Dodaj do ulubionych

endometrioza a ciążą

12.06.05, 11:30
Kochane dziewczyny proszę o radę, 4 dni temu miałam laparoskopię i wykrytą
endometriozę, zniszczono 2 ogniska zapalne. Teraz pół roku będę leczona żeby
móc zajść w ciążę? Mam 24 lata, czy któraś z Was zaszła w ciąże mając
podleczoną endometriozę, czy maleństwo urodziło sie zdrowę? Prosze o odpowiedż
tak się martwię sad(
Obserwuj wątek
    • zocha72 Re: endometrioza a ciążą 12.06.05, 20:59
      W grudniu 2002r. miałam laparo - wynik endometrioza 3 stopnia. Zaraz po zabiegu
      lekarz zaproponował leczenie półroczne diphereliną. Skrócił w trakcie ten czas
      do 4 mieś. ponieważ uznał że wystarczy. Zaraz po leczeniu zaszłam naturalnie w
      ciążę. Przebiegała ona książkowo, poród był ekspresowy i dziś moja córeczka ma
      15 mieś.i jest super. Endometrioza nie ma wpływu na przebieg ciąży i zdrowie
      dziecka. Wiem tylko że z tym schorzeniem trudno w ciązę zajść i dlatego bardzo
      ważne jest żeby lekarz był doświadczony. Wielu lekarzy zaleca od razu invitro,
      chociaz ja myślę że z odpowiednim leczeniem warto spróbować naturalnie. U mnie
      wykryto endo kiedy miałam 30 lat, więc ty jesteś dużo młodsza. Dodam jewszcze
      tylko że leczenie jest bardzo kosztowne - dipherelina czy zoladex czy np.
      decapeptyl to wydatek ok. 500 pln na miesiąc i z tego co wiem nie warto
      stosować tanich odpowiedników np. danazol bo do niczego sie nie nadaje - strata
      czasu (jest to stary lek, nieskutrczny). Więc nie martw sie na zapas - wszystko
      będzie dobrze. Trzymam kciuki
      zocha z matrusią
      • magda-magda123 Re: endometrioza a ciążą 13.06.05, 12:49
        Dziękuje, podniosłaś mnie na duchu, sęk w tym, czy mój facet, który ma 25lat
        zgodzi sie na maleństwo, każe mi odwlekać. Wiesz może czym grozi odwlekanie
        ciąży w czasie jak ma się endometriozę???
        • zocha72 Re: endometrioza a ciążą 13.06.05, 16:08
          Niczym nie grozi, tylko nawrotem choroby. Po to jest laparo a potem
          leczenie,żeby zajść w ciążę. Jeżelinie zdecydujesz się na dziecko to
          prtawdopodobnie będziesz musiała znów przejść laparo i leczenie. A im kobieta
          starsza tym trudniej teoretycznie zajść w ciążę. Mam tylko pytanie po co
          robiłaś tą laparoskopię i po co podejmiesz leczenie jeżeli nie chcesz od razu
          dziecka?
          • magda-magda123 Re: endometrioza a ciążą 13.06.05, 16:21
            Miałam laparo i leczenie bo u mnie był już taki stan, że miałam bardzo silne
            bóle w brzuchu i bolesne stosunki, laparo było konieczne i zniszczenie ognisk
            zapalnych.
    • monikasg1979 Re: endometrioza a ciążą 14.06.05, 10:07
      Kobiety! Mam 26 lat mam juz czteroletniego syna.Dokładnie rok temu w szczecinie
      usunieto mi ognisko zapalne - nadżerke i stwierdzono ze mam endometrioze.Pan
      profesor który robił mi to badanie stwierdzil ze mam tylko 10% szans na zajście
      w ciaże że powinnam odczekać pół roku i cieszć sie tym ze mam już dziecko, bo z
      tym schorzeniem jest ciężko.Odczekałam rok i teraz jestem w trzecim miesiącu
      ciązy! Więc glowa do góry wszystko będzie dobrze uda się ale nic na siłe powoli!
      Ja mam na wypisie postawioną diagnoze że mam tylko 10% a tu zobacz wszystko ok!
      Pozdrawiam Monika
    • moniao1 Re: endometrioza a ciążą 14.06.05, 11:51
      aalooo
      ja sie niestety martwie swoja endosad ( a to nie jedyna przeszkoda w zajsciu w
      ciazesad i jej utrzymianiu

zasadniczo nie mam juz " swojej" endo, ktora mialam wycieta pod koniec
      marca...Wycieta operacyjnie, a nie laparaskopowo wypalana..
      Powstala jako endo w bliznie po cc.
      tymczasem minal pierwszy wyczekiwany miesiac staran...i dupa jasiosad(((

tym badziej sie martwie, ze dzisiaj mam 38 dzien cyklu (normalnie 32dni)
      i boli mnie w miejscu wyciecia endosad w ciazy nie jestem, bo sprawdzalamsad wiec
      nie wiem co to moze byc...i az sie boje isc do mojej ginki, chociaz jest dobrym
      fachowcem ......

Moze dacie mi jakas dobra rade?sad
    • magda-magda123 Re: endometrioza a ciążą 14.06.05, 15:28
      starasz się dopiero miesiąc, głowa do góry smile
    • majka782 Re: endometrioza a ciążą 16.06.05, 09:50
      Cześć! Nie martw się na zapas. Moja siostra też miała endometriozę i nie robiła
      laparos tylko brała danazol. W czasie przyjmowania tego leko zaszła w ciążę ( 1
      przyp na 1000!). Kubuś urodził się duży i zdrowy - dzisiaj ma już 7 miesięcy.
      Ja tez mam endometriozę, wykrytą miesiąc temu i nie załamuję się, chociaż jest
      ciężko. Staramy się od miesiąca z mężem o dziecko, a mam 27 lat. Tłumaczę
      sobie, że nie jestem pierwsza i ostatnia, może trzeba trochę czasu, aby się
      udało, ale na pewno nie można się załamywać. Trzeba próbować i na pewno się
      uda. Sobie też tak tłumaczę. Odzywaj się co jakiś czas, to pomaga. Życzę
      wszystkiego dobrego, a przede wszystkim dużo optymizmu smile)))) Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka