mary-810 05.10.09, 10:27 czy ktoś był w Orbetello? warto tam jechać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: Orbetello 05.10.09, 10:59 Nigdy nie bylam, ale wyglada na ciekawa i malownicza miejscowosc. Poczynajac od formy: www.tuttoorbetello.com/ Dobry punkt wypadowy. Ja bym pojechala. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brus Re: Orbetello IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.09, 11:58 Byłem dwa lata temu. Raczej nie wrócę. W pobliżu ładniejsze chociażby Porto Ercole. Orb. to miasteczko jakich wiele ale bez - moim zdaniem - charakteru i na dodatek jakieś mroczne. Miejsca tam mało bo to cypel, tłok wieczorny w uliczkach, brak przestrzeni, nastrój klaustrofobiczny i latem praktycznie wyłącznie sami turyści. Raczej wybrałbym np. pobliskie Capalbio a do O. wpadałbym przejazdem nad wodę albo na wieczorny koncercik itp. A przy okazji - obok jest Ansedonia - miasto za wysokimi płotami, rezydencje ogrodzone pod niebo, szukałem tam jakiegoś ryneczku, głównej choćby ulicy i nic takiego nie znalazłem. A na mapie widnieje jako miasteczko. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Orbetello 05.10.09, 14:19 Ansedonia jest czescia gminy Ortebello, wiec moze nie miec wlasnego rynku. Ma natomiast stara czesc zwana Cosa / kolonia rzymska /: www.archart.it/archart/italia/Toscana/provincia-Grosseto/Ansedonia-area-archeologica-di-Cosa/index.html Wloskie gminy czesto skladaja sie z mniejszych czesci nie przylegajacych bezposrednio do glownej czesci. Do Ortebello naleza: Albinia, Fonteblanda, Talamone, Ansedonia, Giannella, La Polverosa, Orbetello Scalo, San Donato. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Robert Re: Orbetello IP: 109.114.0.* 26.07.10, 11:27 Gość portalu: brus napisał(a): A przy okazji - > obok jest Ansedonia - miasto za wysokimi płotami, rezydencje ogrodzone pod > niebo, szukałem tam jakiegoś ryneczku, głównej choćby ulicy i nic takiego nie > znalazłem. ----------------------------------------- Luksusowe wille aktorów, artystów i polityków a oni rynku nie potrzebuja. Za to jakie skały nad morzem. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatulka Re: Orbetello IP: *.180-80-r.retail.telecomitalia.it 26.07.10, 12:10 Gość portalu: Robert napisał(a): > Za to jakie skały nad morzem. Skaly sa fajne, ciemna plaza tez. A do tego ruiny antycznej Cosa, chociaz wiele to z niej nie zostalo ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stokrotka Re: Orbetello IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.09, 21:24 Byłam. Nie warto. Miasto na drodze dojazdowej. Jak mówi brus - jakoś tam malarycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
bah77 Re: Orbetello... 25.07.10, 15:58 Byłem. Warto pospacerować. Ale najlepiej zobacz sama: fotoforum.gazeta.pl/72,2,91,113560939,114555091.html Pzdr bah77 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brus Re: Orbetello... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.07.10, 22:18 Fotki ładne. Dzięki za przypomnienie wakacji, ale zdania nie zmienię. O ile nie ma tam akurat jakiegoś święta, festiwalu itp., to pół dnia na tę akurat miejscowość wystarczy. Nawet nie tyle o miasteczko chodzi co o plażę i w ogóle uciechę dla oka. Tym bardziej, że 3 km za Orb. i w lewo i w prawo wybrzeże i widoki naprawdę atrakcyjne, a Port Ercole maleńki ale wielkiej urody. A najchętniej wróciłbym do Capalbio. Odpowiedz Link Zgłoś