Dodaj do ulubionych

Toskania z dzieckiem nasz plan - co sądzicie?

IP: *.chello.pl 23.04.10, 09:14
Witam szanownych znawców i miłośników Italii:)
Pewnie już Wam się nie chce na takie posty odpowiadać...
Wybieramy się z 7miesięcznym dzieckiem do Toskanii na 10 dni na
przełomie maja i czerwca. Lecimy do Pizy - będziemy sie poruszać
samochodem.
Nasz plan poniżej - będę za Wasze uwagi niezmiernie wdzięczna:)
1. Przylot wieczorem więc 1szy nocleg musi być blisko lotniska -
stwierdziłam, ze w Pizie - rano sobie ją zwiedzimy a potem
pojedziemy do naszej tygodniowej kwatery. Podobno Piza nie warta
zachodu więc może macie jakiś inny pomysł - gdzie warto spędzić pół
dnia w tej okolicy i gdzie zanocować...
2. Potem mamy tydzień kwaterę w Regello i stamtąd planujemy pojechać
do Florencji (cały dzień), Sieny (wystarczy pół dnia, jeśli bez
muzeów?), Montepulciano,Sam Gimigno i objazd winnic w Chianti
(podobno 30 maja otwierają się na turystów - więc pytanie gdzie
warto pojechać na tą okazję?) - no i ile czasu na wymienione
atrakcje zareerwować (pół dnia/cały?) - co jeszcze warto z małych
miasteczek w okolicy?
3. Następnie mamy prawie 3 dni (2 noclegi) które planujemy
wykorzystać na Toskanię nadmorską - okolice Grosetto - i tu pewnie
się powtórzę z prośbę o propozycje fajnych wycieczek= plaża plus
jakaś miła wioska. Może też znacie w okolicy jakąś rozsądną cenowo
kwaterę (hotel/B&B/agroturystyka).
Mam też pytanie którędy jechać z Regello nad morze - autostradami
przez Forencję i Pizę czy jakoś sobie można skrócić niekoniecznie
droga wysoko w górach?
Jeśli macie jakieś kulinarne perełki w okolicach które zamierzamy
odwiedzić i bylibyście tak mili aby się nimi podzielić to będę
wdzięczna - obydwoje z mężem jesteśmy smakoszami, choć z racji dość
luźnego stylu ubierania w wakacje - jakieś bardziej eleganckie
restauracje raczej odpadają...
Obserwuj wątek
    • malgotosca Re: Toskania z dzieckiem nasz plan - co sądzicie? 23.04.10, 10:31
      Zadziwia mnie pisanie o Pizie, że nie warta zachodu. To, że popularna nie znaczy, że nic w niej nie ma. Wręcz przeciwnie! Plac Cudów wart jest każdej chwili; i wieczornej, co polecam po przylocie i potem dziennej :) Takiego romańskiego majstersztyku to długo szukać. Poza tym stare miasto jest przyjemne do spacerowania, a po drugiej stronie Arno rzadki w tej części Włoch gotyk strzelisty w postaci perełki malutkiego kościółka Madonna della Spina.
      A o do innych atrakcji to może lepiej przyjąć opcję "spokojnie, bez pośpiechu". Radziłabym po prostu wypisać sobie miejsca i patrzeć co jest na liście, jeśli gdzieś nie pojedziesz, to nic się nie stanie, a szkoda po łebkach. Te miasteczka "smakują" gdy się człowiek po nich snuje. Zagląda w zaułki, przygląda detalom :) I tak będziesz miała poczucie niedosytu, bez względu na to, ile miejsc zobaczysz.
      Ubiorem się nie przejmuj, tutaj wcale nie ma reguły, że drogie restauracje to najlepsze restauracje. Poza tym widuję nawet w tych "ę i ą" turystów "prosto ze szlaku". Lepiej trzymać się zasady szukania miejsc na spożycie posiłku mniej obleganych przez turystów, i na pewno takich gdzie menu najpierw jest napisane po włosku.
      Co do trasy z Regello do Grosseto, to bardzo ładna widokowo i darmowa jest ta superstrada na Sienę i dalej droga na Grosseto, wcale nie taka kręta, mimo że wśród pagórków.
      • Gość: Dana Re: Toskania z dzieckiem nasz plan - co sądzicie? IP: *.chello.pl 23.04.10, 12:43
        Bardzo Ci dziękuję malgo za odpowiedź:)
        O tej Pizie mówi się że to tylko wieża, a że mało czasu myślałam o
        Lucce zamiast Pizy, choć w sumie nie zobaczyć krzywej wieży będąc w
        Pizie...
        Niedosyt Toskanii będzie i tak, bo z dzieckiem nie można tak na 100%
        spędzać wakacji, jakoś nie widzę tego, że mi wytrzyma cały dzień w
        wózku albo noszony... i stąd moje pytanie o cały/pół dnia w
        przypadku miasteczek - chodzi o to żeby poczuć klimat, się (jak
        piszesz) posnuć, ale czasami będziemy chcieli wyjechać dopiero koło
        południa, żeby młody też sobie "pobiegał"... A co się odwlecze to
        nie uciecze - przyjedziemy jeszcze raz:)
        Mam jeszcze pytanie natury praktycznej, gdzie w Pizie można zrobić
        duże zakupy (pieluchy + słoiczki dla dziecka - szeroki wybór)?
    • Gość: agatulka Re: Toskania z dzieckiem nasz plan - co sądzicie? IP: *.11-79-r.retail.telecomitalia.it 23.04.10, 13:35
      Ja moze odpowiem na punkt 3 czyli toskanskie wybrzeze bo to moj zywiol :) Przede
      wszystkim doskonaly termin na taka wycieczke, ci co jada tam w sezonie moga
      tylko pozazdroscic ;) Jedziecie z malutkim dzieckiem, wiec to troche ogranicza
      mozliwosc zobaczenia najpiekniejszych plaz, chociaz czesto widuje tez ludzi
      wedrujacych z bardzo malymi dziecmi. Jako kompromis proponuje wiec miejsca latwo
      dostepne a w miare ladne:

1 dzien: Castiglione della Pescaia (bylo juz sporo) z zamkiem oraz jedna z plaz
      na poludniowy zachod od miasta Rocchette z twierdza o tej samej nazwie lub duza
      plaza w Punta Ala (warto zobaczyc rowniez port z luksusowymi jachtami).

2 dzien: Talamone z forteca i murami oraz plaza w Albinia.

3 dzien: koniecznie Monte Argentario - Porto Ercole z dwoma wspanialymi
      fortecami i zamkiem i z latwo dostepnych plaz moze La Feniglia kolo Porto Ercole
      lub La Soda niedaleko Porto S. Stefano. Chociaz na Monte Argentario sa
      najpiekniejsze plaze w calej Toskanii (nie liczac wysp) choc trudno dostepne,
      ale warto je zobaczyc przynajmniej z gory - droga panoramiczna SP65.
      • Gość: agatulka Re: IP: *.11-79-r.retail.telecomitalia.it 23.04.10, 13:37
        Rocchette i Punta Ala na polnocny zachod od Castiglione della Pescaia mialo byc ;)
    • Gość: nune Re: Toskania z dzieckiem nasz plan - co sądzicie? IP: 81.219.229.* 23.04.10, 14:05
      Witaj, jeżdzę od lat do Włoch, Toskania wspaniały rejon w słonecznej
      Italii, super zabytki, piękne widoki, jeszcze ładniejsze zachody
      słońca, cudowna kuchnia, wysmienite wina, tylko chyba zapomniałaś,że
      jedziesz z małym dzieckiem !!!!!
      • malgotosca Re: Toskania z dzieckiem nasz plan - co sądzicie? 23.04.10, 14:19
        Dana w zeszłym roku byli u mnie przyjaciele z ośmiomiesięcznym bobasem, wzięli chustę zamiast wózka i wyruszali na całodzienne wędrówki. Dzieciątku nic się nie stało, a niespodziewanie natrafili na wielkie upały. Była to druga połowa maja.
        Wydaje mi się, że z takim dzieciątkiem łatwiej się zwiedza, niż np. z dwulatkiem, które chce wszędzie "samo".
        Sklepów w Pizie nie znam, nigdy nie miałam potrzeby, ale po drodze, gdy się zjeżdża na Piza Nord i jedzie zwykłą drogą do Pizy (Via Aurelia) są duże markety. Czyli dla Ciebie to byłby odwrotny kierunek: jechać z Pizy na północ i zaraz za miastem coś powinnaś znaleźć.
        Jeszcze może trochę przynudzę o Placu Cudów. Od niego powinno się właściwie zaczynać zwiedzanie Toskanii, jeśli chodzi o architekturę sakralną, gdyż te charakterystyczne pasmowania, arkadki itp. to styl o nazwie pizańsko-toskański. Potem wszystko się dobrze człowiekowi w głowie układa. Lukka to już jest następstwo tego, co mamy w Pizie, wręcz mówi się o swoistym manieryzmie lukkańskim. Ja tam uwielbiam za każdym razem wdepnąć na Piazza dei Miracoli, a niedawno też w końcu weszłam na Krzywą Wieżę i teraz rozumiem cenę biletu. Absolutna rzadkość - okrągła wieża romańska i to z takim pietyzmem utrzymywana.
        • Gość: Dana Re: Toskania z dzieckiem nasz plan - co sądzicie? IP: *.chello.pl 23.04.10, 19:20
          malgo, agatulka - wielkie dzięki za podpowiedzi - chyba jednak
          zostaniemy faktycznie przy Pizie na 1szy dzień, a Luccę zobaczymy
          następnym razem, bo już pewnie nie starczy nam na nią czasu. A tak
          napewno będzie wygodniej małemu, bo od razu wylądujemy w hotelu:)
          Bardzo dziękuję za propozycje nadmorskich wycieczek - swoja drogą
          właśnie w okolicy Punta Ala szukam kwater:)
          A może ktoś wie jak obejść sprawę z podatkiem lotniskowym przy
          wypożyczeniu auta?
          Agatulka - a w polecanych przez Ciebie miejsca pokusiłabyś się także
          o propozycje gdzie się można stołować?
          nune - nie bardzo rozumiem Twój post - zapewniam Cię, ze mam na
          uwadze to że będziemy z dzieckiem...
          • Gość: agatulka Re: Toskania z dzieckiem nasz plan - co sądzicie? IP: *.11-79-r.retail.telecomitalia.it 23.04.10, 20:02
            Z tym juz trudniej a to z tego powodu, ze w kazej z tych miejscowosci znajdziesz
            duzo swietnych restauracji, tawern oferujacych tradycyjne lokalne potrawy. No
            ale moge zaproponowac np.:

w Castiglione della Pescaia - L'Andana restauracja (i hotel) za miastem w
            pieknym starym budynku wsrod zieleni i winnic, doskonala kuchnia toskanska.
            w Porto Ercole - Gambero Rosso restauracja na promenadzie z widokiem na morze,
            orefuja bardzo dobre dania z ryb i owocow morza.
            w Talamone - Flavia ladna niewielka restauracja z tarasem, tez glownie ryby i
            owoce morza.
            Z tym ze musze zaznaczyc, ze sa to miejsca bardzo ladne i z doskonala kuchania,
            ale niezbyt tanie ;)

Punta Ala to dobre miejsce. Jesli nie przeraza was 20-25 minutowa wedrowka z
            dzieckiem przez ladny las to procz duzej plazy w Punta Ala polecam tez piekna
            plaze Cala Violina.
            • Gość: agatulka Re: Toskania z dzieckiem nasz plan - co sądzicie? IP: *.11-79-r.retail.telecomitalia.it 25.04.10, 17:54
              A tak przy okazji ja rowniez bede gdzies w tamtych okolicach jakos pod koniec maja. W maju planujemy po raz kolejny wyprawe dookola wloskiego wybrzeza i Toskania bedzie jednym z ostatnich punktow bo zaczynamy od wschodniego wybrzeza :)
        • bukati Re: Toskania z dzieckiem nasz plan - co sądzicie? 29.04.10, 23:20
          Super plan - odważny. Ja znam tyko poludnie Włoch i też dopiero będę
          poznawała te tereny. My jedziemy z naszą Dzidzią we wrześniu - Toskania i
          Umbria. Ale ponieważ nasza będzie miała wtedy prawie 2 latka,
          zdecydowaliśmy się na bardziej stacjonarny urlop (wynajęliśmy dom na
          tydzień tu i drugi tam i będziemy jeździli). Przewidując to, o czym
          wspomniała malgotosca - zapewne będą lekkie fochy dwulatkowe itp, co Wam
          na szczęście nie grozi z Maleństwem :) Co do wynajmu auta, to niestety nie
          pomogę, bo zawsze jeździmy tam swoim. Za dużo bagażu na samolot :)
          • swiatjestmaly.pl Re: Toskania z dzieckiem nasz plan - co sądzicie? 30.04.10, 10:21
            Może się wam przyda przewodnik "Toskania i Umbria", wyd . Pascal.

Można go wygrać w łatwym i prostym konkursie na światjestmały.pl

Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka