Dodaj do ulubionych

drobne ostrzezenie

16.05.04, 10:47
wracalam wczoraj z Wloch przez Szwajcarie. W moim kierunku przy tunelu
Gothard ne bylo najmniejszych problemöw, za to po drugiej stronie, czyli w
strone Wloch byl korek 20 km. Ludzie opuszczali auta i spacerowali po
autostradzie. To bylo samo poludnie. Ok. 4 po poludniu sluchalam radia i
möwili, ze korek zmniejszyl sie do 10 km. Dlaczego o tym pisze? Abyscie
rozsadnie planowali Wasza ewentualna jazde ta trasa. Przed wyjazdem
dowiedziec sie, czy nie ma przypadkiem w ktöryms landzie w Niemczech ferii.
No i sobota naprawde nie jest najlepszym dniem bo wtedy wszyscy jada.
Obserwuj wątek
    • vojager29 Re: drobne ostrzezenie 16.05.04, 11:10
      podobno idzie do Niemiec ocieplenie !!!
      no i jak tam było w Toscani ?

• basia553 Re: drobne ostrzezenie 16.05.04, 11:30
        Sluchaj, tego sie nie da opisac!Ja bylam w Toskanii tylko 6 dni, potem 6 dni w
        Cinque Terre. W Toskanii mieszkalam swietznie, bo miedzy Siena i Florencja,
        odleglosci niewielkie, wiec zwiedzalam nawet najmniejsze dziury, ktöre sa tez
        bardzo ciekawe. Bylam juz pare razy, a ciagle cos nowego odkrywam. Choc pogoda
        byla mniej ciekawa, to na zwiedzanie akurat niezla. Jezdzilam nie wg. mapy,
        tylko na nosa i to jest swietna metoda. Toscana jest tak piekna, ze chyba ja
        jakis malarz wymyslil :)))))
        We Florencji mialam szczescie, bo po pierwsze dziewczyna z tego forum zamöwila
        mi bilet do Uffizi, wiec nie musialam stac w tej olbrzymiej kolejce, a na
        dodatek w Palazzo Strozzi byla specjalna wystawa Boticelli, byly obrazy
        przywiezione doslownie z calego swiata, jedyna wiec okazja, aby je wszystkie
        razem obejrzec. Wogöle z Florencja to jest tak, ze za kazdym razem cos nowego
        sie zobaczy. Tyle tam tego jest...
        U nas (w Niemczech) cieplo, powyzej 20 stopni. Wszystko kwitnie jak szalone,
        bo najpierw tyle deszczu, a teraz to cieplo. Przynajmniej nie przezylam szoku:
        z tego wloskiego piekna, do brzydkiego krajobrazu. Nic a nic. I tu mam slicznie.
        Pozdrawiam serdecznie! Gdzie kiedy Ty sie wybierasz?
    • Gość: Marghe_72 Re: drobne ostrzezenie IP: *.aster.pl / *.acn.pl 16.05.04, 22:13
      BAsiu, korki na autostradach to normalne zjawisko niestety. Przewidziec sie go
      nie da.
      M.
      • vojager29 Re: drobne ostrzezenie 17.05.04, 08:56
        ciesze sie, ze mialas fajny urlop
        ja dwa tygodnie temu wrocilem i na razie nigdzie sie nie wybieram
        bylem miedzy innymi z krotka wizyta w 5 Terre
        • basia553 Re: drobne ostrzezenie 17.05.04, 09:07
          Fajne jest 5 Terre, prawda? Bylam tam po raz pierwszy i choc za morzem sie nie
          urywam, podobalo mi sie to, ze zwiedzalam, a röwnoczesnie moglam robic duze
          puiesze wyxcieczki w görkach powyzej. A tam widoki!!! Az do Appulanskich Alp
          wszystko widac jak na dloni. Pozdrawiam.
      • basia553 Marghe, 17.05.04, 09:13
        nie masz racji! Nasz ADAC stale ostrzega przed "goracymi" terminami, dlatego
        chcialam na to zwröcic uwage. Nie mozesz przewidziec korka z powodu wypadku,
        ale korek spowodowany tym, ze gdzies sie zaczely ferie, mozna juz ominac przez
        umiejetne planowanie. Jezeli wiem, ze przyszly weekend u nas jest dwudniowym
        swietem (niedziela i poniedzialek) a zaraz po tym sa Pfingstferien, to wiem, ze
        korki sa murowane. I jezeli nie mam dzieci w wieku szkolnym, unikam tego
        terminu. Czy np. wyjezdzajac z mojego miasta na urlop mysle juz o tym, ze bede
        za 80 km miala Heilbronn, gdzie ludzie na 8-ma przewaznie jada do pracy i znam
        z radia komunikaty o korkach w tym czasie. Jade wiec albo odpowiednio
        wczesniej, albo czekam na luzie i wyjezdzam o 9-tej. Warto sie nad tym
        zastanowic. Nie chce sie tu wymadrzac. ale dwa razy w roku jade na urlop autem
        przez bardzo obciazone ruchem autostrady, to wiadomo juz na co mam zwracac
        uwage. Co do tunelu Gothard: wiadomo, ze w soboty jest tam murowany korek. Albo
        wiec wyjezdzam w piatek po poludniu i spie gdzies po drodze, albo jade dopiero
        w niedziele. Itd.itd.
        • vojager29 Re: halo basia553 17.05.04, 11:02
          a wydawalo mi sie, ze juz kiedys tam bylas, musialo mi sie pomylic z inna basia
          basia, polacy na ogol nie jada ta trasa do wloch, to im jest mniej lub wiecej
          wszystko jedno
          z polski, lepsza i luzniejsza trasa to ta przez tunel bernardino a tam
          jest "luzniej", belgowie i holendrzy raczej go nie uzywaja
          pst: w szwajcarii, kolo thusis remontuja jeden z licznych tuneli i kawalek
          trzeba jechac dosc waska drozka ale przy zachowaniu ostroznosci to drobiazg, z
          campingiem serdecznie odradzam

• Gość: Marghe_72 Re: BAsiu. IP: *.aster.pl / *.aster.pl 17.05.04, 13:18
          Zgadza sie, ominiesz korek spowodowany feriami itp. Innych nei ominiesz. A te
          np we Włoszech są nagmninne.
          Ale nawet jak sobie wszystko idealnie zaplanujesz, to niespodzianki mogą sie
          zdarzyc. Nikomu nie życzę, ale ja zawsze staram sie na to wziąc poprawkę -
          zwłaszcza jesli np. czeka na mnie:)) prom badź samolot.
          M.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka