justs2
31.01.07, 18:55
Planuję w wakacje wyjazd samochodem do Francji. Poczytałam forum, przejrzałam przewodniki, katalogi biur i wykrystalizowała mi się jakaś wstępna trasa i pytania do bywalców i czekanie na osąd:
Założenie jest takie, żeby zobaczyć ciekawe miejsca poza Paryżem, Orleanem , Awinionem, Pont du Gard, Tours, la Rochelle, Bordeaux, ale i również poleżeć gdzieś na południu ( przy plaży, raczej hotelik niż camping) przynajmniej kilka dni, a może i tydzień.
Trasa byłaby np. taka ( to są jakies etapy, nie koniecznie dni zwiedzania):
Warszawa- Niemcy - Francja (nocleg albo i dwa po drodze - pytanie czy z jednym noclegiem dla się przejechać, samochodziki typu focus, po dwóch kierowców? A moze coś pozwiedzać?),
1.Cóte d’Albatre: Etretat, Mont St Michel,
2.Cóte d’Emeraude, Cóte de Granit Rose, Carnac albo dolina Loary ( ze dwa zamki na pewno)- a może jedno i drugie)
3. Dordogne: les Eyzies- de-Tayas, Sarlat, Rocamadour, , St. Cirq-Lot, Cahors, Albi,
4. Carcassonne i jeszcze jakieś zamki katarów może,
5. Les-Baux-de-Provence, Roussillon, Aix - en- Provence, Gorges de Verdon,
6. plaża gdzieś lecz nie wiadomo gdzie we Francji lub we Włoszech( no i lokalne wypady) - może jakieś podpowiedzi?
7. powrót z noclegiem po drodze - może przez Włochy?
Co sądzicie na temat takiej wprawy. Ile może zająć wyżej podany objazd Francja ( minus dojazdy i plaża), zakładając, iż chcemy coś zobaczyć ( nie tylko jak turyści z japońskiej wycieczki), czasami gdzieś przysiąść, ale też jesteśmy ograniczeni czasowo - myślę, aby łącznie z dojazdami i plażą (5-7? dni) zajęło to jakieś 18-20 dni. Czy to realne, przy powyższych założeniach?
Liczę na konstruktywną krytykę - :)!
Justyna
PS. CZy faktycznie Francuzi generalnie wyjeżdzają na urlop w sierpniu? Jeżeli tak to kiedy spodziewać największych korków ? ( termin wyjazdu jeszcze się precyzuje)