marnamania 28.12.12, 14:31 dodam, że a. autem b. miejsce wyjazdu - Holandia c. z rocznym dzieckiem liczymy na temperaturę wyższą niż w NL, ale nie chcemy jechać ekstremalnie daleko ze względu na dziecko. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sebastian Re: region Francji na wakacje w kwietniu lub maju IP: *.man.tk-internet.pl 31.12.12, 15:48 IMO - nie ma większego wyboru - tylko na morze, więc albo Langwedocja albo Prowansja i Lazurowe. Pozdrawiam Sebastian Blog o zwiedzaniu Prowansji Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: region Francji na wakacje w kwietniu lub maju 18.01.13, 00:19 Holendrzy maja morza pelno, wiec jak przyjezdzaja do Francji, to jada chetnie w gorki-pagorki. Jesli morze to trzeba w strone okolic gdzie w kwietniu czy maju bedzie juz cieplo. Moze nad Atlantykiem w okolicy La Rochelle ? Patrzylam na dystans z Brukseli do la Rochelle, to jest 770 km, trzeba jeszcze dodac kawalek dalej. Moze Bretagne, okolice Perros-Guirec (mam super wspomnienia sprzed dawnych lat)? U nas sie mowi ze linia podzialu klimatow to jest Loara, poludnie, cieplo i slonce, zaczyna sie od Loary. To moze gdzies w zamki nad Loara? Bon voyage ! Odpowiedz Link Zgłoś
marnamania Re: region Francji na wakacje w kwietniu lub maju 18.01.13, 09:24 dziękuję za wskazówki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebastian Re: region Francji na wakacje w kwietniu lub maju IP: *.man.tk-internet.pl 18.01.13, 09:44 Spędzając urlop na południu Francji zdarza mi się oglądać wiadomości w TV i dość regularnie widzę reportaże p.t. "wakacje nad Atlantykiem / kanałem" gdzie ludzie walczą z wiatrem, deszczem i zimnem - raczej średnio wyglądają na zadowolonych, letnich urlopowiczów;) Mooocno bym się zastanowił nad wypoczynkiem w tym regionie jak kilka godzin "dalej" mam o wiele lepszą pogodę. Inna sprawa, że np Holendrom na urlopie wiele do szczęścia nie potrzeba - większy park" widzą" jak las, pagórki jak góry, a kawałek betonowego parkingu na kampera jest optymalnym miejscem spędzenia urlopu, zwłaszcza jak obok parkują rodacy;) Pozdrawiam Blog o Prowansji Odpowiedz Link Zgłoś
marnamania Re: region Francji na wakacje w kwietniu lub maju 18.01.13, 10:21 hehe no ja nie jestem Holenderką;p a i mój partner nie jest typowym Holendrem. myślimy w tym momencie o Burgundii lub właśnie zamkach nad Loarą... wiem, że najpiękniejsza i najcieplejsza opcja to Prowansja czy Lazurowe, ale te kilka godzin jednak robi różnicę, bo będziemy podróżować z małym dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwonowlosa Re: region Francji na wakacje w kwietniu lub maju IP: *.153.76.86.rev.sfr.net 18.01.13, 10:33 ja jestem z burgundii, wiec pytaj o co chcesz. co do pogody, to nigdy nie wiadomo, moze byc cieplo, tak na krotki rekaw, a moze byc bardzo zimno, w zeszlym roku ostatni mroz mielismy 17 maja... zalezy tez czy wam zalezy na odpoczynku w cieple czy na zwiedzaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
marnamania Re: region Francji na wakacje w kwietniu lub maju 18.01.13, 11:01 dzięki:) chcemy trochę pozwiedzać a i nie ukrywam, że nacieszyć się pogodą ciut lepszą niż tutaj... także zmartwiłaś mnie tymi mrozami;/ już prawie zaklepane, że pojedziemy na początku kwietnia. myślimy o wynajęciu domku - może gdzieś w Parku Narodowym. jak ogólnie ten region? klimat, ludzie, zabytki, przyroda...;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwonowlosa Re: region Francji na wakacje w kwietniu lub maju IP: *.153.76.86.rev.sfr.net 18.01.13, 13:02 w ktorym parku? parki ta przewaznie natura i nie ma wiele do zwiedzania... Odpowiedz Link Zgłoś
marnamania Re: region Francji na wakacje w kwietniu lub maju 18.01.13, 15:45 w parku Morvan. ale może cos fajnego jest w okolicy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwonowlosa Re: region Francji na wakacje w kwietniu lub maju IP: *.153.76.86.rev.sfr.net 18.01.13, 18:53 tak tez sie obawialam; morvan, to lasy, lasy i lasy, na dodatek sosnowe jak w polsce. piekny region, ale problem, ze to tez masyw gorzysty i bardzo tam zimno. zreszta nie ma tam zbytnio co zwiedzac. nawet latem tam zimno! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ir-ed do > marnamania IP: *.dynamic.chello.pl 19.01.13, 12:00 marnamania napisała: w parku Morvan... Morvan Regional Natural Park < znajdziesz tu link+zdjęcia ...ale może cos fajnego jest w okolicy... < więcej Pozdrawiam, W/w sposobem znależliśmy i odwiedziliśmy Park Kaukenhof < zapraszamy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebastian Re: region Francji na wakacje w kwietniu lub maju IP: *.man.tk-internet.pl 18.01.13, 11:20 Z doświadczenia spędzania urlopów z małym dzieckiem - zaczynaliśmy z 1,2 rocznym maluchem - wynika, że najlepszym rozwiązaniem jest spędzenie czasu w jednym, optymalnym dla dziecka miejscu. IMO aktywne zwiedzanie można rozpocząć z co najmniej 5 latkiem, a i tak będzie go ciężko zainteresować architekturą, sztuką czy widokami. Dla niego nr jeden to piasek + woda ;) Pozdrawiam Blog o Prowansji Odpowiedz Link Zgłoś
marnamania Re: region Francji na wakacje w kwietniu lub maju 18.01.13, 11:47 o aktywnym zwiedzaniu raczej z tej właśnie racji nie myślimy. niemniej myślę, że uda nam się "coś" przy okazji zobaczyć - mam na myśli jakieś zameczki, średnowieczne miasteczka... no mały pewnie się architekturą jeszcze nie zachwyci, ale podejrzewam, że da radę;) pośpi sobie albo poobserwuje jakieś ciekawsze obiekty (czyt.ludzi). Odpowiedz Link Zgłoś
marnamania Re: region Francji na wakacje w kwietniu lub maju 18.01.13, 11:49 heh ale mi sporo tego myślenia wyszło;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ir-ed Re: region Francji na wakacje w kwietniu lub maju IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.13, 12:40 Jedziemy przez Niemcy do Mulhouse pogoda nam dopisuje. Następnego dnia rano w Mulhouse załamanie pogody. W Clermont Ferrand wyszedłem z auta na stacji paliw zatankować auto było bardzo wietrznie+deszcz. Do tego miejsca jechałem w t-short+krótkie spodnie+sandały. Zakładam TYLKO bluzę polar i to był błąd. Pozostałe ciepłe ciuchy mieliśmy w przyczepie. Ale jak tu wysiąść z auta w krótkich spodenkach i w sandałach jak dookoła jest pełno śniegu i ujemna temperatura. Włączamy ogrzewanie i jedziemy przerażeni dalej. Niby nic a tak to się zaczęło deszcz+śnieg+mgła < klikaj na płatki śniegu na mapie Najwięcej śniegu spadło w rejonie Saint-Flour, największa mgła w rejonie Saint Semin-sur-Rance. Wszystkie te miejsca zaznaczyłem na mapie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwonowlosa Re: region Francji na wakacje w kwietniu lub maju IP: *.153.76.86.rev.sfr.net 18.01.13, 13:01 ir-ed, to przeciez Massif Central, powyzej 1500m/npm, to jakiej tu oczekiwales pogody? to sa gory, klimat jest tu srogi, nawet latem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ir-ed do > czerwonowlosa IP: *.dynamic.chello.pl 18.01.13, 15:03 czerwonowlosa napisał(a): ...to przeciez Massif Central, powyzej 1500m/npm, to jakiej tu oczekiwales pogody? cerwonowlosa, Jechaliśmy w stronę słońca a nie śniegu. Sprawdziłem faktycznie droga A75 w rejonie Saint-Chély-d'Apcher jedynie w (oddal) punkcie B < jest na wysokości 1000m npm ... w pozostałych miejscach wzdłuż A75 waha się od 600-800m Na kempingu ~Lourdes < rano 7maja było tak, szron i chłód. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwonowlosa Re: do > czerwonowlosa IP: *.153.76.86.rev.sfr.net 18.01.13, 18:51 caly masyw centralny to masyw gorzysty ze szczytami ok 1600-1800 m; region ten jest jednym z najzimniejszych we francji. lourdes u podnoza pirenejow, tak samo, mimo, ze na poludniu, to sa gory, czyli klimat specjalny Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: region Francji na wakacje w kwietniu lub maju 18.01.13, 18:23 W tym terminie polecam łagodny klimat i spokój Lazurowego Wybrzeża. Gdzie indziej, będziesz musiała mieć szczęście do pogody. Kiedyś postawiłem na przepiękny region Dordogne pod koniec maja i było tak: fotoforum.gazeta.pl/uk/dordogne,bah77pl.html Pozdrawiam bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
labadine Re: region Francji na wakacje w kwietniu lub maju 20.01.13, 09:41 Ja tez bym jechal na lazurowe a konkretnie do Grimaud lub St Maxime bo w tych okolicach na pewno bedzie duzo slonca i takze jest duzo do zobaczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
mair Re: region Francji na wakacje w kwietniu lub maju 21.01.13, 22:55 Droga marnamanio, na poczatku kwietnie to najlepiej do Tunezji czy Maroka albo na poludnie Hiszpanii czy Portugalii. Wycieczka samolotem bedzie chyba niewiele drozsza niz podroz samochodem po Francji. Tu u nas w Europie o tej porze roku to ani zima ani lato, moze byc mrozno, mokro, wietrzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
marnamania Re: region Francji na wakacje w kwietniu lub maju 22.01.13, 17:11 nie chodzi o pieniądze a o "wykorzystanie" bliskości z Francją :) bo niewiadomo jak długo jeszcze tu pomieszkam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czerwonowlosa Re: region Francji na wakacje w kwietniu lub maju IP: *.153.76.86.rev.sfr.net 22.01.13, 19:51 jezeli zalezy ci na cieplejszym poczatku kwietnia wybierz katek francji ponizej Valence, omijajac rejony gorzyste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SingSing74 Re: region Francji na wakacje w kwietniu lub maju IP: *.piekary.net 24.01.13, 12:28 Lazurowe Wybrzeże to piękny region i największa szansa na przyzwoitą pogodę. Rozbijcie dojazd na 2 dni po około 600km. Z przerwami maluszek powinien dać radę. Dziecko w tym wieku może jechać w foteliku około 2 godziny bez przerwy jeżeli oczywiście nie będzie marudził :) My w podobny sposób w tym roku planujemy odwiedzić Włochy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sebastian Re: region Francji na wakacje w kwietniu lub maju IP: *.man.tk-internet.pl 24.01.13, 16:34 Temperatury na południu w połowie mają dochodzą do 30st., a średnia w dzień: - dla Langwedocji - kwiecień 17, maj 21 - Lazurowe - kwiecień 16, maj 19 Więc gdzie jeśli nie tam ;) pozdrawiam Co warto zobaczyć w Prowansji Odpowiedz Link Zgłoś