Dodaj do ulubionych

Po polsku we Francji

IP: *.adsl.inetia.pl 07.12.11, 09:57
od półtora roku mieszkam we Francji, będę jeszcze tutaj drugie tyle i wreszcie wracam do kraju. Przyznaje, że tęskni mi się, chętnie obejrzałabym jakąś polską wystawę czy polskie filmy...Na święta nie dane jest mi niestety przyjechać:/ czy wiecie może czy gdzieś coś po polsku mogę we Francji zobaczyć? wcześniej nie miałam na to czasu, byłam pochłonięta pracą, ale teraz gdzieś bym się wybrała :)
Obserwuj wątek
    • iwonka55 Re: Po polsku we Francji 07.12.11, 10:29
      jesli mieszkasz w Paryzu, to polskich atrakcji bedziesz miec wbrod, np. w ten weekend festiwal kina polskiego:
      www.kinopolska.fr/page.php?lang=pl&p=programme
      na prowincji tez sa polskie stowarzyszenia, ktore czasami cos organizuja

pozdrawiam
      iwona
      • czerwonaorchidea Re: Po polsku we Francji 07.12.11, 14:03
        Słyszałam właśnie o tym festiwalu, mają być podobno prezentowane filmy wybrane podczas festiwalu w Cannes. Poszukaj w necie, na pewno znajdziesz jakieś konkrety.
    • luckyme22 Re: Po polsku we Francji 07.12.11, 12:59
      Z chęcią bym pomogła, ale nie orientuję się w tym. Poszperam po necie, może coś znajdę, bo zaintrygowałaś mnie czy coś takiego w ogóle istnieje ;) Myślisz, że w Paryżu będzie coś po polsku... jakaś wystawa czy coś- nie wiem czy Ci się uda coś wyczaić.
      • luckyme22 Re: Po polsku we Francji 08.12.11, 23:42
        popatrz, a jednak... :) we francji polskie filmy, kto by pomyslal :) www.culture.pl/pkpp-kalendarz-sw-pelna-tresc/-/eo_event_asset_publisher/tb2G/content/tydzien-z-polskim-filmem-czyli-kinopolska-w-paryzu
        • luckyme22 Re: Po polsku we Francji 13.12.11, 17:09
          a co wiecej wlasnie przeczytalam, ze tego rodzaju wydarzenia sa naprawde bardzo popularne i maja duze powodzenie we francji ;)
          • luckyme22 Re: Po polsku we Francji 14.12.11, 18:04
            tak a propo, byl ktos z Was we francji ?:) mam tam ciocie i mozliwosc pojechania na ferie :)
            • luckyme22 Re: Po polsku we Francji 15.12.11, 15:58
              tylko problem jest taki, ze i ona i jej maz pracuja codziennie i bylabym przez wiekszosc dnia zdana sama na siebie. co o tym myslicie ?
              • felinecaline Re: Po polsku we Francji 15.12.11, 19:58
                Uwazam, ze bylaby to doskonala okazja do poznania chocby "odrobinki" Francji i otarcia sie o ludzi oraz oswojenia z jezykiem.
                Jesli juz sie go uczysz - metoda nie do zastapienia by poczynic postepy. Jesli do tej pory sie go nie uczylas - doskonaly "starter".
    • Gość: Olgatra Re: Po polsku we Francji IP: *.tosa.pl 07.12.11, 14:31
      Myślę,że akcent Naszej pięknej Polski powinna Pani odnaleźć także we Francji.Niestety nie jestem w stanie podać przykładów,gdyż nie byłam tam jeszcze.Ale proszę się nie poddawać i przeszukiwać fora internetowe,strony internetowe,a może i wyszukać ludzi z Francji i pytać o to.Życzę powodzenia!
    • felinecaline Re: Po polsku we Francji 07.12.11, 14:55
      A konkretnie jestes gdzie
    • czerwonaorchidea Re: Po polsku we Francji 07.12.11, 16:45
      Właśnie, nie zapytałam gdzie przebywasz?
      W Paryżu jest biblioteka polska, miesci sie tam muzeum Adama Mickiewicza i Fryderyka Chopina, ale nie wiem czy to Twoje klimaty;)
    • Gość: PL Re: Po polsku we Francji IP: *.dynamic.chello.pl 07.12.11, 20:53
      Gość: Karmazyn IP: *.adsl.inetia.pl

naiwniacy !
      ...ile osób dało się nabrać ?

Pozdrawiam,
      Karmazyn ma polskie IP > niby Ona bawi się Wami będąc w PL
      • marusialive Re: Po polsku we Francji 08.12.11, 00:51
        O znam ten ból jak się jest za granicą i nie ogląda się polskich filmów.
        Jeśli chodzi o Paryż to jak znasz Reflet Médicis to chyba tam coś niedługo powinni grać w ojczystym języku. ;)
    • czerwonaorchidea Re: Po polsku we Francji 08.12.11, 10:14
      Znalazłam taka fajną stronkę culture.pl, masz tutaj linka do tego festiwalu Kinopolska, który ma się odbyć w ten weekend w Paryżu:
      Tekst linka
      • janou Re: Po polsku we Francji 08.12.11, 13:52
        google,c'est pas fait pour les chiens;)
        • czerwonaorchidea Re: Po polsku we Francji 08.12.11, 19:15
          A forum nie jest dla trolli ;)
          Interesuję się kulturą polską w świecie, więc nie jest dla mnie żadnym problemem podsunięcie koleżance kilku propozycji ;)
      • marusialive Re: Po polsku we Francji 08.12.11, 21:56
        czerwonaorchidea napisała:

> Znalazłam taka fajną stronkę culture.pl, masz tutaj linka do tego festiwalu Kin
        > opolska, który ma się odbyć w ten weekend w Paryżu:
        > Tekst linka

O kurcze, szkoda że nie mam okazji na razie być w Paryżu... ;/ Tyle tego dobrego,że poinformuje moją ciotkę i kuzynkę, pewnie się wybiorą na ten festiwal.
        • Gość: Olgatra Re: Po polsku we Francji IP: *.tosa.pl 12.12.11, 20:17
          Ach ten Paryż-piękny,niezapomniany.Szkoda tylko,że pamiętam go z opowieści rodziców.Byłam tam,gdy miałam roczek.Moi rodzice świętowali rocznicę ślubu:).Magia,magia i jeszcze raz magia-taki jest Paryż na zdjęciach i w rzeczywistości przede wszystkim.Ten festiwal ciekawy,bardzo ciekawy...ktoś się wybiera?
          • czerwonaorchidea Re: Po polsku we Francji 13.12.11, 12:12
            Festiwal kończy się juz dzisiaj, więc z Polski nikt sie już raczej wybrać nie zdąży ;)
            Za to mieszkańcy Francji mają dzis ostatnią szansę, wieczorem po wręczeniu nagród zostanie pokazana "Jowita", świetny film z 1967 r. Janusza Morgensterna.
            • marguy Re: Po polsku we Francji 13.12.11, 17:54
              Z tego rodzaju pytaniami najlepiej zwrocic sie do najblizszego polskiego konsulatu.
          • Gość: gość Re: Po polsku we Francji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.12, 23:04
            Witam,
            jestem studentką turystyki międzynarodowej na Uniwersytecie im. Adama Mickiewicza w Poznaniu. Prowadzę badania do mojej pracy magisterskiej, których celem jest zbadanie opinii atrakcyjności Paryża zdaniem turystów. Proszę o poświęcenie kilku minut na wypełnienie ankiety, która będzie cennym źródłem moich badań.

Ankieta jest anonimowa.

Proszę najpierw o wypełnienie metryczki:
            net-ankiety.pl/ankieta.php?id=v1zpj4jsv7ezj7mzfv1jvx4b
            a następnie o wypełnienie ankiety na temat Państwa opinii:
            net-ankiety.pl/ankieta.php?id=v1zpj4jsv7ezj7mzfv1ov14z
            Dziękuję serdecznie za pomoc i poświęcony czas!
    • Gość: Karmazyn Re: Po polsku we Francji IP: *.adsl.inetia.pl 13.12.11, 19:32
      dziękuję Wam serdecznie za wszelkie porady, sama bym na pewno nie znalazła że jest taki festiwal, zdążyłam się załapać :)
      • Gość: Olgatra Re: Po polsku we Francji IP: *.tosa.pl 13.12.11, 21:36
        Napisz koniecznie jak wrażenia z tego Festiwalu!Ale Ci zazdroszczę!Na pewno będziesz miała dużo pozytywnych wrażeń.Polecam Festiwale,wprawdzie uczestniczyłam narazie w polskich,ale jestem z ich zadowolona.Zagraniczny Festiwal mam planach.Czekamy na relacje z wydarzenia:)
    • sky4flynet Re: Po polsku we Francji 20.01.12, 13:49
      A zna ktos cos moze po polsku w okolicach Lyonu albo Grenoble? Tekst linka
      • sky4flynet Re: Po polsku we Francji 02.02.12, 14:13
        Chyba nie często ktos tu zaglada... :( A wyjazd sie zbliza...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka