Dodaj do ulubionych

Wenecja - szystko o Wenecji!!! :)

IP: *.chello.pl 01.02.10, 22:48
Witam - ostatni weekend marca tj. tuz przed Swietami planuje spedzic wlasnie w
Wenecji. 3 dni i 3 noce. Prosze o wskazowki! - Czym najdogodniej dojechac z
lotniska Treviso do centrum wenecji? Jak czesto kursuja polaczenia? Jakiej
pogody sie spodziewac? Co naprawde warto zwiedzic? Czego sie wystrzegac? Za
wszystkie rady serdecznie dziekuje !!!
Obserwuj wątek
    • kicienka Wszystko o Wenecji... 02.02.10, 02:59

...bylo na tym forum, leniuszku. Wyszukiwarka, paluszek (prawy
      albo lewy) i czytaj, czytaj, czytaj! Dopiero pozniej pytaj.
      • Gość: Kinja Re: Wszystko o Wenecji... IP: *.chello.pl 02.02.10, 10:38
        hihihi no faktycznie troche o Wenecji na forum jest....Ale od tego jest forum by
        pytac, pytac i pytac - no ewentualnie odpowiadac :D Jezeli bedzie ktos mial
        ochote podzielic sie swoimi wrazeniami z niedawnego pobytu w Wenecji i dac mi
        jakies rady - to bede wdzieczna!!!!
        • Gość: Johny Re: Wszystko o Wenecji... IP: *.228.c77.petrotel.pl 02.02.10, 11:31
          Oj leniuszku.... Ja też się wybieram za pół roku do Wenecji (po raz
          drugi) i samemu się wszystkiego dowiedziałem z internetu.
          Z Treviso Airport możesz albo dojechać bezpośrednim autobusem ATVO -
          tu masz link
          www.atvo.it/images_doc/linee/TV_aeroporto-Mestre-
          Venezia_dal_7.01_al_27.03.2010).pdf
          Bilet powrotny to koszt 9Euro;
          albo najpierw czerwoniakiem Linea 6 do stacji pociągów w Treviso
          www.actt.it/uploaded_files/Feriali_INV_2009-10_06.pdf
          Stamtąd pociągiem do samej Wenecji. Łączny koszt ok. 3,50EUR w jedną
          stronę (ale bilet na autobus kupić w kasie nie u kierowcy bo wtedy
          płacisz 2E zamiast 1E).
          Co do wrażeń to się nie podzielę bo byłem ze 12 lat temu, dlatego
          jadę sobie odświeżyć wspomnienia. Jest co oglądać.
          • Gość: Oldboy Re: Wszystko o Wenecji... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.10, 12:34
            Jak zwiedzać? Po prostu chodzić.wszystko jest bardzo dobrze oznaczone
            (drogowskazy)a ze sobą mieć przewodnik.
            Pieniądze?O wszystko sie targować,a w knajpie zajrzec do menu.Można
            zjeść i napić sie nie drogo.
            Jednak wejście do Caffe Florian na Placu św.Marka to wrażenie na
            całe życie
            www.panoramio.com/photo/2608880
            Że ceny odpowiednie? A po co nam pieniądze? ;)
            Zamiast gondolą (wrzesień 4 os,po targowaniu 70E)można tramwajem(nie
            znam cen,ale napewno taniej)
            Gorzej chyba z hotelami,ale jak sie mocno poszpera na booking.com to
            można cos znaleźć.
            • Gość: Kinja Re: Wszystko o Wenecji... IP: *.chello.pl 03.02.10, 10:07
              dziekuje, dziekuje za odp !!!(info o autobusach bardzo dla mnie cenne ;D) nie
              wyobrazam sobie wizyty w Wenecji bez rejsu gondola wiec na to pienidze
              wygospodaruje... ;-) aszzzzzz juz nie moge sie doczekac !!
              • Gość: Johny Re: Wszystko o Wenecji... IP: *.228.c77.petrotel.pl 04.02.10, 12:06
                Masz już zabookowany hotel? Ciekaw jestem gdzie i za ile. Ja
                znalazłem trójkę za 58Euro w dzielnicy Mestre.
                • Gość: Kinja Re: Wszystko o Wenecji... IP: *.chello.pl 04.02.10, 12:53
                  mysle zeby zarezerwowac tutaj
                  www.reservations.bookhostels.com/wizzair.com/hosteldetails.php?HostelNumber=10203&PHPSESSID=2886745619-1002041147JOJdPA1QKkGGIIHst2SjfY&PHPSESSID=2886745619-1002041147JOJdPA1QKkGGIIHst2SjfY
                  • Gość: Kinja Re: Wszystko o Wenecji... IP: *.chello.pl 04.02.10, 13:06
                    Generalnie 'miodu nie ma' ale zalezy mi przede wszystkim na tym zeby miec lozko
                    i lazienke - to wszystko. Nie jade tam po to zeby komfortowo spedzac nocleg a
                    cena tutaj bardzo przystepna ;) byl tam ktos moze na Santa Croce 555?
                    • Gość: Johny Re: Wszystko o Wenecji... IP: *.228.c77.petrotel.pl 04.02.10, 13:26
                      Zgoda, ja też nie. Pytam bo ceny noclegów w Wenecji są generalnie
                      bardzo wysokie. Ty zapłacisz za jak domniemam 2 osoby 160 Euro za 3
                      noce. To nienajgorsza cena jak na Wenecję. Okolica też niezła bo już
                      na wyspie. Nocleg, który ja zarezerwowałem jest w dzielnicy Mestre,
                      czyli na lądzie - za to samo zakwaterowanie zapłaciłabyś 144Eur.
                      Dojazd na wyspę to 2Euro w obie strony, tak więc wychodzi prawie na
                      to samo. Myślę że to niezły wybór, chociaż wnętrze pokoju
                      rzeczywiście nie rzuca na kolana. Jak chcesz porównać warunki to
                      zajrzyj tutaj:
                      www.hotelcentralevenice.com/hotel-centrale-mestre-photogallery-it-10.htm
                      mają tam teraz tzw. best available rate - myślę że warto za nie
                      większe pieniądze pomieszkać w nieco lepszych warunkach niż w tym
                      hostelu.
                      • Gość: Kinja Re: Wszystko o Wenecji... IP: *.chello.pl 04.02.10, 13:47
                        faktycznie standart nieporownywalny :) musze poczytac na tym forum o
                        polaczeniach Mestre - Centrum Wenecji i to przemyslec... Ale dziekuje Ci bardzo
                        za info :)))) !!!! Szukam szukam i znalazlam kilka nazw hosteli pod tym samym
                        adresem tj. Santa Croce 555 np www.hostels.net/hosteldetails.php cena ta
                        samo co porzednio, adres tez, zdjecia tylko inne i nazwa hostelu. Nie wiem czy
                        na santa croce 555 jest taka wspolna recepcja...yyyy nie wiem jakt
                        rozumiec...prosze o pomoc i z gory przepraszam za moja 'ciemnote' ;p
                        • Gość: Johny Re: Wszystko o Wenecji... IP: *.228.c77.petrotel.pl 04.02.10, 22:42
                          Połączenie z Mestre do Santa Lucia praktycznie co kilka minut
                          pociągiem lub autobusem miejskim -można sprawdzić tu
                          www.actv.it/english/automobilistico.php?pagina=uc
                          Koszt to ok. 1 Euro w jedna stronę. Decyzja oczywiście należy do
                          ciebie. Udanego wyjazdu.
                          • Gość: Kinja Re: Wszystko o Wenecji... IP: *.chello.pl 05.02.10, 08:43
                            Dziekuje Johny, Tobie tez zycze udanego wyjazdu - pozdrawiam :)
    • Gość: Yaris68 Re: Wenecja - szystko o Wenecji!!! :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.02.10, 10:57
      Witajcie,
      ja również planuję udać sie w marcu do Wenecji.
      Co mozna tam zwiedzić? Jakos nie słyszałam o dużych i głosnych
      zabytkach. Jaka jest pogoda w końcówce marca?
      Pozdrawiam serdecznie
      E
      • ennka Re: Wenecja - szystko o Wenecji!!! :) 05.02.10, 12:37
        Yaris68 , nie dobijaj mnie!!
        Po co chcesz jechać do tej Wenecji, skoro nie słyszałaś o tym ,że cała jest
        zabytkiem.
        Chyba ,że ten post to jakaś podpucha ,bo aż trudno uwierzyć ,że można zadawać
        takie pytania na serio.
        • Gość: Johny Re: Wenecja - szystko o Wenecji!!! :) IP: *.228.c77.petrotel.pl 05.02.10, 12:39
          Też mi się wydaje że ktoś sobie najzwyczajnie żartuje
          • Gość: Vojtas Re: Wenecja - szystko o Wenecji!!! :) IP: *.waszyngtona.trustnet.pl 05.02.10, 18:59
            Wybieram się do Wenecji na początku maja. Jak myślicie czy to dobry termin na
            zwiedzanie? Chodzi mi o to czy mam spodziewać się tłumów, bo obawiam się, że tak
            :) Pogoda też powinna być ok?
            • Gość: Johny Re: Wenecja - szystko o Wenecji!!! :) IP: *.228.c77.petrotel.pl 05.02.10, 21:06
              Tłumy tam są zawsze, tak więc termin nie ma znaczenia
            • Gość: Oldboy Re: Wenecja - szystko o Wenecji!!! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.10, 22:59
              Nie jedź,będzie padać ;O
              Skąd wiadomo 5 lutego,czy w Wenecji będzie ok.?
              Strefa cieplejsza,a czy akurat deszcz nie spadnie....
    • Gość: JW Re: Wenecja - szystko o Wenecji!!! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.02.10, 21:23
      Trochę informacji o transporcie w Wenecji.
      www.infointravel.com/info/i/pl/22944/WENECJA__TRANSPORT_PARKINGI.html
      • Gość: Kinja Re: Wenecja - szystko o Wenecji!!! :) IP: *.chello.pl 08.02.10, 18:48
        przeczytalam milion postow i nie znalazlam info o tym czy istnieje mozliwosc
        transportu nocnego do lotniska Treviso z Wenecji... moze ktos mi pomoze? (o
        taksowkach slyszalam ale chodzi mi raczej o pociag czy bus). Dziekuje z gory
        • Gość: Johny Re: Wenecja - szystko o Wenecji!!! :) IP: *.228.c77.petrotel.pl 08.02.10, 19:16
          Wychodzi na to że nocą to tylko taksówką. Ostatni autobus ATVO masz
          o 19.30 na lotnisku jesteś 20.40.
          www.atvo.it/images_doc/linee/Venezia-Mestre-TV_aeroporto_
          (dal_7.01_al_27.03.2010).pdf
          Jeśli chcesz później to możesz pociągiem do Treviso Centrale (koszt
          ok.2,50 Euro/os) i dopiero stamtąd taksówką (już nie powinno być tak
          strasznie drogo jak z Wenecji), ale i tak ostatni pociąg z Venezia
          S.Lucia masz 23.56 - w Treviso Centrale 0.26. Potem dopiero po 5
          rano. Nie wiem czy to cię urządza.
          • Gość: Kinja Re: Wenecja - szystko o Wenecji!!! :) IP: *.chello.pl 08.02.10, 19:46
            Johny co ja bym bez Ciebie zrobila ?!!! :D Twoje rady - bezcenne - serdecznie
            dziekuje... :)))))))))
          • Gość: Kinja Re: Wenecja - szystko o Wenecji!!! :) IP: *.chello.pl 08.02.10, 23:31
            im dlużej siedzę na forum i planuje mój wypad krok po kroku, tym bardziej
            dochodzę do wniosku, że się nie da :P wlasnie wypatrzylam ze rozklad ATVO jest
            wazny do 27.03.2010 < ehhh > ja natomiast potrzebuje wiedziec czy 30.03.
            pierwszy kurs jest tak jak dotychczas o 6:00 czy moze o 5:00 jak to jest na
            jakims starym rozkladzie...hihih az rozbawila mnie moja niemoc wobec tego
            wszystkiego... :)
            • Gość: Johny Re: Wenecja - szystko o Wenecji!!! :) IP: *.228.c77.petrotel.pl 09.02.10, 11:46
              Zadaj pytanie na stronie ATVO - może być po angielsku. Powinni
              udzielić ci odpowiedzi czy rozkłady się zmienią
    • geomax Re: Wenecja - wszystko o Wenecji!!! :) 09.02.10, 08:01
      Ja jadę w marcu i mam rezerwację w Casa Fornaretto, jest to budynek
      z pokojami a stanowi część hotelu Palazzo Rosa. Rezerwując przez
      stronę www.hotelsclick.com zapłaciłem mniej niz bezpośrednio !
      Zamiast 300 euro - 200... Zysk jest oczywisty choć mam wersję bez
      wyżywienia, ale to nie problem :-) Za to blisko Canale Grande i
      mostu Rialto.
      Bezpośredni link do hotelu:
      www.palazzorosa.com/casa_fornaretto.htm
      Link do strony hotelsclik:
      www.hotelsclick.com/indexc.php?gclid=CLyN9t-qzJ8CFQu7ZwodfhVZcA&language=en
      • Gość: Ancik Camping Fusina? IP: *.2.141.183.tvksmp.pl 09.02.10, 15:56
        Witam. Czy ktoś przebywał może w campingu Fusina, który mieści się na lądzie
        niedaleko Wenecji? Ceny jakie oferują są bardzo przyzwoite jak na włoskie
        warunki, dlatego chcę się tam zatrzymać zwiedzając Wenecję. Czy transport promem
        pomiędzy campingiem, a samą Wenecją jest drogi? Z góry dziękuję za wszelkie
        przydatne informacje :)
        • Gość: kacha Re: Camping Fusina? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.08.10, 17:56
          byłam jest super.....
    • scena9 Re: Wenecja 10.02.10, 13:02
      Witam.
      Widze ,ze wiele osob planuje wizyte w Wenecji. Dla wszystkich tych
      ,ktorzy nie maja ochoty zwiedzac Wenecje z "nosem" w przewodniku
      ,polecam sie. Mieszkam w Wenecji i z zawodu jestem autoryzowana
      akompaniatorka turystyczna. Zainteresowanych prosze o kontakt
      ewa.mail@libero.it
    • Gość: Yaris68 Re: Wenecja - szystko o Wenecji!!! :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.02.10, 11:24
      Również wybieram się do Wenecji. Licząc dzień przyjazdu i dzień
      wylotu będę tam 4 dni, ale jedynie 2 pełne dni do zwiedzania.
      Może ktoś z Was ma przykładowy plan zwiedzanie na dwa dni? Wiem, że
      to za mało na Wenecję, ale mam nadzieję, że najważniejsze zabytki
      uda mi sie obejrzeć.
      Z góry dziękuję
      E
      • Gość: Johny Re: Wenecja - szystko o Wenecji!!! :) IP: *.228.c77.petrotel.pl 14.02.10, 15:24
        Na Wenecję zawsze będzie za mało, ale czasem i tak trzeba.
        Zastanawiam się czy lepiej Wenecję zwiedzać w dni weekendowe czy w
        tygodniu (m-c sierpień). Kiedy może być mniej ludzi, wiem że tam
        zawsze jest tłoczno, ale może ktoś ma jakieś spostrzeżenia w tym
        względzie. Czy np w niedzielę wstęp do bazylik jest również płatny,
        przecież to czas na msze św? Z tego co czytałem to wszędzie za wstęp
        trzeba płacić. Będę wdzięczny za jakieś wskazówki.
        • scena9 Re: Wenecja - szystko o Wenecji!!! :) 15.02.10, 14:33
          Za wstep do Bazyliki Sw.Marka nie placi sie ,wstep od zawsze byl
          darmowy.Natomiast do Palacu Dozow bilet kosztuje 13 euro i upowaznia
          wstep do innych trzech muzeow.
          • Gość: asia Re: Wenecja - szystko o Wenecji!!! :) IP: *.acn.waw.pl 15.02.10, 23:34
            hej wszystkim
            cieszę się , ze tyle osób sie wybiera do Wenecji, bo ja tez planuję, a co
            przysłowiowe dwie głowy to nie jedna :) Planuje podróż samolotem Wizzair'em na
            Treviso, termin - koniec maja, początek czerwca. Co do połączeń Treviso i
            Wenecji już sie od Was dużo dowiedziałam, ale jakby ktoś jakimś cudem zdobył
            późniejsze terminy rozkładu jazdy, będę wdzięczna.
            Dalej: hotelu nie mam, i tez licze na Was. Na booking ceny astronomiczne. Może
            jednak ktos sobie przypomni jakiąś fajną miejscówkę ze śniadaniem ;)
            Kolejna sprawa: jak wygląda połączenie z Murano i Burano? Czy ktoś sie orientuję
            w cenach? I czy w ogóle warto?
            I ostatnia sprawa: połączenie Wenecja - Ravenna? Pociąg? Autobus, czym lepiej,
            szybciej, taniej?
            z góry dzieki za rady
            • Gość: asia Re: Wenecja - szystko o Wenecji!!! :) IP: *.acn.waw.pl 16.02.10, 00:17
              i żeby nie było, że tylko pytam i pytam nie dając nic w zamian, znalazłam cos
              takiego:
              www.actv.it/english/home.php
              • Gość: asia Re: Wenecja - szystko o Wenecji!!! :) IP: *.acn.waw.pl 16.02.10, 00:22
                no i może to sie komuś przyda:
                www.basilicasanmarco.it/eng/visite/orari.bsm?cat=6&subcat=3
                • Gość: Johny Re: Wenecja - szystko o Wenecji!!! :) IP: *.228.c77.petrotel.pl 16.02.10, 08:26
                  Do Ravenny możesz pociągiem, ale ujedziesz sie pół dnia -3,5 godziny
                  w jedną stronę z przesiadką w Bolonii. Koszt najtańszego połączenia
                  10,40E w jedną stronę, jak pospiesznymi to ponad 30 E. Autobusy do
                  Ravenny raczej nie jeżdżą z Wenecji - mało prawdopodobne. Nie wiem
                  czy warto tak daleko jechać z Wenecji. W pobliżu są inne ciekawe
                  miejscowości jak Padwa czy Vicenza albo Verona. Co do hotelu to
                  zastanów się nad tym hotelem,który już tu podawałem Hotel Centrale w
                  Mestre. Cena za 2-kę to 48Euro, do tego możesz domówić śniadanie
                  (full opcja) po 7 Euro/os. W samej Wenecji na wyspie nie znajdziesz
                  tańszego i lepszego noclegu (co zresztą sama widzisz na booking.com)
                  • Gość: asia Re: Wenecja - szystko o Wenecji!!! :) IP: *.acn.waw.pl 16.02.10, 10:58
                    hej, dzieki za odpowiedz. Do Padwy i Verony to planowałam wynająć samochód i
                    zrobić jednodniową wycieczką z Wenecji. A jak dla mnie nie ma ciekawszego
                    miejsca jak Ravenna, ale to z racji na moje zainteresowania :) Google podaje, że
                    to 2h. jazdy samochodem, wiec pomyślałam, że może jakiś ichnie "PKS'y" tam
                    jeżdżą. A bo w sumie może nie dodałam, że planuję zostac w Ravennie na dwa dni
                    (nie wracać tego samego dnia do Wenecji) i wracać do polski z Forli.
                    • Gość: Johny Re: Wenecja - szystko o Wenecji!!! :) IP: *.228.c77.petrotel.pl 16.02.10, 15:59
                      W takim razie lepiej chyba ci będzie wynająć samochód także na
                      wyjazd do Ravenny - jak dobrze poszukasz to możesz znaleźć możliwość
                      wynajęcia w jednym miejscu i oddania w innym. Verona i Padwa w 1
                      dzień? Oj może być trudno, chyba że ruszysz z samego rana i wrócisz
                      późnym wieczorem. Verona jest tak śliczna że aż szkoda wyjeżdżać a w
                      Padwie jeszcze nie byłem, ale na pewno też warta co najmniej kilku
                      godzin.
                      • Gość: lato31 Re: Wenecja - szystko o Wenecji!!! :) IP: *.net.stream.pl 16.02.10, 19:56
                        Proszę o informację,czy w Wenecji funkcjonuje podobna karta jak w
                        Rzymie Roma Pass dająca możliwość jazdy komunikacją i dająca znizki
                        do muzeum?Jeżeli tak to gdzie można kupić?I jakie to znizki i czy
                        warto kupić?
                        • Gość: asia Re: Wenecja - szystko o Wenecji!!! :) IP: *.acn.waw.pl 17.02.10, 11:10
                          no nie jest to zły pomysł, tylko z tego co zdążyłam zauważyć, dość kosztowny.
                          Przykładowo w Avisie wypożyczenie samochodu w Wenecji o oddanie w Ravennie to
                          koszt 600 zł na dwa dni. Za te pieniądze mogłabym 4 dni pojeździć oddając w
                          Wenecji. Jest niby pociąg jak mówiłeś, jedzie koło 3 godzin, wiec nie znowuż tak
                          dużo (oczywiście z przesiadką w Bolonii). Jeszcze zobaczymy.
                          Hotel Twój jest spoko, ciekawa opcja, ale na mój termin nie ma żadnej oferty
                          specjalnej, i wychodzi mi 60e za dobę bez śniadania. Jak na razie mam czas wiec
                          będę się upierać przy śniadaniu.

Info dla Lato31:
                          znalazłam coś takiego, może Cię zainteresuje:
                          www.hellovenezia.com/jsp/en/venicecard/index.jsp
                          • Gość: many Re: Wenecja - szysko o Wenecji!!! :) IP: *.era.pl 16.03.10, 16:59
                            na booking.com zabookowalem se dwojke za 48E/n ze sniadaniem na wyspie LIDO i to nie jakis smierdzacy hostel a 3stars hotel, po prostu czeba chatowac na smart promo, dziekuje
                  • umathurman Re: Wenecja - szystko o Wenecji!!! :) 16.03.10, 18:43
                    ta cena 48 eur to jakas bomba ale chyba nieaktualna ;)
                    na czerwiec a dobę za pokoj 4-osobowy chcą 130 eur
            • Gość: Tina Re: Wenecja - szystko o Wenecji!!! - Murano Burano IP: *.aster.pl 18.03.10, 19:08
              odnośnie Murano, Burano
              Do rozważenia jest kilkugodzinna wycieczka na Murano, Burano i Torcello. Byliśmy
              na niej (polecił nam ją recepcjonista z Mestre, gdzie spaliśmy) i nam sie
              podobało, choć krótko. Ale można zobaczyć trzy wyspy. Cena w 2007 - 20E, dziś
              tak samo.
              To chyba była wycieczka z tego biura:
              www.viator.com/tours/Venice/Murano-Burano-and-Torcello-Half-Day-Sightseeing-Tour/d522-2495ABTOUR2
          • Gość: Johny Re: Wenecja - szystko o Wenecji!!! :) IP: *.228.c77.petrotel.pl 20.02.10, 10:21
            Znaczy że niezbyt rzetelne jest wydawnictwo GW Moje podróże - tam
            utrzymują że wstęp do bazyliki jest płatny.
            • linn_linn Re: Wenecja - szystko o Wenecji!!! :) 20.02.10, 11:53
              Sa tam m. in. bilety dot. czesci muzealnej:
              www.veniceguide.net/musei.html
              • Gość: Johny Re: Wenecja - szystko o Wenecji!!! :) IP: *.228.c77.petrotel.pl 20.02.10, 12:20
                Tak, wiem, ale w książce napisali nierzetelnie, że wstęp do
                kościoła, skarbca i pali jest płatny. Jak widać nie do końca, bo do
                samej bazyliki można wejść bezpłatnie...
    • miklasz2 moze kogos zainteresuje 17.03.10, 19:40
      Witam,
      jeśli ktoś planuje w Wenecji wycieczkę gondolą, polecam polskiego gondoliera,
      pana Jakuba Rekwirowicza. On pracuje w tym zawodzie od kilkunastu lat, może
      opowiedzieć o Wenecji w ojczystym języku. Wygooglujcie sobie artykuł o nim
      wpisując to nazwisko. Tel. do niego: +393334220631.
    • Gość: marta Re: Wenecja - szystko o Wenecji!!! :) IP: *.icpnet.pl 10.09.13, 14:03
      Cześc :)
      Jadę do Wenecji na 4 dni we wrzesniu. Zastanawiam się, który kemping wybrac. Czytam różne opinie i jestem zdezorientowana. Na oku mam Camping Fusina. Niskie ceny, dwu-osobowe pokoje, wyadaje się ok. Tylko wciąż martwi mnie kwestia transportu. Czy ktoś się orientuje może ile kosztują bilety na tramwaje wodne do wenecji? Gdzieś czytałam, że mozna kupic za 30E na 72h bądź za 15 na 24h. Jakie drogie są połączenia miejskimi autobusami np. gdybym chciała przejechac się do sklepu, gdzies dalej? I trzecie pytanie: z tego co widzę ośrodek leży przy samym brzegu, ale gdzieś wyczytałam, że nie ma plaży ani nic takiego.
      Byłabym bardzo wdzięczna za każda odpowiedź.
      Pozdrawiam
      Marta
      • Gość: Paweł Re: Wenecja - szystko o Wenecji!!! :) IP: *.sgyl.cable.virginmedia.com 10.09.13, 19:56
        > Czy ktoś się orientuje może ile kosztują bilety na tramwaje wodne do Wenecji?
        www.actv.it/en/movinginvenice/movinginvenice
        > Jakie drogie są połączenia miejskimi autobusami np. gdybym chciała przejechac się do sklepu, gdzies dalej?
        O ile nie posiadasz Travel Card to 1,3 e za chyba 90 minut z przesiadkami.

> I trzecie pytanie: z tego co widzę ośrodek leży przy samym brzegu, ale gdzieś wyczytałam, że nie ma plaży ani nic takiego.

Łatwiej sprawdzić na zdjęciu satelitarnym Google. Nad laguną nie tylko mieszka dużo ludzi, ale jest tam też duży ośrodek przemysłowy (m, in. petrochemia) i port morski - akurat u wybrzeży Fusiny jest tor wodny do niego. Ciekawy jestem czy kąpiel w lagunie jest oficjalnie uznana za niebezpieczną i jak działa kanalizacja w Wenecji.
        • elde23 Re: Wenecja - szystko o Wenecji!!! :) 11.09.13, 08:14
          W całej Italii, a zwłaszcza w Wenecji regułą jest, że co tanie, to byle jakie, ale swoja kasą każdy rządzi się sam.
          • Gość: marta Re: Wenecja - szystko o Wenecji!!! :) IP: *.icpnet.pl 12.09.13, 02:19
            A jeszcze jedno pytanie.
            Pytam o te tramwaje ponieważ mam problem z transportem do tej całej Fusiny z lotniska Treviso. Wymyśliłam, że najpierw busem do Wenecji i z Piazzalle Roma tramwajem wodnym do Fusiny. Tylko zastanawiam się czy o 22 coś kursuje i czy cena rośnie. Wiecie może jak jeszcze inaczej można się dostac do tego kempingu?
            • Gość: Paweł Re: Wenecja - szystko o Wenecji!!! :) IP: *.sgyl.cable.virginmedia.com 12.09.13, 14:30
              > Tylko zastanawiam się czy o 22 coś kursuje i czy cena rośnie.

Spodziewasz się na forum dokładniejszej i wiarygodniejszej informacji niż weneckie ,,MPK", którego link dostałaś na tacy? Jeśli masz problemy z angielskim użyj Tłumacza Google. Do Fusiny jeździ autobus miejski z Mestre, nie wiem jak często i do której, ale może być szybciej niż tramwajem wodnym.
    • mrowka118 Re: Wenecja - szystko o Wenecji!!! :) 14.09.13, 19:54
      Widzę, że mamy tu skarbnicę wiedzy o Wenecji :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka