Dodaj do ulubionych

droga przez czechy - prosze o pomoc

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.06.11, 08:08
w piatek pierwszy raz wybieram sie nad adriatyk (przez cieszyn). automapa kaze mi jechac przez czechy. i trasa szybką i trasa optymalną. moze ktos z Was jezdzi na automapie, która trase lepiej wybrac? o slowackiej policj naczytalem sie tyle ze nie chce (chyba?) tamtedy jechac - zreszta nawigacja nawet sie nie zająknie o tej trasie. jade z centralnej polski na noc. napiszcie mi prosze jak wyglada ta droga przez czechy, czy jest caly czas dwupasmowa? gdzie najlepiej (najtaniej) kupic winiete i czy musze miec korony? z mapy wynika ze na poczatku i na koncu nie jest to autostrada ale czy to jest dwupasmowa droga czy jakas kiepska? moge sie spodziewac jakichs utrudnien? czy mam jechac na mikulov czy droga na bratyslawe i pozniej skrecic na wieden? moze to dla Was proste pytania ale nie moge znalezc konkretnych informacji. bede wdzieczny za jakakolwiek pomoc
Obserwuj wątek
    • chris.toff Re: droga przez czechy - prosze o pomoc 01.06.11, 08:16
      Jechałem przez Cieszyn-Mikulov z miesiąc temu, mam porównanie do drogi przez Słowację i myślę że to najlepszy wybór, poza robotami koło Widnia, które niespecjalnie wpłynęły na płynność jazdy (jest tylko ograniczenie szybkości), nie było korków. Są chyba ze 2 odcinki które nier są ekspresówjką lub autostradą, ale nie mająone jakoś specjalnego znaczenia, nie są długie. Winietę kupiłem na Orlenie tuż przed granicą, może i jest z 5 zł droższa ale nie musiałem kupować koron i szukac sklepu po drugiej stronie granicy.
    • bah77 Re: droga przez czechy - prosze o pomoc 01.06.11, 08:38
      > nawigacja nawet sie nie zająknie o tej trasie.

Chyba nie ma nawigacji, która powie, że przejazd przez CZ to telepanie, a przez SK prowadzi gładka autostrada?

bah77
    • Gość: e-tam Tylko przez SK IP: *.dynamic.chello.pl 01.06.11, 14:22
      W dawnych czasach jeżdziliśmy z Cieszyna przez Brno, Mikulov, Wiedeń.
      Jest to stara sfatygowana droga szybkiego ruchu, miejscami autostrada=płyty betonowe.
      Na łączeniach płyt betonowych jest wypełnienie.
      Jazda po takiej niby autostradzie to niekończące się "TELEPANIE" doprowadzające do szału.
      Odkąd jest szansa spokojnej jazdy nowa autostradą przez Słowację, omijami czeskie niby autostrady.
      Od kilku lat jeżdzimy tak przez Słowację < więcej
      Odcinek Cieszyn granica CZ/SK bez opłat.
      Po przekroczeniu każdej granicy kupujemy na pierwszej stacji paliw winiety < więcej

Pozdrawiamy,
    • marysiowamama Re: droga przez czechy - prosze o pomoc 01.06.11, 14:34
      Jechaliśmy na początku przez Czechy i nie mamy zastrzeżeń. Faktycznie bywają kawałki niedwupasmowe ale jechało się płynnie, bez najmniejszych utrudnień ani niedogodności. W jedną str jechaliśmy na noc i droga dosłownie była jak przez wymarłe miasto/państwo ani żywego ducha ;) Jednak jazda nocą nie okazała się naszą mocną str ze względu gł. na dzieci i wracaliśmy w dzień i też przemknęliśmy bez najmniejszych problemów.
      Winiety kupowaliśmy w Cieszynie na granicy.
      Co do Słowackiej policji to jednak stanę w ich obronie. Jako że uwielbiamy Słowację i byliśmy tam wiele razy wiemy że owszem Polacy dostają srogie mandaty ale nie dlatego że policja nie lubi Polaków tylko dlatego że Polacy mają w doopie respektowanie przepisów. Słowacy jeżdżą dużo bardziej przepisowo a co za tym idzie mandatów nie dostają. Oczywiście nie ma reguły ale kiedy ktoś na Słowacji wyprzedza Cię na ciągłej czy jedzie z nadmierną prędkością to masz duże szanse że rejestrację będzie miał z PL. Widać to szczególnie kiedy wraca się do Polski i po przekroczeniu granicy człowiek doznaje szoku bo nagle okazuje się że każdy jeździ jak chce. Tam kiedy zaczyna się teren zabudowany każdy zwalnia u nas każdy jedzie tyle ile chce.
      I nie liczyłabym na pobłażliwość czeskiej policji bo mandaty też wlepiają. Znam osobę która na wakacje miała 500zł mniej bo przekroczyła prędkość. Myślę że jadąc przepisowo nie masz się co przejmować policją czy to na Słowacji czy w innym kraju ;)
      • Gość: greg Re: droga przez czechy - prosze o pomoc IP: *.net.stream.pl 01.06.11, 16:51
        Zdecydowanie polacał bym przez Słowacje. Wcześniej jeździłem przez Czechy ale od kliku lat tylko Słowacje. Śmigam tą trasą 2-3 razy w roku i nie miałem najmniejszych problemów ze Słowacką Policją. Wystarczy nie przesadzać z prędkością i będzie ok. Najgorszy odcinek to Cieszyn-Żlina SK i juz do końca autostrady, w dużo lepszym stanie niż Czeskie.(winiety potrzebne tylko na Słowacje i Austrie odcinek Czeski nie jest płatny , we włoszech opłaty na bramkach.
        Pozdrawiam i szerokiej drogi
      • Gość: owca Re: droga przez czechy - prosze o pomoc IP: *.home.aster.pl 01.06.11, 18:16
        marysiowamama
        Brawo, brawo, brawo super napisałaś o naszych orłach drogowych.
        Po przekroczeniu granicy lub miedzy rodacy świrują a potem narzekają że płaca słone mandaty.
        Niestety młody narybek musi wyszumieć się, ale to kosztuje.
        Nauka przez mandaty doprowadza do opamietania się.

Wracając do wątku którędy jechać z uwagą zapoznałam się w wyprawami e-tam, opisy są bardzo rzetelne i precyzyjne. W całości popierami i naśladuję jego trasy w miarę swoich skromnych możliwości budżetowych.
        • Gość: Piotr Re: droga przez czechy - prosze o pomoc IP: 212.160.111.* 01.06.11, 19:06
          Witam, nie bardzo rozumiem kierowców, którzy narzekają na drogi Słowacji. Obecnie jest super, od Żiliny do Itali wiedzie piękna b. dobra autostrada, zero korków, betonowych połączeń, nawierzchnia jest super. Ja jeżdżę od Krakowa na Zwardoń. Od naszej granicy jest 18 km ( ! ) wąskiej pustej drogi ot i cała trudność jazdy przez SK. Pozdro.
          • Gość: miquel Re: droga przez czechy - prosze o pomoc IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.11, 11:11
            Ja również z Krakowa tylko przez Zwardoń i Słowację.
            Początkowo rozważałem Czechy ale teraz po dokończeniu autostrady od Żiliny to już nie ma się co zastanawiać.
            Nie wiem jak tam w tej chwili sytuacja w okolicach Bielska ale ja profilaktycznie do Zwardonia dojeżdżam mniej uczęszczanymi traktami, przez Suchą i Żywiec.
            Dojechać do Żiliny, chwilkę odsapnąć a potem to już jazda sprawia przyjemność aż na miejsce.
            Co do policji, to wszędzie jest podobnie - czy to Czechy, czy Słowacja czy Austria. Wszędzie policja dybie na obcokrajowców ale to też z czegoś wynika.
    • marghe_72 Re: droga przez czechy - prosze o pomoc 01.06.11, 19:08
      Od zawsze jeździmy z W-wy przez Cieszyn, Ostravę Olomouc a potem na Wiedeń, Graz, Klagenfurt itp.
      Trasa z roku na rok jest lepsza :)

Miesiąc temu jechaliśmy nią do Wiednia.
      Najgorsza jest trasa katowicka, bo co i rusz roboty drogowe. Zastrzeżen do Czech nie mamy.
      Winieta potrzebna. Korony mogą się przydać (drobne zakupy, toaleta..)

miszmasz-marghe.blogspot.com/
      i
      malutki-kuchcik.blogspot.com/
      • bakali Re: droga przez czechy - prosze o pomoc 02.06.11, 09:05
        Ja jechałam tak jak marghe_72
        Drogi w Czechach są dobre, porównywalne do polskich, ale trochę lepsze. I o niebo lepiej oznakowane. Co 2-3 samochód to skoda :)
        Winietę można kupić w PZMocie w większych miastach, albo nawet przez internet na ich stronie, i przykleić bez stresu jeszcze w Polsce przed wyjazdem.
        Jeden minus to stacje benzynowe, sa dużo mniejsze i uboższe niż nasze sieciowe stacje, często trzeba szukać toalety. Koron nie miałam, za drobne zakupy można zapłacić kartą (słowo "Visa" zrozumieją bez problemu :) )
        • marysiowamama Re: droga przez czechy - prosze o pomoc 02.06.11, 09:41
          Ale to ja nie miałam takiego odczucia ze stacjami benzynowymi. Jedyne co nam się wydawało to że jest ich mniej ale te na których były były na wysokich poziomach, z toaletami itd Bez zastrzeżeń
          • marghe_72 Re: droga przez czechy - prosze o pomoc 02.06.11, 23:03
            marysiowamama napisała:

> Ale to ja nie miałam takiego odczucia ze stacjami benzynowymi. Jedyne co nam si
            > ę wydawało to że jest ich mniej ale te na których były były na wysokich pozioma
            > ch, z toaletami itd Bez zastrzeżeń
            Czechy szerokie nie są. Dlatego stacji mniej ;-))
            Żarty żartami, do stacji też nie mamy żadnych zastrzeżeń
            Winietę kupujemy na przejsciu granicznym (hehe) w Cieszynie
    • Gość: vvv Mniemanologia stosowana, czyli... IP: *.ists.pl 02.06.11, 19:03
      o wyższości Swiąt Wielkiej Nocy nad Swiętami Bożego Narodzenia
    • Gość: Mirek Re: droga przez czechy - prosze o pomoc IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.11, 05:56
      Każdą drogą jechałem i jest mi to obojętne czy przez Czechy lub Słowację,w tym roku jadę przez Czechy.
      • Gość: kmg Re: droga przez czechy - prosze o pomoc IP: 62.180.140.* 03.06.11, 08:41
        Gość portalu: Mirek napisał(a):
        Każdą drogą jechałem i jest mi to obojętne czy przez Czechy lub Słowację,w tym
        roku jadę przez Czechy.

Mnie też jakoś specjalnie nie robi to różnicy. Obie drogi są dobre. W tym roku jadę przez SK :)

• Gość: fifiak Re: droga przez czechy - nowa opcja :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.11, 12:48
          Ja kilkakrotnie jeździłę przez Czechy i Słowację. Drogi bardzo podobne i nie ma zdecydowanej wyższości jednej nad drugą.
          W tym roku również jadę za 3 tygodnie i mam ochotę wypróbować trzecią opcję również przez Czechy choćby z ciekawości:
          Za Siewierzem na rozwidleniu zjechać z jedynki na drogę nr 86 na Sosnowiec, Katowice (cały czas droga dwupasmowa), dalej autostrada A4 w kierunku na Wrocław, dalej A1 obie niepłatne i później trochę zwykłych dróg (konkretnie 44km) na Rybnik (droga 925), później na Wodzisław Śląski (droga 78). W chałupkach przekroczenie granicy i dalej czeska nowa autostrada nr 1 od razu od granicy. W dalszej części droga ta łaczy się z tą "standarową" odmianą przez Czechy.
          Czy ktoś jechał już w ten sposób. Jeśli tak niech podzieli się swoimi spostrzeżeniami i informacją gdzie kupił winietkę na Czechy.
          • Gość: kmg Re: droga przez czechy - nowa opcja :) IP: 62.180.140.* 03.06.11, 14:43
            Ja co prawda tak nie jechałem jeszcze, ale z całym szacunkiem do Twojego wyboru - wydaje mi się że stracisz sporo jeśli chodzi o czas przejazdu - chyba że Ci się nie śpieszy :)
            Jeśli jedziesz od strony Siewierza to najlepszym (bo najszybszym) rozwiązaniem wg. mnie jest jechac prosto na Cieszyn.
            No ale kazdy jedzie jak chce :) Jesli chcesz w ten sposób to nie ma sprawy :)
            • bakali Re: droga przez czechy - nowa opcja :) 03.06.11, 15:00
              W każdym razie przez Czechy jedzie się całkiem dobrze, ja polecam.
            • Gość: fifiak Re: droga przez czechy - nowa opcja :) IP: *.lodz.msk.pl 05.06.11, 16:16
              Jadę do Austrii, ode mnie to jakieś 950 km na noc więc mi się nie śpieszy tak bardzo. Co do straty czasu to tak naprawdę mogę sporo zwolnić po zjeździe z A1, za to później w Czechach mijam te kawałki zwykłych dróg i aż do Brna mam 100% autostrady. Sądzę, że dużej róznicy nie będzie zakładając w miarę przepisową jazdę :)
              Jeszcze zobaczę ale kusi mnie spróbować nowej trasy.
          • Gość: Mirek Re: droga przez czechy - nowa opcja :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.11, 15:46
            Też uważam że lepiej od razu na Cieszyn,po co tyle kołować.
            • sm262 Re: droga przez czechy - nowa opcja :) 04.06.11, 11:01
              Ja sie zastanawiam pomiędzy CZ a SK. W sumie jeden kij którędy, drogi właściwie bez większej różnicy.
              • lennox.1 Re: droga przez czechy - nowa opcja :) 04.06.11, 14:23
                ja lecę przez CZ. Mam w Mikulovie coś do załatwienia :P
                • Gość: gość Re: droga przez czechy - nowa opcja :) IP: *.lodz.mm.pl 04.06.11, 19:18
                  Dodatkowym plusem Słowacji jest waluta euro, nie trzeba kombinować z koronami
                  • Gość: vvv Słuszna uwaga IP: *.ists.pl 04.06.11, 19:33
                    odpada jedno przewalutowanie na kartach
                    • lennox.1 Re: Słuszna uwaga 04.06.11, 20:52
                      Ja tam jestem wygodny :D i kupuję w Cieszynie na Orlenie :D
                      Chyba że jadę przez Korbielów (co tez mi się z pewnych względów raz zdarzyło w drodze do Grecji).
          • Gość: slawo Re: droga przez czechy - nowa opcja :) IP: *.dynamic.chello.pl 07.06.11, 00:17
            trochę przesadzłeś tą drogą 925 na Rybnik, jeślijuż to jedź do świerklan to jest za Żorami - autostradą, a potem tylko kilkanaście kilometrów do granicy do Bohumina
            • Gość: fifiak Re: droga przez czechy - nowa opcja :) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.06.11, 08:06
              Według mapy googla i mapymap nie ma tam jeszcze autostrady. Jak widać trochę im brakuje do aktualności. Dzięki za info (sprawidzłem faktycznie otwarto ten kawałek A1) w takim przypadku oczywiście jedziemy A1 aż do końca i coraz bardziej m się podoba ta opcja.
              • Gość: gancek Re: droga przez czechy - nowa opcja :) IP: *.lukman.pl 10.06.11, 22:09
                a mi się wydaje, że lepiej przez Cieszyn, niż kombinować po naszych drogach. Te 80 km bez autostrady w Czechach to na pędzącym jeżu wytrzymasz. A u nas bywa różnie
    • Gość: Michal 39 Re: droga przez czechy - prosze o pomoc IP: *.dynamic.chello.pl 10.06.11, 16:35
      dodatkowe informacje znajdziesz tutaj (wloskie.blogspot.com)
      o trasie polska - włochy przez czechy, o trasie polska - włochy przez niemcy, o cenach winiet w czechach i austrii, o jakości dróg i autostrad w czechach, austrii, włoszech i niemczech
    • Gość: podróżniczka Re: droga przez czechy - prosze o pomoc IP: 78.133.200.* 15.06.11, 13:32
      pomijając jakość dróg i czas dojazdu czy nie jest przypadkiem tak, ze winieta na Słowację jest na 7 dni a na Czechy na 10dni? zakładam, że większość z nas jedzie na 7 dni więc jadąc przez Słowację trzeba kupić 2 winiety albo jedną na dłuższy okres czasu. Poprawcie mnie jeśli coś źle kombinuję, bo może się nie znam bo jadę pierwszy raz autem do Włoch
      • Gość: e-tam Re: droga przez czechy - prosze o pomoc IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.11, 14:43
        Nasze Włochy < zerknij, zaznaczyłem miejsca kupna winiet
        Winietę kupujesz RAZ jadąc do Włoch, drugi RAZ wracając do domu.
        Chyba ża zdążysz wszystko objechać=zaliczyć w ciągu 7 lub 10dni.
        • Gość: podróżniczka Re: droga przez czechy - prosze o pomoc IP: 78.133.200.* 15.06.11, 15:00
          apartament mam od soboty do soboty wiec na 10 dni mi starczy, czy tankujesz też na zaznaczonych stacjach czy taniej jest na innych?
          • Gość: e-tam Paiwo Villach IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.11, 15:54
            Paliwo Villach < tu zawsze tankujemy
            Jak oddalisz będzie więcej.
            • Gość: podróżniczka Re: Paiwo Villach IP: *.dynamic.chello.pl 15.06.11, 22:38
              e-tam dziękuję bardzo
              • Gość: e-tam Re: Paiwo Villach IP: *.dynamic.chello.pl 28.06.11, 22:32
                Po drodze jeszcze jedna TANIA stacja paliw w punkcie B < zawsze tu też zaglądamy

Pozdrawiamy,
            • Gość: podróżniczka Re: Paiwo Villach IP: 78.133.200.* 28.06.11, 10:10
              Chciałam jeszcze raz podziękować. Rzeczywiście jest tam najtaniej 1,32 EUR = 5,29zł = cena na ostatnim Orlenie przed granicą z Czechami, skorzystałam w obie strony. W tym samych czasie średnia cena paliwa we Włoszech to 1,57 czyli 1zł różnicy na 1litrze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka