Dodaj do ulubionych

SYCYLIA - PROSZĘ O RADY

IP: *.szwajcarska.pl 21.06.04, 22:04
Proszę Was o pomoc i dobre rady :) W lipcu wybieram się na Sycylię pierwszy
raz w życiu. Chciałabym się dowiedzieć o podstawowe ceny żywności. Czy tam w
ogóle jest drogo? Co powinnam wiedzieć jadąc tam? Jade do znajomego, nocleg
mam więc nie martwię się zbytnio ale chciałabym znaleźć jakąś pracę na parę
miesięcy żeby móc się tam utrzymać i nie wracać do Polski po 3 tygodniach :)
Czy znacie miasteczko Pallazollo Acreadi? (nie wiem czy dobrze napisałam :))
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: SYCYLIA - PROSZĘ O RADY 22.06.04, 09:11
      Moze znajdziesz cos w turystyce, ale nie obiecuj sobie wiele.
      www.palazzolo-acreide.it/
      • Gość: GościaK Re: SYCYLIA - PROSZĘ O RADY IP: *.ketrzyn.sdi.tpnet.pl 23.06.04, 14:14
        ceny w barach są drogie np. piwo 0,33 kosztuje 1,5 euro, w sklepie za 1 euro
        kupisz takie 3! to samo z innymi rzeczami w marketach najtaniej na sycylii
        • Gość: Tajemnicza Re: SYCYLIA - PROSZĘ O RADY IP: *.szwajcarska.pl 23.06.04, 16:49
          Dzięki za stronę linn_linn.
          No właśnie słyszałam, że na Sycylii wcale nie jest najdrożej, interesują mnie
          przykładowe ceny żywności (chleb, bułki, ser itd.). Interesuje mnie wszystko :)
          • Gość: GościaK Re: SYCYLIA - PROSZĘ O RADY IP: *.ketrzyn.sdi.tpnet.pl 24.06.04, 08:07
            Tak to trudno powiedzieć, trzymaj się dużych marketów to będzie tanio np.
            carefur, ja robiłem zakupy na 2 tygonie - sery, oliwa, kawa, makarony, wino i
            zapłaciłem za to 60 euro ale połowę do Polski jeszcze przywiozlem, 6 dużych
            toreb ale naprawdę dużych m itego wyszło, bułki nie pamiętam ale nie drogie,
            mozarella 3 euro, prom z syscyli na wyspy eolie 11 euro w 2 strony za 2 osoby
            ale musiałbym sprawdzić oczywiście promem a nie wodolotem cena x2 ale jazda w
            20 minut a nie godzina ale można oglądać piękne widoki :) jak co służe
            zdjęciami wyspy vulcano :) wynajęcie skutera na sycyli 20-25 euro doba zależy
            jaki skuter nowy czy stary , wynajmowałem na dowód osobisty plastikowy, radzę
            podszkolić się z włoskiego bo oni po angielsku nie bardzo 1 osoba ledwo umiała,
            autostrady na sycyli nie drogie np. z milazzo do Palermo i spowrotem 20 euro,
            gazu od cholery na każdej praktycznie stacji po 0,5 euro, jednym słowem 10 euro
            na osobe dziennie powinno starczyć kupując w sklepach normalnych, o woda
            mineralana w markecie od 0,3 do 0,5 euro 1,5 litra na plaży 1,5 - 2 euro :)
            pozdrawiam
            • Gość: Tajemnicza Re: SYCYLIA - PROSZĘ O RADY IP: *.szwajcarska.pl 24.06.04, 11:01
              Gościak dzięki za informacje :) 60 euro za zakupy na 2 tygodnie to całkiem
              rozsądna cena. Gościak a gdzie konkretnie byłeś na Sycylii? A te zdjęcia mozna
              obejrzeć? :) A włoskiego jak najszybciej się nauczyć? Jakieś rady? :)
          • linn_linn Re: SYCYLIA - PROSZĘ O RADY 24.06.04, 09:31
            Sama zdziwilam sie, ze miejsce tak ciekawe. Przyznam, ze nigdy o nim nie
            slyszalam. A niektorzy wracaja z Sycylii i mowia, ze nie ma co zwiedzac...
            • Gość: Tajemnicza Re: SYCYLIA - PROSZĘ O RADY IP: *.szwajcarska.pl 24.06.04, 23:52
              Powiedzcie mi jak jest z autobusami w Siracusie? Bo muszę dojechać do Palazzolo
              Acreide. Nic nie wiem :-) Wysiądę tam i co dalej? :-)
              • Gość: GościaK Re: SYCYLIA - PROSZĘ O RADY IP: *.olsztyn.mm.pl 26.06.04, 09:36
                Na Sycyli błem w Milazzo to portowe miasto 40 km od Messyny na południe,
                przylądek Capo Milazzo, miejscowośc ok 40 tys ludzi ale duża ze wzgledu na
                przemysł, rafinerie itp. kursują promy w dużo miejsc, wypadowa baza na wyspy
                Isole Eolie ok. 1 godzinki promem albo wodolotem 20-30 minut (drożej) warte do
                zobaczenia same Milazzo stary zamek, Capo milazzo widokie niezapomniane, Sanata
                Lucia (klasztor w górach) niedaleko 9 km Tindari kalsztor swięcony przez
                Pamierza cały z mamrmuru niesamowite wrażenie! na cześć carnej madonny w tej
                samej miejscowośc starozytne budowlne, rzymskie łaźnie itd. w Agrigento
                światynie, wgóle koleba starożytności na sycylii no i morze tyrreńskie, woda we
                wrześniu jak byłem 27-28 stopni !
                mój mejl gosiak@o2.pl w rzie zego piszcie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka