Dodaj do ulubionych

pełno obaw

03.09.04, 08:06
Po wczorajszej wizycie u gin mam wiele obaw, już sama nie wiem co
robić.Obejrzała wyniki usg, powiedziała, no jest maluszek i jeśli chodzi o
dalsze zalecenia to badania: morfologia, mocz, wr, cukier.Nadal brać
duphaston, scopolan,coś tam na nerwy w razie potrzeby. Pytałam o bardziej
konkretne badania a ona na to, że po co? Później mówiła, ze po następnym
badaniu najwyżej zrobimy (za dwa tygodnie kolejna wizyta). Narazie zobaczymy
jak maluszek będzie rósł. Załozyła mi kartę ciążową (bardzo miło ją posiadać)
Reszta to dbac o siebie i pełny spokój. Bardzo martwi mnie, że nie zaleciła
konkretniejszych badań.Sama nie wiem czy skonsultować się jeszcze z innym
lekarzem, bardzo proszę poradźcie.Samopoczucie moje ok, ale chyba coraz
częściej i mocniej mi niedobrze i ponoć trochę baldo wyglądam.Ściskam mocno
Ela
Obserwuj wątek
    • kura17 Re: pełno obaw 03.09.04, 09:08
      Skarbie, ale jakie masz problemy, aby robic dodatkowe badania? na wczesnym
      etapie ciazy dokladnie taka jest procedura, trzeba cierpliwie czekac, az malusze
      urosnie. jest zarodek, jest serduszko (tak zrozumialam), masz zrobiona
      morfologie (hormony) i mocz. to najwazniejsze badania na poczatek. za dwa
      tygodnie ogladniesz postepy dziecka i miejmy nadzieje, ze wszystko bedzie
      dobrze.

jesli masz mdlosci, to... tylko sie cieszyc! smile oznacza to wysoki poziom
      hormonow ciazowych i wlasnie tak ma byc smile mdlosci to oznaka dobrego przebiegu
      ciazy, a nie powod do zmartwienia, uwierz smile to normalne, wiekszosc z nas tak ma
      i nie oznacza to NIC zlego, wrecz przeciwnie! potrwa to jakies 3 miesiace, a
      potem zacznie zanikac, musisz byc cierpliwa smile blada pewnie jestes z powodu
      mdlosci. mozesz byc teraz bardzo (bardzo) zmeczona i spiaca i to tez jest dobry
      objaw. odpoczywaj jak najwiecej. jesli bladosc jest spowodowana anemia, to
      morfologia to pokaze i dostaniesz wskazowki od lekarza. staraj sie odzywiac
      zdrowo i regularnie (nawet jak masz mdlosci i nie masz apetytu!), bardzo
      pamietaj o produktach mleczych (to dla Twoich kosci i zebow!) oraz pij, pij
      duzo, co najmniej 2 litry wody dziennie, pij soki owocowe, jedz zupy smile
      i usmiechnij sie, na razie nie widze, abys miala powody do obaw o swoja ciaze.
      czy masz/mialas jakies klopoty, ze tak sie martwisz? daj znac smile
      • ela74 Re: do kurki 03.09.04, 09:29
        Kureczko, ja 25 czerwca miałam zabieg (10 tyg. brak akcji serduszka) badanie
        histopatologiczne nie wykazało żadnej przyczyny, najprawdopodobniej stres, w
        którym wówczas żyłam. Nie zdąrzyłam nawet zrobić badań, taki ch jak toxo,
        cytomeg., chlamydia i td.,ta ciąża jest zupełnie nie planowana (pisałam o tym
        na forum poronienie w poście "chyba jest źle", (jeśli cię interesuje)Doradź
        bardzo Cię proszę, co ja mam robic, czy mimo braku zalecenia gin zrobic te
        badania, czy jeśli coś wykryją, jest szansa na uratowanie maluszka. Czy
        skonsultowac się z innym lekarzem?
        • kura17 Re: do kurki 03.09.04, 09:48
          Ela, bedzie dobrze smile to niby troche wczesnie po poronieniu, ale coraz wiecej
          lekarzy sklania sie do tego, ze skoro juz zaszlas w ciaze, to znaczy, ze
          organizm jest gotowy smile odczekac kaza profilaktycznie (mi tylko 2 miesiace, ale
          z rozych powodow czekalismy sporo dluzej).
          badania na toxo i chlamydie powinnas zrobic, tutaj (ja mieszkam w niemczech),
          chlamydie robia zawsze, a o toxo pytaja - czy masz kontakt ze zwierzakami, czy
          jesz surowe mieso itp i proponuja zrobienie badania, gdy jest podejrzenie, ze
          mozesz byc zarazona (to badanie jest platne, dlatego nie robia go "bez
          pytania"). za dwa tygodnie, w czasie nastepnej wizyty, powiedz doktorowi, ze te
          wlasnie badania chcialabys zrobic - tozo, chlamydie, cytomegalie, posiew z
          szyjki macicy. wyjasnij dlaczego. jesli doktor jest rozsadny, na pewno nie
          bedzie sie sprzeciwial, jesli "wysmieje" - zmien lekarza. te 2 tygodnie nie
          wplyna na dziecko smile jesli nie plamisz i nie masz boli "miesiaczkowych" to
          postaraj sie troszke wyluzowac, dobrze odzywiac, duzo odpoczywac i wierzyc, ze
          bedzie dobrze smile 3mam kciuki, odzywaj sie do nas!

aha, czytalam, ze stres w pierwszym okresie ciazy nie jest przyczyna poronienia,
          nie ma na to zadnych dowodow! na ogol brak akcji serca wiaze sie z wadami
          chromosomalnymi zarodka, nic nie da sie zrobic. badz dzielna, wiele z nas to
          spotkalo, mnie tez. przez caly czas czulam sie swietnie, wyniki mialam idealne,
          zadnych toxo, chalmydi i innych swinstw... a ania umarla w 9 tygodniu...

teraz bedzie dobrze smile musisz dbac o siebie i malenstwo. porozmawiaj z lekarzem,
          jesli nadal mu nie bedziesz ufac - po prostu znajdz lepszego smile powodzenia
      • carina2004 Re: pełno obaw 03.09.04, 09:30
        Elu, nie masz naprawde powodu do zmartwien, choc mdlosci sa bardzo przykre to
        jednak to jest dobry objaw i wskazuje, ze ciaza sie rozwija. Ja poronilam w
        kwietniu tego roku w 9tc, ale oprocz nieco nabrzmialych piersi nie mialam
        zadnych, ale to zadnych innych objawow. Bylam tym zaniepokojona i slusznie, bo
        sie okazalo w 9tc, ze zarodek ma niecale 4 mm, obkurcza sie i oczywiscie brak
        tetna. Dwa miesiace po poronieniu ponownie zaszlam w ciaze, teraz juz 12tc i
        poki co jest OK. Tym razem jednak juz od 6 tygodnia mialam silne mdlosci,
        jadlowstret, wrazliwosc na zapachy i caly szereg innych objawow. Choc to bardzo
        nieprzyjemne, to jednak dla ciazy to dobry znak. Mam nadzieje, ze wszystko
        bedzie dobrze jakkolwiek ciagle mam jeszcze obawy. Tak to chyba juz z nami jest.
        Nie martw sie naprawde niczym, bo na tym etapie wszystko jest z cala pewnoscia
        w porzadku. Czytalam, ze slyszalas tez tetno - lekarze mowia, ze to tez dobra
        prognoza dla ciazy, a u Ciebie bardzo szybko dalo sie to uslyszec. Na tym
        etapie w wielu wypadkach tetno jest jeszcze nieslyszalne, choc ciaza rozwija
        sie prawidlowo. A wiec jak sama widzisz - nie ma najmniejszych powodow do
        zmartwien.
        Aha i nie marw sie jak zaobserwujesz nawet przez pare dni slabsze objawy. To
        jest tez prawidlowo, ze nie codziennie ma sie takie samo samopoczucie. Raz jest
        lepiej, raz jest gorzej, a czasami moze byc fatalnie.
        Staraj sie duzo lezec i odpoczywac, nie denerwuj sie niczym, bo naprawde nie
        masz czym.
        Pozdrawiam Serdecznie
        Carina
        • carina2004 Re: pełno obaw 03.09.04, 09:37
          chlamydie, toxo - powinnas zrobic te badania, jezeli nie byly zrobione do tej
          pory.
          Traktuj to profilaktycznie, a nie jak bys czyms juz byla zarazona.
          Przyczyna poronien w wiekszosci wypadkow sa wady rozwojowe zarodkow, u mnie tez
          badanie histopatologiczne nic nie wykrylo, a lekarz powiedzial, ze wlasnie
          najprawdopodobniej byla to wada zarodka i ciaza byla przez nature skazana na
          niepowodzenie od samego poczatku.
          Ryzyko drugiego poronienia jest tylko nieco wieksze niz u tych kobiet ktore nie
          mialy poronien. Jedno poronienie wiec o niczym nie swiadczy i nie przesadza
          jeszcze ze nastepna ciaza sie nie uda.
          Pozdrawiam Cie serdecznie
          Carina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka