Dodaj do ulubionych

Rzym - mój pierwszy raz

IP: *.dynamic.chello.pl 11.04.11, 16:06
Witam stałych bywalców i znawców forum.
Wiem, że moje pytania są pewnie infantylne, ale muszę skorzystać z pomocy nie tylko drukowanych przewodników. W lipcu jadę po raz pierwszy do Włoch - tydzień w Toskanii, tydzień w Umbrii. Chciałabym też spędzić kilka dni w Rzymie i tu pojawia sie problem. Ilość dni nie może być zbyt duża - wiadomo, finanse. Myślę o maksymalnie trzech noclegach, tzn. dwóch i pół dnia zwiedzania. Wiem, że to za mało, i tydzień by nie wystarczył, ale jestem realiską. Może jeszcze nadarzy sie ponowna okazja...

O co pytam:

- co koniecznie zobaczyć? Nie muszą to być topowe miejsca, ale takie wyjątkowe...

- gdzie nocować? Przyjedziemy do Rzymu autem, chcę go bezpiecznie zaparkować na te trzy dni i poruszać sie oczywiście metrem

- gdzie można kupić bilety na metro? Jakie ceny? Czy są we Włoszech bilety ulgowe dla 13latka? Gdzie kasuje sie bilety - przy wejściu na peron czy w wagonie?

Uff, wiem, że jestem jak blondynka:-), ale im bliżej wakacji, tym bardziej chce tam pojechać...
Obserwuj wątek
    • Gość: Gość forum Re: Rzym - mój pierwszy raz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.11, 18:19
      Proponuję, abyś zadała to pytanie na którymś z forów zagranicznych , np. forum.virtualtourist.com/discussion-560726-1-1-Travel-0-0-Rome-discussion.html
      Odpowiedzi będą wskazywały na chęć pomocy, a ich rzetelność będzie większa. Tutaj zacznie się odsyłanie do starych wpisów, albo blogów gdzie narzeka się na wysokość ceny wody mineralnej, a rzadko pisze o ciekawych przeżyciach.
      • otumani Zmeczenie materialu. 11.04.11, 19:16
        Brak odpowiedzi na zmeczone, standardowe pytania (hotel - koniecznie tani, dojazd,
        atrakcje) walkowane dziesiatki razy przez dyzurnych odpowiadaczy wynika ze zmeczenia
        i wszechogarniajacego smutku, ze internetow forum istniejace prawie dziesiec lat nie
        nauczylo pewnej dozy samodzielnosci w znalezieniu tych prostych odpowiedzi.
        Podlewanie retorycznego pytania zalosliwym stwierdzeniem, ze "jedziemy po raz
        pierwszy" tez juz nie wyzwala checi pomocy. Ten elementarz wloski z Rzymem,
        Wenecja i popularnymi miejscami powinni wszyscy wybierajacy sie do Wloch znac.
        Jezeli nie znaja to najwidoczniej sa to malointeligentne, maloprzedsiebiorcze osoby
        ktore zgina w wielkim swiecie razem z uzyskanymi odpowiedziami. I dlatego w trosce
        o ich bezpieczenstwo nie dostaja odpowiedzi na pytanie: Co warto zobaczyc w Rzymie?

Prawie wszystkie te banalne pytania byly juz na forum - LENIUCHY, przeszukajcie.
        Jezeli opanujecie te podstawy to przejdziecie do klasy pytan ciekawszych i na te
        dostaniecie odpowiedzi.

Nie pytajcie juz, do cholery wiecej gamonie, jak dojechac z lotniska, gdzie znalezc tani
        hotel i gdzie kupic tanio hot-doga. Nie bojcie sie wiedzy internetowej. Jest w zasiegu
        Waszego klikniecia. Korzystajcie. Czas aby to forum weewoluowalo do klasy maturalnej. Kapisz?
    • hernandez Re: Rzym - mój pierwszy raz 11.04.11, 19:07
      Moim zdaniem na 2 i pol dnia proponuje forum romanum + koloseum + palatynat

oczywisc fontanna di trevi + panteon

ew. mozesz podejsc na watykan

na wiecej nie starczy czasu by sensowania zwiedzic i cokolwiek zapamietac

co do noclegu - trudne pytani ale samochod zostawil bym na parkingu strzezonym (macie PL numery czy wypozyczacie?) jak polskie to tym bardziej bo rodacy /ew. cyganie was zapewne okradna.

bilety mozna kupic prawie na kazdym kroku , jak jedziecie na 3 dni to kkupcie 3 dniowy bilet

kasuje sie jak u nas na bramkach lub autobusach

nie wiem czy sa ulgowe dla 13 latkowo, wszelkie zniki z tego co pamietam sa dla mieszkancow rzymu ew. ludzi starszych no i maluchow
    • Gość: gość Re: Rzym - mój pierwszy raz IP: *.adsl.inetia.pl 11.04.11, 21:18
      Moje zwiedzanie Rzymu to był głównie Watykan ( mieszkałam w B&B dwa kroki od Watykanu). Watykan to oczywiście grób JPII i bazylika, muzeum watykańskie( niesamowite, warto, na prawdę warto zwiedzić) i tradycyjnie : panteon, forum romanum i coloseum ( te same bilety więc kupiłam bilety wchodząc do forum romanum a później już nie stałam w kolejce po bilety do coloseum bo już je miałam), fontanna czterech rzek, fontanna di trevi, schody hiszpańkie , bazylika na Lateranie, zamek Anioła itp, itd. Wiem, że jest to ramowy program zwiedzania ( grupowego czy też indywidualnego) ale uważam ,że w przypadku odpuszczenia tego kanonu to bym żałowała. Ja miałam przewodnik po Rzymie Marco Polo i zwiedzałam zgodnie i ich planami wycieczek. Taki sposób zwiedzania bardzo mi odpowiadał.MIłego pobytu a ja do Rzymu jeszcze wrócę :)
    • Gość: Małgosia Re: Rzym - mój pierwszy raz IP: 82.160.230.* 12.04.11, 08:05
      Mój ulubiony hotel do Hotel Metro Roma, jest tam gdzie zaparkować i metro jest bardzo blisko www.hotelmetroroma.com/.
      Bilety na metro można kupić w automacie lub w kioskach, najlepiej opłacać się bedzie 3 dniowy za 11 euro.
      Do zwiedzania proponuję Ci Watykan, Forum Romanum i Koloseum i Zatybrze. Co do perełek to dla mnie niesamowity jest kościółek Quo Vadis przy katakumbach św. Kaliksta,które również warto zwiedzić oraz Santa Maria in Aracoeli tuż za Vittoriano.
      A jeśli chcecie jeść na mieście to polecam restauracje primo caffe na via Vittorio Emanuele, cudowne jedzenie i bardzo tanie.
      • Gość: oliwka Re: Rzym - mój pierwszy raz IP: *.play-internet.pl 12.04.11, 14:13
        Gość portalu: Małgosia napisał(a):

> Mój ulubiony hotel do Hotel Metro Roma, jest tam gdzie zaparkować i metro jest bardzo blisko
        rel="nofollow">www.hotelmetroroma.com/.

Tylko daleko ten twój hotel od centrum.
        Proponuję nie tracić czasu na dojazdy i nocować w centrum. Można coś znaleźć za przystępną cenę w "bed & breakfast" albo w hostelu :)
    • Gość: oliwka Re: Rzym - mój pierwszy raz IP: *.play-internet.pl 12.04.11, 14:03
      Rzym najlepiej zwiedzać na piechotę, ale skoro masz tylko 2,5 dnia to możesz ewentualnie skorzystać z metra. Chociaż większa cześć zabytków zlokalizowana jest blisko siebie.
      Na pewno warto zobaczyć:
      - Ołtarz Ojczyzny - według mnie i mojego męża najpiękniejszy zabytek w Rzymie ;)
      - z zewnątrz Koloseum i obok Łuk Konstantyna
      - z góry Forum Romanum
      - Rynki i kolumnę Trajana
      - fontannę di Trevi i schody Hiszpańskie
      - Campo de Fiori i Panteon
      - place: del Popolo, Navona, de la Repubblica
      - św. Giovanni e Paolo z przechyloną lekko wieżą
      - przespacerować się wzdłuż Tybru, zwrócić uwagę na mosty i zobaczyć z zewnątrz Zamek św. Anioła
      - wejść z jednego brzegu Tybru np. mostem Cestio na wyspę, a z powrotem na drugi brzeg mostem Fabricio
      - odpocząć można w parku Villa Borghese
      - jak starczy czasu to z Watykanu: plac św. Piotra z Bazyliką
      Koniecznie trzeba zobaczyć główne zabytki nocą jak są podświetlone. W Rzymie na każdym kroku jest jakiś zabytek i nie sposób wszystkiego ujrzeć, ale warto rozglądać się na prawo i lewo, czasem zboczyć z trasy, a nóż się coś ciekawego odkryje ;)
      • shilaa Re: Rzym - mój pierwszy raz 12.04.11, 17:22
        Sugeruj sie komentarzem oliwki, bo jest rozsadny. Rzym oferuje nieskonczone mozliwosci, wszystko zalezy od czasu i upodoban. Ja rozumiem, ze dla wielu Polakow zelazny punkt to Watykan i wlasciwie jada do Rzymu tylko po to, zeby zobaczyc grob Jana Pawla II, ale podczas pierwszego i krotkiego pobytu zwiedzanie Muzeum Watykanskiego czy grobu papieza zabierze Ci polowe czasu w Rzymie i nie ma zadnego sensu. Podobnie z Koloseum, stracisz caly dzien na kupienie biletu i zwiedzanie, a z zewnatrz tez robi wrazenie.

W Rzymie trzeba chodzic, chodzic, chodzic i rozgladac sie 360°. Podczas tego chodzenia "zahaczyc" o glowne atrakcje, ale o ile zeby zwiedzic np. Muzeum Watykanskie potrzebujesz calego dnia, o tyle Fontana di Trevi czy Panteon zajmie kilkanascie minut. Warto tez pamietac, ze Rzym to nie tylko centrum i starozytne zabytki, mozna tu tez znalezc znane przyklady architektury wspolczesnej (dzielnica EUR).
        • hernandez Re: Rzym - mój pierwszy raz 12.04.11, 19:57
          niekoniecznie - pamietajcie, mozecie kupic bilet na koloseum rowniez przy wejsciu na Palatynat. nie ma kolejek. pozniej idziecie z tym biletem do koloseum , mijacie kolejke bo ona jest do kas

grob papieza dla chetnych przezycia duchowego,

watykan warto zwiedzic ale myslee ze lepiej odpuscic za 1 razem jak sie jedzie na 2.5 dnia bazyliki/kopula + muzea to min. 1.5dnia zeby zapamietac co sie zwiedzilo
          • Gość: iga Re: Rzym - mój pierwszy raz IP: *.dynamic.chello.pl 13.04.11, 16:55
            Bardzo, bardzo dziękuję za odzew i pomoc. I proszę o jeszcze jakieś sugestie!!!
            Wiem już o metrze, świta mi, co zobaczę teraz, a co moze w przyszłości - nie pominę Koloseum, bilety kupując wcześniej. Jeszcze tylko szukam noclegu - hotelmetroroma trochę za drogi:-(.

I jeszcze mała dygresja - zanim zadam niemądre pytania - przeszukuję forum - tak znalazłam noclegi w Toskanii i Umbrii, i dość sporo wiem o tych regionach. Rzym... to jednak coś innego - mało czasu - dużo do zobaczenia i nie mogę tego zepsuć - stąd prośba o pomoc. Jestem może żałosna[nie: cyt. "zalosliwa"], pewnie mało inteligentna [nie:cyt. "małointeligentna], ale na użytkownikach forum - znających temat - raczej się nie zawiodłam.
            A tak w ogóle - otumani - ulżyło?
            • otumani Re: Rzym - mój pierwszy raz 13.04.11, 17:05
              Gość portalu: iga napisał(a):

> przeszukuję forum - tak znalazłam noclegi w Toskanii i Umbrii, i dość sporo wiem o tych regionach."

To super, ze tak zaczynasz podroz. Przeszukiwanie forum zaoszczedzi Tobie
              dublowania pytan a mnie zwiazanej z tym zlosliwosci.

Pozdro
            • erka44 Re: Rzym - mój pierwszy raz 18.04.11, 00:19
              Gdy jechaliśmy pierwszy raz do Rzymu plan mielismy podobny, najpierw Toskania , a potem 4 dni w Domu Polskim przy Via Cassia, troche daleko, ale ceny niewygórowane jak na 4 osoby, no i parking bezpieczny , dojazd bardzo prosty, a potem zwiedzalismy przy pomocy metra , czasem taxi / przy 4 osobach nie był to dramat/, potem wielokrotnie wracaliśmy nocując w mieszkaniach w okolicach Rzymu i dojeżdżaliśmy pociągami lub u u siostr urszulanek ,trochę drogo, ale ma faijny klimat no i w sercu Rzymu, kolejny plan był kontunuacją poprzednich wyjazdów, powracaniem do miejsc ulubionych, a katakumby i Gallerię Borghese nie zapomnę, wszystko wiele razy sprawdzone, zarezerwowane i zaplanowane, i jeszcze tam wrócę
    • violik Re: Rzym - mój pierwszy raz 14.04.11, 13:09
      pytania możesz zadawać tutaj:
      www.rzym.it/
      • teliszon Re: Rzym - mój pierwszy raz 15.04.11, 21:00
        Nie pomijaj Bazyliki Sw Piotra i grobu Jana Pawla II.
        Tylko na Placu Sw Piotra badz jak najwczesniej,kolo 8 rano nie ma kolejek i mozna spokojnie,bez tlumow obejrzec wnetrze kosciola i odwiedzic grob naszego Papieza.
        Im blizej 12ej,tym tloczniej.
        Muzeum Watykanskie zostaw na kolejny przyjazd do Rzymu.
        • shilaa Re: Rzym - mój pierwszy raz 16.04.11, 02:11
          > Tylko na Placu Sw Piotra badz jak najwczesniej,kolo 8 rano nie ma kolejek i moz
          > na spokojnie,bez tlumow obejrzec wnetrze kosciola i odwiedzic grob naszego Papi
          > eza.

A ja polecam przejsc sie na Plac Sw. Piotra... w nocy, ok. 3:00. Bylam ostatnio (przejazdem) i na placu byly 2 osoby. Bez ludzi i po ciemku (pomimo oswietlenia) Watykan robi znacznie wieksze, monumentalne wrazenie. Tylko, ze ja jestem typem turysty, ktorego fascynuja mniej popularne rzeczy, zupelnie nie interesuje mnie masowka, czekanie w kolejkach, chodzenie gesiego itp.
          • Gość: teliszon Re: Rzym - mój pierwszy raz IP: *.dynamic.chello.pl 16.04.11, 19:17
            Nie musi byc 3 w nocy,wystarczy 23-cia:)
            Mieszkalismy 5 minut spacerkiem od Placu i codziennie wieczorem w "kapciach" przychodzilysmy nasycic sie atmosfera i blogim spokojem tego miejsca.Wieczor w wieczor przez tydzien.
            A rano do Bazyliki,bo tam jest co ogladac i podziwiac,a i tak mamy niedosyt.
            Nie wiem jak cenowo odpowiada,ale mieszkalismy w B&B Gli&Artisti.
            Polecam.
        • linn_linn Re: Rzym - mój pierwszy raz 16.04.11, 08:49
          Nie ma tez kolejek w porze obiadowej: okolo 13-ej.
      • grzegorz.pekala Re: Rzym - mój pierwszy raz 17.04.11, 22:42
        Możesz też rozejrzeć się na przewodniku po Włoszech - wlochy.praktycznyprzewodnik.eu, napisanym na podstawie własnych podróży autorów.

Pozdr!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka