Dodaj do ulubionych

Paryż - maj

25.02.11, 15:27
Lecimy do Paryża 1 maja niedziela, święto), na lotnisko CGD. Mieszkać będziemy na Montrmarze ( dzielnica 18). Dwie osoby dorosłe i siedemnastolatek. Bedziemy tam tydzień, zamierzamy pojechac do Wersalu i Disneylandu, może także Park Asterixa. Oczywiście jeszcze atrakcje Paryża:), ale nie zamierzamy biegać tylko po muzeach- oczywiście Luwr, muzeum d'Orsay,St. Chapelle- Paris Visite Pass chyba nam sie nie opłaca. Tak mi sie wydaje,że najlepiej byłoby dla nas kupić karty Navigo na strefę 1-5. Czy będziemy je mogli kupic 1 maja na lotnisku? Wiem, że one działają od poniedziałku do niedzieli, więc równie dobrze możemy je kupic nastepnego dnia, ale mielibyśmy z głowy :) A może jakieś sugestie odnośnie poruszania się? Może jednak PVP dla dorosłych i te bilety w karnetach dla Młodego? A może Paris Musums dla nas , bo przecież siedemnastolatek większość wejsc ma free i do tego bilety w karnetach, dla wszystkich?
Z lotniska w niedzielę zamierzamy jechac pociągiem RER i przesiąść sie na metro, może polecacie inny sposób ?
Z góry dziękuję za rady
Obserwuj wątek
    • malin7 Re: Paryż - maj 27.02.11, 15:37
      dziekuje et za wiadomośc na priva, choć nie dała mi odpowiedzi na moje pytania.
      Przeszukując forum - większośc pisze o skomplikowanym systemie poruszania się po Paryżu , bylismy w tym mieście chyba ze 20 lat temu, więc chciałam sie upewnić czy nasze plany poruszania się są sensowne. Ale jak to mówią -" umiesz liczyć - licz na siebie", to juz sie nie wysilajcie :) Poradzimy sobie sami - jak zwykle .
    • Gość: Milka Re: Paryż - maj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.11, 16:12
      Tydzień to bardzo krotki okres aby wszystko zobaczyć.My bylismy 10 dni i tez okazało się ze to o wiele za mało. Musicie sie zastanowić dokładnie co chcecie zobaczyć. Zeby poczuć magie Disneya potrzeba pobyc przynajmniej 1 dzień w PARKU DISNEYA i 1 dzień w DISNEY STUDIO. NA Wersal zeby zobaczyć wszystko na spokojnie to tez prawie cały dzień - mozna po powrocie zaliczyć wieczorny rejs po Sekwanie. Sa to 3 dni dość męczące. Co do Luwru to tez trzeba sie zastanowić co chcecie zobaczyć bo i 3 dni mało aby oberzeć wszystko.Orsay jezeli całośc to tez prawie cały dzień. Dla 17 latka nie jest potrzebna karta MUZEUM PASS. Potrzebny jest Dowód Osobisty.Sprawdzają przy wejściu datę urodzenia. W niektorych muzeach nie potrzeba zadnych biletow w innych dla młodych dają bilety wejsciowki. Jezeli 2 dni przeznaczycie na Disneya i 1 na Wersal to raczej lepiej kupic karte NAVIGO. Potrzebne jest zdjecie. Jezeli zaplanujesz dokładnie co i kiedy zwiedzacie mozna wtedy zastanowić się jakie bilety dla siedemnastolatka. Dojazd z lotniska - mozna doradzić coś konkretnie jezeli wiadomo dokładnie gdzie będziecie mieszkać.Pisz co Cie konkretnie interesuje , jezeli bede mogła to pomogę.
      • malin7 Re: Paryż - maj 27.02.11, 16:44
        Dzięki Milka za odzew :)
        Mieszkać będziemy na 119 rue Ordener, Paris 18 . Z tego co czytałam to najlepiej byłoby nam jechać RER B i na Gare Gare du Nord przesiąśc sie na metro, nasza stacja to Jules Joffrin.
        Na Wersal chcemy przeznaczyc dokładnie jeden dzień i zobaczyc fontanny, bo poprzednio nam sie nie udało. Na Disneya niestety tylko jeden, bo chyba zdecydujemy się na Asterixa też. W Luwrze bylismy kiedys i mniej więcej mamy pojęcie , chcemy pokazać Młodemu najważniejsze rzeczy. Wiem, ze dla Młodego nie jest potrzebna karta Museum, ale zastanawiam sie czy kupować dla nas, bo aż tak po tych muzeach chodzic nie chcemy. Raczej zamierzamy powłoczyć się , chłonąc atmosferę miejsca :)
        Na pewno la Defanse, wieża Eifla, Łuk Triumfalny, Centrum Pompidou.
        Też skłaniam sie do karty Navigo, myslisz,że 1 maja ( to święto państwowe) będzie mozna kupic ja na lotnisku? Czytałam na forum, że były trudności z jej kupnem w wolna sobotę .
        Jeszcze raz Ci dziekuję i nie omieszkam skorzystać z pomocy, jak tylko będę miałą problemy :)
        Pozdrawiam
        • Gość: Milka Re: Paryż - maj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.11, 17:06
          W 1 niedziele miesiąca wstęp do muzeow jest bezpłatny. Tylko nie wiem czy 1 maja jako ze to dzień swiateczny tez tak będzie. Moglibyście wtedy na szybko pokazać Luwr i ORSAY.
          • ennka Re: Paryż - maj 01.03.11, 00:02
            Malin ,odpisałam Ci na priv.Pozdrawiam.
            !-szy maj jest świętem dość hucznie obchodzonym.
            Byłam raz w tym czasie i sporo obiektów było zamkniętych ,ale już nie pamiętam jakie.
            Na stronie muzeum powinna być informacja.
            A może nasz Paryżanki tu zajrzą i coś podpowiedzą?
    • Gość: Milka Re: Paryż - maj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.02.11, 16:37
      Navigo strefa 1-5 kosztuje 33.4 euro plus 5 euro wyrobienie biletu. PARIS VISITE 5 dni 51.2 euro. Bilet 1 dniowy dla mlodych obowiazuje tylko sobota i niedziela.Na kazdy dzień oddzielny bilet strefy 1-5 6.85 euro strefy 1-3 - 3.4 euro.Chodzi o strefy komunikacyjne.
      • malin7 Re: Paryż - maj 02.03.11, 09:33
        Dziewczyny - Ennka i Milka, bardzo, bardzo Wam dziękuję :) Muzea - i Luwr i Orsay już sprawdziłam, niestety są zamknięte. Miałam taki plan ,żeby po przylocie i zagospodarowaniu w mieszkaniu pojechac do La Defense, ale skoro Navigo jest ważna od poniedziałku, to przełozymy to na inny dzień, a w niedzielę raczej bliskie okolice . Czy orientujecie się może, czy w ogóle jakies sklepy będą czynne tego 1 maja ? Czytałam, że w Marais będą- czy to prawda? Bo knajpy to otwarte na pewno? Pamiętam, jak bylismy we Frejus, przyjechalismy w sobote wieczorem , w niedzielę chcieliśmy zrobic zakupy no i był problem :).
        Pozdrawiam serdecznie
        • ennka Re: Paryż - maj 02.03.11, 12:42
          Na pewno będzie problem z zakupami.Jeśli macie kolacje czy śniadania we własnym zakresie,to radze zabrać coś na 1-2 posiłki.
          Miłego dnia .
          • ela.tu-i-tam Re: Paryż - maj 02.03.11, 15:29
            1 maja jest bardzo mocno obchodzony, minimalna ilosc otwartych sklepikow, niektore piekarnie rano. Jesli pamiec mnie nie myli to 1-go maja pracodawcy placa czterokrotne stawki, czyli oprocz wlascicieli to nikt nie pracuje.
      • Gość: Milka Re: Paryż - maj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.11, 10:53
        Na LA Defense dojedziesz metrem. Na 1 bilecie dojedziesz jezeli nie miniesz bramek metra.Dla młodego/młodej kupisz bilet 1 dniowy za 3.4 euro na strefy 1-3. Tylko trzeba zwrocić uwage aby to nie był rer a napewno metro.
    • Gość: Ela Re: Paryż - maj IP: *.fbx.proxad.net 25.03.11, 09:50
      Witam,
      1ego maja faktycznie prawie wszystko jest zamkniete, ale zawsze mozna znalezc jakies otwarte male sklepiki z potrzebnymi rzeczami (chleb, woda, mydlo, sok itp).
      Co do transportu - tak, najlatwiej i najpraktyczniej jest jechac RERem i potem przesiasc sie na metro.
      Co do Navigo - Nie oplaca sie brac stref 1-5 jesli do strefy 5 bedziesz jechac tylko dwa razo (z lotniska i na lotnisko). Na lotnisku (1ego maja tez) sa specjalne automaty (przy stacji RER) gdzie kupuje sie bilety gotowka albo karta kredytowa. Bilety do Paryza z lotniska kosztuja okolo 8 Euro.
      Na sam Paryz wystarczy Navigo strefa 1-2 (najmniejsza). Faktycznie La Défense jest w strefie 3ciej, ale jak juz tam ewentualnie jedziesz (co wedlug mnie jest srednim pomyslem, to tak w sumie, to tam nic nie ma do zwiedzania, a panorame La Défense mozna zobaczyc z prawie jakiegokolwiek punktu widokowego w Paryzu), to moze lepiej wziac dodatkowa bilety jednorazowe.
      Milego zwiedzania
      Ela
    • Gość: Ela Re: Paryż - maj - PS IP: *.fbx.proxad.net 25.03.11, 09:54
      PS :
      bilet jednorazowy mozna uzywac przez 45 minut (jesli sie wyszlo w miedzyczasie do miasta) w metrze i RER przechodzac bramki ile sie chce. Bilety i Pass Navigo pozwalaja przesiadki z RER do metra i odwrotnie - to tak jakby RER tez bylo metrem - bilety z lotniska na przyklad jest jeden i ten sam na RER i pozniej metro, az do destynacji celowej. Ta regula nie applikuje sie do autobusow...
      • Gość: Milka Re: Paryż - maj - PS do Eli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.11, 10:18
        Zwroc uwagę ze planowana jest podroz do Wersalu i do Disneyland.Wersal jest w strefie 4 a Disneyland w 5 dlatego karta Navigo na strefy 1-5 jest jak najbardziej na miejscu.
        • malin7 Re: Paryż - maj - PS do Eli 10.05.11, 10:20
          Paryz już za nami . Kupilismy sobie karty Navigo- bylismy od niedzieli do niedzieli-
          na strefy 1 - 5, opłata za wyrobienie 5 euro, zdjęcia mielismy ze soba. Zdjęcie trzeba przyciąc i przykleic do karty. Na ten Ticket Jeunes Week-end, który chcielismy kupic w niedziele na lotnisku na strefy 1 - 5, dla młodego, babka w kasie powiedziała , że nie mozna jechać z lotniska. Pojechał na normalnym bilecie na RER i na tych biletach dojechaliśmy do naszego mieszkania. Navigo od poniedziału i naprawde, jesli ktos jest dłużej, to jest to bardzo wygodne i nie ogranicza w przemieszczaniu się oraz pozwala elastycznie zaplanować zwiedzanie.
          Pozdrawiam
    • Gość: magda Re: Paryż - maj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.03.12, 19:17
      Witam,
      jestem studentką turystyki międzynarodowej na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Prowadzę badania do mojej pracy magisterskiej, których celem jest zbadanie opinii atrakcyjności Paryża zdaniem turystów. Proszę o poświęcenie kilku minut na wypełnienie ankiety, która będzie cennym źródłem moich badań.

Ankieta jest anonimowa.

Proszę najpierw o wypełnienie metryczki:
      net-ankiety.pl/ankieta.php?id=v1zpj4jsv7ezj7mzfv1jvx4b
      a następnie o wypełnienie ankiety na temat Państwa opinii:
      net-ankiety.pl/ankieta.php?id=v1zpj4jsv7ezj7mzfv1ov14z
      Dziękuję serdecznie za pomoc i poświęcony czas!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka