Dodaj do ulubionych

Plamienie :(

10.07.12, 09:59
Jestem w 6 tc i od wczoraj wystepuje u mnie ciemnobrazowe plamienie - jak pod koniec miesiaczki. Mam tez delikatne bole brzucha (ale nie tak silne jak miesiaczkowe). Pojechalam wieczorem do szpitala, wykonano mi usg, widzialam pecherzyk ciazowy, ale w macicy byl tez jakis plyn (wg lekarki najprawdopodobniej krew), lekarka potwierdzila tez krawienie. Dostalam przykaz relaksu (moge pracowac, tylko bez szalenstw) oraz magnez na skurcze. Mam czekac tydzien do nastepnego usg. Niby szanse na powodzenie sa duze, ale dzisiaj znowu bylo plamienie sad(( Czy u ktorejs z Was mimo takich plamien udalo sie donosic ciaze? Niestety nie moge sobie pozwolic na lezenie, zreszta lekarka tego nie zalecala (mieszkam w Szwajcarii, tutaj jest taka praktyka). Pocieszcie mnie, to moje pierwsze dziecko, a juz radosc zmienila sie w strach, nerwy i lzy sad(((
Obserwuj wątek
    • kotkowa Re: Plamienie :( 10.07.12, 15:18
      Pocieszam, ze u 1/3 kobiet w ciazy wystepuja rozne plamienia, sama co chwile mialam w I trymestrze - w Polsce lekarze jednak z reguly zapisuja Luteine albo Duphaston (ew. kaza zbadac progesteron) no i lezenie, jesli sa krwiaki. Krwiaki naprawde czesto sie wchlaniaja, oszczedzaj sie jak najwiecej, wypoczywaj, lezakuj, jak chcesz to wez L4 na jakis czas i badz dobrej mysli, wiem, jaki to stres i trzymam kciuki, zeby wszystko bylo dobrze.
    • marta_to Re: Plamienie :( 16.07.12, 20:01
      ja mialam silne krwawienie okolo 6 - 7 tygodnia, z silnym bolem okolo 2-godzinne... jestem w Kanadzie i nikt sie tym za bardzo nie przejal, nie przepisano mi lekow, niczego nie diagnozowano ani nie dostalam specjalnych zalecen; wszystko przeszlo i teraz jestem w 23-cim tygodniu - choc musze przyznac, ze strach mnie nie opuscil i kazdego dnia sie martwie, co to bylo i jaka byla przyczyna...

trzymam mocno kciuki za ciebie, bedzie dobrze!!
      • kasjach Re: Plamienie :( 17.07.12, 09:56
        Również i ja- plamienie od 7 do 9 tc, ciemnobrązowe, ciemnoczerwone, pomarańczowe, cała paleta. Brałam luteinę, ale nie leżałam, miałam roczniaka pod opieką i wszystko z nim normalnie robiłam, no może starałam się nie dźwigać. Chłop jak dąb urodził się w 37 tc.
        Bardzo wiele dziewczyn plami lub wręcz krwawi w pierwszym trymestrze, oczywiście nigdy nie wiadomo jak to się skończy, ale na pewno to nie wyrok. Trzymam kciuki!
    • minia115 Re: Plamienie :( 18.07.12, 13:43
      ashraf też jestem w 6 tygodniu ciąży w pt byłam u ginekologa i wykrył u mnie krwiaka zapisał mi duphaston 2x2 i koniecznie leżenie do następnej wizyty (25.07) mam w domu 2 letniego synka póki co do 24 lipca mogą zając się nim moi rodzice więc leże całymi dniami i mam nadzieje że się wchłonie ten " nieproszony gość" bo później przy dziecku z leżenia nici. W każdym bądz razie lekarz powiedział, że teraz to właśnie ja musze popracować nad tą ciążą i leżeć i brać leki.
    • ashraf Re: Plamienie :( 20.07.12, 10:25
      Dzieki dziewczyny! Na usg w poniedzialek widzialam juz zarodek z bijacym serduszkiem smile Krew co prawda dalej jest w macicy, ale nie ma juz duzego ryzyka - tzn. do konca I trymestru i tak nic nie wiadomo, ale u wszystkich kobiet to najbardziej niebezpieczny okres. Na szczescie od zeszlego piatku juz nie plamie smile) Mam zakaz uprawiania sportow i czekam na kolejne usg pod koniec sierpnia. Zeby jednak nie bylo za rozowo, zaczelam sie nakrecac, ze zarodek jest za maly - mial tylko 2,7 mm w 6+0 tc. Lekarka mowi, ze najwazniejsze, ze urosl od ostatniego usg i ze jest akcja serca. Podobno moze nadgonic, albo po prostu jest tydzien mlodszy. Czy spotkalyscie sie z tak malutkim zarodkiem w tym tc? pozdrawiam
      • minia115 Re: Plamienie :( 23.07.12, 11:48
        Hej, Jak byłam na pierwszej wizycie lekarz też mi powiedział że zarodek jest mniejszy niż powinien być na tydzień obliczony od pierwszego dnia ostatniej miesiączki stwierdził że musimy poczekać jak sie będzie dalej rozwijał albo, że po prostu zaszłam później w ciąże. Jak byłam na kolejnej wizycie wykrył tego krwiaka tak mnie tym zmartwił że nawet nie zapytałam o wielkość zarodka ale ide teraz w środę to się zapytam o wszystko. Mam wielka nadzieję, że się zmniejszył ten krwiak bo póki co leże już 2 tydzień i wstaje z łóżka tylko do toalety a przez ten czas mam brązowe plamienia szczególnie po nocy, naczytałam się, że to może się właśnie opróżniać krwiak.
        • misiu.stefan Re: Plamienie :( 03.09.12, 11:29
          Moja koleżanka ok. 6 tyg. ciaży dostała krwawienia (jak przy okresie). Krwawienie trwało kilka dni (gdyby nie zrobiła wcześniej testu to myślałaby, ze po prostu okres jej się spóźniał). Okazało się, że ma dużego krwiaka w macicy - dostała nakaz leżenia, Duphaston i no- spę. Leżała 2 tygodnie i wszystko się uspokoiło. Na zwolnieniu była niecały miesiąc. Dziś jest mamą ślicznego 4-miesięcznego chłopca smile

Ja też plamiłam na początku ciąży - przez prawie 2 tygodnie (też leżałam, duphaston i dostałam nakaz oszczędzania się). Dziś kończę 27 tydzień ciąży.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka