Dodaj do ulubionych

Paris Visites - pytanko

16.09.08, 08:57
Wybieram się do Paryża we wtorek od godz 12 do czwartku do 12. Mam w
planach kupić Paris Visites na dwie doby. Czy one są od godziny
wejścia do pierwszego środka lokomocji?? Zastanawiam się także nad
pakietem 10 biletów, wydaje mi się że powinny mi wystarczyć. Czy
jest duża różnica w cenie. Czy bilety także są na wszystkie środki
lokomocji?? I gdzie się je kasuje??
Obserwuj wątek
    • dorotafx Re: Paris Visites - pytanko 16.09.08, 09:13
      Teraz doczytałam że karta jest ważna od dnia jej użytkowania a nie
      od danej godziny, chyba że źle zrozumiałam. Jeśli od dnia to chyba
      bardziej mi się opłaca kupić pakiet biletów, ponieważ PV musiałabym
      kupić na 3 dni. Czytałam tez że na tych biletach można się
      przesiadać czy to prawda??
      • Gość: b3lf3r Re: Paris Visites - pytanko IP: *.50.192-77.rev.gaoland.net 16.09.08, 09:33
        > Czytałam tez że na tych biletach można się
        > przesiadać czy to prawda??

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20573&w=84565145&v=2&s=0oraz
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=20573&w=83262161&v=2&s=0
    • Gość: b3lf3r Re: Paris Visites - pytanko IP: *.50.192-77.rev.gaoland.net 16.09.08, 09:26
      > Wybieram się do Paryża we wtorek od godz 12 do czwartku do 12. Mam > w planach
      kupić Paris Visites na dwie doby.

lecisz samolotem? proponuję rozważenie karty Paris Visite na 3 doby

> Czy one są od godziny wejścia do pierwszego środka lokomocji??

nie, ważne są na dni, czyli potrzebna ci będzie karta na wtorek, środę i ew.
      czwartek

> Zastanawiam się także nad
      > pakietem 10 biletów, wydaje mi się że powinny mi wystarczyć. Czy
      > jest duża różnica w cenie.

10 biletów kosztuje 11,40Eur ale musisz doliczyć ew. dojazdy z i na lotnisko ok.
      9 Eur o ile lecisz z CDG lub ORY
      PV na 3 dni to wydatek, 38,50Eur - policz sama ;)

> Czy bilety także są na wszystkie środki
      > lokomocji??

w zasadzie tak, proponuję poczytać forum, jest mnóstwo wątków o biletach T+

> I gdzie się je kasuje??

w metrze, i RER przy wejsciu na stację, przy przejściu między RER i metrem
      wewnątrz stacji (bramki)
      w autobusach i tramwajach w kasownikach, autobusy (prawie) zawsze wchodzi się
      pierwszymi drzwiami koło kierowcy i tam jest kasownik

pozdrawiam Rafał
      • Gość: dorotafx Re: Paris Visites - pytanko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.08, 10:32
        lecę samolotem do Baeuvais. Przyjadę do Paryża busem z lotniska 13E
        w jedną stronę. PV na 3 dni na 1-3 straefy to koszt 18E a bilety
        11,10. Teraz pytanie czy wystarczy mi 10 biletów na 3 dni ?? Może
        być mało prawda?? Nocleg mam w okolicy Moulin Rouge.
        • Gość: Kat Re: Paris Visites - pytanko IP: *.star.net.pl 29.09.08, 17:06
          Witam ;) ja również zwracam się do forumowiczów z pytaniem:) wybieram sie na 3
          dni do Paryża i mam pytanie odnośnie biletów. Czy biorąc pod uwagę kwestie
          transportu z lotniska charles de gaulle do centrum, bardziej opłaca kupić sie
          paris visite na 3 dni w strefach 1-6 czy kupić karnety, i ewentualnie dodatkowy
          bilety na podróż z lotniska do centrum ? serdecznie pozdrawiam
    • Gość: dorotafx Re: Paris Visites - pytanko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.08, 10:56
      Znowu doczytałam że bilety T+ są tylko na 1 strefę. Czy porte de
      Clichy i całe Montmarte jest w 1 czy 2 strefie, bo tam mam hotel?? i
      Port Mailotte to 1 czy 2 strefa ??
      • Gość: b3lf3r Re: Paris Visites - pytanko IP: *.50.192-77.rev.gaoland.net 16.09.08, 11:11
        nie kupuj PV skoro przylatujesz na BVA - to nieopłacalne nawet jeśli zamierzasz
        skorzystać ze zniżek

masz 2 opcje albo kupić karnet 10 biletów T+ i potem ew dokupic ze 2 sztuki jak
        zabraknie, albo kupic bilety 2 strefowe mobilis (5,80EUR/dzień) choć opłaca się
        to jesli bedziesz "kasować" minimum 4 bilety w ciągu dnia, a skoro przesiadki
        się nie liczą to naprawdę trzeba się postarać żeby się opłaciło ;)
        wszystkie miejsca które chcesz odwiedzić, hotel, wieża, Montemarte, lasek
        buloński, luwr, łuk tryumfalny są w 1 strefie
        co nie ma znaczenia bo jeśli sie podrózuje metrem i tak obowiazuje bilet T+
        nawet jeśli końcowa stacja znajduje się hen w 3 strefie
    • Gość: dorotafx Re: Paris Visites - pytanko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.08, 11:09
      Wiem że zadaję wiele pytań, ale musze się dobrze do tego wyjazdu
      przygotować. Proszę powiedzieć czy dobrze rozumiem. Wsiadam na porte
      mailott do RER C i jadę do Porte de Clichy, wysiadam pędzę do Hotelu
      i wracam do Matra w kierunku Łuku tryiumfalnego czyli 13 do place de
      Clichy a potem 2 pod Łuk. jeśli zdąże w przeciągu 1,5 h czy na te
      wszystkie przejazdy używam jednego biletu ??? Albo jeśli już wyjdę z
      metra lub RERu to już nie mogę wejść na ten sam bilet??
      • Gość: b3lf3r Re: Paris Visites - pytanko IP: *.50.192-77.rev.gaoland.net 16.09.08, 11:19
        bilet T+ działa w ten sposób, że możesz jechać metrem z dowolną liczbą
        przesiadek metro/RER/metro, od wejścia do metra aż do wyjścia, czas nie jest
        istotny.
        Przesiadki w ciągu 1,5h obowiązują przy zmianach środka transportu bus/bus i
        bus/tram
        czyli jesli wyjdziesz ze stacji - wyrzucasz bilet

www.ratp.info/touristes/index.php?langue=en&rub=decouvrir&cat=ticket-t&page=presentation
        • Gość: dorotafx Re: Paris Visites - pytanko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.08, 11:56
          Bardzo ci dziękuję za odpowiedzi. Powiedz mi jeszcze gdzie kupić
          najlepiej pakiet biletów ja wysiądę z busu na porte mailotte i jak
          to się nazywa po francusku?? :)
          • Gość: b3lf3r Re: Paris Visites - pytanko IP: *.50.192-77.rev.gaoland.net 16.09.08, 12:15
            na stacji metra linii 1, w okolicy przystanku autobusowego na chodniku naklejone
            są strzałki do RER i do M1
            i na stacji M1 i na RER-C kupisz w kasie wszystkie rodzaje biletów
            na stacji metra są ładne kierunkowskazy z piktogramami
            popros o "un carnet de tickets pour metro"
            co do wymowy to niech ci ktos inny wyjaśni, ale gdy poprosisz po angielsku to
            też ci sprzedadzą - akurat na tej stacji to obcokrajowcy stanowią zdecydowaną
            większość osób kupujacych bilety
            1, busy z lotniska BVA
            2, Palaise de Congress

jeśli będziesz mieć monety możesz skorzystać z automatu, są wielojęzyczne
            niektóre akceptują banknoty do 20€ wydają resztę
            często przyjmują płatność kartą (musi być z chipem i być potwierdzana PINem)

co do trasy to możesz przejechać 2 stacje metrem linii 1 do CdG-Etoile (kierunek
            Gare de Lyon) i potem Metrem linii 2, aż do stacji Blanche lub sąsiedniej w
            zależności od lokalizacji hotelu (kierunek Nation)
            • Gość: dorotafx Re: Paris Visites - pytanko IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.08, 12:42
              Ja mam hotel pomiędzy porte de clichy a Brochant więc chyba prościej
              RER C prawda?? jeszcze raz bardzo Ci dziękuję .
              • dorotafx Re: Paris Visites - pytanko 21.09.08, 12:33
                Ja znowu mam nowe pytanko, na szczęście wyjeżdzam już za dwa dni więc przestanę
                was męczyć. Wymyśliłam sobie że taniej od dwu dniowego karnetu Paris Visite 14E
                mogę kupić dwa razy po jednodniowym Mobiles i chyba zapłacę ok 11 E prawda?? czy
                karnety mobiles sąważne w dniu zakupu ? Czy mogę od razu kupić dwa na jeden i
                drugi dzień ?? I jak jest z przejazdami nocnymi?? Czy mogę na nich jeżdzić w
                nocy czy są jakieś dopłaty ?? Proszę o pilną odpowiedz - dziękuję
                • b3lf3r Re: Paris Visites - pytanko 21.09.08, 14:32
                  Mobilis, jak i PV są ważne w dniu skasowania, więc możesz kupić kilka na zapas.

Oba bilety pozwalają na przejazdy w danym dniu "od początku do końca kursowania
                  komunikacji" czyli w praktyce od 05h30 do 01h00 następnego dnia,
                  na stronie Noctilien jest informacja iż na Mobilisie można jechać autobusem
                  nocnym, czyli jadąc Noctilien o 02h00 kasujesz bilet i jako, że to jego pierwsze
                  użycie aktywujesz go, możesz potem jeździć komunikacja DZIENNĄ aż do 01h00
                  następnej nocy - ale następnej nocy tylko komunikacja dzienna,

co do PV jest zapewne identycznie

ale skoro będziesz w P. trzy doby (komunikacyjne) to i tak bedziesz musiała
                  dokupić jakieś bilety T+
                  może watro więc zamiast dwóch Mobilisów kupić po prostu karnet 10 biletów T+,
                  albo ew, karnet i jeden Mobilis na całodzienne jeżdżenie w środę?
                  jeśli zamierzasz zobaczyć jakieś muzeum to i tak pół dnia ci to zajmie, więc na
                  jeżdżenie bedzie mało czasu...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka