Dodaj do ulubionych

Prowansja --Paryz-Marsylia TGV

IP: *.dynamic.chello.pl 03.08.11, 21:29
Witam
w długi weekend majowy mam zamiar zwiedzić Prowansje(niestety mam ograniczony czas i budżet. Nie moge też 2 dni jechac autem z Gdańska z dzieciakami-to ok. 2000km). Plan mam taki: Lecę z Gdańska tania linią do Paryża(4osoby). Z Paryża jadę do Marsylii TGV (tani bilet kupiony 3 miesiące wczesniej ). Tam wynajmuję auto - nocuję w domkach na Eurokampie - 20 kilka euro za dobę- przetestowane w Toskanii-działa super. Camping jest bazą, z którego zwiedzam okolice.
Czy ktoś wypróbował taka opcję? Nie wiem jak dotrzeć z lotniska na dworzec TGV? Czy myslicie, że dobrze planuję? Po tegorocznym wyjeździe do Bułgarii (2000km) dojazd powoduje wycięcie 2 dni z życiorysu, nie mówiąc o odreagowaniu podrózy po dojechaniu do celu, a tak naprawdę na cały wyjazd mogę przeznaczyć tylko 8 dni - będę sledził tez tanie oferty lufthansy do Marsylii, choć przyznam, że TGV jest dla mnie bardzo kuszące - w końcu to szybki pociąg. Co myslicie o pomysle - jezeli nie sprawi to kłopotu to proszę o sugestie lub konkretne info na temat. Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ela.tu-i-tam Re: Prowansja --Paryz-Marsylia TGV 03.08.11, 23:15
      Na CDG jest przystanek TGV, ROISSY. Czyli bezposrednio z samolotu do pociagu.
      Dzis mozna tylko sprawdzic jazde 3 miesiace do przodu, wiec maj 2012 odpada - wstawilam pazdziernik 2011, od soboty do soboty. www.voyages-sncf.com/ wybrac pociag itd.
      W okolicach 13-tej masz co najmniej dwa TGV do Marsylii, dzis taryfy PREMS (najtansze) sa 45 euro/osobe w jedna strone. Pociag jedzie ciut mniej niz 4 godziny (nie do pobicia).

Pomysl jest OK moim zdaniem, JESLI uda Ci sie zarezerwowac samolot przylatujacy prawie 2 godziny wczesniej niz TGV (zeby "sie udalo polaczenie", taxi samolotu dojechalo, bagaze, doczlapac sie na przystanek - lotnisko jest ogromniaste, bylo co trwa). Potem 4 godziny do Marsylii, wynajecie samochodu godzina, i wio.
      Wyjazd z Gdanska powiedzmy o 9-tej, przylot 11-ta, TGV o 13-tej, w Marsylii 17-ta. Innymi slowy to zajmnie dzien jakbys nie liczyl, i troche stresu zeby sie "polaczylo".

UWAGA: samolot ma doleciec na CDG a nie na Beauvais. Wiem z doswiadczenia, ze lowcosty potrafia byc drozsze niz normalny Air France czy Lot, wiec tez prosze wziac pod uwage.

Bon voyage !

Przyklad:
      13h01 De la gare de :
      CHARLES DE GAULLE 2 TGV
      16h47 A la gare de :
      MARSEILLE ST CHARLES
      Numéro du train :
      05115
      Confort
      2e classe
      Période de pointe - Réservation obligatoire Durée 03h46 Détail Train(s) 45.00 €
      • Gość: cork17 Re: Prowansja --Paryz-Marsylia TGV IP: *.dynamic.chello.pl 04.08.11, 10:00
        dzieki za wskazówki. Rzeczywiscie będę sprawdzał tez normalnie linie. Rozważam tez lot z przesiadka z Warszawy, np do Nicei. Po ostatnich akcjach Ryana, gdzie tak mi zmienił loty, że musiałem zrezygnować z lotu do Irlandii, nawet wolałbym normalne linie. Wszystko jest tu kwestia ceny. Robie z moja rodzina wypady niskobudżetowe, ale bez przesady. Zastanawiałem się czy nie jechać jednak autem - niestety koszt paliwa, płatne drogi po drodze i ewentualnie nocleg w jedna i druga stronę, powoduja, że wyjazd na tak krótki czas traci sens. Nie mówiąc o zmęczeniu i wzrastającym wraz z nim niebezpieczeństwem pasażerów. Zastanawiałem sie czy w ogóle nie zrezygnować z samolotu i czy nie pojechac np. pociagiem z Berlina do Paryża, a z tamtąd TGV do Marsylii. Na razie mam jeszcze chwile czasu i kombinuję na wszelkie sposoby, żeby jak najmniej sie umęczyc i znaleźć cos optymalnego czasowo i finansowo.
        • ela.tu-i-tam Re: Prowansja --Paryz-Marsylia TGV 04.08.11, 11:42
          Wszytko doskonale rozumiem, kwadratura kola czasu, cen i wakacji z dziecmi. Znam.

Lot Wwa-Paryz bilet kupiony 3 miesiace do przodu, powinienes dostac za ok. 500 pln u Air France (i Lot podobnie)
          • jorn Re: Prowansja --Paryz-Marsylia TGV 04.08.11, 17:02
            Można też lecieć z Gdańska do Marsylii z przesiadka gdzieś w Niemczech (Frankfurt albo Monachium). Polecam tez sprawdzenie wyszukiwarek. Nie mam czasu szukać dla ciebie najlepszej opcji, ale na szybko na www.ebookers.be znalazłem przelot z Gdańska do Marsylii i z powrotem dla 4 osób (2 dorosłych + 2 dzieciaki) oraz mały samochód na miejscu na 8 dni za ok. 1200€. Przypuszczam, że jakby dobrze poszperać, można znaleźć i lepsze oferty.

Pozdrawiam
            • Gość: cork17 Re: Prowansja --Paryz-Marsylia TGV IP: *.dynamic.chello.pl 04.08.11, 17:28
              dzieki wielkie za info. Okazało się, że jakiś znajomy mojej znajomej poleciał wizarem do Mediolanu a stamtąd pociągiem do Nicei. Nieduże pieniądze to kosztowało. Ja tak sobie myslę, że w Mediolanie mógłbym już autko wynając (przy 4 osobach może to być bardziej ekonomiczne niż pociąg, nie mówiąc już o wolności czasowej) i autkiem dotrzec do Prowansji, którą chcemy pozwiedzac (300km jest do nicei- drogi z tego co widze super). Na razie będę sledził różne oferty i bliżej kwietnia bede cos zaklepywał
              pozdrawiam
              • Gość: MN Re: Prowansja --Paryz-Marsylia TGV IP: 178.73.48.* 04.08.11, 18:33
                Czy jest jakiś inny pociąg z Nicei do Mediolanu niż TGV?
                • Gość: e-tam Nice-Milano IP: *.home.aster.pl 06.08.11, 21:17
                  MN napisał(a):
                  Czy jest jakiś inny pociąg z Nicei do Mediolanu niż TGV?

Rozkład jazdy < wyszukaj połączenie Nice-Milano

Pozdrawiam,
                  • Gość: MN Re: Nice-Milano IP: 178.73.48.* 06.08.11, 22:18
                    Dziękuję, ale jak widzę dojazd pociągiem do Włoch zajmuje wiele godzin:(

Również pozdrawiam
                    • Gość: e-tam Autem Nice-Milano IP: *.home.aster.pl 06.08.11, 22:42
                      Nice - Milano < autem 315km = 3h22min

Pozdrawiam,
              • mobydick10 Re: Prowansja --Paryz-Marsylia TGV 07.08.11, 12:44
                ja właśnie podróżowałem kilka razy w ten sposób... tanie linie do Mediolanu, potem wynajem auta na lotnisku i wio nad Lazurowe czy do Prowansji... szybko i naprawdę w rozsądnych pieniądzach... i ta niezależność ;-)
                • Gość: MN Re: Prowansja --Paryz-Marsylia TGV IP: 178.73.48.* 07.08.11, 20:42
                  Dziękuję!:)
                  O ile ktoś ma prawo-jazdy.;)
    • Gość: cork17 Re: Prowansja --Paryz-Marsylia TGV IP: *.dynamic.chello.pl 08.08.11, 08:26
      Dziekuję wszystki za info Przeanalizowałem wszystkie opcje- łacznie z dolotem do Mediolanu i wynajęciem auta. Wymysliłem jeszcze inna opcje. Poniewaz uda nam się najprawdopodobniej wyrwać dodatkowe dni - tak wiec na dojazd i pobyt bedziemy mieli 12 dni. Licze to wszystko i coraz bardziej skłaniam sie do wyjazdu własnym autem - ekonomia jest nieubłagana. Przejazd z Gdańska do Nice'i łacznie z opłatami to koszt ok 2tys (i nie będa to drogi jak w Rumunii czy Bułgarii , na ktorych godzinami stałem w tym roku, ale autostrady). Samolot i wypożyczenie auta jak by nie patrzeć wyjdzie sporo drożej - nie mówię tu o kwocie 200-400 zł - ale tak ze wstepnych wyliczen będzie to 1000-1500 więcej. Jest to dość poważna kwota jak na nasze wakacje. Nic to - na razie śledzimy przeloty i zobaczymy co będzie dalej. Pozdrawiam i dziekuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka