jactru 15.12.09, 14:14 byl ktoś moze nad jeziorem Trasimeno? interesuja mnie m.in.campingi,klimaty w tym rejonie wloch Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rurale Re: Trasimeno 15.12.09, 14:41 Polecam, Byłam tam raptem jeden dzień, ale bardzo mi się podobało. Zwiedziłem Castiglione del Lago i byłem w Panicale. To był lipiec, więc sezon niemal w pełni. Jednak w porównaniu z sąsiednią Toskanią, wspaniale pusto. Zero tłoku, mnóstwo ciszy i świętego spokoju:) Myślę, że Umbria to może być fajny pomysł na całe wakacje. W odróżnieniu od Toskanii, która w sezonie bywa naprawdę trudna:) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
avf07 Re: Trasimeno 17.12.09, 00:34 Ja również bardzo polecam, szczególnie wyspy na jeziorze Trasimeno. Wiem, że są w okolicach hostele, kilka lat temu były niedrogie i czyste, godne polecenia - ale musisz sprawdzić opinie na tripadvisor i innych stronach, nie byłam tam kilka lat, mogło się pozmieniać. W każdym razie, okolice cudne :) Odpowiedz Link Zgłoś
a-dm Re: Trasimeno 17.12.09, 09:53 Spędziliśmy w 2008 roku całe dwa tygodnie nad Jeziorem Trymezeńskim. Dokładnie byliśmy w Passignano. To były cudowne wakacje. Wszędzie blisko, nawet do Rzymu ok. 2,5 godz. pociągiem. Jezioro nie jest może rewelacyjne /za to super wyspy/ to nie Garda czy Como ale klimaty - super Cortona, Montepuliciano i wiele, wiele innych miejsc. Polecam. W razie potrzeby chętnie odpowiem na szczegółowe pytania. W Passignano były chyba dwa campingi. My jednak korzystaliśmy z hotelu. Miasteczko bardzo sympatyczne. Prawdziwe włoskie wakacje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: Trasimeno IP: 193.200.133.* 19.12.09, 18:27 Byliście może w hotelu Villa Paradiso ?Sa jakieś fajne knajpki nad samym jeziorem?Czym można dopłynąć na te wyspy?zapuszczaliście się może w rejon Toskanii?Narazie tyle :) Odpowiedz Link Zgłoś
a-dm Re: Trasimeno 20.12.09, 14:39 Dokładnie tak byliśmy w Villa Paradisso. Hotel bardzo fajny szczególnie bardzo dużo terenu - klika hektarów zieleni, piekne baseny - super odpoczynek /mimo ok. 100 pokoi/ po wycieczkach. Miasteczko super, knajpek dużo i wiele ciekawych. Do wysp można dopłynąć statkiem. Są rejsy w różne miejsca. Oczywiście zwiedzaliśmy i Umbrie i Toscanię. Przecież Passignano leży praktycznie na granicy Umbrii i Toscanii. Była to zdecydowanie lepsza baza wypadowa niż np. Montecatini Terme, kiedy byliśmy w okolicach Florencji i Lucci dwa lata wcześniej. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
frediks Re: Trasimeno 20.12.09, 20:40 Zarezerwowałem już kilka dni w Villa Paradiso i Twoja opinia bardzo mnie cieszy :) Co z atrakcji Umbrii polecasz? Odpowiedz Link Zgłoś
a-dm Re: Trasimeno 21.12.09, 10:29 Moim zdaniem z hotelu będziecie bardzo zadowoleni. Panuje tam super atmosfera. Wieczorem po kolacji większość gości udaje się do hotelowych: kawiarenki i baru z napojami, też alkoholowymi. Super drinki / najlepsze robi Tomaso/ za niewielkie pieniądze /4 -8 euro/. Muzyka, czasami Włosi /goście hotelowi/ inspirują sympatyczne "wieczorki taneczne". Naprawdę miła, kulturalna atmosfera. Różne nacje ale najwięcej Belgów i Anglików. Taki mały minus to posiłki - nie są złe ale w innych hotelach trafialiśmy lepiej. W Umbrii zwiedzaliśmy: Perugię /warto/, Assisi z okolicą /warto / chociaż tłumy Polaków, Bettonę - małe sympatyczne miasteczko, Castiglione del Lago - jeżdziliśmy tam na przemian z Cortoną na kawę. Super ryneczek w Castiglione - spokój i typowe włoskie klimaty i atmosfera. Dalej Gubbio - nie warto - dość daleko /ciekawa droga przez góry - droga warto - super widoki na jezioro i okolicę/. Wybraliśmy się tez do Parco Nacionale del Monti Sibillini - ale to już poza granicami Umbrii na wschodzie. No i oczywiście Toscania - ta naszym zdaniem ciekawsza - południowa. Życzymy miłego pobytu. My tam chcemy jeszcze wrócić. Nasi znajomi, którzy byli z nami w 2008 jadą tam już powtórnie w 2010. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Trasimeno 21.12.09, 11:39 Cascia i Roccaporena fotoforum.gazeta.pl/72,2,861,95755517,95755517,0,2.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
frediks Re: Trasimeno 21.12.09, 20:47 A mogę jeszcze troche pomęczyć :) ? Jak z parkowaniem w tych małych miasteczkach?Co polecasz z tej południowej części Toskanii?Zwłaszcza jesli chodzi o nie-przewodnikowe atrakcje... Odpowiedz Link Zgłoś
a-dm Re: Trasimeno 21.12.09, 21:37 Z parkowaniem przeważnie nie ma problemów. Miasteczka są przeważnie na wzgórzu a parkingi nieco niżej. Wiazd do samego miasteczka raczej niemożliwy. Ale to przeważnie jest 3- 5 minut drogi. Nawet w Sienie nie mieliśmy specjalnych problemów mimo przygotowań do Palio. Przede wszystkim polecamy dolię rzeki d'Orcia. Misteczka: Pienza - przeurocze miasto z wspaniałymi zabytkami i kafejkami przy murach miejskich , Monticchello - wyjątkwe miejsce - kawiarenka przy bramie miejskiej obsługiwana przez Włoszkę, której mąż robi interesy w Polsce - można z nię rozmawiać godzinami, Montepuliciano - /chociaż osobiście wolę Cortonę i Pienzę/, Monte Oliveto Maggiore, Montalcino - super wino,Asciano i oczywiście Cortona już blisko Passignano - wsystkie znane miedzy innymi z filmu "Pod słońcem Toscanii". Tam wszędzie jest ten wyjątkowy klimat. Jedynie należy zwracać uwagę na oznaczenia na drogach. Czasami brak kolejnego kierunkowskazu i trzeba koniecznie używać "własnego nosa". Często w wybrane miejsce prowadzi kilka podobnych dróg - trzeba uważać aby nie jeżdzić w kółko. Odpowiedz Link Zgłoś
frediks Re: Trasimeno 13.06.10, 22:18 odświeżając wątek zapytam jeszcze - jak z atrakcjami dla dzieci w wieku 3-7 lat w tym rejonie? Odpowiedz Link Zgłoś
a-dm Re: Trasimeno 14.06.10, 10:49 My byliśmy wówczas z 7 letnim synem. Atrakcje dla dzieci? Naszemu synowi podobał się rejs statkiem po jeziorze, oczywiście korzystanie z basenów i placy zabaw. Atrakcją była też obserwacja przygotowań do Palio w Sienie. Jednak nie ma co ukrywać, że atrakcji dla dzieci raczej brak. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś