Dodaj do ulubionych

ODSTAWIAM ENCORTON

09.12.05, 11:32
I strasznie sie boje bo do tej pory chyba dzięki niemu ciąża sie rozwija
zaczynam 10tc gin mówi ,że będzie dobrze biorę jeszcze clexsane i acard brała
bym i ten encorton ale mam na niego uczulenie strasznie mnie dusi momentami
chce mnie poprostu udusić nie mogę oddychac więć mimo checi muszę z niego
zrezygnowac moze jest ktoś kto z poczatku był na encortonie a po odstawieniu
nadal było ok boje się co bedzie dalej to moja czwarta ciąża.
Obserwuj wątek
    • aagata4 Re: ODSTAWIAM ENCORTON 10.12.05, 18:53
      Jestem w 8 miesiacu ciązy i odstawilam encorton w pierwszym trymestrze....
      Acard odstawilam po drugim trymestrze a clexane mam brac prawie do konca ciązy ...

generalnie encorton sie bierze tylko do końca pierwszego trymestru najdłuzej.. i
      nie wolno go nagle odstawiać - trzeba go odstawiac stopniowo.. czyli
      zmniejszalam dawki przez ponad dwa tygodnie nim odstawilam - to stopnowe
      odstawianie jest najwazniejsze (nie wolno nagle tego robić) ....

branie encortonu w drugim trymestre i trzecim mija sie z celem bo juz dziecko
      jest na tyle silne ze nie da sie ono odrzucic przez organizm wiec po co truc
      dzieciaczka ...

chyba ze sa problemy na koncu ciązy i trzeba ja rozwiazac szybciej wiec casem
      wlasnie encortonem lub innym sterydem przyśpiesza sie rozwoj dziecka aby bylo
      gotowe po urodzeniu normalnie funkcjonować... ale to juz zupelnie inna funkcja
      tego sterydu

głowa do góry i zycze wszyskieg dobrego

Agata
      • judyta10 Re: ODSTAWIAM ENCORTON 11.12.05, 17:02
        Dziękuje za odzew mnie martwi właśnie to ,ze chyba troche za wczesnie go
        odstawiłam bo w 9 tyg,ale to koniecznosć nadal biorę clexsane i acard i
        podobnie jak ty clexsan zostanie do konca mam nadzieje ,że nic maluchowi się
        nie stanie ,żyje rośnie serce bije a w poprzednich ciazach nidgy nie doczekałam
        bijącego serca.Życze szczęśliwego rozwiązania mam coraz więcej nadzieji,że i ja
        tego doczekam.
        • aagata4 Re: ODSTAWIAM ENCORTON 12.12.05, 11:04
          takie rozterki przeżywamy chyba wszyskie poprzejsciach.... ja z kolei bardzo
          sie balam odstawienia acardu pod koniec drugiego trymestru .... ale w koncu
          odstawiłam....

czasem po prostu musismy sie zdac na lekarza i go słuchać w leczeniu nawet jak
          mamy inne zdanie... juz pare razy tak mialam ze sie do konca nie zgadzalam z
          leczeniem przez lekarza - ale go posluchalam i dobrze zrobilam.... niestety nie
          jestesmy w stanie wszyskiego kontrolowac, co jest bardzo trudne po naszych
          przejciach....

pozdrwiam i życe przed wszyskim szczesliwego macierzyństwa i dużo spokoju w ciazy

pozdrawiam

Agata
        • dagusia26 Re: ODSTAWIAM ENCORTON 12.12.05, 18:24
          Witam. Jestem w 6 tyg. Tydzien temu na usg widac bylo tylko pecherzyk, pod
          koniec tego tyg. ide na usg i mam nadzieje, ze serduszko juz bedzie widac i
          bedzie bilo.
          Ja tez od poczatku ciazy biore clexane 20 i zamiast acardu to aspiryne.
          Dodatkowo luteine 3 razy dziennie i raz w tygodniu zastzryk progesteronu
          /kaprogest/. Jtestem po 1 nie udanej ciazy. Mam p-ciala kardiolipinowe. Czy Wy
          rowniez? Jesli tak to czy powtarzalyscie badanie na p-ciala w czasie ciazy?
          Jakie dodatkowe badania robicie co miesiac? Ja mam kontrolowac aptt i plytki krwi.
          Pozdrawiam. Trzymam za nas kciuki.
          • judyta10 Re: ODSTAWIAM ENCORTON 12.12.05, 19:46
            Ja wyniki miałam ok te leki birę profilaktycznie ponieważ dwie ciaże obumarły z
            niewyjaśnionej przyczyny badania narazie miałam podstawowe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka