Dodaj do ulubionych

Eurocamp Włochy, Toskania-minimalizacja kosztów ;)

14.01.11, 22:05
Witajcie,
piszę tutaj pierwszy raz :) i proszę o pomoc. Chcemy pojechać na około 2 tyg do Toskanii (2 dorosłych+dziecko 6 lat) własnym samochodem. Wybraliśmy 2 kempingi należące do Eurocamp (wyczytałam na tym forum dużo pozytywnych opinii), gdzie nocować będziemy w mobile home (w sumie 9 noclegów). Chciałabym prosić o rady jak wydać jak najmniej ;) Na gorąco policzyliśmy następujące wydatki:
- ok. 1200 zł noclegi
- ok. 1800 zł benzyna (jedziemy z W-wy)
- 320 zł koszt rezerwacji w Eurocamp (2*160 zł)
- ok. 400-500 zł ubezpieczenie podróżne dla nas
- ok. 50 EUR na dzień na jedzenie co daje ok. 2600 zł za całość (czy 50 EUR to nie za mało??)
- do tego dojdą 2 noclegi po drodze tam i z powrotem (nie wiemy gdzie, może ktoś poleci coś taniego np w Czechach?)
- trzeba też chyba ubezpieczyć dodatkowo samochód (o to będziemy się dowiadywać)
- do tego trzeba mieć ze sobą trochę koron i franków (w zależności jaką trasą będziemy jechać) i oczywiście EUR w gotówce (nie mam pojęcia ile...)

Wszystko razem daje niemałą kwotę... Czy znajdzie się ktoś kto doradzi co jeszcze musimy kupić/załatwić a co najważniejsze - jak zmniejszyć te koszty??
Obserwuj wątek
    • Gość: gość Re: Eurocamp Włochy, Toskania-minimalizacja koszt IP: *.adsl.inetia.pl 14.01.11, 22:54

koszt rezerwacji w EUROCAMPie płaci się tylko raz 160 zł
      z Warszawy to chyba najlepsza trasa będzie przez Słowacja-Austria-Włochy więc trzeba mieć tylko EURO
      co do noclegu na trasie polecam OEKOTEL-www.oekotel.com/de/preise-cena 22 EUR od osoby z śniadaniem dzieci do 12 roku gratis
      co do ilości gotówki na jedzenie to wszystko zależy czy będziesz się stołować w restauracjach czy gotować samemu
    • Gość: ola Re: Eurocamp Włochy, Toskania-minimalizacja koszt IP: *.159.46.34.static.crowley.pl 15.01.11, 00:10
      400-500 zł ubezpieczenie podróżne?? Chyba za dużo policzyłaś.
      Sprawdź, może masz ubezpieczenie wakacyjne w pakiecie z innym ubezp. lub w koncie bankowym?
    • Gość: Miras Re: Eurocamp Włochy, Toskania-minimalizacja koszt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.11, 08:22
      Witam.My również braliśmy jakiś camping pod uwagę na ten rok,też Toskania.Rodzina 2+1 i doszlismy do wniosku że jedziemy w ciemno ale na kwatery prywatne.Mobile Home do tanich nie należą a szczególnie dla rodziny 2+1,dla większej rodziny może tak{2+2 lub 2+3}.A jechać do Włoch po to aby siedzieć w basenie to raczej mija się z celem. Nasze dziecko już nie jest takie małe,może z małymi dziećmi to bardziej się opłaca,nie chcę nikogo znięchęcać,ale za domek który jest oddalony od morza ok.800m-1,5km za 85-120euro w zalezności od miesiąca za 3 osoby to trochę sporo i wpłacić trzeba wszystko
      przed wyjazdem.Na miejscu oglądasz,jak ci pasuje to wynajmujesz.Za dużo mniejsze pieniądzę.Nasi znajomi nawet w sierpniu jeżdżą do Włoch w ciemno.My jedziemy do Włoch pierwszy raz,ale na 100% nie wiemy czy na pewno będzie to Toskania,może bardziej na południe.Ja na twoim miejscu żadnych koron i franków bym nie brał bo i po co,tylko Euro.Nocleg w Austrii,Czechy za wcześnie,nie ma potrzeby dodatkowo ubezpieczać auta,dla rodziny wykupić tylko ubezpieczenie na 2 tygodnie ok.150zł.pozdr.
    • myszmusia Re: Eurocamp Włochy, Toskania-minimalizacja koszt 15.01.11, 08:37
      wychodzi ci około 6500 za 9 dni pobytu, i to bez zadnych kosztów typu wycieczki, zwiedzanie czegokolwiek itp..

to na 9 dni na miejscu tak "z biegu" wesżłam na oferte neckermanna i pierwsze co mi si eotworzyło (no nie toskania;-) bo tma to samochodem) ale samolotem kreta przy liczeniu 9 dni na miejscu pokaząło si etaniej niz to co ty policzyłas;-)
      Zawsze misei wydawało ,ze samodzielny wyjazd powinien wychdozic duzo taniej niz wyjazd z biurem.

Wprawdzie w "cieciu" kosztów tego co podałas nie pomoge (nie jezdze tak) ale przy załozeniu takiej kwoty o jakiej pioszesz moze poszukaj czegos zorganizowanego? Dla dziecka 6 lat maszmnóstwo ofert znizkowych
      • jusytka Re: Eurocamp Włochy, Toskania-minimalizacja koszt 15.01.11, 10:22
        Z naszych doświadczeń wynika, że indywidualny wyjazd wychodzi taniej, nawet przy opcji spania w hotelach. Trzeba tylko do wyjazdu się dobrze przygotować i spedzic w necie trochę czasu wyszukujac potrzebne informacje i ceny, do czego autorkę wątku zachęcam.
        Nad Eurocampem trzeba dobrze sie zastanowić, bo faktycznie mobile home w sezonie (bez wyżywienia) dla rodziny 2+1 jest moim zdaniem zbyt drogi (ok 120-140 euro za noc), dla porównania - my znaleźlismy nad Gardą 3* hotel z basenami i wyżywieniem HB w lipcu (dla rodziny 2+2) za 100 euro dziennie. No chyba, że ktoś wybitnie lubi taką formę wypoczynku i chce za to ekstra płacić.
        Za ubezpieczenie też kosmicznych kwot sie nie płaci, trzeba dobrze przeanalizować oferty (szczególnie w swoim banku).
        Na drogach raczej się niezaoszczędzi, bo alternatywne do autostrad drogi w Alpach są mało bezpieczne moim zdaniem i wolno się po nich jeżdzi. Mam na mysli Włochy, bo w Austrii winietka droga nie jest.
        Co do wyżywienia, to oczywiscie bardzo indywidualna sprawa, my akurat wybieramy hotele z wyżywieniem HB, co moim zdaniem jest opłacalne, a w ciągu dnia jemy coś drobnego na miescie. Stolując się całkiem w restauracjach można faktycznie wydać fortunę, stołując się na prywatnej kwaterze mozna mnóstwo zaoszczędzic, ale trzeba poświęcić troche czasu i pracy na zakup i przygotowanie posiłków.
        Nam większośc kieszonkowego schodzi na zwiedzanie i okoliczne atrakcje, których koszt również mozna wcześniej sprawdzić.
        Musicie więc dobrze przeanalizować swoje potrzeby i mozliwosci finansowe oraz posiedzieć troche w sieci i policzyć, by oszacować wstępne koszty ;)
        Ja tak zawsze robię odpowiednio wcześniej i musze się pochwalić, że jak dotąd nigdy kwoty przeznaczonej na taki wyjazd (wcześniej w podany wyżej sposób oszacowanej) nie przekroczyliśmy, zawsze nam zostawało :)
      • Gość: Asia myszmusia IP: *.uznam.net.pl 15.01.11, 10:37
        myszmusia napisała:

> to na 9 dni na miejscu tak "z biegu" wesżłam na oferte neckermanna i pierwsze c
        > o mi si eotworzyło (no nie toskania;-) bo tma to samochodem) ale samolotem kret
        > a przy liczeniu 9 dni na miejscu pokaząło si etaniej niz to co ty policzyłas;-)

Nie do końca - nie możesz porównywać kompletnych kosztów wyjazdu indywidualnego (autorka watku podała te koszty mocno na wyrost) do ceny oferty z biura turystycznego, bo do tego trzeba jeszcze sporo doliczyć (dojazd na lotnisko, czasem nocleg, ewentualne wizy, wydatki na miejscu związane ze zwiedzaniem i uczestnictwem w róznymi atrakcjach oraz jedzenie i picie)
        No chyba, że ktoś wybierze skromny apartament bez wyżywienia (więc na miejscu musi je przygotowywać) i nie interesuje go nic poza plażą.
        Wycieczki samolotowe oferuja czasem spore znizki dla dzieci, ale zawsze trzeba zapłacić za przelot, co juz jest sporym kosztem. Podczas indywidualnego przejazdu, za takie dziecko w hotelach (z wyżywieniem) nie płaci się na ogół wcale.
        • myszmusia Re: myszmusia 15.01.11, 11:48
          > Nie do końca - nie możesz porównywać kompletnych kosztów wyjazdu indywidualneg
          > o (autorka watku podała te koszty mocno na wyrost) do ceny oferty z biura turys

autorka watku tez nie podała kompletnyhc kosztów - nie am tam nic o zwiedzaniu czy ruszeniu sie gdziekolwiek poza plaze.
          Poza tym jest z w-wy = czyli lotnisko ma bez jakis dodatkowych kosztów dojazdowych i noclegowych, wiz w europie nie ma;-)

> Wycieczki samolotowe oferuja czasem spore znizki dla dzieci, ale zawsze trzeba
          > zapłacić za przelot, co juz jest sporym kosztem.

od kilkunastu lat jezdze z córka na wakacje - zawsze znajduje oferte z nizsza cena na dziecko (i to przy koniecznosci znalezienia singiel + dziecko - a tych jest o wiele mniej niz to co moze szukac autorka watku 2 dorosłych + dziecko)
    • Gość: wartek Re: Eurocamp Włochy, Toskania-minimalizacja koszt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.11, 13:18
      jesli jedziesz w odpowiednim terminie to masz 10 noclegow w cenie 7
      za rezerwacje placisz raz tak jak ktos juz wyzej napisal 160zl i ta kwota przechodzi pozniej na ubezpieczenie wiec nie wiem po co wykupowac nastepne, jesli bardzo chcesz mozesz podniesc sobie wartosc tego ubezpiczenia jakas doplata ale to napewno nie 500zl.
      pozatym mozna wyrobic darmowa karte NFZ.
      jesli piszesz 1200zl za 9 noclegow, to okolo 30 euro za nocleg wiec domyslam sie ze chcesz jechac w okolicach maj/czerwiec, zatem powinienes sie zalapac na 3 darmowe noclegi.
      1800zl za paliwo to moim zdaniem sporo, w zeszlym roku podroz gdansk-berlin-zell am see-wenecja w obie strony wyniosla 1200zl w obie strony z autostradami, ale jadac ekonomicznie tak do 120km/h spalanie 6 litrow benzyny.
      jesli bedziesz w mobile homie i obiady bedziecie robic sami, to spokojnie 10 euro za obiad dla 3 osob z pysznych lokalnych produktow, makarony, mieso, sosy, parmezan, warzywa itp itd.
      w restauracji trzeba liczyc jakies 7-10 euro od osoby za potrawe.
      jesli chodzi o ubezpieczenie samochodu to sie nie orientuje :)
      jesli twoje auto duzo pali ze chcesz wydac 1800 na paliwo, to moze oplaca sie poleciec np wizzairem do mediolanu, jak sie uda to okolo 200zl za osobe w dwie strony, a tam na lotnisku wynajac pande za 150 euro za caly tydzien, plus 100 euro ewentualne ubezpieczenie.
      koszt byc moze nieco wiekszy, ale za to komfort nieporownywalnie wyzszy, 2 godzinny lot pozniej 2-3h autostrada i jestes na miejscu no i masz pelne ubezpieczenie od wszystkiego jesli wykupisz to za 100 euro.
    • lafenda Re: Eurocamp Włochy, Toskania-minimalizacja koszt 15.01.11, 13:30
      Jechać po 20. sierpnia i gotować samemu ;)

My na trzytygodniowe wakacje dla naszej rodziny (w poprzednich latach 2+2, od tego roku już 2+3 :) ) na campingach eurocampu lub vacansoleil wydajemy 7-8 tys. zł. Zazwyczaj zatrzymujemy się w 3-4miejscach. Jeździmy po 20.08 i gotujemy sobie w więszkości sami. I nasze wakacje nie polegają na siedzeniu w basenie czy leżeniu plaży. Dużo jeździmy i zwiedzamy :) (dowody na moim blogu ;) )
      W sezonie eurocamp ma bardzo wyskie ceny dlatego my wolimy jechać później, zresztą są jeszcze inne plusy: jest mniej ludzi i znośne temperatury :)

Na 2011 skorzystaliśmy z promocji 3tyg. w cenie 2 i za noclegi zapłacimy 709 euro (noclegi pół na pół w mobil homach i namiotach), co przy dzisiejszym kursie daje ok.33zł nocleg za osobę :) nie licząc córeczki, która w wakacje skończy rok.

Pozdrawiam
      Joanna.
    • mismon Re: Eurocamp Włochy, Toskania-minimalizacja koszt 15.01.11, 13:33
      Dziękuję wszystkim serdecznie!
      Rzeczywiście nie podałam terminu wyjazdu - planujemy wyjazd 21 maja. Nieco mi się rozjaśniło w głowie, ponieważ dostałam od znajomych katalog Eurocamp w wersji papierowej, a tam jest dużo informacji. Zdecydujemy się chyba na promocję 14 noclegów w cenie 10. Tak się jeszcze zastanawiam czy nie nocować jednak w namiocie. W tym czasie jest to kwota rzędu 10-16 EUR za namiot za dobę, więc ponad połowę mniej niż za mobile home. Czy możecie wypowiedzieć się na temat ich namiotów? Czy na przełomie maja/czerwca może być w nich za zimno?? Wiadomo, że namiot/domek będzie tylko po to, aby w nim spać, ewentualnie zrobić coś do jedzenia, ale jednak warunki mają znaczenie :)
      Koszt ubezpieczenia dodatkowego rzeczywiście podałam za wysoki.
      Generalnie podoba mi się ten Eurocamp :) Zobaczymy jak będzie w praktyce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka