Dodaj do ulubionych

Francja samochodem 2007

31.01.07, 18:55
Planuję w wakacje wyjazd samochodem do Francji. Poczytałam forum, przejrzałam przewodniki, katalogi biur i wykrystalizowała mi się jakaś wstępna trasa i pytania do bywalców i czekanie na osąd:
Założenie jest takie, żeby zobaczyć ciekawe miejsca poza Paryżem, Orleanem , Awinionem, Pont du Gard, Tours, la Rochelle, Bordeaux, ale i również poleżeć gdzieś na południu ( przy plaży, raczej hotelik niż camping) przynajmniej kilka dni, a może i tydzień.
Trasa byłaby np. taka ( to są jakies etapy, nie koniecznie dni zwiedzania):
Warszawa- Niemcy - Francja (nocleg albo i dwa po drodze - pytanie czy z jednym noclegiem dla się przejechać, samochodziki typu focus, po dwóch kierowców? A moze coś pozwiedzać?),
1.Cóte d’Albatre: Etretat, Mont St Michel,
2.Cóte d’Emeraude, Cóte de Granit Rose, Carnac albo dolina Loary ( ze dwa zamki na pewno)- a może jedno i drugie)
3. Dordogne: les Eyzies- de-Tayas, Sarlat, Rocamadour, , St. Cirq-Lot, Cahors, Albi,
4. Carcassonne i jeszcze jakieś zamki katarów może,
5. Les-Baux-de-Provence, Roussillon, Aix - en- Provence, Gorges de Verdon,
6. plaża gdzieś lecz nie wiadomo gdzie we Francji lub we Włoszech( no i lokalne wypady) - może jakieś podpowiedzi?
7. powrót z noclegiem po drodze - może przez Włochy?

Co sądzicie na temat takiej wprawy. Ile może zająć wyżej podany objazd Francja ( minus dojazdy i plaża), zakładając, iż chcemy coś zobaczyć ( nie tylko jak turyści z japońskiej wycieczki), czasami gdzieś przysiąść, ale też jesteśmy ograniczeni czasowo - myślę, aby łącznie z dojazdami i plażą (5-7? dni) zajęło to jakieś 18-20 dni. Czy to realne, przy powyższych założeniach?

Liczę na konstruktywną krytykę - :)!
Justyna

PS. CZy faktycznie Francuzi generalnie wyjeżdzają na urlop w sierpniu? Jeżeli tak to kiedy spodziewać największych korków ? ( termin wyjazdu jeszcze się precyzuje)

Obserwuj wątek
    • bah77 Re: Francja samochodem 2007... 31.01.07, 21:30
      Witaj Justyno!

1. Świetny pomysł na wycieczkę objazdową!

2. W-wa - nocleg w D lub B - Etretat, to ok. 1.700 km - autostradami można
      przejechać w 2 dni, ale jak nie dojedziecie, albo spodoba się Ci jakiś B&B po
      drodze i zanocujecie przed Etretat, to co się stanie?

To samo z następnymi noclegami...

3. Proponuję, abyś teraz podzieliła swoją trasę na przybliżone odcinki dzienne,
      używając np. tego programu (jeśli nie masz lepszego):

www.viamichelin.com/viamichelin/gbr/tpl/hme/MaHomePage.htm

Oczywiście sama musisz dodać czas na zwiedzanie, zakupy, jedzenie itd.

I wtedy wyjdzie Ci ilość dni, które możesz poświęcić na plażowanie.

4. Plażowanie polecam w kilku miejscach Francji: Agde/Sete?, Camargue?, Cassis?
      Najpiękniej wspominam jednak plażę naturystyczną na rajskiej wysepce Le Levant
      (jedna z Iles d'Hyeres).
      Obawiam się, że plaże w Ligurii Ci się nie spodobają.

5. Powrót proponuję przez Szwajcarię, np.: Sion - Chur - Samnaun.
      Piękne górskie widoki gwarantowane!

6. Słynne francuskie korki na drogach są od ostatniej dekady lipca przez ok.
      miesiąc...

Pozdrawiam

bah77
      • Gość: justs2 Re: Francja samochodem 2007... IP: *.aster.pl 31.01.07, 21:52
        Dzięki, po cichu liczyłam, że się odezwisz.
        Dzięki za podpowiedzi co do plaż - poszperam i zobaczę, gdzie najładniej czy tez najfajniej- :)
        Programy do planowania tras na szczęście znam, bo dzięki nim zaplanowałam Włochy w 2005.
        Mam tylko obawy co do noclegów - najprawdopodobniej jedziemy w 6 osób (dwa samochody),więc się obawiam, czy z marszu będzie można znaleźć nocleg w lipcu dla takiej czeredy - stąd wolałambym mimo wszystko miec coś na oku. A moze pójdziemy (pojedziemy) na żywioł?
        Pozdrawiam
        Justyna
        • janou Re: Francja samochodem 2007... 31.01.07, 22:15
          Moge Ci zagwarantowac jak w banku(mieszkam tu kilkadziesiat lat) ze na
          poludniowej Francji w okresie lipca sierpnia nie znajdziesz
          hotelu ,gites,chambres d'hotes,campings itp,tym bardziej ze jest Was szesc.

Kilkanascie lat temu ,myslelismy ze sie skonczy spaniem w samochodzie.
          Od tego dnia zawsze rezerwuje hotel,najpozniej w maju,chodzi jak juz pisalam o
          poludniowa Francje,w Bretani jest latwiej.
          • Gość: justs2 Re: Francja samochodem 2007... IP: *.aster.pl 31.01.07, 22:46
            Dzięki za info - już rozpoczynam szukać, bo nie uśmiecha się nam spanko w samochodzie.
            Justyna
        • bah77 Re: Francja samochodem 2007... 31.01.07, 23:22
          > Dzięki, po cichu liczyłam, że się odezwisz.

Justyno, najpewniej znaleźć mnie można na Forum Europa, na wątku, który zapewne
          znasz - wątku na ten właśnie temat...

> czy z marszu będzie można znaleźć nocleg w lipcu...

Polecam raczej czerwiec (ewent. wrzesień) - "szukanie" noclegu trwało wtedy
          zazwyczaj kilka/kilkanaście minut, zobaczymy jak będzie w Prowansji w tym
          roku...

> A moze pójdziemy (pojedziemy) na żywioł?

Jazda 'w ciemno' dla mnie oznacza cudowną WOLNOŚĆ wakacyjną, ale wymaga od
          Pilota zdecydowanie więcej przygotowań, aby niespodzianki na trasie były tylko
          miłe...

Pozdrawiam

bah77

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka