Dodaj do ulubionych

ELBA - naprawdę piękna?

15.06.04, 18:10
Cześć,
Wybrałem Elbę jako miejsce moich wakacji.
Czytałem, że są tam wspaniałe miejsca do nurkowania i plaże.
Czy ktoś mógłby to potwierdzić i polecić jakąś miejscowość na Elbie.
Nie mogę też znaleźć tam żadnej oferty.
Czy ktoś ma może jakiś namiar na jakieś zakwaterowanie?
Poza tym z chęcią dowiedziałbym się czegoś na temamt tej wyspy od kogoś kto
tam był
Pozdr.
M.
Obserwuj wątek
    • Gość: Voytek Re: ELBA - naprawdę piękna? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.06.04, 21:47
      Czesc,
      Bylismy na Elbie rok temu w sierpniu. Poczatek podrózy na wyspie zaczyna się w
      porcie Portoferairo gdzie dopływaja promy z Piombino.Ale do rzeczy. Wyspa
      sprawia wrazenie eksluzywnej, oprocz hoteli o roznym standardzie znajdziesz tu
      tez campingi, najtaniej za nocleg 1 os. plus namiot 15 euro. Zwiedziliśmy tylko
      pn czesc wyspy tzn. najstrszą miejscowość Marciana - jest przepięknie naprawdę
      obok wyciąg na góre nie pamiętam niestety jej nazwy. Ogólnie polecam bardzo.
      Jak chcesz przesle Ci pamietnik z mojej podrózy po włoszech rok temu.
      adres wmark@wp.pl
      pozdrawiam/ wojtek
      • Gość: M. Re: ELBA - naprawdę piękna? IP: 204.52.187.* 21.06.04, 11:00
        ?
        • Gość: Martika Re: ELBA - naprawdę piękna? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.06.04, 17:08
          Przed wejściem na prom myslałam gdzie ja jadę? Kominy elektrociepłowi, fabryki
          koszmar. Ale Elba mnie zachwyciła!!!!
          1. nie ma wielkich hoteli, cała zabudowa bardzo malownicza
          2. Marciana Marina śni mi się po nocach Kasprowy Wierch wstawiony w morze
          3. Piaszczyste plaże!! niewielkie ale jednak
          4. Objechałam wycieczką wyspę dookoła wszędzie pięknie
          • Gość: Marcin Re: ELBA - naprawdę piękna? IP: 204.52.187.* 28.06.04, 12:23
            A czy mogłabyś mi podpowiedzieć jakieś fajne miejsca?
            Szukam też taniego noclegu.
            Na razie udało mi się tam znaleźć pokój dwuosobowy w 2* hotelu za 2000zł,
            tydzień w Portoferraio (800m od plaży). Podobno z tamtąd są dobre połączenia
            autobusowe z innymi plażami.
            Drugie miejsce jest droższe bo kosztuje około 2400zł, ale jest 200m od plaży
            Cavoli (chyba największej na Elbie).
            Napisz gdzie Ci się najbardziej podobało i jaką miejscowość polecasz?
            Gdzie nocowałaś i czy masz jakiś namiar na tani nocleg?
            Jedziemy na Elbę pociągiem z Dolomitów, także nie bedziemy mieli samochodu,
            żeby zwiedzać tę wyspę. Czy jest to duże utrudnienie? Może można na wyspie
            tanio wypożyczyć skuter?
            Z góry dzięki za info.
            M.
            • Gość: m. Re: ELBA - naprawdę piękna? IP: 204.52.187.* 30.06.04, 13:56
              ?
    • Gość: bartez Re: ELBA - naprawdę piękna? IP: 141.41.97.* 03.07.04, 09:41
      hej.
      byłem na Elbie w ubiegłym roku. Wyspa jest przepiękna, polecam wypożyczyć łódź
      motorową i opłynąć część wyspy. koszt łodzi na 8 osób około 100 EUR + benzyna
      po powrocie, za którą cię rozliczą jakieś + 50 EUR. ALE warto, na prawdę warto.
      Co nalezy podkreslić a o czym nikt nie pisze, żę nie znajdziesz tam dużo plaży
      i dużo wolnego miejsca. Chyab że będziesz wypożyczać motorówkę. Plazy z
      piaskiem jest mało, tylko w miejscowościach. Wejdz na link:
      www.islaelba.com/mapa-isla-elba.htm
      i teraz będe dalej pisać:
      Ja byłem w Marina di Campo. Plaza bardzo duża, największa chyba ze wszystkich,
      przepięknie położona, ale w sezonie tłok niesamowity i wszędzie jest podobnie.
      Byłem na campingu z EUROCAMP. Namiot+wyposażenie wszystko już na miejscu,
      campig *** bardzo ładny i czysty, do moża 100 [m] ale położony z boku
      miejscowości. radze zrobić rozeznanie z rpamami, bo ceny różnią się od siebie
      bardzo w zależnosci od przewodnika. Ja przyp[łynąłem z Piombina na Porto
      Azurro, a wracałem przez Portoferraio. Każda miesjcowość jest piękna i pięknie
      położona. Polecam wycieczkę autem w koło wyspy, niezapomniane widoki, widać
      nawet Sardynie i inne wyspy na horyzoncie, zwłaszcza gdy sa pożary lasów.
      pozdrawiam
      • Gość: bartez Re: ELBA - naprawdę piękna? IP: 141.41.97.* 03.07.04, 10:05
        cale gafa, to nie sardynia tylko korsyka!! Ups
      • Gość: M. Re: ELBA - naprawdę piękna? IP: 204.52.187.* 05.07.04, 15:27
        Dzięki za wszelkie info.
        Czy na plazy na której byliście są fajne miejsca do nurkowania z ABC?
        Jedziemy na Elbę bez samochodu.
        Czy są tam jakieś sensowne w miare często kursujące autobusy?
        Czy pamiętasz ile płaciliście za ten kemping?
        Wszystkie plaże są takie zatłoczone?
        Pozdr.
        M.
        • Gość: bartez Re: ELBA - naprawdę piękna? IP: 141.41.100.* 07.07.04, 12:21
          ja bylem samochodem, wiec z Autobusow nie korzystalem. Poelcam wypozyczenie
          skutera, okolo 20 -30 EUR za dzien. ALE uwaga na warunki wypozyczenia, np do
          250 EUR za wszelkie szkody musisz z wlasnej kieszeni zaplacic. Co do
          nurkowania. To widzialem wiele osob ze sprzetem, jak wypozyczali motorowki, sam
          jednak profesjonalnie nie nurkowalem. Jedynie maska i fajka + pletwy. ALe w
          poblizu plaz nie ma szczegolnie wiele do zobaczenia i woda jest zmacona. Piekne
          widoki sa dopiero poza plazami gdy sie poplynie na dziko.
          Nie pamietam ile placilismy za kamping, to palcisz za namiot, zobacz sobie
          www.eurocamp.pl i kliknij campingi i na mapie ELBE, sa tam dwa kampingi. Ja
          bylem w Ville Degli Ulivi. Bardzo fajnie polozony, ale jak juz pisalem do
          miasta jest kawalek.
          Co do plazy, to powiem tak. ja bylem po sezonie i bywalo ze ciezko bylo znalezc
          miejsce na plazy (ale tylko w innej miejscowosci gdy bylem kolo 11 -12).
          Camping Ville Degli Ulivi leży w uroczej zatoczce, przy jednej z
          najpiękniejszych plaż na południowym wybrzeżu niezakłóconej cywilizacją Elby.
          Czysty piasek i przejrzyste,morze. Na campingu znajduje się również szkoła
          nurkowania, gdzie początkujący mają możliwość opanować podstawy tego
          pasjonującego i pięknego sportu. Atrakcyjny, nowoczesny kompleks basenów ze
          zjeżdżalniami z pewnością wypełni Wasz czas na długie godziny. Na zmęczonych
          czeka relaksujący widok kolorowych, kwitnących kwiatów oraz przyjemny cień nad
          namiotami i mobile home’ami, który roztaczają zielone sosny i delikatne drzewa
          oliwkowe. W swe progi serdecznie zapraszają również bar, restauracja i
          pizzeria. Panuje tutaj typowa włoska atmosfera: śmiech i dobra zabawa przez
          cały dzień. W sezonie wieczorami organizowane są dyskoteki dla młodzieży oraz
          gry i konkursy dla całych rodzin. W pobliżu znajduje się mały port Marina di
          Campo, który warto zobaczyć. Koniecznie trzeba wybrać się na spacer lub
          przejażdżkę samochodem w głąb Elby, gdzie ze szczytów gór roztaczają się
          przepiękne widoki na całą wyspę i morze. To fragment opisu ze strony
          EUROCAMPU. POWIEM TAK NIC DODAC I NIC UJAC. TAK PO PRASTU JEST!!!!!!!!!!!!
          pozdro

• Gość: eve Re: ELBA - naprawdę piękna? IP: 212.14.8.* 07.07.04, 12:33
            Z dworca autobusowego w Portoferraio kursują autobusy /cena ok.2 euro/ do
            wszystkich fajniejszych plaż na Wyspie.Ja byłam na plaży Biodola -cudowny
            złocisty piasek .Był to chyba 2 tydzień września czyli po sezonie a tłok był
            spory.Co do nurkownia to podzielam zdanie przedmówców z plaży niewiele
            widać.Ale Elba zachwyca.pzdr i zazdroczę podróży
            • Gość: M. Re: ELBA - naprawdę piękna? IP: 204.52.187.* 08.07.04, 13:57
              Wysłałem maila do Eurokempingu i wyszło na to, że za dwie osoby koszt pobytu
              pod namiotem wyniósł 2050zł + 150zł rezerwacja.
              Chyba trochę przeginają.
              Za taka cenę to mogę mieć hotel z żarciem. Może nie na Elbie, ale też we
              Włoszech tyle, że nad Adriatykiem.
              Za taką samą cenę znalazłem również pokój w hotelu w Portoferaio, ale nie wiem
              czy to fajna miejscowość i czy są tam jakieś sensowne plaże.
              M.
              • Gość: bartez Re: ELBA - naprawdę piękna? IP: 141.41.97.* 08.07.04, 22:40
                Rzeczywiście zaskoczyłeś mnie tą ceną. NIe wiem skąd ona sie wzięła, Drogo, ale
                może dlatego że to sezon. Ja byłem po sezonie i w namiocie 6 osobowym, wieć
                koszty dzieliliśmy / 6 . Jadąc własnym samochodem, bez jedzenia na 2 tygodnie z
                balangami i imprezami z paliwem promem, motorówka itd. na maksa wydałem 1800 zł
                pozdro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka