Dodaj do ulubionych

Winobranie we Francji

IP: 151.54.225.* 12.02.09, 16:43
Witam! Wybieramy się pod koniec tych wakacji na winobranie do Francji. Czy
ktoś ma może jakieś doświadczenie w tej materii? Jak znaleźć winnicę? Jechać w
ciemno czy coś wcześniej organizować? Czy są pośrednicy? Gdzie spać? Ile można
na tym zarobić i jak najlepiej dostać się w rejony winiarskie?
Obserwuj wątek
    • globtroter.org Re: Winobranie we Francji 12.02.09, 16:55
      Zdecydowanie nie jechac w ciemno. Chyba, ze chcesz sobie zrobic
      wycieczke ;o)
      Powinienes rozpoczac wysylanie podan bezposrednio do winnic jak
      najwczesniej, nawet od kwietnia/maja. Znalezienie pracy na winnicy
      to wcale nie jest taka latwa sprawa, szczegolnie jesli nie masz
      zadnego doswiadczenia.

Pozdrawiam,
      • Gość: coco Re: Winobranie we Francji IP: 91.68.105.* 12.02.09, 21:32
        szczegolnie, ze w tej chwili w winnicach nie chca brac do pracy na
        czarno...
        a zarobic mozesz ok. 60 euro na dzien ( o ile nie odlicza za noclegi
        i zarcie); pracuje sie rzadko wiecej jak 8-10 dni.
      • francuz51 Re: Winobranie we Francji 20.02.09, 19:19
        mieszkam w szampannii....tu winobranie zaczyna sie w wrzesniu trwa ok .10 dni/1200euro spanie i jedzenie wlasne,szukaj WWW.ANPE.FR NAJLEPIEJ OSOBISCIE I TRZEBA ZNAC TROSZECZKE JEZYK
        • francuz51 Re: Winobranie we Francji 16.03.09, 05:35
          francuz51 napisał:

> mieszkam w szampannii....tu winobranie zaczyna sie w wrzesniu trwa ok .10 dni/1
          > 200euro spanie i jedzenie wlasne,szukaj WWW.ANPE.FR NAJLEPIEJ OSOBISCIE I TRZE
          > BA ZNAC TROSZECZKE JEZYK
          nikt nie placi ponizej 80 euro za dniowke!!!!
          • mair Re: Winobranie we Francji 16.03.09, 07:36
            ile godzin trzeba na te 80 € pracowac ?
            • francuz51 Re: Winobranie we Francji 16.03.09, 20:21
              osiem do dziesięciu z przerwom 12__13 ta,na jedzenie
        • francuz51 Re: Winobranie we Francji 16.03.09, 20:26
          francuz51 napisał:

> mieszkam w szampannii....tu winobranie zaczyna sie w wrzesniu trwa ok .10 dni/1
          > 200euro spanie i jedzenie wlasne,szukaj WWW.ANPE.FR NAJLEPIEJ OSOBISCIE I TRZE
          > BA ZNAC TROSZECZKE JEZYK
          zapraszam remi51@aol.pl
          • Gość: adamo Re: Winobranie we Francji IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.09, 20:20
            Witam szukam kontaktów na winobranie we Francji gg 7740221
    • jestextra Re: Winobranie we Francji 03.06.14, 15:35
      W zeszłym roku zarabiałem 65 euro dziennie, w tym roku stawka to 9.53 euro za godzinę brutto. W Szampanii, często pracuje się na akord, więc sprawna ekipa jest w stanie zarobić więcej. Jechać można w ciemno, byłem już trzykrotnie we Francji na winobraniu i zawsze w ciemno. Jak nie ma innego wyjścia, to można wyjechać przez pośrednika, ale opinie o nich są różne. Wyjechać jest najlepiej własnym samochodem, osoby poruszające się stopem, są w stanie pracować najczęściej tylko na jednej winnicy. Wyjechać warto z osoba znającą język. Oto parę stron, gdzie pojawiają się ogłoszenia lub można znaleźć adresy:
      www.pole-emploi.fr/accueil/
      emploi.trovit.fr/
      www.paruvendu.fr/
      www.petites-annonces.fr/
      www.leboncoin.fr/
      www.pagesjaunes.fr/
      Z ofertami nie ma problemu, w tej chwili pojawiają się już oferty na tegoroczne winobranie, ale żeby pracę dostać potrzebna jest osoba znająca komunikatywnie francuski.

___
      jestextra@gazeta.pl
    • stepowy.82 Re: Winobranie we Francji 05.06.14, 09:35
      Moi znajomi organizowali taki wyjazd wcześniej w sensie kilka tygodni przed rozpoczęciem winobrania szukali różnych ofert i w taki sposób się załapali. Nie polecam jechania "w ciemno". MImo wszystko to obcy kraj, Trwa ono niecały miesiąc i z tego co wiem można na tym bardzo dobrze zarobić. Jeśli już znajdziecie miejsce , w które konkretnie chcecie pojechać to w okolicach szukajcie noclegu, dlatego lepiej zaplanować taki wyjazd wcześniej, ponieważ zdołamy załatwic sobie nocleg oraz będziemy wiedzieli mniej więcej dokąd się udajemy. Ofert najlepiej szukać na różnych stronach z ogłoszeniami. Za tą pracę można dostać 7-10 euro za godzinę, wiec naprawdę opłaca się !
      • Gość: coco Re: Winobranie we Francji IP: *.147.205.77.rev.sfr.net 06.06.14, 21:11
        w tym roku winobranie w burgundii zacznie sie ok 15 wrzesnia
        • jestextra Re: Winobranie we Francji 11.06.14, 15:57
          To już teraz można to określić? Zresztą w Burgundii to zazwyczaj winobranie zaczynało się około 15 września. W zeszłym roku jednak okazało się, że jest dwutygodniowe opóźnienie i winobranie w całej Francji rozpoczęło się od około 20 września do 5 października, wiem bo miałem okazję obserwować to na południu i później na północy. Większość prac odbywała się w październiku, niektórym patronom brakowało ludzi do pracy.
          • Gość: coco Re: Winobranie we Francji IP: *.32.185.81.rev.sfr.net 11.06.14, 23:33
            tak, mniej wiecej juz mozna teraz okreslic. date winobrania liczy sie wedlug kwiatu winorosli. po prostu od czasu pelnego kwiatu dolicza sie 100 dni! w tym roku pelen kwiat przypadl na 6-10 czerwca. pozniej sa wahania pogody, bedzie ladnie cipelo winobranie odbedzie sie troche wczesniej. 2013 rok byl rokiem bardzo zimnym i deszczowym, stad takie opoznienie.

• Gość: gość Re: Winobranie we Francji IP: 195.184.84.* 12.06.14, 14:17
              a nie potrzebujecie kogoś na winobranie prosze o kontakt na emila kazimieraw73@interia.pl
            • jestextra Re: Winobranie we Francji 2014 10.07.14, 15:20
              Patrząc się na ogłoszenia w Pole Emploi, widzę, że zacznie się nawet wcześniej, przy sprzyjającej pogodzie nawet 1-7 września. O około trzy tygodnie wcześniej, niż w zeszłym roku. W takim przypadku na samym południu Francji początek będzie około 25 sierpnia. Szkoda tylko, że w ogłoszeniach same wygórowane wymagania: carte vitale, securite sociale, cv, list motywacyjny, ksero dowodu itd. ;-) Pewnie ogłoszenia kierowane do Francuzów. W zeszłym roku wystarczyło, że byłem na miejscu i bezproblemowo przyjmowali, przydatny był tylko dowód osobisty. W tym roku postanowiłem pojechać na pewniaka, a nie w ciemno i tu takie niespodzianki.

Szczerze mówiąc, we Francji bardzo mi się podoba, gdybym znał doskonale język, miał tam stałą pracę (albo był milionerem ;)) to zamieszkałbym tam na stałe, a na pewno na długo. Najbardziej podobało mi się na południu Francji np. w Nîmes, Carcassonne, ale czułbym się równie świetnie w Paryżu. Pewnie w którejś z poprzednich inkarnacji byłem Francuzem. :-)
              • Gość: coco Re: Winobranie we Francji 2014 IP: *.34.185.81.rev.sfr.net 11.07.14, 13:01
                fajny kraj, dopoki nie placisz podatkow...
                • jestextra Re: Podatki we Francji 12.07.14, 15:00
                  Podobno skala podatku PIT we Francji się zmieniła, ostatnio doszło 75%, a kiedyś to wyglądało tak:

- do 5687 euro - 0 proc.
                  - powyżej 5687 do 11 344 euro - 5,5 proc.
                  - powyżej 11 344 do 25 195 euro - 14 proc.
                  - powyżej 25 195 do 67 546 euro - 30 proc.
                  - powyżej 67 546 euro - 40 proc.

Nie wiem czy jest to skala wciąż aktualna, ale wygląda całkiem przyzwoicie.

• Gość: coco Re: Podatki we Francji IP: *.34.185.81.rev.sfr.net 12.07.14, 18:12
                    nie znam sie na skalach opodatkowania, ale wiem, ze place za duzo w stosunku do moich zarobkow. do podatku dochodowego trzeba tez m.in. dolaczyc taxe foncière et habitation.
                    doliczajac pozniej wszelkie mozliwe charges i rachunki nie jest latwo wyzyc, wiedzac, ze pensja przecietnego francuza to ok 1100 euro (podejrzewam, ze ok 20% aktywnych nie zarabia wiecej). na dodatek czesto dostaje sie kontrakty na 3/4 etatu, szczegolnie kobiety, wiec wcale nie jest tak wesolo.
    • Gość: Maciej Re: Winobranie we Francji IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 30.07.14, 16:02
      Witajcie ! Szykuję się do wyjazdu najpierw do Prowansji (potem na Północ!) na winobranie ok 10 sierpnia ! Szukam kontaktu na winnicę ...Jak nie jadę w ciemno ,damy radę średni j.angielski...jest ktoś chętny z Trójmiasta ? Proszę o kontakt e-mail: maciekthorgal@gmail.com tel 500 878 275

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka