Dodaj do ulubionych

Paryż, kilka pytań odnośnie stref i komunikacji

03.04.13, 21:32
Witam, w czerwcu wybieram się do Paryża i wszystko jest już co prawda załatwione, ale pozostała sprawa komunikacji dlatego mam kilka pytań.

Jak najkorzystniej dostać się z lotniska Beauvais do centrum? <okolice Eiffla>
Jak dokładnie wygląda ten podział na strefy (1-3, 4-6)? Tj. W jakch miejscach kończy się jedna, a zaczyna kolejna strefa?
Czy i jeśli tak to jakie 'karnety' na przejazd metrem/komunikacją miejską są najbardziej opłacalne?

Obserwuj wątek
    • Gość: qrva mać Re: Po raz tysięczny... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.04.13, 22:26
      parisbytrain.com/paris-transportation-zone-map/
    • Gość: easyM Re: Paryż, kilka pytań odnośnie stref i komunikac IP: 194.50.110.* 04.04.13, 16:11
      Polecam wysiąść na stacji Metra Trocadero, chyba najlepsze miejsce aby po raz pierwszy zobaczyć Wieżę. Gdy wysiądziesz na Trocadero to kieruj się zgodnie ze strzałkami i tabliczkami z Wieżą. Gdy wyjdziesz na ulicę idziesz kilka kroków prosto i po lewej stronie zobaczysz przepiękny widok Wieży w całej okazałości. Super punkt na robienie zdjęć. Tu znajdują się też fontanny, obok których można iść pod Wieżę, przechodząc przez Sekwanę.
      Jeśli chodzi o dojazd z BVA to oczywiście autobusem na Porte Maillot, tu wsiadasz w metro nr 1 (zauważ, że jeździ bez kierowcy;) w kierunku Chateau de Vincennes i jedziesz nim do stacji Charles de Gaulle Etoile, tu wsiadasz w metro nr 6 i wysiadasz na Trocadero.

parisapartment.files.wordpress.com/2010/09/paris-metro-map_1_.gif
      • c_x_v Re: Paryż, kilka pytań odnośnie stref i komunikac 05.04.13, 10:24
        easyM, ale ddaabb ma jescze z walizkami tą wieżę podziwiać? ;) Przede wsyztkim ponien/nna najpierw sprawdzić jaka jest najbliższa noclego stacja metra a potem ewentualnie zadawać pytania. A wygląda na to że nawet sie mapa nie zaineteresowała.
        • Gość: wera29 paryż la defense IP: *.piotrcentrum.pl 23.08.14, 16:37
          witam
          ślęczę nad mapami i nie mogę dojść do ładu z tą paryską komunikacją. Pomocy!!!!
          Noclegi mam w 3 zonie - nanterre.Mam problem tego typu, że mój ukochany małżonek jest po świeżej kontuzji /złamanie nogi/ i ma problemy z poruszaniem. Wg wskazówek hosta najbliższe stacje to : La defense/metro/ i gare du puteaux /chyba sncf-transilien/. Bliżej mamy do puteaux. Mam w związku z tym masę pytań, na które nie mogę znaleźć odpowiedzi:
          - czy wsiadając na stacji puteaux dostanę się do centrum na 1 bilecie t+, czy obowiązują mnie jakieś całkiem inne bilety 1-razowe? ile kosztują?
          - czy dojeżdżając autobusem do la defense muszę skasować więcej niż 1 bilet t+? chyba tak, z tego co doczytałam
          - jak najtaniej zaaranżować dojazdy, uwzględniając, że przyjedziemy do paryża o 17.00 w środę a wyjeżdżamy rankiem w niedzielę?
          - czy córka ur. 15.10.2002 korzysta jeszcze z jakichś zniżek na komunikację?
          Proszę o odpowiedź paryskich rezydentów - oni najlepiej poruszają się w tym gąszczu. :) Pozdrawiam
          • ela.tu-i-tam Re: paryż la defense 24.08.14, 20:31
            Gość portalu: wera29 napisał(a):

> Wg wskazówek hosta najbliższe stacje to : La defense/metro/ i gare du puteaux
            > /chyba sncf-transilien/. Bliżej mamy do puteaux.
            La Defense jest latwa do jazdy do Paryza, Puteau niestety nie (z Puteau do Paryza duzym lukiem do Gare St Lazare).
            www.ratp.fr/plan-interactif/
            Lewy gorny kat.
            Jedyna trasa gdzie z Puteau wygodniej, to do Wersalu.

Druga sprawa: Puteau jest w strefie 3, i bilety sa duzo drozsze niz na Paryz.
            Sama Defense moze byc solidna pulapka, bo metrem linia 1 jezdzisz tam z Paryza za 1 bilet t+, natomiast RER jest drozszy i bilet metra nie dziala (mimo ze te pociagi jezdza z peronu obok).
            Bilet t+ na sztuki to 1,70, natomiast w karnecie 10 sztuk 13,70 euro.

Patrzylam na cene biletu na sztuki z Puteau do Paryza, jest 4,20, czyli wiecej niz 2 bilety t+.

Z ta noga meza to moze Ci sie oplacic Paris-Visite.
            Na 3 strefy (1-3, wy jestescie w 3), kosztuje na 3 dni 24,x euro, a na 5 dni 34,x (nie ma 4 dni).

> - czy córka ur. 15.10.2002 korzysta jeszcze z jakichś zniżek na komunikację?
            TAK, bo bedzie miala 12 lat w pazdzierniku, wiec do 14.10.2014 wlacznie placi pol ceny, i tez Paris-Visite za pol ceny. Dowod osobisty z data urodzenia konieczny.

Z cennikiem jest genehha:
            www.ratp.fr/fr/ratp/r_94834/paris-visite/
            Pokaze sie propaganda i zadnej taryfy, trzeba kliknac w + kolo slowa tarifs na samym dole smietnika.

> 17.00 w środę a wyjeżdżamy rankiem w niedzielę?
            Bierz 5 dni Paris-Visite. 2x34,70+17,35=prawie 87.

Gdybys jezdzila "na sztuki", tam i z powrotem z Paryza, to by bylo na doroslego 4 t+, czyli 4*1,37 = ok 5,5, czyli (2+ 0,5 dziecko) * 5,5 = 13,75 dziennie. Razy 5 dni, prawie 69.

Lotniska licz oddzielnie (cena za lotniska jest mordercza, bo z bezpieka).

Cennik RATP i Paris-Visite jest tak zrobiony, ze nigdy z nimi nie wygrasz. Innymi slowy na sztuki czy Visite wyjdzie podobnie.

Bon voyage!
            • Gość: Moi Pozorne oszczednosci IP: *.fbx.proxad.net 27.08.14, 15:41
              Offtopic: A ja podziwiam ludzi, ktorzy zeby zaoszczedzic na cenie noclegu - spia w 3. i dalszych strefach, zwlaszcza 3+ os. Po podliczeniu kosztow dojazdu dziennych na osobe czesto sie okazuje, ze ta kase mozna przeznaczyc na hotel w 1-2 strefie i wszystko miec na odleglosc "z buta", ewentualnie na t+ od czasu do czasu.

Ela dibrze prawi. Jeszcze jak byly bilety tygodniowe, to bylo fajnie - alternatywa do paris visite. A teraz dupa niestety. :(
            • Gość: wera29 Re: paryż la defense IP: *.mf.gov.pl 27.08.14, 17:38
              do ela.tu-i-tam

sorki, że przegapiłam twój post - serdecznie dziękuję za odpowiedź
              bardzo proszę o kontakt na priv - mój e-mail kubag7@poczta.onet.pl
              potrzebuję jeszcze uściślić pewne informacje
              pozdrawiam
              • Gość: wera29 Re: paryż la defense IP: *.piotrcentrum.pl 28.08.14, 20:51
                Przyznam szczerze - szlag mnie trafia z tą paryską komunikacją - nic mi nie pasuje....
                pomóżcie paryżanie!
                przylecimy do beauvais w środę o 13.30
                pan Krzysztof przywiezie naszą grupę pod adres docelowy - zona 3, okolice stacji la defense - myślę, że ok. 16.00 będziemy na miejscu
                wieczorkiem chcielibyśmy zrobić pierwszy wypad do paryża
                w czwartek zaplanowaliśmy całodzienny wyjazd do disneylandu
                piątek-sobota - zwiedzanie paryża
                niedziela - wylot z beauvais o 14.05 z podwózką p. Krzysztofa

nasza grupa to łącznie 9 osób - w tym 3 dzieci : 1 dziecko urodzone 15.10.2002, jedno 20.07.2002 i jeden 17-latek

naczytałam się o mobilisach, navigo, paris visite, jeunes weekend i t+ - ale w cholerę nie mogę tego rozpracować tak, żeby miało ręce i nogi
                co do zniżek dla dzieci każde źródło podaje inne informacje - przy jednych biletach takowe istnieją, przy innych nie, albo w innym przedziale wiekowym - obłęd

czy ulituje się ktoś i rozpracuje optymalnie ten rebus?
                z góry dziękuję
                mój adres kubag7@poczta.onet.pl

• Gość: Moi Re: paryż la defense IP: *.fbx.proxad.net 29.08.14, 02:04
                  Szczerze?
                  Rozwaz 3 opcje:
                  1. Kup kazdemu navigo decouverte (wezcie fotke legitymacyjna kazdemu) za 5 eur od sztuki i doladuj biletem tygodniowym na 5 stref za 34,40eur od sztuki = 39,90eur/os. Gwarantuje to swobodne przemieszczanie sie az do disneylandu. Gdzie sam bilet t/p do disneylandu pociagiem to okolo 15eur...

2. Jak wyzej, ale tylko na 3 strefy (26,50eur + 5eur) = 31,50 eur. W dniu wyjazdu do disneylandu robisz "complément de parcours" czyli taka jakby zmiane stacji docelowej jednorazowa na tam i potem na powrot (taka doplata) ale podejrzewam ze to i tak okolo 40eur bedzie ostatecznie.

3. Wpisz swoja stacje i jakas stacje metra w paryzu:
                  www.transilien.com/tarif/tarif/init
                  Sprawdz cene biletu pojedynczego i karnetu 10biletow. Policz ile przejazdow tak naprawde potrzebujecie na osobe. Uzupelnij to karnetem biletow t+ na prejazdy w samym paryzu (13,70 za 10 biletow). Tylko ty wiesz, ile bedziecie jezdzic, a ile chodzic. Znam osoby, ktorym na 5 dni pobytu dla 2 osob wystarczyly 2 karnety po 10 biletow za 27,40eur. Rano dojezdzali z hotelu pod wybrany pierwszy punkt wycieczki, lazili caly dzien i wieczorem powrot. Plus raz wydane 2 razy 15eur na disneyland pociagiem.
    • piotrparis Re: Paryż, kilka pytań odnośnie stref i komunikac 19.04.13, 22:49
      Witam serdecznie
      Transport Beauvais-Paris w dowolne miejsce w Paryżu za 80euro.
      Kurs z lotniska Charless De Gaulle 50 euro.
      Zawioze panstwa z lotniska, z dworca na wazne spotkanie, do hotelu itd. A takze w inne miejsca...
      e-mail: autoparis@wp.pl
      mobil: +33 753 65 98 46

Pozdrawiam
      www.facebook.com/pages/Autoparis/500735539990303
      ps. mozliwosc tanich noclegow w Paris i okolicach.

PROSZĘ PISAĆ DZWONIC A NAPEWNO DOJDZIEMY DO POROZUMIENIA!! :)
    • noxnegra Re: Paryż, kilka pytań odnośnie stref i komunikac 02.09.14, 10:26
      nikt nie odpowiedział mi w moim wątku :( zapytam tutaj:

Czy na Porte Melliot jest punkt informacyjny ze sprzedażą biletów na komunikację?

Te wszystkie wyliczenia mnie przerastają. Poprzednio liczyłam, szukałam a i tak pani w informacji znalazła tańszą opcję. Tylko to było na Gare du Nord.
      • Gość: Moi Re: Paryż, kilka pytań odnośnie stref i komunikac IP: *.fbx.proxad.net 02.09.14, 11:57
        Info tak, bilety automat z tego co pamietam. Moge sie mylic i moze jest tez sprzedaz w okienku.
        • noxnegra Re: Paryż, kilka pytań odnośnie stref i komunikac 02.09.14, 14:08
          Dzięki!
          Jeśli jest info, to super.
    • Gość: andrzej Re: dojazd z beauvais i do disneylandu IP: *.dynamic.mm.pl 21.09.14, 17:12
      Witam.
      Będę w weekend w Paryżu.Jakie bilety na komunikację?czytałem coś o "weekendowych biletach",tylko że to był post sprzed kilku lat.... .W której strefie jest Montmartre?czy to dobry wybór na noclegi?
      Dzięki za odpowiedzi.
      • ireneuszm Re: dojazd z beauvais i do disneylandu 05.10.14, 10:49
        Także dołączam się do banalnego pytania.Czy noclegi na Montmarte to dobre miejsce
        na zwiedzanie Paryża przy 3.5 dniowym pobycie?
        Dziękuję!
        • ireneuszm Montmartre a zwiedzanie Paryża 30.10.14, 23:08
          Mogę już odpowiedzieć sam sobie.
          Tak ,mieszkanie na Montmartre może być dobrym miejscem na zwiedzanie i posmakowanie Paryża.Byłem w tym mieście pierwszy raz i jestem pod wrażeniem(ale truizm).Komunikacja znakomita,metrem można dotrzeć wszędzie i szybko,nawet w bardziej odległe rejony.
          Zwiedzanie koniecznie z Paris Museum Pass,taniej i bez kolejek(które były długie i w Luwrze i
          museum Orsay).Chętnie odpowiem na pytania pierwszorazowych paryskich turystów.
          pozdr.
          Irek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka