09.08, 22:40
      Brawo!!!!

Tak sie tylko zastanawiam, co zrobicie z taka kupa kasy ;))?
      • edytais Re: Moje artystki... 24.09.08, 21:13
        Emily zbiera do skarbonki.
        Nicole planuje kupic prezenty. Cieszy sie z nagrody, ale pieniedzy nie jest
        chciwa. Dostawala $1 raz w tygodniu kieszonkowego, ale sama zrezygnowala.
        Mowila, ze jej nie potrzebne....

A ja swoja nagrode to nie wiem jak.... chyba zainwestuje na gieldzie, bo rynek
        teraz dobry do kupna, no i akcje niektorych firm to na takim poziomie, ze akurat
        wystarczy ;)
    • bea_mama Re: Moje artystki... 25.09.08, 03:47
      Super!
      Zdolniachy z Was:)
      • edytkus Re: Moje artystki... 25.09.08, 06:16
        no i widzisz, zycie na zadupiu ma swoje plusy i atrakcje, u nas takich
        akcji nie organizuja, a przynjamniej ja sie nigdy nei spotkalam.
        • edytkus powyzsze bylo do Edytais n/t 25.09.08, 06:17

• edytais Re: powyzsze bylo do Edytais n/t 25.09.08, 06:27
            :)
            To tak.... zadupie ma swoje uroki.

Zapomnialam dolaczyc zdjecia:
            picasaweb.google.com/edyta3/CountyFair#
            W homeschooling coop dziewczynki maja naprawde swietne zajecia artystyczne.
            Pani im czyta ksiazki na omawiany temat, pokazuje zdjecia slynnych artystow
            zarowno klasycznych jak i nowoczesnych.
            Zajecia byly pt "lines in art". Nicole zrobila wlasnie taka prace jak na
            zdjeciu ale tylko czarnym flamastrem. Do county fair postanowila to samo zrobic
            na kolorowo :)
            Po 2 tygodniach obie dziewczynki maja bardzo ciekawe prace, o wiele ciekawsze
            niz te oddane do county fair.
            Jutro czesc bedzie oddana bo jest u tej pani konczona (przycinane sa prace,
            pryskane lakierami czy laminowane itp itd) NAprawde fajne rzeczy dziewczyny
            beda robily. Jutro jest city landscape przy pomocy oil pastels. Bedzie tez
            malowanie farbami olejnymi. Przyznam, ze do glowy by mi nie przyszlo dac farby
            olejne 8 latkowi, nie mowiac o 5 latku. Moze te zajecia rozwina talenty
            artystyczne moich dzieci, bo co do talentu Emily to nie mam watpliwosci. Nicole
            tez jest zdolna, ale Emily chyba bardziej, bo sa na tym samym poziomie mimo
            roznicy wieku 3 lat. Ja czesto ich rysunkow nie odrozniam.

Jutro zrobie zdjecia do pokazania :)
            • edytkus Re: powyzsze bylo do Edytais n/t 25.09.08, 15:47
              > Jutro zrobie zdjecia do pokazania :)

czekamy z niecierpliowoscia

jestem pod wrazeniem umiejetnosci Towjej starszej corki, ja sama nie
              mam cierpliwosci ani talentu do haftu a tu prosze, dziewczynka sobie
              lepiej poradzi :O

Ale corki powyrastaly, jakie maja ladne wlosy :O

PS. Edyta, nie haftowalas przypadkiem portretow? Masz jakies
              zdjecia?
              • edytais Re: powyzsze bylo do Edytais n/t 26.09.08, 00:10
                Juz do linku dodalam zdjecia.
                picasaweb.google.com/edyta3/CountyFair#
                Nicole to ma cierpliwosc do haftowania nad wiek. Ta biedronka to juz stara! Po
                tym zrobila motyla i gasiennice, ale oddane jako presenty wiec niestety na
                konkurs nie moglysmy oddac. Jak Nicole je wyszyla miala 6,5 roku. Juz dawno
                nie wyszywala, a w trakcie roboty jest zakladka do ksiazki.

Ja nie haftowalam portretow, chociaz kiedys mialam taki plan. Nawet mialam
                wyrysowany schemat portretu Nicole i mialam zaczac wyszywac, ale urodzila sie
                Emily i czasu juz zabraklo....
                Tutaj sa moje hafty:
                picasaweb.google.com/edyta3/MyCrossStitching#
                Jeszcze pare tygodni temu Nicole miala wlosy dlugie prawie do pasa i bez
                grzywki! Wygladala bardziej powaznie, ale mialam juz dosyc jej dlugich wlosow,
                bo chodzila jakby piorun w miotle strzelil. Nastraszylam, ze zetne jesli nie
                bedzie o swoje wlosy dbala. W koncu 8mio latka powinna juz przynajmniej je sama
                czesac. Raz mialam spotkanie i Ingo zostawil mi dzieci na 15 minut i przywiozl
                Nicole taka jak czarownica, wiec obcielam krotko. Myslalam, ze Nicole sie
                poplacze, ale ta z usmiechem od ucha do ucha przy lustrze powiedziala "I love
                it! I look so cute!". Z ta nowa fryzura dla mnie wydawala sie o 2 lata mlodsza,
                znowu jak dziewczynka a nie mloda panienka :) Teraz Emily chce miec bardzo
                dlugie wlosy i zapuszcza grzywke. Jak Nicole miala dlugie to ona chciala
                krotkie. Chce byc inna niz siostra.
                • happiest1 Re: powyzsze bylo do Edytais n/t 26.09.08, 01:04
                  Gratuluje! Sliczne sa obrazki twoich corek!
                • bea_mama Re: powyzsze bylo do Edytais n/t 26.09.08, 05:15
                  Wow! piekne te prace i dziewczynek i twoje. Podziwiam naprawde:)
                  • klaudona Re: powyzsze bylo do Edytais n/t 27.09.08, 14:29
                    Zdolniachy! Cala trojka :-)
                    Gratulacje!
                    • edytais Re: powyzsze bylo do Edytais n/t 27.09.08, 21:20
                      wszystkie trzy dziekujemy :)
                      • beatamc Re: powyzsze bylo do Edytais n/t 27.09.08, 22:37
                        nie dziwie sie, ze panienki takie uzdolnione. W koncu material
                        genetyczny bdb :)
                        • edytais Re: powyzsze bylo do Edytais n/t 17.10.08, 01:16
                          Biedronka Nicole wygrala pierwsze miejsce w Southwest Arkansas District w grupie
                          Youth wiek do 17 lat. Check dostaniemy w grudniu poczta. Duma mnie rozpiera.
                          Nie myslalam, ze taka prosta biedroneczka wygralaby w tej grupie, bo gorna
                          granica wieku jest jednak duza. Nicole teraz szykuje nastepny projekt. Juz
                          wymyslila, ze wyszyje tropikalna zabke (taka zielono-zolto-czerwona), bo tak
                          wlasnie wyglada jej ulubiona zabka webkinz. Szukam teraz dobrego zdjecia, zeby
                          to przerysowac na wzor do krzyzykowania.
                          • klaudona Re: powyzsze bylo do Edytais n/t 17.10.08, 01:31
                            8 latka wygrala z nastolatkami? no no!
                            A jak duza nagroda byla tym razem? Czy zakwalifikowala sie do kolejnego etapu?
                            • edytais Re: powyzsze bylo do Edytais n/t 17.10.08, 21:10
                              Nie mam pojecia ile wygrala, bo czek bedzie dopiero w grudniu. Pewnie kilka
                              dolcow. Dalej juz to nie szlo. Po county fair musielismy wybrac czy to idzie
                              do "district fair" czy do "state fair". Wybralysmy district, bo odrazu
                              zostawilysmy to tam, wypelnilysmy formularz i ktos sie tym zajal (zabral
                              wszystkie prace, pojechal na wystawe itp itd). Natomiast do state musialybysmy
                              same dowiezc. Wybor byl wiec prosty. Nie sadze, ze po "state" takie rzeczy
                              dalej ida.
    • parasol-ka Re: Moje artystki... 20.10.08, 04:37
      Jestem pod wrazeniem ich prac! Ale maja dziewczynki talent!
      Twoja galeria tez mi sie bardzo podobala.
    • szurkas do edytais... 22.10.08, 23:11
      ...piekne te Wasze prace.Dziewczynki bardzo zdolne :) A jak sie
      nauczyc tak haftowac zeby robic takie piekne obrazki?Sa poprostu
      cudne.
      • edytais Re: do edytais... 24.10.08, 16:32
        W sklepach typu Michael's lub Hobby Lobby sa komplety z gotowymi wzorami. W
        komplecie juz jest material tzw Aida, ktory ma wlokna w kratke z dziurkami w
        katach kratki, zeby igla latwo wchodzila, igle specjalna (tepa, bo jesli ostra
        to moze przerywac wlokna), wszystkie kolory nitek potrzebnych do danego wzoru
        oraz instrukcje dokladnie z obrazkami jak wyszywac. Ja kiedys troche w
        dziecinstwie krzyzykowalam, ale dopiero tutaj jak robilam kocyk dla Nicole
        nauczylam sie to ladnie wykanczac. Ja robilam krzyzyki jak sie uda, a najlepszy
        wyglad ma jesli krzyzyki sa robione w tym samym kierunku czyli calutki obraz ma
        /////// a druga czesc krzyzyka ta co jest na wierzchu \\\\\\ a nie jak sie uda.
        Mozesz wybrac bardzo prosty wzor na poczatek. Moj pierwszy byl wlasnie ten
        kocyk. On jest na innym materiale, ale mial wydrukowane krzyzyki na niebiesko i
        ja po nich szlam. W praniu niebieski atramet sie zmyl.
        Wzory z Aida sa najczesciej Counted Cross Stitch. Ja taki wole, bo nieraz te
        wydruki sa tak dziwnie zrobione, ze akurat igla nie trafia w dziurki i trzeba
        wtedy kazdy rzad modyfikowac. Wole jak Aida jest czysta i ja licze kratki wg
        wzoru. Moge wtedy tez kupic wlasna Aide gestsza lub rzadsza (wieksze lub
        mniejsze kratki). Ja tez lubie o wiele wiecej materialu niz daja, bo latwiej mi
        to wsadzic w ramke do wyszywania. Mam wiecej pola do manewru np jesli chce
        zrobic poduszke i miec maly wzor po srodku itp.

Biedronka Nicole to wlasny pomysl. Kupilam Aide i juz mialam nitki. Na kartce
        w kratke wyrysowalysmy. Pomysl byl z wzorow prostych z Walmartu (maja tam
        komplety dla dzieci do wyszywania), ale prosty wzor to naprawde latwo samemu
        wyrysowac. Motyl Nicole tez narysowala na kartce, a my to pozniej przenieslismy
        na kartke w kratke (graphic paper).

Pozniej kupilam program, bo on pozwala na skanowanie zdjeci i wtedy on sam Ci
        rysuje wzor i dobiera kolory, podaje kolory wg numerow do kupna. Planowalam
        kiedys zeskanowac zdjecie Nicole i wyszyc cos co wyglada jak zdjecie, ale
        zabraklo czasu. Teraz wykorzystuje ten program do wyrysowania wzoru dla Emily.
        Pokazuje on jak bedzie wygladala wyszywanka jak sie skonczy (virtual stitches).
        Emily koniecznie chciala Simbe i Nale jako male lwiatka i wybrala sobie jak to
        ma wygladac. Ona ma Nale (ktora jest tygrysem) i tez tam mam wyszyc. Wiec
        musze dodac paski :) Takiego wzoru to ja nie znajde, wiec ten program jest
        super. nazywa sie PCStitch.
        Tak to wyglada jak sie zaczyna:
        picasaweb.google.com/edyta3/MyCrossStitching#5260728055196045442

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka