Dodaj do ulubionych

Smaki Sardynii

08.07.10, 16:06
Juz wszedzie czytam, ze kuchnia Sardynii nie jest typowa kuchnia wloska. W
zwiazku z tym male pytanie do znawcow teamatu - jakie potrawy polecacie,
czego trzeba na pewno sprobowac , jakie wina najpyszniejsze ?
Ach, tylko uprzedzam, ze na "ser robaczkowy" mnie nie namowicie :)
Obserwuj wątek
    • Gość: agatulka Re: Smaki Sardynii IP: *.19-79-r.retail.telecomitalia.it 08.07.10, 17:03
      Takiego sera to ja tez nie jadlam (ponoc dobry), ale polecam normalne pecorino Fiore Sardo, najlepiej kupione bezposrednio na wsi a nie w supermarketach.
      Typowym produktem z Sardynii jest likier Mirto di Sardegna. Jesli planujesz np. byc na La Maddalena to moge powiedziec gdzie mozna kupic taki prawdziwy robiony w domu.
      Jast rowniez duzo roznych bardzo dobrych slodyczy o dziwnych lokalnych nazwach (np. amarettus).
      Jesli chodzi o wina to jest ich cale mnostwo, moge zapytac kogos, kto sie na tym bardzo dobrze zna... Monica di Sardegna?
      • malin7 Re: Smaki Sardynii 10.07.10, 11:01
        Dzięki, oczywiście planujemy być na La Maddalena, więc chętnie skorzystam z Twoich podpowiedzi. Co do win, to równiez bardzo proszę :)
        Pozdrawiam
        • Gość: agatulka Re: Smaki Sardynii IP: *.19-79-r.retail.telecomitalia.it 10.07.10, 18:08
          Nie znam niestety dokladnego adresu, ale bardzo latwo mozna tam trafic. Najlatwiej bedzie mi wytlumaczyc jak dojechac jadac z wyspy Caprera. Droga z Caprery w pewnym momencie laczy sie z glowna droga na La Maddalena tzw. Panoramica. Na skrzyzowaniu droga w prawo prowadzi na Spalmatore i dalej wzdluz wybrzeza wyspy, natomiast my skrecamy w lewo do miasta La Maddalena. Teraz trzeba dokladnie patrzec na budynki po prawej stronie drogi, kilkaset metrow od skrzyzowania bedzie stal domek, na ktorym wisi niewielki napis jesli dobrze pamietam "Mirto del Contadino". Mieszka tam mily starszy pan, ktory robi taki likier.
          Zapytalam rowniez o wina i przekazuje:
          Wina czerwone powstaja przede wszystkim ze szczepu Cannonau, ale rownie ciekawe sa wina z rdzennych szczepow jak Monica (ha wiedzialam! :)) czy Pascale. Biale to przede wszystkim Vermentino, ale takze bardzo ciekawa Vernaccia di Oristano - dlugo starzona w beczkach czy Malvasia di Bosa.
          Polecani producenci to Argiolas, Capichera, Santadi, Dettori czy sardynska legenda z filmu Mondovino - Columbu. Butelki dla kolekcjonerow i koneserow to np. Turriga Isola dei Nuraghi Agriolasa, Carignano del Sulcis Terre Brune od Santadi - w cenie dochodzacej do 50 euro w zaleznosci od rocznika, czy bardzo stare roczniki Vernaccia di Oristano Riserva od Josto Puddu - na wyspie wciaz dostepne sa butelki z lat 60 i 70-tych.
          • malin7 Re: Smaki Sardynii 10.07.10, 18:32
            Wielkie dzięki :)
    • linn_linn Re: Smaki Sardynii 08.07.10, 17:39
      Pieczony prosiak "porcheddu", slodkosci to chyba wszystkie :) pane carasau /
      chleb zwany papierem nutowym /, pierogi culurgiones, fregola / cos w rodzaju
      sardynskiego kuskusu /, miody, miod pitny, bottarga... Nie moge wymieniac, gdyz
      jade tam dopiero we wrzesniu i bedzie mi zal. :))
      • lashqueen Re: Smaki Sardynii 08.07.10, 18:23
        Do tego jeszcze Cannonau i żyć nie umierać :)
        • bah77 Re: Smaki Sardynii... 08.07.10, 21:36
          A jeśli ktoś woli białe, to małmazja z Bosy. :)

bah77
    • linn_linn Re: Smaki Sardynii 08.07.10, 20:01
      Jesli ktos lubi, jest okowita "filu 'e ferru".
      A ten makaron, to mistrzostwo swiata:
      tinyurl.com/6qyhu8
      Znalezc go nie jest chyba latwo.
      • malin7 Re: Smaki Sardynii 10.07.10, 11:09
        Dzięki wszystkim. Na parę smakołyków juz " ostrzę zęby" " :) np. chleb nutowy, słodkości, czy pieróg culingionis. Na prosiaka się raczej nie skuszę, bo nie jestem zwolenniczką jedzenia takiego mięsa, a bottarga to suszona ikra ? A filmik super, jestem pełna podziwu dla tej pani. :)
        • linn_linn Re: Smaki Sardynii 10.07.10, 11:17
          Tak, suszona ikra.
          Ja sie skusze. :)) Miesa prawie nie jadam, rzadko w kazdym razie, ale prosiak
          sardynski jest pyszny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka