Dodaj do ulubionych

kosc udowa

24.06.06, 01:18
kochane, powiedzcie co wiecie o jej dlugosci. Jestem w 15 tyg 5 d., dzisiaj
bylam na USG i coreczka ogolnie wyglada na Maluszka w 16 tyg1dz - to jest ok,
ALE kosc udowa jest zbyt mala - tzn zbyt krotka i wyglada na to ze to
12tydz2dn. za 5 dni ide na kolejne usg tym razem u specjalisty genetycznego i
ew na amniopunkcje, dowiem sie wiecej. Musze czekac 5 dni chyba oszaleje ze
stresu. Powiedzcie prosze o jakich ew wadach rozwojowych moze mowic tak zly
wynik. Zespol Downa? dodam, ze wszystki inne pomiary wygladaja super. Technik
i lekarz mowili mi jeszcze ze moze to troche za wczesnie na takie pomiary i
ze je powinno sie wykonywac ok 18 tyg. Czy to mozliwe zeby na tym etapie 16
tyg byla mozliwosc takiej dysproporcji i bez konsekwencji komplikacji
genetycznych u Maluszka? powiedzcie cos bo oszaleje.
Obserwuj wątek
    • nati1011 Re: kosc udowa 24.06.06, 08:47
      dużo tu już było nt "oszustw" USG. Wszystko zalezy od jakości aparatu,
      wykonującego, ułożenia dziecka - pomyłki i to dużo wieksze zdarzają się bardzo
      często. Nie martw się. jedno usg, nawet fatalne, nie jest powodem do zmartwień.
      Powtórz USG i dopiero jak 2 potwierdzi nieprawidłowości to postaraj się ustalić
      przyczynę. Może się okazać, że dziecko ma proporcjonalnie krótsze nóżki i nic
      to zupełnie nie oznacza.
      • jolha Re: kosc udowa 24.06.06, 10:01
        nati ma racje, ja kością udową aż tak bym się nie przejmowała. Popatrz na ludzi
        na ulicach - nie wszyscy mają nogi do szyjismile Ważne, aby pozostałe proporcje
        były zachowane i bardziej zwracałabym uwagę na prawidłowości narządów, bo i
        przezierność karkowa też nie jest wykładnikiem wszystkiego. USG może
        podpowiadać, że coś może być nie tak, ale nie może być wyrocznią. Przykład:
        przyjaciółka usyszała w 20 tyg, że jej córeczka ma jedną nerkę sporo większą od
        drugiej i wogóle tak jakby ta jedna się nie rozwijała. Ile ona mi się w ramie
        wypłakiwała, a po porodzie co się okazało, że wszystko okey, żadnych anomali.
        Więc spokojnie, bo w ciązy spokój wskazany dziewczynosmile
    • hejjkum Re: kosc udowa 24.06.06, 20:30

dzieki za uspokajanie. staram sie jakos naie dac zwariowac, chociaz noc mialam
      prawie nie przespana. W zeszlym roku stracilam dwoje Maluszkow (9 i 11 tc) i ta
      druga strata wiadomo ze byla bardzo powiklana genetycznie, aha noi dodatkowo
      skonczylam wlasnie 35 lat wiec jestem w grupie podwyzszonego ryzka. Juz nie
      mowie o tym ze przez 11 lat bylam bezplodna.... ahhhh mam troche dosc, ile moze
      jednemu czlowiekowi sie przydazac, czy to nie mogloby jakos rozkladac sie po
      rowno...
    • ola75 Re: kosc udowa 26.06.06, 08:58
      Mój Synek na każdym USG miał kość udową o 3 tygodnie mniejszą, urodził się w 28
      tygodniu ciąży, ale to nie z powodu kości udowej wink, dziś ma dwa latka i jest
      wszystko w porządku, jest zdrowym chłopcem i tak szybko biega, że nie mogę za
      nim nadążyć smile Nie zamartwiaj się, będzie dobrze smile

Ola
      • hejjkum Re: kosc udowa 27.06.06, 02:46

ola75, dziekuje za nadzieje, dziekuje ze napislas. Tylko takie przypadki sa w
        stanie mnie troszke uspokoic. Czy te wymiary byl tez takie ok 14 - 18 tyg?
        • ola75 Re: kosc udowa 27.06.06, 08:49
          Odkąd lekarz zaczął wykonywać pomiar kości udowej, to zawsze była ona mniejsza
          do wieku płodowego. Ważne jest, żeby obwód główki nie odbiegał od normy.

Ola
          • hejjkum Re: kosc udowa 29.06.06, 18:00
            olu, masz odgormn dar, dotknela Cie magia i posiadasz zdorwe dziecko. Ja juz
            wiem na 100% ze moje Kochane Malenstwo, moja coreczka jest bardzo chora.
            napisalam na "chorym dziecku, strata dziecka" jesli chcialabys wiedzie wiecej.
            dziekuje za wsparcie.

• ola75 Re: kosc udowa 30.06.06, 09:53
              Bardzo mi przykro, jednakże to nie jest wyrok. Dziś medycyna jest na wysokim
              poziomie i lekarze na pewno zrobią wszystko, żeby było dobrze.

Mocno przytulam i cieplutko pozdrawiam

Ola
              • hejjkum Re: kosc udowa 30.06.06, 21:53
                niestety to wyrok. nasza corcia ma jeszcze zbyt krotkie raczki i przy dysplazji
                zazwyczaj w parze chodza wady letalne. Narazei ich nie wida bo Gabi jest
                jeszcze za malusia, ale ... wszystko przed nami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka